London er kanskje den byen i hele verden som har mest å tilby sine besøkende, ikke minst fordi alt foregår på verdens mest internasjonale språk. Tilbudet er enormt og omfatter alt fra underholdning, som musikk, teater og musicals, uteliv med et utall puber og restauranter, sportsbegivenheter, shopping med butikker, magasiner og markeder, severdigheter som museer, gallerier, middelalderkirker og historisk arkitektur helt tilbake til romertiden, bare for å ha nevnt noe. London er oppført på Unescos liste over Verdensarven.
[adning id=”36830″]
Det historiske London
Det finnes masser av informasjon om Londons mangfoldige tilbud på nettet – også på norsk. I denne guiden skal vi se nærmere på den historiske siden av metropolen og vise deg et London du muligens ikke kjenner så godt til. Londons historie er synlig i mye større grad enn hva mange er klar over – helt tilbake fra romertiden via folkevandringstiden, middelalderen, renessansen, barokken og klassisismen. London ble, som de færreste vet, grunnlagt av romere, overtatt av britoner og angelsaksere, raidet av vikinger, inntatt av normannerkongen William the Conquerer (Erobreren), og fra den tid sete for øyrikets kongehus og regenter gjennom nesten 1000 år. London er oppført på Unescos liste over Verdensarven med den nesten tusen år gamle borgen Tower of London og for Westminster Abbey fra 1200-tallet. Merk deg at du kan kjøpe billetter til ulike attraksjoner og museer, samt reisepass og togbilletter her hos VisitBritain Shop til gunstigere priser enn på reisemålet.
Olympiaden i 2012 – arkeologi og uventede funn
London arrangerte i år 2012 et spektakulært og svært vellykket sportsarrangement, nemlig De Olympiske Leker. Under forberedelsene til dette kjempearrangementet ble det igangsatt prosjektering av omfattende byggearbeider. Slik britisk sedvane er, sendte man arkeologer ut i felten først til East London’s Lower Lea Valley. Arkeologene gravde ut mer enn 2500 dekar åpnet 122 sjakter og gjorde mer enn 10.000 arkeologiske funn, samtidig som det ble dokumentert uavbrutt bosetning gjennom mer enn seks tusen år. Man oppdaget spor etter jegere fra steinalder og helt frem til ukjente forsvarsverk fra den andre verdenskrigen. De fleste av funnene vil ikke bli vist på mange år ennå – de skal sorteres, katalogiseres og dokumenteres.
[adning id=”36832″]
Londons museer – de mest prestisjefylte
London har et utall museer, innen nær sagt alle sjangere. Vi vil anbefale noen av de mest kjente – som ikke nødvendig er de beste eller mest interessante for deg. Men sannsynligheten for at du finner noe som kan matche din spesielle eller sære interesse, er større i London enn noen annen by vi vet om.
British Museum er helt uunngåelig, akkurat som Tate Modern, The National Gallery, Victoria & Albert Museum, Museum of London, Tate Britain, Saatchi Gallery, Royal Academy of Arts, Design Museum og Windsor Castle Museum utenfor bykjernen med de kongelige samlinger – i et 900 år gammelt slott. Buckingham Palace med The Queens Gallery arrangerer også viktige utstillinger. Mer om de enkelte museene i egne avsnitt sist og nederst i denne guiden.
London – vandreutstillingenes by
London er også vandreutstillingenes by. Til enhver tid er store, viktige samlinger på utstilling på reise rundt om i verden. Mange av dem tar en hvilepause i London. Det betyr at du kan få en helt unik anledning til å se et utvalg kunstverk eller en annen spennende utstilling, som kun vil ble vist samlet under denne anledningen.
Kort om å orientere seg i London
Det som kalles Central London starter ved Kensinton Gardens/Hyde Park i vest og strekker seg til Tower of London i øst. I nord omfatter Central London Regent’s Park og Camden Town, og strekker seg til Southwark/Wauxhall i sør.
Hvis du ser på at kart over det sentrale London, så kommer elven Thames eller Themsen, som vi kaller den, inn nede til venstre i vest og gjør en bue opp før den renner ut i øst ved London Bridge og Tower of London. Fra vest går Hyde Park over i bydelen Westminster med Green Park hvor Buckingham Palace ligger, langs Constitution Hill til St. James Park, som ligger mellom paradegatene The Mall i nord og Birdcage Walk i sør. Den sist nevnte leder deg østover til Westminster Bridge hvor Big Ben og The Parliament befinner seg. Akkurat her renner Themsen nordover, før den bøyer av mot øst ved Waterloo Bridge.
