Basel i det nordvestlige Sveits går for å være en av Europas vakreste og mest undervurderte turistdestinasjoner. Basel har en nydelig og livlig gamleby med middelalderbebyggelse og en av Europas eldre katedraler i delvis romansk stil. Basel er en vital kulturby med viktige kunst- og arkeologimuseer, og en egen omfattende kunstmesse, ArtBasel, med moderne kunst og samtidskunst. Basel ligger ved Rhinen i det såkalte Dreiländereck, på grensen til Tysklands Schwarzwald og Frankrikes Alsace, noe som innebærer flotte muligheter til å oppleve forskjellige landskaper innenfor en relativt liten aksjonsradius. Basel heter på fransk Bâle og på italiensk Basilea.

[adning id=”36830″]

Mer om Basel

Basel er kanskje Europas mest forbikjørte by. Fra motorveien virker byen som et eneste stort veikryss, noe som dessverre bidrar til å gi et helt feil inntrykk. Basel er en ualminnelig vakker by, delt i to av elven Rhinen, som gjør en sving fra øst mot nord, der den slynger seg gjennom byen. Basels historiske bydel ligger i Grossbasel på sør- og østsiden av elven, mens Kleinbasel med byens forlystelsessentrum ligger på nordsiden av Rhinen.

Basel, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Basels vakre Münster-katedral ligger øverst på Münsterberg sentralt i gamlebyen, hvor det sto et romersk kastell under romertiden. Foto: © Basel Tourismus.

Basel er pussig nok et viktig shipping-senter med lange sjøfartstradisjoner og mange rederier. Årsaken er simpelthen at Basel ligger ved den viktige vannveien Rhinen. Innbyggerne i byen snakker Baseldytsch, en markant tysk dialekt, men er også vant til å snakke tysk, fransk og engelsk. Du vil ikke møte språkproblemer her.

Basels vakre gamleby

Münsterberg er et av de mest idylliske strøkene i Basels gamleby. Her er det bratte og smale brosteinssmug opp til Münster -katedralen – hvor du finner en mengde små butikker, kafeer og restauranter. Basels gamleby er både trivelig og vakker med arkitektur fra gotikken, renessansen og barokken, samt klassisismen.

Basel, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Basel er en universitetsby, noe som borger for et livlig uteliv. Foto: © Basel Tourismus.

[adning id=”36832″] Fra Münsterberg har du en riktig flott utsikt over Rhinen og gamlebyen, og når du første er her, bør du benytte anledningen til å ta en nærmere titt på Basels vakre katedral, Münster, som bydelen har fått navn etter. Rundt gamlebyen i Basel finner du rester av det som en gang var en omfangsrik bymur fra middelalderen, og flere av de flotte byportene fra denne tiden er bevart. Som i mange andre gamle byer i denne delen av Europa, finner du mange flotte brønner ved plassene og i gatene i Basel. Brønnene er fra middelalderen og var stedet der innbyggerne hentet livsviktig vann til forskjellige formål. Tradisjonen tro er brønnene vakkert dekorert, gjerne med en søyle midt i, kronet med skulpturer av mytiske vesener og mennesker.

 Basel, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Gamlebyen med Münsterberg sett fra jernbroen Wettsteinbrücke, som ligger mellom Grossbasel Altstadt og St. Alban.

Litt om plassene i Basels gamleby

Som alle andre gamle byer i Europa har Basel en sentral og viktig markedsplass, som har ligget her siden tidlig middelalder, og kanskje før det, også. Marktplatz var og er byens hjerte, ettersom bønder og handelsfolk tok med seg sine varer hit for salg. På den måten også ble også Marktplatz byens sosiale midtpunkt. Marktplatz ligger bare et steinkast fra Rhinen og broen Mittlere Brücke, opprinnelig fra år 1225, men erstattet av en ny steinbro i år 1903. I Basel, som i mange andre gamle byer, ligger byens rådhus ved markedsplassen. Mer om rådhuset i eget avsnitt.

