Riga er Latvias hovedstad og ligger ved elven Daugavas utløp til Østersjøen. Riga er en populær feriedestinasjon på grunn av sin vakre og trivelige gamleby. Mange reiser hit på opplevelsesferie i langweekender, for å rusle rundt og se på historiske bygninger, kose seg på byens mange kafeer og restauranter, og for å shoppe litt i lokale butikker og på markeder. Rigas gamleby fra middelalderen er oppført på Unescos liste over Verdensarven.
[adning id=”36830″]
Riga – en levende by på Unescos liste over Verdensarven
Riga er blitt en svært populær destinasjon for voksne nordmenn. De aller fleste norske feriegjestene som kommer til Riga, flyr hit og overnatter 3-4 netter. Kostnads- og prisnivået i Riga er svært gunstig for nordmenn. Restauranter, kafeer og hoteller har en fullt akseptabel og ofte god standard. De fleste feriegjestene som kommer hit opplever at de får svært god valuta for pengene. Riga har et variert uteliv med en mengde kafeer, restauranter, barer og nattklubber og, ikke minst, gode shoppingmuligheter. Du finner kafeer, barer og restauranter med utendørs servering, så å si på hver eneste plass og i gatene i gamlebyen i sommerhalvåret. Riga har vært dyktige i sin satsing på turisme, og utelivs- og opplevelsestilbudet er meget allsidig og omfattende. Mange reiser også hit i vinterhalvåret for å oppleve den vakre gamlebyen i Riga.
Riga – arkitektur og bebyggelse fra middelalderen
Rigas aller eldste bygning er St. Peterskirken, som er omtalt i skrifter i år 1209. Opprinnelig var St. Peterskirken mye mindre enn dagens. Kirken du i dag kan se og gå inn i, er resultatet av utvidelser og ombygging på 13- og 1400-tallet. Da fikk kirken blant annet ny altertavle. St. Peterskirken er et av de flotteste eksemplene i Baltikum på mursteinsgotisk nordeuropeisk kirkearkitektur i. Det storslåtte kirketårnet ruver ikke mindre enn 136 meter i høyden over gamlebyen. St. Peterskirken har en praktfull vestfasade i barokk stil, som ble tilføyd på 1600-tallet. Rett bak St. Peter finner du en annen vakker kirke fra middelalderen, nemlig St Johannes Kirke, opprinnelig bygget som residens for biskopen på 1200-tallet. I år 1330 skjenket biskopen bygningen til munker i dominikanerordenen.
[adning id=”36832″] Disse bygde St. Johanneskirken om etter modell av andre klosterkirker som var i ordenens eie, blant annet i Tyskland. Ved siden av St. Johanneskirken kan du i dag se Jana Seta, rester av den aller første bymuren. En annen kirke som ble oppført allerede på 1200-tallet, er katedralen Rigas Doms, som den heter på latvisk. Denne er ombygd flere ganger gjennom århundrene og representerer i dag de fleste stilarter. Katedralen ble opprinnelig bygd i romansk stil, men har senere ombygninger og utvidelser i gotisk, renessanse, barokk og klassisistisk stil. I Rigas Doms får du for øvrig et hint om middelalderens bakkenivå. Gulvet i katedralen, som ble påbegynt så tidlig som i år 1211, lå den gang 1,5 meter høyere enn grunnplanet. I dag befinner kirkegulvet seg derimot hele to meter under bakkenivået! Det utgjør en høydeforskjell på 3,5 meter! Det spennende museet Rigas By- og Sjøfartsmuseum befinner seg rett rundt hjørnet. Mellom alle bygningene som så langt er nevnt finner du brosteinsgater, smug og plasser med restauranter og kafeer som tilbyr servering utendørs.Mer om Rigas historiske bebyggelse
St Jacobs kirke er enda en kirke bygget på 1200-tallet, første gang nevnt i skriftlige kilder år 1226. Den gangen befant kirken seg utenfor det første, opprinnelige bysenteret, og ble benyttet av menighetene i Rigas forsteder. Rett ved siden av kirken finner du gaten Klostera, anlagt på 1500-tallet for å gi veiforbindelse til Maria Magdalena-klosteret. Hvis du spaserer herfra i retning havnen, kommer du snart til den gamle festningen og slottet, som opprinnelig ble oppført år 1330 som residens for den Liviske orden. Festningen var i tre etasjer etter modell av klostre, med fire vakttårn i hvert hjørne av en borggård. Slottet ble sterkt ramponert på slutten av 1400-tallet i et opprør blant byens innbyggere, men ble gjenoppbygd av innbyggerne i perioden mellom år 1491 og år 1515. I dag er slottet residens for Latvias president og inneholder flere museer; Latvias museum for historie, museene for litteratur og kunsthistorie, samt utenlandsk kunst.