Mer om å orientere seg i London
På sørsiden av Themsen finner du South Bank med Waterloo Station, National Theatre og publikumsmagneten Tate Modern ved siden av Shakespeare’s Globe. Mange går over hit via Millenium Bridge. Når du snur deg 180 grader på broen, ser du rett nordover mot St Pauls Cathedral og har City foran deg på nordsiden av Themsen. Til høyre og øst for City ligger London Bridge, Tower Bridge og Tower of London, sist nevnte fra 1000-tallet. Vis-à-vis Tower ligger for øvrig krigsskipet og museet HMS Belfast.
Den kanskje mest kjente hovedgaten Oxford Street strekker seg fra Hyde Park i vest mot City og krysser en annen viktig gate, Regent Street, ved den kjente plassen Oxford Circus. Går du ned Regent Street mot Piccadilly Circus, er du i hjertet av London. Da har du Soho med blant annet Carnaby Street på venstre hånd. Herfra er det kort vei til ned til Trafalgar Square med Nelsonstatuen. Bydelen Soho ligger rett nord for Piccadilly Circus, mens Covent Garden ligger litt lenger øst i retning av gaten The Strand og Waterloo Bridge. Det finere strøket Mayfair ligger mellom Oxford Street og Piccadilly Street, inntil Hyde Park. Mange av stedsnavnene i London går igjen på T-banens holdeplasser og gjør det enkelt å finne frem. London har også et omfattende bussrutenett og de sorte taxiene er greie å bruke hvis du skal steder som er vanskeligere å finne.
[adning id=”36063″]
Litt om Londons enorme kulturtilbud
I de neste avsnittene vil vi ta for oss de enkelte kategoriene av tilbud som London kan by på, slik at du kan velge det som interesserer deg mest. I City of Westminster finner du et av Londons viktigste underholdningsdistrikter, legendariske West End. Dette området, som ligger rundt Leicester Square og Piccadilly Circus, omfatter blant annet teatergaten Shaftesbury Avenue og kultursenteret Covent Garden.
London regnes som en av de fremste musikal- og teaterbyer i verden. På østkanten, særlig i Shoreditch og Hoxton, finner man et underholdningsdistrikt med en noe mindre eksklusiv karakter. Tilbudet omfatter: Teater, dans, forfatter-intervjuer, standup og komedie, kabaret og musikk – som igjen omfatter alt fra heavy metal til opera. Det er fullstendig umulig å presentere en oversikt her som gir et godt bilde av scenetilbudet i London.
Hva skjer? Time out London
Vårt beste råd er derfor alltid enten å sjekke papirutgaven av “Time Out London Magazine” eller www.timeout.com/london for å være oppdatert innen hva som er å se akkurat når du er i London.
Et eksempel: Følgende teaterscener er listet av den utmerkede guiden timeout som en liten “handful” av de mest kjente teaterscenene: Barbican Hall, Cadogan Hall, English National Opera, Kings Place, Purcell Room, Queen Elizabeth Hall, Royal Festival Hall, Royal Opera House, St James’ Church, St John’s Smith Square, St Martin-in-the-Fields og Wigmore Hall. Her skjer det noe nytt hele tiden. Derfor gjentar vi: ”timeout”. Vær oppmerksom på at du som regel kan bestille billetter via denne utmerkede siden også – gå til: https://checkout.timeout.com/london/
London – transport i byen og distriktene rundt
London har et førsteklasses t-bane-system – London Underground, populært kalt the tube. London har også busser og sporvogner. Med t-banen kan du komme deg rundt over alt. Sjekk https://www.tfl.gov.uk/ – bestill gjerne Oyster Visitor Card, som du kan fylle opp med penger til forskjellige transportmidler som er beskrevet på siden. Det tar 5-8 dager før du har kortet i posten hjemme i Norge. Husk å sjekke deg inn og ut når du bruker Oyster ved å berøre de gule kortleserne på stasjonene, trikkeholdeplassen eller på bussen, slik at kortet ikke blir belastet unødvendig. Kortleseren avgir et grønt lys når Oyster-kortet ditt er sjekket inn og ut.
