Om Spania

Spania er et ferieland som for nordmenn består av to deler: Det kjente og det ukjente. Det kjente Spania består enkelt sagt av Costa del Sol, Costa Blanca, Mallorca og Kanariøyene, samt Barcelona – litt satt på spissen, men likevel dekkende. Nå er det pussig nok slik at det Spania som mange charterturister kjenner, heller ikke er så kjent når det kommer til stykket. Et vennlig klima og fine badestrender er forståelig nok den primære årsaken til at mange norske feriereisende hvert år besøker og vender tilbake til Spania. Men dette store landet har så uendelig mye mer å by på. Stikkordene er historie, kunst, arkitektur, vin og mat.

Fortidsminner fra antikken

Spanias Middelhavskyst har eksempelvis mengder av fortidsminner etter både fønikere, grekere og kartagere – i innlandet finner du også spor etter romere, visigotere og maurere. Og vi snakker ikke om småtterier. Du skal dessuten ikke reise mange kilometer inn i landet før du har lagt turistenes Spania bak deg, og befinner deg i det genuine hverdags-Spania, der du kan oppleve hvordan folk bor og lever i dette vakre landet.

Aljaferia, Zaragoza, Spania, Unescos liste over Verdensarven

I Zaragoza finner du Aljaferia, et av de største festningsanleggene fra den islamske mauriske perioden mellom år 711 og 1492.

Og reiser du i innlandet, til de historiske byene som Cordoba, Sevilla, Caseres, Leon, Zaragoza, Granada, Murcia, Madrid, Toledo, Valladolid, Pamplona, Burgos eller Santiago de Compostela, bare for å ha nevnt noen – ja, da venter det deg opplevelser som du kan leve lenge på. Selvfølgelig forutsatt at du er litt interessert i kunst, kultur, historie og arkitektur. Kystbyene Cadiz, Bilbao, Santander, Malaga, Cartagena, Valencia og Barcelona er ikke borte, de heller. I sentrum av Barcelonas gamleby, Barrio Gotico, finner du eksempelvis deler av et romersk bad, omgitt av middelalderbebyggelse.

Spania, Palma de Mallorca, katedral, Unescos liste over Verdensarven

Palma de Mallorcas gotiske katedral ligger mellom gamlebyen og havnen.

Vår inndeling av Spania

Spania består av 17 regioner som i stor grad er selvstyrte, samt to byer på det afrikanske fastlandet; Ceuta ved Gibraltar og havnebyen Melilla ved Middelhavskysten.
Spanias 17 regioner er delt inn i 50 provinser. Vår inndeling av Spania er i det store og hele som følger:
Nord-Spania består av regionene Galicia, Asturias, Cantabria, Navarra og Baskerland.
Madrid og innlandet består av Madrid, Castilla y Leon, Rioja, Aragon, Extremadura og Castilla La Mancha.
Costa Brava og Catalunia består i hovedsak av Catalunia.
Costa Blanca og Valencia omfatter Comunitat Valencia og Murcia.
Andalucia og Costa del Sol består av regionen Andalucia.
Balearene er et eget område, og omfatter øyene Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera.
Kanariøyene består av de 7 øyene Gran Canaria, Tenerife, La Palma, El Hierro, Fuerteventura, Lanzarote og La Gomera.

Spania, Santa Cruz de La Palma, Kanariøyene, Spania

Fra en av hovedgatene i Santa Cruz de La Palma.

Spania – en kulturell stormakt i Europas hjørne

Spania er noen timer unna som ferieland, men ellers i de fleste henseender et fjernt og fremmed land. Riktig nok handles det ukentlig tusener liter av spansk vin på Vinmonopolet, akkurat som vi har lært oss at Serranoskinke og spanske spekepølser hører hjemme på festbordet. Mange har også slektninger i Spania, ettersom flere tusen nordmenn er bosatt langs Middelhavskysten. Men så da? Hva vet vi egentlig – hvor godt kjenner vi hverdags-Spania? Fint lite, vil nok de fleste svare. Sannheten er at Spania har spilt en meget viktig rolle i Europas historie, sin perifere beliggenhet til tross.

Romersk amfiteater i Tarragona, Costa Brava Catalonia, Spania

I Tarragona kan du besøke et romersk amfiteater fra 100-tallet etter Kristus, oppført på Unescos liste over Verdensarven.