Basel, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Fra et av smugene ved Spalenberg i Altstadt Grossbasel. Foto: © Basel Tourismus / Daniel Petkovic.

Barfusserplatz – som betyr Barfotplassen – ligger lenger opp i byen, omgitt av blant annet Historisk Museum i et kirkebygg fra middelalderen, samt byens kasino. Nærmere Rhinen på Münsterberg, ligger plassen Münsterplatz, brosteinslagt og omgitt av vakker gammel bebyggelse. Fra Münsterplatz kan du følge den pittoreske Augustinergasse parallelt med elven fra Münsterberg ned til Mittlere Brücke. Her passerer du en annen gammel kirke Martinskirche, første gang nevnt i skriftlige kilder i år 1101 og byens eldste Pfarrkirche, det vil si sognekirke. Den ble bygd i romansk stil, men ble i år 1287 delvis ombygd i gotisk stil etter en flom. Et steinkast unna Marktplatz, ikke langt fra Rhinen og Mittlere Brücke, finner du plassen Fischmarkt, Basels urgamle fiskemarked med en av byens flotteste middelalder-brønner. Her ble for øvrig byens første rådhus oppført i år 1225.

Basel, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Münsterkatedralen ligger på byens høyeste punkt, og fra plassen Pfalz over Rhinen er det fantastisk utsikt.

Münsterberg ligger drøye 20 meter høyere enn elven, og utsikten er spesielt flott herfra. Fra Augustinergasse går det flere smale og bratte smug ned til Rhinen. Langs denne gaten får du et fint inntrykk av hvordan byen så ut i middelalderen. Fra Augustinergasse kan du også gå inn i Martinsgasse, et smalt smug som dreier inn i hjertet av gamlebyen på baksiden av rådhuset. Herfra har du tilgang til flere smug, passasjer og mange historiske bygninger i vakre gatemiljøer. Her er det viktig å la øynene vandre høyt og lavt – du blir belønnet.

Basel, Rheinsprung, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Fra smuget Rheinsprung, med meget gammel bindingsverks-bebyggelse.

Bydelen St. Alban med intakte deler av den gamle bydelen

Hele Basel var i middelalderen omsluttet av en kraftig bymur. Etter jordskjelvet i år 1356 ble det oppført en ny og mer omfattende bymur for å beskytte byens 20 tusen innbyggere. Mesteparten av denne bymuren er revet og brukt som byggematerialer. En del av denne står imidlertid restaurert ut mot Rhinen i bydelen St. Alban, i tilknytning til en byport med samme navn, idyllisk beliggende i et parkanlegg. To andre byporter er bevart, nemlig Spalentor og St. Johann Tor. Bydelen St. Alban, som ligger i kort gåavstand fra Münster, tilhører den historiske bydelen og kan by på mye gammel ærverdig bebyggelse i grønne og vakre omgivelser.

Basel, St Alban, stadtmauer, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Fra den gamle bymuren ved St. Albantor rett ved Papirmuseet og museet for moderne kunst i St. Alban. Foto: Werner Kant / Panoramio.

En liten elv er ført i en kanal gjennom et tidligere klosteranlegg fra 1200-tallet, for å drive St. Albandalens 12 vannmøller. På 1500- tallet ble det bygd en papirfabrikk her, og dennes vannmølle er fremdeles i drift for det som i dag er Swiss Paper Museum i de gamle Stegreif- og Galiciean-møllene siden år 1980. Begge møllene produserte papir i 446 år, frem til år 1924. I museet kan du kjøpe papir fremstilt på gamlemåten, prøve deg på typesetting med blysats, og mye annet relatert til papir. Papirmuseet har også en restaurant. Rett ved finner du for øvrig Basels Museum of Contemporary Art. Dette området er pietetsfullt restaurert og meget severdig. Du har ikke sett Basel før du har vært her.