London – pubenes hovedstad
Engelske puber finner man overalt i byen. Mange av dem er tradisjonelle, brune og gammeldagse, slik de har vært de siste par hundre årene.
Det har skjedd en revolusjon innen pubenes mattilbud de siste 20-30 årene. I dag kan du spise utsøkt mat på en av Londons mange gastro-pubs. Mangfoldet i Londons pubverden er stort. Mange av dem har TV og spill, enkelte er tilpasset et spesielt publikum, som for eksempel fotballsupportere – her er også TV et obligatorisk innslag – mens andre eksempelvis er spesielt rettet mot gay- og lesbesegmentet. Erfaringsmessig kan det være spennende å besøke puber i bydeler som ikke er mye besøkt av turister. Her kan man komme over virkelig perler – gamle, støvete, rolige puber der ikke veldig mye er skjedd siden den andre verdenskrigen, eller for den saks skyld – den første. Flere av pubene i London er meget kjente og tradisjonsrike steder, som for eksempel Pillars of Hercules (som var betegnelsen på Gibraltar i den greske antikken), som Charles Dickens nevner i en av sine bøker.
Kort om to håndfuller eldgamle London-puber
Lamb & Flag
i 33 Rose Street hevder å være grunnlagt i en bygning fra Tudortiden, men fikk beviselig sin skjenkebevilling først i år 1623.
The George Inn
ligger i 77 Borough High Street i bydelen Southwark sør for Themsen og ble gjenoppbygd i år 1667 etter den store bybrannen.
Ye Olde Watling
i 29 Watling Street nær St Paul’s cathedral skal ha vært vertshuset der arkitekten Sir Christopher Wren brukte som kontor under arbeidene med gjenreisingen av St Paul’s Cathedral etter bybrannen i år 1666.
Old Bell
i 95 Fleet Street hevder å være bygd av arkitekten Wren gjennom å benytte bygningsarbeider fra en av kirkene i nærheten, som også ble gjenoppbygd etter “The Great Fire” i år 1666. Wren hadde ansvaret for å bygge nesten 50 kirker etter brannen – i tillegg til katedralen St Paul’s.
Old Bull & Bush
ble bygd som en bondegård i år 1645, og ble pub først i år 1721.
Jamaica Wine House
i St Michael’s Alley er London’s eldste coffee house, etablert i 1652 men gjenoppbygd etter bybrannen i 1666 og nylig oppusset.
Seven Stars
i 53 Carey Street ble bygd i år 1602, men det er uklart om den har vært drevet sammenhengende som pub gjennom de siste 400 årene.
Red Lion
i 48 Parliament Street ligger på en tomt hvor det har vært drevet en pub siden år 1434. Dagens Red Lion pub dateres til år 1733 og ble kraftig ombygd i år 1896.
Ye Olde Mitre Taver
i Ely Court er en av de vanskeligste pubene å finne i hele London. Den første Mitre Tavern ble bygd her i år 1546, ødelagt i år 1772 og deretter omgående gjenoppbygd.
The Olde Wine
i Shades 6 Martin Lane ble bygd i år 1663, overlevde den store bybrannen og forble i de kommende århundrene nesten intakt – hele tiden som et skjenkested med bevilling.
The Anchor
i 34 Park Street er Shakespeare’s lokale, dette er kneipa der Pepys betraktet “the Great Fire, den gangen puben allerede var mer enn 100 år gammel. Anchor Pub har siden blitt gjenoppbygd to ganger etter branner i år 1750 og i år 1876.
The Guinea
ligger ved 30 Bruton Place, hvor det har ligget puber siden år 1423. Den ble kalt the Pound, men skiftet navn for å markere overgangen til ny pengeenhet i år 1663. Dagens bygning daterer seg til 1720-årene.
White Swan
ligger ved The Riverside, Twickenham og er en såkalt “Waterfront boozer” med røtter tilbake til rundt år 1700 – med flott utsikt til Eel Pie Island.