Kort om Spanias historie

Spania og den iberiske halvøya var i oldtiden et fjernt land der fønikere og grekere, kanskje også etruskere fant nødvendige metaller og opprettet handelsstasjoner og kolonier. Senere kom romerne og deretter araberne, kjent som maurere i århundrene fram til reconquista den kristne gjenerobringen var fullført i år 1492. Det var i hovedsak fra Spania at Europa mottok impulsene fra den arabiske verden, innen vitenskap og kunst. Spania har også et av verdens viktigste kristne pilegrimsmål, nemlig Santiago de Compostela. Det de færreste vet, er at de første kristne korstogene gikk vestover hit på 8- og 900-tallet, til apostelen Jacobs grav. Det førte til bygging av kirker, klostre og etablering av bysamfunn. Noen av kirkene fra 800-900-tallet står ennå, ved Oviedo og vitner om en helt selvstendig utvikling innen tidlig romansk stil.

Spania, Zaragoza, Place du Pilar, middelalder, Unescos liste over Verdensarven

I den sørlige delen av Spania oppstod det i forbindelse med den muslimske maurertiden et helt unikt arkitektonisk uttrykk, som kalles mudéjarstil.

[adning id=”36063″]

Mudéjar-arkitektur – et kulturelt avtrykk unikt for Spania

Påvirkningen fra islamsk og jødisk arkitektur er fremdeles synlig – i Spania oppstod nemlig en helt unik arkitektonisk stil som kalles mudéjar-arkitektur. Eksemplene på denne arkitekturen i Spania er så sentrale og verdifulle at de er oppført på Unescos liste over Verdensarven. Mudéjar betyr skattepliktig eller undersått, og var en spansk betegnelse på muslimer som fikk lov til å bli igjen i Spania, spesielt i Castillia, men også i Andalusia og Aragonia, etter at landet litt etter litt var gjenerobret av kristne. Dette etniske innslaget fikk stor betydning for både handel, kultur og arkitektur i Spania. Mudéjarene ble i 1492 fordrevet etter at Spania var helt gjenerobret av de kristne. Mudéjdar-arkitekturen kjennetegnes med bruk av flerfargede mosaikker i intrikate mønstre – gjentatte geometriske mønstre og kalligrafi – på tekstiler, i trearbeider og i mur, både utvendig på kirketårn og innvendig på gulv, vegger og i himlinger. Pussig nok ble denne arkitekturen benyttet helt frem til begynnelsen av 1600-tallet, mer enn hundre år etter at muslimene og jødene hadde forlatt Spania. Mudéjdar-arkitektur finner du i Spania, først og fremst i Teruel, Toledo, Burgos, Sevilla og Zaragoza.

Spania, Cadiz, Andalucia, romersk, føikere, middelalder, Unescos liste over Verdensarven,

Cadiz ligger helt i sørvest ved Atlanterhavet, på utsiden av Gibraltar, og gjør krav på å være Europas eldste by, grunnlagt av fønikere fra dagens Libanon cirka år 1100 før vår tidsregning.

Spania – et stort land med store severdigheter

Det faktum at store deler av Spania – og hele Sør-Spania – i perioden mellom år 711 og år 1269 var underlagt muslimske maurere, (kongeriket Granada helt til år 1492) har gitt Spania en kulturarv som savner sidestykke noe annet sted i verden.  Et eksempel er kirkearkitekturen, som på den iberiske halvøyen fikk et helt annet forløp enn resten av Vest- og Mellom-Europa. Nettopp på grunn av den mauriske dominansen i sør, kan vi gjennom kirkearkitekturen se hvordan la Reconquista – den kristne gjenerobringen – vant frem i de forskjellige delene av Spania (og Portugal). Mens den nordlige halvparten av Spania er representert med en rekke kirker i romansk stil, finner man ingen i Sør-Spania. Med unntak av Valencia og Castellon de Plana må man nord for elven Ebro for å finne romansk kirkearkitektur ved Middelhavskysten. Herfra tetner det betraktelig til mot Pyreneene.

Spania, Madrid, Plaza Mayor, renessansen,

Fra den elegante renessanseplassen Plaza Mayor i Spanias hovedstad Madrid.

Spanias gullalder

Spanias storhetstid og gullalder regnes fra slutten av 1400-tallet til cirka år 1700. I år 1492 oppdager man Amerika og den nye verden, og Spania får en markant oppblomstring, som ikke minst gjør seg gjeldende innen kunsten. Forfatteren Miguel Cervantes skriver om Don Quijote og El Greco produserer sine manieristiske mesterverk i overgangen mellom renessansen og barokken. Velásquez starter sin karriere med å male Cravaggio-inspirerte scener og befester fra 1623 sin posisjon gjennom utnevnelsen som hoffmaler av kong Philip IV. Resten av sin karriere maler han storartede portretter og gruppebilder, som det gåtefulle og praktfulle ”La Meninas” av kongefamilien med medlemmer av hoffet. Senere, i overgangen mellom 1700- og 1800-tallet skal Fransico Goya innledningsvis male portretter i Velázquez-tradisjon, men gradvis, etter hvert som han mister hørselen, utvikle sin dystre, ekspresjonistiske stil med sterke og gåtefulle verk som sirkler rundt smerte, krig og grusomheter. Den siste av de store, Pablo Picasso må i likhet med Goya, forlate Spania av politiske årsaker.