Basel, Rheinpromenade, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Det er vakkert langs Rhinen – her fra Rheinpromenade på Kleinbasel-siden ved Mittlere Brücke. Foto: © Basel Tourismus / Daniel-Petkovic.

Vi foreslår at du følger den idylliske gaten St. Alban Vorstadt den ene veien og går tilbake mot Münster og Altstadt langs elvepromenaden Rheinufer til Wettsteinbrücke. Området mellom jernbroen Wettsteinbrücke og Münster omfatter også meget severdige gatemiljøer.

Marktplatz med Rathaus

Ved byens travle markedsplass finner du et vakkert og karakteristisk rådhus i renessansestil fra begynnelsen 1500-tallet.

Basel, Rathaus, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Rathaus – Basels rådhus er delvis i gotisk stil fra middelalderen, mens noe er fra begynnelsen av1500-tallet i renessansestil. Foto: Gryffindor / Wikipedia.

Stedet der bygningen ligger, ble i år 1290 utpekt til å være byens politiske sentrum. Det ble samme år reist det såkalte Richtshaus i gotisk stil, et rettshus eller en domstol, som ble rasert og ødelagt under et jordskjelv som rammet byen den 18. oktober år 1356 og gjorde stor skade. Det oppstod branner og store deler av Basel brant ned. Tårnet på Münster raste ned, og alle rettsdokumenter i Richtshaus ble ødelagt. Det ødelagte Richtshaus ble erstattet av Palast der Herren – Herrenes palass, også dette i gotisk stil, som du i dag kan se store deler av, innenfor dagens renessansefasade. Etter jordskjelvet ble det oppført en ny bymur med flere tårn og byporter, som sto ferdig helt på slutten av 1400-tallet. Det nye rådhuset i renessansestil ble oppført i tilknytning Palast der Herren i perioden mellom år 1504 og 1514. Dette ble bestemt etter at Basel ble tatt opp som egen kanton i Sveits i år 1501.

Basel, Rathaus, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Fra borggården til Rathaus der du kan se Palast der Herren fra 1350-tallet. Foto: Jutta Schneider / Michael Will.

Mer om Basels Rathaus

Den gotiske bygningsmassen i Palast der Herren er rådhusets eldste del. Midtpartiet ut mot plassen Marktplatz ble oppført i år 1507 og fikk tre bueganger i sengotisk stil i første etasje. Resten av midtbygget ble oppført i renessansestil og kronet med et gyllent tårn. I år 1517 ble det gamle Palast der Herren påbygd en etasje, og Grossratsaal (den store rådssalen) innredet. Ingen ringere enn hans Holbein den Yngre fikk oppdraget med å dekorere denne flotte rådssalen med veggmalerier, som han fullførte år 1521. Basels Rathaus, eller Roothuus, som det heter på folkemunne, er bygd av rød sandstein og har et kraftig tårn som gir bygningen et distinkt særpreg. Marktplatz er en livlig torgplass på dagtid, der det selges grønnsaker og frukt, slik det er blitt gjort siden middelalderen.

Basel, Münster, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Basels Münster-katedral har to ulike tårn med spir, som er synlige fra hele byen. Foto: © Basel Tourismus / Andreas Gerth.

Bakgrunnen til Basels nesten 1000 år gamle Münster

Øverst i Basels gamleby troner Münster, byens 1000 år gamle katedral. Før den ble påbegynt, lå det en kirke her fra tidlig kristen tid. På høyden Münsterberg, hvor Münster-katedralen ligger, var det et kastell i romertiden, og før det igjen, et keltisk forsvarsanlegg – blant annet er det funnet en mur fra det første århundret før Kristus. Man tror også at det har stått et romersk tempel her. I romertiden utgjorde Basel i flere perioder den ytterste utpost mot fiendtlige germanske stammer. Selve den romerske kolonien som denne utposten tilhørte, het Augusta Raurica, og er en flott viktig severdighet, ettersom den er ganske godt bevart – blant annet med et teater. Augusta Raurica befinner seg snaue 13 kilometer lenger øst, oppstrøms fra Basel.