Litt mer om én av Londons gamle puber – Ye Olde Cheshire Cheese
Ye Olde Cheshire Cheese er en av Londons eldste puber og ligger i en bygning som ble gjenoppbygd etter den store bybrannen i 1666. Puben ligger i 145 Fleet Street i City of London, og er tilknyttet Yorkshire-bryggeriet Samuel Smith. Tidligere har flere forskjellige puber holdt til her, blant andre The Horn Tavern i 1538. Det tidligste serveringsstedet på dette stedet var et gjestehus tilknyttet et kloster i det 13. århundre. Ved inngangen henger en liste over 15 monarker som puben har «overlevd», og gjestebøkene inneholder navnene til ambassadører, statsministre og kongelige. Charles Dickens var også gjest her mens han var Fleet Street-journalist. Inne henger et portrett av pubens mest berømte stamgjest: Samuel Johnson, forfatter av ordboken “A Dictionary of the English Language”. I likhet med de fleste pubene i Storbritannia, serveres det varm mat. En av pubens spesialiteter er «Ye Famous Pudding».
Den nesten 500 år gamle puben The Prospect of Whitby
The Prospect of Whitby i 57 Wapping Wall ved Shadwell Basin har vært en pub fra 1543, og er den eldste puben langs Themsen som fortsatt er i drift. Du finner den ved å gå sørover fra Whitechapel, eller ved å ta The Tube til Wapping og spasere noen hundre meter langs Wapping High Street over i Wapping Wall nedstrøms med Themsen på høyre hand. Opprinnelig var dette en pub for sjømenn, fiskere, smuglere, tyver og pirater – den beryktede Captain Kidd var fast gjest her, og gjorde at puben på den tiden ble kalt The Devils Tavern. Hanging Judge Jeffries var stamgjest på 1600-tallet. Han pleide å ha lunsj på balkongen mens han betraktet hengningene som fant sted på Execution Dock som lå like ved. Det står fortsatt en galge på stedet.
The Devils Tavern brant i 1770 og ble erstattet med den nåværende bygningen, som fikk navnet The Prospect of Whitby etter et skip som pleide å fortøye i nærheten. Gulvet fra 1520 brukes fortsatt, og skipsmaster bærer den interne strukturen. En annen berømthet som var fast gjest på puben var Samuel Pepys, sekretær i admiralitetet. Han førte dagbøker som har lært ettertiden mye om livet i London på 1600-tallet. Han har et rom oppkalt etter seg. På 1800-tallet ble dette rommet brukt til slåsskamper og hanekamper. Scener fra Wapping er velkjente i engelsk kunst, både Turner og Whistler var i sin tid stamgjester. I etterkrigstiden ble puben kjent for sin gode musikk og en lang rekke berømtheter ble mer eller mindre faste gjester på The Prospect of Whitby. Rod Steiger, Frank Sinatra, Richard Burton, Kirk Douglas, samt Prins Rainier og Grace Kelly. Prinsesse Margaret møtte rett som det var Lord Snowdon her. Hun hadde sitt eget stambord (som er markert med et skilt) og var fast gjest gjennom mange år. Puben er vanskelig tilgjengelig. Enklest er drosje fra Whitechapel eller Tower Hill. En mulighet er å gå fra Canary Wharf langs Themsen. Det finnes for øvrig flere andre historiske puber langs Themsen. Den to kilometer lange Upper Street i Islington har flere barer og restauranter enn noen annen gate i Storbritannia.
[adning id=”36063″]
London – historiske severdigheter
Tower of London
Tower of London ble grunnlagt av William den I. Erobreren, som relativt omgående bygde et forsvarsverk i tømmer. Se oversikt over Tower her. Tower skulle være et symbol på hans makt, en festning for forsvar og et fengsel for hans fiender. Noen år senere, i år 1077-78, ble en festning i stein påbegynt, og i år 1097 sto det som i dag er kjent som White Tower helt ferdig. I andre etasje i White Tower finner du det vakre St John’s Chapel fra år 1080, det eldste kirkebygget i London, bygd i en enkel normannisk-romansk stil.