Følgende spanske destinasjoner er oppført på Unescos liste over Verdensarven:
Alhambra, Generalife and Albayzín, Granada
Burgos Cathedral
Historic Centre of Cordoba
Monastery and Site of the Escurial, Madrid
Works of Antoni Gaudí
Cave of Altamira and Paleolithic Cave Art of Northern Spain
Monuments of Oviedo and the Kingdom of the Asturias
Old Town of Ávila with its Extra-Muros Churches
Old Town of Segovia and its Aqueduct
Santiago de Compostela (Old Town)
Garajonay National Park
Historic City of Toledo
Mudejar Architecture of Aragon
Old Town of Cáceres
Cathedral, Alcázar and Archivo de Indias in Seville
Old City of Salamanca
Poblet Monastery
Archaeological Ensemble of Mérida
Route of Santiago de Compostela
Royal Monastery of Santa María de Guadalupe
Doñana National Park
Historic Walled Town of Cuenca
La Lonja de la Seda de Valencia
Las Médulas
Palau de la Música Catalana and Hospital de Sant Pau, Barcelona
Pyrénées – Mont Perdu *
San Millán Yuso and Suso Monasteries
Rock Art of the Mediterranean Basin on the Iberian Peninsula
University and Historic Precinct of Alcalá de Henares
Ibiza, Biodiversity and Culture
San Cristóbal de La Laguna
Archaeological Ensemble of Tárraco
Archaeological Site of Atapuerca
Catalan Romanesque Churches of the Vall de Boí
Palmeral of Elche
Roman Walls of Lugo
Aranjuez Cultural Landscape
Renaissance Monumental Ensembles of Úbeda and Baeza
Vizcaya Bridge
Teide National Park
Tower of Hercules

[adning id=”36063″]

Spania, Mezquita, Cordoba, Andalucia, middelalder, Unescos liste over Verdensarven

Den store moskeen i Cordobe omfatter bygningsrester fra romertid og visigotisk tid, og ble senere i middelalderen ombygd til en kristen katedral.

Spania, Barcelona, Montjuice, Barrio Gotico, middelalder, Unescos liste over Verdensarven,

Panorama over Barcelona – en av Europas mest spennende storbyer.

Spania, Bilbao, Guggenheim Museum, Nord-Spania

Bilbaos signalbygg nummer én – Guggenheim-museet.

Spania, romersk tempelruin i Cordoba, Andalucia, Sør-Spania

Mange spanske byer har bygningsrester fra romertiden – her fra Cordoba.

Spania, Girona, Catalonia

Fargerikt langs elven Onyar i Girona.

Spania, Alhambra, Granada, Andalucia, middelalder, Unescos liste over Verdensarven

Alhambra betyr det røde slottet på arabisk og ble bygget i perioden år 1248 og 1354 – i dag oppført på Unescos liste over Verdensarven.

Spania, Ibiza, Ibiza by, Balearene, Middelhavet

Ibiza by er en partydestinasjon med mye fin middelalder-arkitektur.

Spania, Catedral de Leon,

Den praktfulle gotiske katedralen i Leon.

Spania, Don Quixote monumentet i Madrid

Madrid er en storslått by – her Don Quixote-monumentet.

Spania, Alcudia, Mallorca, Balearene

Fra Alcudia på Mallorca – før dagens badegjester fyller strendene.

Historisk jernbane i Puerto de Soller - Mallorca - Spania

Fra den vakre byen Puerto de Soller på Mallorca – du kan reise med den gamle jernbanen til Palma de Mallorca.

Spania, Pamplonas barokke rådhus, Baskerland, Navarra, Nord-Spania

Pamplona i Navarra har verdens flotteste barokke rådhus.

Spania, Bukten ved San Sebastian, Baskerland, Nord-Spania

San Sebastian her en nydelige beliggenhet med badestrender foran byen.

Spania, Iglésia de San Pablo en Valladolid, Castilla y Leon

Fasaden til Iglésia de San Pablo fra siste halvdel av 1400-tallet er dekorert i Isabelinsk gotisk stil og dekket av våpen­skjold og helgenfigurer.