Basel, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Slik ser man for seg at Münsterberg så ut under romertiden. Rekonstruksjon av Andrea Leisinger Foto: © baslermuenster.ch / Kantonsarchäologie Baselland.

[adning id=”36063″] Basel – eller Basileum – som den da het, fikk sin første biskop Justinianus allerede i år 343 – han virket til år 346 – og hans bispesete var i Augusta Raurica. I tidlig middelalder, en gang midt på 600-tallet, ble bispesetet flyttet til Basileum. Da ble det bygd en enkel kirke og et bispepalass her.

Den første katedralen – Haito-Münster

Forløperen til dagens Münster kalles Haito-Münster og ble bygget i karolingisk romansk stil mellom år 805 og 823 av biskopen Haito, som var en av Karl den Stores (742-814) nære rådgivere, og abbed ved klosteret i Reichenau ved Bodensee. (Mer om Karl den Store i guiden for Aachen). Denne første karolingiske kirkebygningen var en basilikakonstruksjon, det vil si en kirke med høyt midtskip og to lavere sideskip med vinduer inn til hovedskipet over takene til sideskipene. I øst besto kirkens avslutning med alteret av en avrundet apsis. Vestfasaden hadde to runde tårn, en løsning som var vanlig i tidlig middelalder. Forløperen fra 600-tallet var etter alt å dømme en hallkirke, det vil si med ett åpent rom uten sideskip. Haito-Münster ble skadet under et angrep av ungarske styrker i år 907, da Basel i følge skriftlige kilder brant ned og den daværende biskopen Rudolf ble drept. Haito-Münster ble sannsynligvis stående som den var i de neste 100 årene til keiser Heinrich den II. og hans ektemake keiserinne Kunigunde, som vi kjenner fra Bamberg i Tyskland, bygde den om til Basler Kaiserdom.

Basel, Haito-Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Den såkalte Galluspforte cirka år 1180 med et senromansk tympanon på tverrskipet er fra Kaiserdom-perioden. Foto: Mueffi / Wikipedia.

Litt om Basler Kaiserdom – forløperen til dagens Münster

Keiser Heinrich den II., den siste Ottonske keiser, arvet i år 1006 Basel etter den barnløse onkelen Rudolf den III. og la byen med dens cirka 20 tusen innbyggere inn under det Tysk-Romerske riket. Nå blir Basels Münster kraftig ombygd. Den nye Basler Kaiserdom ble innviet av biskopen Adalbero den I. 18. oktober år 1019 med keiserparet til stede, i tillegg til talløse biskoper og geistlige fra hele Europa. Keiser Heinrich og Kundigunde skjenket mange verdifulle gjenstander til Basler Kaiserdom, blant andre Heinrichkreuz og den gylne altertavlen, som i dag kan sees i Münster-katedralen.

 Basel, Kaiserdom, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Altertavlen som keiser Heinrich den II. og Kunigunde skjenket kirken. Foto: Sailko / Wikipedia.

Keiser Heinrich døde i år 1024 og Kunigunde i år 1033, helligforklart i henholdsvis år 1146 og år 1200. Paret er avbildet flere steder på Münster, blant annet med flotte skulpturer i tidlig-romansk stil. Kaiserdom blir nok en gang ombygd som en basilikakonstruksjon med sideskip og opphøyd kor over en uvanlig stor krypt, kanskje med koromgang eller ambulatorium. Den gamle Kaiserdom hadde avrundet apsis flankert av to tårn, men ikke tverrskip. Deler av Kaiserdom er fremdeles synlig noen steder i dagens kirke form av lysere veggpartier over bakken, mens det under bakkenivå er bevart omfattende deler av denne tidlig-romanske kirken.

Basel, Kaiserdom, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Illustrasjon av den romanske Heinrichmünster eller Basler Kaiserdom. Foto: Emanuel La Roche, Das Münster vor und nach dem Erdbeben, Beiträge zur Geschichte des Basler Münsters III, Tafel 3, Basel 1885 / © baslermuenster.ch.