Rigas historiske severdigheter
De fleste historiske severdighetene i Riga befinner seg naturlig nok i gamlebyen. Riga har overraskende mange historiske bygninger og bygningsrester bevart fra byens 800 år lange historie. Riga var en handelsby der øst møtte vest, helt siden byen ble grunnlagt i år 1201.
Den strategisk viktige beliggenheten ved Østersjøen var mye mer enn bare et grunnlag for handel med russere, tyskere, polakker og svensker. Det som snart skjedde på 12- og 1300-tallet, var at flere handelsfolk fra de forskjellige nasjonene bosatte også seg nettopp i Riga og grunnla handelshus her, for å ivareta mulighetene for handelsaktiviteter mellom øst og vest. Det spesielle og fine med Riga er at sentrale og viktige deler av den opprinnelige gotiske middelalderbebyggelsen fra 12- og 1300-tallet fremdeles er intakt. Det gjør at du som besøker i ro og mak kan rusle rundt og oppdage små og store kulturskatter i hele gamlebyen. Det er viktig å ha øynene med seg både høyt og lavt i gamle Riga.
Riga, middelalder og kulturseverdigheter
De viktigste gatene i Rigas gamleby inngår i en byplan allerede fra 1300-tallet. Denne byplanen, med den eldste bebyggelsen beskyttet av en kraftig bymur, ble også lagt til grunn for den bebyggelsen som ble oppført utenfor bymurene under det århundreskiftet for over 100 år siden. I perioden mellom år 1857 – 1863 ble mesteparten av bymurene og de utdaterte forsvarsverkene dessverre sanert, inklusive store deler av bymurene, vollgraver og andre konstruksjoner. Deler av den gamle bymuren står imidlertid fremdeles, og forteller mye om hvordan helheten må ha vært.
Denne renoveringen muliggjorde Rigas byutvikling, og selv om mye gammelt ble borte, var disse grepene i det store og hele rimelig vellykkede. Som en følge av renoveringen ble for eksempel kanalene og parkene anlagt – og langs den flotte boulevard-ringen rett på utsiden av gamlebyen finner du en rekke vakre og høyreiste bygninger fra forrige århundreskifte, blant annet mange praktfulle eksempler på Art Noveau. I utkanten av gamlebyen kan du for eksempel rusle langs den bilfrie gaten brosteinsgaten Valnu, som følger den gamle bymuren og området for Rigas historiske middelalderby. Noen bygninger langs denne gågaten, som for eksempel Kruttårnet og Svenskeporten, er rester av bymuren fra middelalderen. Mellom disse bygningene finner også en intakt del av den aller eldste bymuren med vakttårn, hvor Jacobs barakker utgjør den motsatte (ut)siden av gaten. Riga var i sine velmaktsdager en av Europas sterkest befestede byer.
På denne linken finner du et interaktivt kart over gamlebyen og dens historiske bygninger:
http://www.vecriga.info/excursion/new/?lang=en
[adning id=”36063″]
Slottsplassen – Maza Pilz
Foran slottet ligger Pils-plassen, som betyr slottsplassen. For ordens skyld: Du kan også ta deg en pils her, på den trivelige og livlige uterestauranten på plassen. Maza Pils er navnet på gaten rett bortenfor, og her finner du Rigas eldste bolighus, Tre Brødre, skulder mot skulder – det eldste (hvite) fra 1400-tallet, det gule huset fra 1646 og det grønne fra cirka år 1750.
Her befinner passende nok Latvias Arkitekturmuseum seg. På den vakre rådhusplassen finner du bygninger, både blant Rigas eldste og nyere, så vel i gotisk, barokk som moderne stil. Her finner du blant andre Hanseatenes laugsbygning ”Svarthodenes Hus”, opprinnelig fra år 1335 – sterkt skadet under den andre verdenskrigen, men nennsomt og vakkert gjenoppbygd. Et eksempel til å ta lærdom av for norske byplanleggere.