Betegnelsen normannisk etter skandinavisk-ættede normannerne bosatt i Normandie, etterkommere etter Gange-Rolv – romansk etter rundbuearkitekturen som oppstod i tidlig middelalder, inspirert av romersk arkitektur. Tower of London består i dag av tre festningsanlegg utenpå hverandre. White Tower står innerst og var en tårnresidens, typisk for middelalderen og bygd i romansk-normannisk stil. Festningen bestod gjennom 1100-tallet av denne ene bygningen med en liten borggård og en enkel ringmur frem til år 1189. Da igangsatte rikskansleren William Longchamp en utvidelse mens kongen Richard I. Lionheart var på korstog i Jerusalem. Borggården rundt White Tower ble utvidet til å bli dobbelt så stor, og det kom opp en ny ringmur med tårn omkranset av en ny vollgrav. Den ble fullført i 1199 av Rikards bror og etterfølger, John Lackland. På 1100-tallet ble Tower stort sett benyttet som fengsel.
Tower – to nye utvidelser
Først under kong Henrik III (1216–1272) ble det satt fokus på slottets rolle som kongelig palass. Mellom White Tower og elven ble det nå oppført nye hus med leiligheter for de kongelige og deres stab. Kongen oppførte også et menasjeri for at han og hans gjester skulle ha tilgang til underholdning. Da denne utvidelsen var fullført, kom Henrik i strid med adelen, og ny kraftig utvidelse ble gjennomført som følge av det. Igjen ble arealet fordoblet, denne gang til alle tre sider på land slik at White Tower ble stående i midten. Det ble også oppført en ny kraftig ringmur med vollgrav. Under den neste kongen, Edward I (1272–1307), fikk Tower i store trekk den størrelsen og utformingen festningskomplekset har i dag. I perioden mellom år 1275 og år 1285 brukte kongen mer enn dobbelt så mye av statskassen på Tower, som det hans far hadde gjort i hele sin lange regjeringstid. Edward sørget for at det ble anlagt enda en ny vollgrav og nok en kraftig ringmur, som også strakk seg langs Themsen. I tilknytning til muren mot Themsen ble det samtidig oppført flere nye kongelige leiligheter. Den nye hovedporten mot land ble også kraftig befestet.
Kort om Tower gjennom århundrene
Under bondeopprøret i år 1381 oppstod det dramatikk i Tower. Festningen ble inntatt av opprørerne, som ikke møtte motstand fordi soldatene i garnisonen forholdt seg passive. Simon Sudbury, erkebiskop av Canterbury og rikskansler, ble myrdet. Kongen Richard II. hadde forlatt Tower for å forhandle med opprørerne. Soldatene fryktet at de ville sette kongens liv i fare dersom de gjorde motstand da en stor folkemengde kom til Tower. Tower of London ble igjen okkupert i år 1460, under borgerkrigen som fikk navnet Rosekrigene.
Festningen ble beleiret, og garnisonen valgte å kapitulere med gode vilkår fremfor å kjempe en kamp de ikke kunne vinne. Resultatet var at Tudor-slekten kom til makten i år 1485 med Henry VII., faren til den beryktede Henry VIII. En rekke henrettelser fant sted her, blant annet måtte to av Henrik VIII.s dronninger bøte med livet på skafottet her – Anne Boleyn ble henrettet på Tower Green den 19. mai 1536 og Katharina Howard ble henrettet for høyforræderi og utroskap mot kongen den 13. februar 1542, bare atten år gammel. Tower of London er et must å besøke for deg som er interessert i historie. Her er også riksregaliene utstilt. I år 1660 ble Tower modernisert med artilleri og åpnet for publikum.
Southwark Cathedral
Soutwark Cathedral er den eldste kirkebygningen i London. Man tror det sto en kirke her allerede i år 606, som muligens har erstattet en enda tidligere kirke. Arkeologer har også funnet rester etter et romersk tempel her. Katedralen står ved det eldste krysningsstedet over Themsen, der den romerske trebroen i sin tid ble bygd. Kirken er første gang nevnt i Doomsday Book fra år 1086 som en Minster Church, hvilket vil si at den var bygd i forbindelse med et kloster – i dette tilfellet et Augustinerkloster. Kirken ble skadet i brann i år 1212 og ble gjenoppbygd i gotisk stil. Først i år 1905 ble kirken katedral.