Litt om den sen-romanske Münster-katedralen

Den sen-romanske biskopskirken som ble oppført mellom år 1180 og 1220-årene er i stor grad fortsatt i behold og setter et vesentlig preg på dagens kirke, selv om denne har mange gotiske trekk. Om kirken ble ombygd på grunn av en brann i år 1185 er usikkert men den nye romanske bygningen var av samme størrelse som den forrige, en treskipet basilikakirke med tverrskip, gallerier, koromgang og fem tårn, både ved koravslutning og på vestfasader – i tillegg til et tårn der sideskipene krysser hovedskipet. Denne sen-romanske kirken hadde også krypt både i vest og øst, og mange trekk felles med større domkirker som Speyer, Worms og Bamberg. Det er visse særegenheter med kirken, som åpne krysshvelvede gallerier i koromgangen over krypten, som for øvrig hadde et eget alter, som er dokumentert innviet år 1202.

Basel, Kaiserdom, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Den flotte gotiske vestportalen fra perioden år 1220-30. Foto © baslermuenster.ch / Erik Schmidt.

Litt om den gotiske Münster-katedralen

Etter at den sen-romanske kirken sto ferdig i år 1220-30 gikk det om lag 50 år før endringer ble tilført i den nye stilen som dominerte, nemlig gotisk byggeskikk. Rundt år 1280 ble det satt inn en praktfull gotisk hovedportal som senere ble supplert med et høyt spissbuet vindu i gotisk stil, som åpnet den glatte vestfasaden og slapp lys inn i skipet. Omtrent på same tid ble det også satt opp et gotisk gravkapell på nordre sideskip, etterfulgt av flere til kirken i år 1340 i realiteten var blitt femskipet, slik Münster i dag fremstår. Etter år 1356, da det kraftige jordskjelvet også skadet Münster, ble koret fullført og den åpne krypten dekket til.

Basel, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Skjerm og innebygde korstoler ble satt opp rundt år 1400. Foto: © baslermuenster.ch Basel Stad Falk-B4.

Det neste som nå ble gjort var innbygging av korstoler og biskoptrone, samt å sette opp en skjerm mellom skipet og koret rundt år 1400. Georgtårnet ble gjenoppbygd år 1428, mens Martinstårnet sto ferdig den 23. juli år 1500. Münster har fra nå av to tårn istedenfor tidligere fem. Tatt i betrakting at Münster-katedralen i Basel er en kombinasjon av romansk og gotisk stil, fremstår den som harmonisk og fullendt. Du kan lese mer om dette vakre kirkebygget her.

 Basel, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Illustrasjon av Basel i Schedel’s ‘Weltchronik, også kalt Nürnberg Chroniken fra år 1493. Kilde: Wikipedia.

Litt om romerbyen Augusta Raurica

Augusta Raurica er restene etter en romersk by grunnlagt rundt år 44 før vår tidsregning, det vil si under Julius Cæsar det året han ble myrdet. Byen ble grunnlagt av Lucius Munatius Plankus i et område der en lokal gallisk stamme, Rauraci, tradisjonelt hadde hatt makten. Området var kolonisert på romersk maner først i år 15 før Kristus, under Augustus.  Det eldste arkeologiske funnet herfra er datert til år 6 f. Kr. Det er bevart både gulvmosaikker og et flott teater, i tillegg til rester av mange andre bygninger. Augusta Raurica er i dag et friluftsmuseum.

Basel, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Merians kart over Basel fra år 1642. Kilde: Wikipedia.

Litt om Basels museer

Basel har en mengde museer, og er anerkjent og premiert for sitt rike kulturliv. Vi tar for oss de viktigste, og begynner med:

Historisches Museum Basel

Dette museet befinner seg i en tidligere middelalderkirke midt i Basel ved Barfuessplatz. Samlingene omfatter blant annet skattkammeret til Müster-katedralen, i tillegg til en rekke gjenstander og modeller som dokumenterer byens utvikling gjennom nesten to tusen år. Dette er et viktig museum for deg som ønsker å forstå Basels historiske bakgrunn.