Mer om Riga, kultur og Art Noveau-arkitektur
Det spennende med Riga er at byen også kan fremvise arkitektur og bebyggelse fra både renessansen og barokken, i tillegg til en unik trehusbebyggelse fra 1800-tallet, ikke ulik den man finner rester av i mange norske byer. Riga har også flere praktbygninger i Art Noveau-stil, også kalt Jugendstil på disse breddegrader. Denne stilen var arkitektenes revolusjon og protest på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, og avløste den tyngende historismen som hadde gjort seg gjeldende gjennom hele 1800-tallet. Historismen er ”gjenfortelling” av den antikke greske og romerske stilen, som du finner over hele den vestlige verden, spesielt i mange universiteter og offentlige bygg fra denne tiden.
Art Noveau og Jugendstil
Art Noveau og Jugendstil kjennetegnes av organiske former og mangel på symmetri. Samlet har Rigas arkitektoniske kvaliteter gjort at byen med sin historiske bebyggelse er ført opp på Unescos liste over Verdensarven. Rigas kulturelle sfære tilhører den vesteuropeiske når det gjelder musikk, kunst, teater og opera. Riga tiltrakk seg raskt kunstnere av alle slag, i likhet med alle de andre velstående handelsbyene i Hansaforbundet, eller som hadde tilknytning til Hanseatene. I Riga finner du i dag utsøkte museer, opera av verdensklasse, fine gallerier, arkitektur, historie og storslåtte parker – alt det en kulturby skal kunne by på – i tillegg til et meget fargerikt og tradisjonsrikt sentrumsmarked.
Rigas tidlige historie
Arkeologer har funnet rester av havneanlegg i Riga helt tilbake fra 100-tallet etter Kristus. Rigas aller første befolkning var av livisk etnisitet. Liverne var en gammel finsk folkestamme. Elven Daugavas utgjorde en viktig del av de skandinaviske vikingenes handels- og reiserute til det bysantinske riket (Bysants=Istanbul) og Svartehavet i tidlig middelalder. Henrik av Livonias krøniker fra 1100-tallet fastslår at det i uminnelige tider hadde funnet sted omfattende handelsvirksomhet i Riga, og at byen hadde en såkalt portus antiquus – en gammel havn. Driftige tyske kjøpmenn som kom hit så raskt muligheter for handel med øst, og opprettet en handelsstasjon i Riga allerede i år 1158. Riga fikk imidlertid bystatus så sent som år 1201, og ble snart hovedstad i kongeriket Livland, som omfattet store områder i både Preussen og Baltikum. Tysk forble offisielt språk i Riga helt frem til cirka år 1900, noe som forteller om sterk innflytelse både fra Hansatiden og handelsforbindelsene med det mektige riket i vest.
Rigas pussige historie gjennom århundrene
Riga har en litt pussig tidlig historie. I følge boken ”Korstogene” av Kurt Villads Jensen, var biskop Albert en sentral person i utviklingen av Riga i middelalderen. På det fjerde kirkemøtet i Lateranet i 1215 presterte biskop Albert kunststykket å overbevise Vatikanet om at hans bispedømme var noe så spesielt som jomfru Marias arveland – og dermed nesten likestilt med det hellige land. Dette ga en enorm prestisje til Riga, og pilegrimene strømmet i hopetall til byens Maria-kirke, som oppnådde status som erkebispesete midt på 1200-tallet. Hans nystiftede ridderorden, Sverdbrødrene, som var organisert som tempelherrene, voktet biskop Alberts bispedømme, som i de neste 35 årene strakte seg helt til Estland.
Korstog mot øst
Fra Riga ble det på 1200-tallet igangsatt årlige baltiske korstog mot øst. Korsfarere som hadde deltatt i et korstog en sesong, slo seg gjerne ned i byen. Et pavelig edikt forbød handel i andre byer, noe som førte til Riga vokste enda mer. Riga slo seg sammen med Hanseatene i år 1282, og ble en av de viktigste byene i Hansaforbundet. Årsaken var den nøkkelrollen Riga hadde i øst-vest-handelen mellom Vest-Europa og Russland, som igjen handlet med Østen. Dette var også en av årsakene til at Riga så raskt fikk en rekke kirkebygg, som fremdeles kan sees og oppleves i gamlebyen. Riga mistet senere mye av sin betydning som hovedsete for misjonen østover da reformasjonen ble innført i år 1516. Riga opplevde flere angrep og okkupasjoner av forskjellige makter gjennom århundrene.