Westminster Abbey
Westminster Abbey er tradisjonell kroningskirke og siste hvilested for landets monarker. Som navnet tilsier, tilhørte denne kirken tidligere et kloster. Den opprinnelig normannisk-romanske kirken fra 1040-tallet ble ombygd til gotisk stil i perioden mellom år 1245 og 1269 av kongen Henry III, som brukte Edvard Bekjennerens helgenkåring fra år 1161 politisk, til å styrke England overfor det mektige Frankrike. Edvard ble gravlagt i den normannisk-romanske første versjonen av Westminster Abbey i år 1066, og Henry III ønsket nå å skape den fornemste kirke av alle i England, samtidig som han av prestisjehensyn ønsket at denne kirken skulle tåle sammenligning med de nord-franske gotiske katedralene.
Av den grunn er Westminster Abbey den mest fransk-inspirerte av alle gotiske kirker i England, med katedralen i Reims som forbilde – de franske regentenes kroningskirke. Byggmesteren ble hentet fra Frankrike, hans navn var Henri, og han var sannsynligvis fra Reims. Mester Henri kjente til nyvinningene i Amiens og Paris, da spesielt Sainte-Chapelle i Paris, og benyttet mange av særtrekkene herfra. Westminster Abbey var et av middelalderens finest dekorerte kirkebygg, og er til tross for sin franske påvirkning og første byggmester, en fullblods engelsk kirke. I år 1253 avløses mester Henri av John of Glouchester og denne av Robert of Beverley.
En ny æra – «Decorated Style»
Westminster Abbey innledet en ny æra i engelsk arkitektur – den såkalte «Decorated Style» ble for første gang fullt ut benyttet her: Ornamenter, figurer, masverk, samt et spesielt konstruert og markert ribbehvelv. Westminster Abbey har omfattende utsmykkede interiører – særskilt er de dekorative rosettene karakteristiske, forgylt og malt, på engelsk kalt «diaper work». Ved innvielsen i år 1269 var det meste av kirken ferdig – koret, tverrskipet og fire fag av skipet sto komplette. Kongens død i år 1271 medførte imidlertid at skipet ikke ble ferdigstilt før år 1375 – en pussighet er at vestfasaden først ble fullført på 1700-tallet. Westminster Abbey er beskrevet som et relikvieskrin i full størrelse, og dens stilistiske nyvinninger, “Decorated Style” som utkrystalliserte seg gjennom “Geometrical Style” og “Curvilinear Style” ble modell for mange andre kirker i England på 1200-tallet. Merk deg også The Westminster Abbey Museum, lokalisert under klosterets dormitorium (sovesal) fra 1000-tallet.
Westminster Hall
Westminster Hall er den eldste delen av parlamentet og praktisk talt den eneste bygningen av det opprinnelige Palace of Westminster som har overlevd i tilnærmet original stand.
Westminster Hall ble opprinnelig bygget i år 1097 av William II (Rufus), sønnen til normannerkongen William Erobreren. Hallen sto ferdig i år 1099, og var et prestisjebygg for å imponere hans relativt nye undersåtter med majestetisk makt og autoritet. Ifølge historien skal en av hans rådgivere ha nevnt at hallen var vesentlig større enn nødvendig under kongens første inspeksjon av det ferdige bygget. Kong William den II svarte at hallen ikke var halvparten så stor som nødvendig, og at den fremsto som et soveværelse i forhold til hva han hadde forestilt seg. Westminster Hall var imidlertid uten sammenlikning den største hallen i England – sannsynligvis i hele Europa. Målene er imponerende 73 x 20 meter og gulvet er 1.547 m2.
En mystisk engelsk takkonstruksjon
Westminster Hall ble noe ombygd i år 1245, mens den i år 1397 fikk høyere vegger og gotiske vinduer. Et mysterium er knyttet til den originale takkonstruksjonen. Dagens tak er fra år 1397 og er en hammerbjelke-konstruksjon, som ble tegnet av mester Hugh Herland.