Basel, Kunstmuseum, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, Marktplatz, St. Alban, Sveits

Fra Kunstmuseum, som inneholder storartede kunstskatter. Foto: © Basel Tourismus.

Kunstmuseum Basel

Kunstmuseum Basel er et utsøkt kunstmuseum som huser en imponerende permanent samling av 18- og 1900-tallsarbeider, inklusive et helt rom med mesterverk av Pablo Picasso. Museet har også utstilt omfattende samlinger av middelalder- og renessansekunst av kunstnere som Hans Holbein, Filippo Lippi, Leonardo da Vinci, Andrea Mantegna, Sandro Boticello, Hans Memling og Rogier van der Weyden, bare for å ha nevnt noen. Adressen er St. Alban-Graben 16. Under samme paraply finner du Musuem for Contempary Art som befinner seg snaue 10 minutters spasertur unna, i St. Alban-Rheinweg 60. Begge museene er et must å oppleve for deg som er kunstinteressert. Les mer om museet på deres hjemmesider her. 

Basel, Antikenmuseum, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, Marktplatz, St. Alban, Sveits

Fra Antikenmuseums fantastiske samlinger – et av Europas viktigste arkeologiske museer. Foto: Antikenmuseum.

Antikenmuseum Basel

Rett over gaten for Kunstmuseum finner du en av Europas største samlinger av kunst og gjenstander fra antikken. I Antikenmuseum Basel finnes omfattende utstillinger fra Egypt, Orienten, Kypros, Etruria og Romerriket, mens hovedvekten er viet den greske antikken. Her finnes tidlig gresk vasekunst fra geometrisk og arkaisk tid, mesterverk fra Athens verksteder i det 6. og 5. århundre, samt sør-italienske prakteksemplarer fra 300-tallet.

Basel, Antikenmuseum, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, Marktplatz, St. Alban, Sveits

En Hercules-amfora fra år 490-480 før Kristus finnes i Antikenmuseums utsøkte samlinger. Foto: © Antikenmuseum.

Museet arrangerer ofte vandreutstillinger og særutstillinger. Samlingene til dette praktfulle museet er helt unike, og er verd et par overnattinger i Basel, alene. Sjekk hjemmesiden for mer informasjon. Museet har en bistro der du kan nyte lunsj eller middag. Adressen er St. Alban-Graben 5.

Fondation Beyeler

Dette elegante museet for moderne kunst ligger i forstaden Riehen er designet av arkitekten Renzo Piano, som vi kjenner fra Astrup Fearnley Museum i Oslo. Museet åpnet 18. oktober 1997 og huser en samling moderne kunst i verdensklasse med verk fra slutten av 1800-tallet og fremover, som gjennom kunsthandleren Ernst Beyelers 50 års virke først ble til en stiftelse og deretter et nydelig museum. Samlingen består av sentrale verk av størrelser som Jackson Pollock, Max Ernst, Mark Rothko, Claude Monet, Marc Chagall, Georges Seurat, Francis Bacon, Pablo Picasso, Alberto Giacometto, Robert Rauschenberg og Andy Warhol, for å ha nevnt noen. Museet har ofte utmerkede midlertidige utstillinger. På hjemmesiden finner du mer informasjon, også om hvordan du lettest kommer deg til museet. Her kan du også bestille billetter.

Basel, Museum der Kulturen, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, Marktplatz, St. Alban, Sveits

Museets moderne del har fått tak så det holder. Foto: Andreas Schwartzkopf / Wikipedia.

Museum der Kulturen

Dette fine etnografiske museet omfatter førsteklasses utstillinger fra Sør-Amerika, Afrika, Øst-Asia og Oceania. Utstillingene fra Sørhavet, Gamle Amerika, Tibet og Bali er verdenskjente, noe som også gjelder museets tekstilsamling. Adressen er Münsterplatz 20, ved Münster-katedralen på høyden Münsterberg i Basels gamleby.