Riga – kultur og festivaler
Riga har satset knallhardt på å gjøre kultur tilgjengelig for både sine innbyggere og besøkende. Du kan eksempelvis gå på konsert hver fredag klokken 19 i katedralen, oppleve de skjønneste operaforestillinger i Rigas vakre Operahus, og få med deg mange andre konserter, både i gamlebyen og ellers i Riga. Så og si hver eneste måned arrangeres det forskjellige kulturfestivaler i Riga. Det arrangeres en omfattende årlig operafestival i juni, en festival for kirkemusikk hvert år i august og september og mellom mars og september går den internasjonale Bach-festivalen for kammermusikk av stabelen. I alt 10 Bach-konserter kan oppleves i Rigas stemningsfulle historiske bygninger – de fleste i april måned. Hvis du er ute etter minner for livet, bør du få med deg en eller flere av disse!
Mer om denne festivalen på: http://www.music.lv/en/
Rigas store og små museer
Riga har flere store og små museer. Et av de viktigste museer i Riga er Latvia Nasjonalhistoriske Museum, som du finner i Riga festning. Museet forteller om Latvias utvikling og historie fra istiden til i dag. Rigas By- og Sjøfartsmuseum ligger rett ved siden av Domkirken, og ble grunnlagt på 1700-tallet – og er dermed et av Europas aller eldste museer. Det meget omdiskuterte Okkupasjonsmuseet i sentrum av gamlebyen, som et grelt eksempel på sovjetarkitektur. Bygget var opprinnelig et kommunistisk propagandasenter, og ble oppført i år 1970. Et flertall av Rigas innbyggere mener at bygningen må rives og erstattes av en bygning som passer bedre til omgivelsene i gamlebyen. Kruttårnet (Pulvertornis) nær den gamle bymuren, huser Rigas Krigsmuseum. Rett ved sentrum finner du Motormuseet, som blant annet inneholder Josef Stalins og Leonid Brezjnevs biler. Utenfor Riga finner du et stort friluftsmuseum (Brivdibas musejs), et folkemuseum (etnografisk) i friluft. Riga har også to kunstmuseer, Latvian Foreign Art Museum i Riga Slott og Arsenal Fine Arts Museum i gamlebyen, for henholdsvis internasjonal og latvisk kunst. Om lag 50 kilometer øst for Riga ligger Turaida Museum Reserve i en borg fra 1100-tallet. Rigas universitet har også flere museer, blant annet et botanisk, et geologisk og et historisk museum, i tillegg til et computermuseum.
Shopping, markeder og utstillinger i Riga
Rigas shoppingmuligheter er mange og gode. Det finnes mange butikker innen klær, vesker, sko og mote i gamlebyen. Spesielt langs gatene Valnu iela (Vollgaten), som følger den gamle bymuren rundt en del av gamlebyen, vil du finne et variert tilbud. Det finnes dessuten spennende markeder i alle bydeler i Riga, hvor du kan gjøre funn. Rigas aller største marked heter Centraltirgus (Sentralmarkedet) og holder til rett ved siden av gamlebyen i karakteristiske haller med bølget tak. Du finner det lett, litt oppover langs elven, på den andre siden av kanalen som utgjør grensen til gamlebyen og jernbanelinjen. Hallene som i dag huser Centraltirgus var opprinnelig hangarer for luftskip. Centraltirgus er et enormt marked hvor du vil finne alt fra levende kyllinger til symaskiner, ferske grønnsaker, kjøtt, tørrvarer, tekstiler og militæreffekter, bare for å ha nevnt noe. Bare opplevelsen av all aktiviteten, utropene, duftene, kremmere, hverdagsliv, gamle koner, pruting, liv og latter er god nok grunn til å ta turen hit. Det finnes ellers flere bydelsmarkeder i Riga. Riga har en rekke shoppingsentre i og utenfor sentrum, og flere spennende antikvitetsbutikker. Riga er vertsby for en rekke internasjonale utstillinger og messer gjennom året i sin moderne messehall.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”179″]