Man har antatt at det opprinnelige taket var båret av to rader med søyler, men arkeologiske utgravinger har ikke avslørt tegn etter slike. Det er derfor grunn til å tro at det opprinnelige taket var selvbærende, til tross for et spenn på hele 20 meter. For å bringe hvelvets spennvidde ned til et håndterlig mål, ble kraftige horisontale stikkbjelker, såkalte hammerbjelker, satt inn i de tykke murveggene for å bære de buede takstolene. Hammerbjelkene hviler på loddrette bjelker, som sammen med de buede bjelkene har støtte i kragsteinene, som står i vindushøyde. Resultatet er både dekorativt og funksjonelt. De store buene fremstår vitale i sin kanellerte form, mens de kraftige hammerbjelkene utgjør et statisk, bærende element, samtidig som de er flott dekorert. Hallen inngir i sannhet et mektig og majestetisk inntrykk. Den ble brukt til juridiske prosesser og til store samlinger. Den var alt for stor til dagligbruk, og den kongelige husholdningen spiste i mindre haller i Westminster Palace. Opprinnelig ble det bygd en høy innvendig arkade med vinduer, som en passasje rundt alle fire vegger. Over vinduene var det en sjakkmønstret tofarget steinsetting i sort og hvitt. Innvendig var det veggmalerier, mens det hang draperier fra arkaden. Westminster Hall unnslapp brannene som rammet Westminster Palace og parlamentet i 1512 og 1834.
Temple Church
Temple Church er en middelalderkirke i bydelen Temple i London. Den ble oppført i siste halvdel av 1100-tallet. Kirken ble vigslet i Jomfru Marias ære den 10. februar 1185 av Heraclius, daværende patriark av Jerusalem. Kirkens ble reist av Tempelridderne, som til da hadde tilhold i High Holbourn. Temple Church ble nytt hovedkvarter for ordenen i London. Den særegne runde formen på kirkens eldste del er karakteristisk for bygninger reist av tempelridderne. Formen skal minne om Den hellige gravs kirke i Jerusalem, som etter tradisjonen ble reist på stedet hvor Jesus ble gravlagt.
St Bartholomew-the-Great
St Bartholomew-the-Great ble grunnlagt som en klosterkirke i år 1123 ved Smithfield av Augustinerordenen, som bygde et stort sykehus her ved samme navn.
Dagens kirke er bare en del av den opprinnelige, men har Londons best bevarte interiører i normannisk stil. Kirken ble delvis revet i år 1543 i forbindelse med Henrik den 8. brudd med pavekirken. Skipet er nå borte, mens koret og sideskipene er bevart. Kirken overlevde også bybrannen i år 1666, men ble bortglemt og ble første restaurert på 1800-tallet. Du kan ha stor glede av å besøke denne gjemte og glemte perlen, St Bats, som den kalles, ettersom denne unike kirkebygningen ble delvis innebygd i andre bygningsstrukturer under 1500-tallets Tudortid. St Barts er et godt eksempel på britenes gjenstridighet mot å rive gammel bebyggelse – noe vi i Norge har mye å lære av.
Du finner den cirka tre steinkast fra St Pauls Cathedral på den andre siden av Holborn Viaduct ved Central London Markets og St Barts Hospital – for øvrig rett ved siden av Museum of London og rett ved The London Guildhall. Hvorfor vi vier denne vesle kirken så mye plass? Fordi den representerer det erkebritiske og litt hemmelige London, hvor du kan finne helt enestående vitnesbyrd fra forgangne tider. Vi elsker det.
The London Guildhall
The London Guildhall er første gang nevnt i skriftlige kilder i år 1128. Bygninger ligger på restene av et romersk amfiteater, og man tror at det allerede i angelsaksisk tid sto en gildehall her.
Østkrypten i kjelleren er fra 1042, bygd av Edvard Bekjenneren, mens vestkrypten er fra 1200-tallet. Dagens bygning ble oppført i perioden år 1411 til år 1440, og ble brukt av byens ordfører og bystyre, Coporation of London, somt Londons finansielle og politiske elite til mottakelser, banketter, konferanser og selskapeligheter. Guildhall er den eneste profane bygningen i stein som overlevde bybrannen i år 1666, med unntak av Westminster Hall. The Guildhall drives i dag av Londons byantikvar og leies ut til statsbesøk, offentlige jubileer, samt offisielle og private arrangementer – etter godkjenning av byantikvaren. Guildhall er åpen for publikum med gratis adgang når den ikke er i bruk til arrangementer.