Kunsthalle Basel

Dette museet arrangerer ikke-kommersielle utstillinger med viktige internasjonale samtidskunstnere. Museet har lange tradisjoner og har siden år 1872 vært en arena for skiftende, grundig kurerte utstillinger av samtidskunst. Museet holder til sammen med Architekturmuseum på adressen Steinenberg 7, sentralt i Grossbasel, det vil si gamlebyen, ved teateret. Les mer om museet her.

[adning id=”36063″]

[mappress mapid=”229″]

Basel, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Panorama over Basel med gamlebyen Grossbasel Altstadt mellom Mittlere Brücke til venstre, Wettsteinbrücke til høyre og bydelen St. Alban til høyre for den, igjen. Foto: © Basel Tourismus.

Basel, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Grossbasler Rheinufer heter elvepromenaden langs vakre Rhinen i gamlebyen – her ved Mittlere Brücke. Foto: © Basel Tourismus / Niklaus Buergin.

Basel, Gemsbrunnen, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Gemsbrunnen er en av mange flott dekorerte brønner fra middelalderen i Basels gamleby. Foto: © Basel Tourismus.

Basel, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Et av de mange bratte smugene i Altstadt, som leder opp til Münsterberg og Münsterkatedralen. Foto: © Basel Tourismus.

 Foto: © Basel Tourismus

Basels karakteristiske rådhus i rød sandstein ligger ved Marktplatz. Foto: © Basel Tourismus.

Basel, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Barfuesserplatz er et populært samlingssted omgitt av historisk bebyggelse. Foto: © Basel Tourismus.

Basel, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, Marktplatz, Sveits

Martinskirche, som vi ser taket på, ligger bare noen meter fra Barfuessplatz.

Basel, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Historisk Museum ligger i den tidligere middelalderkirken Barfuesskirche, som har tilhørt et kloster. Foto: © Basel Tourismus.

Basel, Fischmarkt, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Den flotte gamle brønnen på Fischmarkt, ikke langt fra Marktplatz og Mittlere Brücke. Foto: Lienberger / Wikipedia.

Basel, Mittlere Brücke, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Mittlere Brücke ble ombygd rundt år 1900 – her har det stått en bro siden år 1225, sannsynligvis før det også.

Basel, Spalentor, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Spalentor er en av de tre flotte bevarte byportene fra Basels gamle bymur, oppført på slutten av 1400-tallet. Spalentor sto i følge skriftlige kilder ferdig i år 1498.

Basel, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Middelalder-byporten Spalentor har tårn på utsiden. Foto: © Basel Tourismus / Christian Lichtenberg.

Basel, St. Alban, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

St. Albanstor står i en liten park ved den delen av bymuren som er bevart i bydelen St. Alban. Foto: statistik-bs.ch-J.-Weiss.

Basel, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

St. Albanthal hvor en kanal ble konstruert for å drive møllene. Foto: © Basel Toursimus / Daniel Petkovic.

Basel, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Morgenlyset brer seg over Basel og Rhinen. Foto: © Basel Tourismus.

Basel, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Basels karakteristiske rådhus finner du ved byens torv, Marktplatz.

Basel, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Rådhusfasaden er dekorert på sveitsisk maner. Foto: © Standortmarketing Basel.

Basel, Rathaus, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Rådhusets klokke er dekorert, slik det er vanlig i denne delen av Europa. Foto: Ralf Roletschek / Wikipedia.

Basel, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Romerbyen Augusta Raurica ligger få kilometer fra Basel. Foto: © Römerstadt-Augusta-Raurica / Basel Tourismus.

Basel, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Basler Münster fremstår ved første øyekast som gotisk – legge merke til det lyse feltet på vestfasaden fra den tidligere romanske Kaiserdom. Foto: © Basel Tourismus.

Basel, Haito-Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Plantegning av den karolingiske Haito-Münster. Foto: © baslermuenster.ch / Büro Sennhauser-Zurzach.

 Basel, Kaiserdom, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Rekonstruksjon av keiser Heinrichs Basler Kaiserdom. Foto: © baslermuenster.ch / Archäologische Bodenforschung Basel.

 Basel, Kaiserdom, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Det lyse feltet er fra kaiser Heinrichs Kaiserdom – legg merke til rundbuene oppe på veggen. Skulpturer av keiser Heinrich den II. og hans gemalinne Kunigunde til høyre. Foto: © baslermuenster.ch / Erik Schmidt.

 Basel, Kaiserdom, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Den romanske portalen på det nordre tverrskipet. Foto: © baslermuenster.ch / Erik Schmidt.

 Basel, Kaiserdom, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Den nederste delen av apsiden er i romansk stil. Foto: © baslermuenster.ch / Erik Schmidt.

Basel, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Basels Münster med sin fine søylegang. Foto: Wladyslaw / Wikipedia.

Basel, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Nei, det er ikke et sengeteppe – det er Münsters flotte tak! Foto: Ralf Roletschek / Wikipedia.

Basel, Kaiserdom, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Krypten til Münster er i romansk stil, med rester fra den tidlig-romanske kirken. Foto © baslermuenster.ch / Erik Schmidt.

Basel, Kaiserdom, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Basels Münster-katedral sett fra vest. Foto © baslermuenster.ch / Erik Schmidt.

Basel Münster: Sideskip med både romanske og gotiske innslag. Foto © baslermuenster.ch / Erik Schmidt

Basel Münster: Sideskip med både romanske og gotiske innslag. Foto © baslermuenster.ch / Erik Schmidt.

 Basel, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Skulpturer av keiser Heinrich og Kunigunde på vestfasaden. Foto: © baslermuenster.ch / Erik Schmidt.

Basel, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Fra søylegangen som tilhører Basler Münster. Foto: © Basel Tourismus / Daniel Petkovic.

Basel, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Gulvmosaikk fra Augusta Raurica Foto: Rynacher / Wikipedia.

Basel, Historisches Museum, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, marktplatz, Sveits

Basels historiske museum holder til i en middelalderkirke. Foto: Mattes / Wikipedia.

Basel, Kunstmuseum, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, Marktplatz, St. Alban, Sveits

I Kunstmuseums flotte samlinger finnes eksempelvis Arnold Böcklins “De dødes øy”. Kilde: Wikipedia.

Basel, Kunstmuseum, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, Marktplatz, St. Alban, Sveits

I Kunstmuseum Basel henger også “Portrett av Serena Lederer” av Gustav Klimt. Kilde: Wikipedia.

Basel, Antikenmuseum, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, Marktplatz, St. Alban, Sveits

Artemis ble en periode dyrket som fruktbarhetsgudinne i Efesos vest i Tyrkia – hun var egentlig jaktgudinne. Skulptur fra Efesos perioden år 100-0 før Kristus. Foto: © Antikenmuseum.

Basel, Fondation Beyeler, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, Marktplatz, St. Alban, Sveits

Fondation-Beyeler er tegnet av arkitekten Renzo Piano. Foto: Foto: Mark Niedermann.

Basel, Museum der Kulturen, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, Marktplatz, St. Alban, Sveits

Museum der Kulturen ligger i en gammel vakker bygning ved Münsterplatz. Foto: basler24.

Basel, Museum der Kulturen, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, Marktplatz, St. Alban, Sveits

Fra bakgården til Basels Museum der Kulturen. Foto: Mattes / Wikipedia.

 Basel, Münster, Augusta Raurica, Rhinen, romertid, middelalder, kulturseverdigheter, gamlebyen, Marktplatz, St. Alban, Sveits

Til slutt et panorama av Basels vakre gamleby, tatt fra elvepromenaden Rheinufer.