Buckingham Palace
Buckingham Palace er den nåværende residens for det britiske kongehus. Opprinnelig ble det oppført et palass her allerede på 1000-tallet, og både Edvard Bekjenneren og hans etterfølger William Erobreren har eid tomten. I middelalderen lå Manor of Ebury her, som Henrik den 8. beslagla i år 1536. Det ble bygd et bolighus her i år 1630 for parlamentsmedlemmet Sir William Blake – ikke kunstneren. Siden ble det utvidet til et Townhouse for hertugen av Buckingham i år 1705. Den britiske kongen George den III kjøpte tomten og huset i år 1761, som privat residens for dronningen, Charlotte (1744-1818). Hun fødte 14 av sine 15 barn her, og huset ble kalt Queens House. Hvor hennes 15. barn ble født vites ikke. En oppgradering av bygningen startet i år 1762 med det for øye å skape et intimt lite fritidshjem utenfor City for kongefamilien.
Kong George den IV. Kom på banen og tronen i år 1820, og i år 1826 engasjerte han arkitekten John Nash til å bygge et skikkelig kongepalass her isteden. Kort fortalt ble Buckingham Palace i år 1837 kongelig residens. Interiører og møbler er av ypperste kvalitet. Mye av møblene i Buckingham Palace ble kjøpt i Frankrike etter den franske revolusjonen. Kunstgjenstandene fra Buckingham Palace, Windsor Castle, Kensington Palace og St. James’s Palace er kjent som the Royal Collection; eid av Kronen og kan til tider sees i the Queen’s Gallery i Buckingham Palace. Vaktskiftet foran Buckingham Palace er en av Londons turistattraksjoner.
St. Pauls Cathedral
St. Pauls katedral er den anglikanske protestantiske biskopen av Londons katedral. Den ligger på Ludgate Hill i City of London. Dagens katedral regnes for å være den femte på stedet, og ble bygget etter at den forrige katedralen i gotisk stil fra år 1221 ble ødelagt i den katastrofale bybrannen i 1666. Oppgaven med å tegne den nye katedralen ble gitt til Christopher Wren i 1668.
Han fikk på samme tid i oppdrag å tegne omkring femti andre kirker i byen. Hans første design, basert på de gamle fundamentene, ble avvist i 1669. Den andre designet hadde form av et gresk kors; dette ble avvist omkring 1672 som et for radikalt konsept. Det tredje forsøket kom helt til modellstadiet; Wrens «Great Model» i skalaen 1:24 er nå utstilt i kirken. En fjerde design ble akseptert i 1675, og byggingen begynte i juni det året. Nå startet ytterligere problemer.
St. Pauls – dårlige grunnforhold skaper problemer
Wrens design var for stor til at kirken kunne bygges på fundamentene av den gamle, som strøk med i bybrannen. Han tok sjansen og startet byggingen med en del av den nye konstruksjonen på leirjord. Resultatet var at pilarene i den bærende konstruksjonen begynte å synke. Dessuten var krypten under kirken støttet opp av en mursteinskonstruksjon som var for svak, og som ga etter for gulvet. To ganger skjedde det at kirkens gulv raste ned i krypten. Wren møtte stadig nye problemer. Han ville for enhver pris unngå strebebuer, som var vanlig på gotiske katedraler. Gotiske bygninger var på denne tiden betraktet som mindreverdige, og alt som for øvrig kunne oppfattes som en forbindelse til den katolske pavekirken måtte unngås. Wren løste også dette. Han bygde falske fasader rundt den øverste delen av katedralen for å skjule de nødvendige strebebuene. Når du ser St. Pauls Cathedral fra luften, ser du at hele den øvre delen er bygd inn i en «eske», som nedenfra oppfattes som en del av konstruksjonen.
Mer om St. Pauls Cathedral
St. Pauls Cathedral skulle egentlig ha en liten kuppel med et spir, men Karl II hadde gitt Wren tillatelse til å gjøre om på «ornamentale ting». Wren tøyde dette begrepet meget langt, og tegnet om hele kuppelen til en ny konstruksjon, slik at man fikk den storslagne kuppelen som i dag preger kirkens utseende, samt tårnene i vestenden. Kuppelen er inspirert av Peterskirken, og er 108 meter høy inkludert korset på toppen. I engelske mål er dette 365 fot, som symboliserer dagene i året. Det er egentlig tre kupler innenfor hverandre. Den ytre har ingen strukturell funksjon, og kunne derfor bygges ekstra stor slik at den ble et viktig landemerke. Den innerste er langt mindre, hvilket gjør den bedre tilpasset til interiøret enn den ville vært ellers. Mellom de to ligger en tredje kuppel, som har støttefunksjoner med «omvendte» stående kjettinger for å distribuere vekt og gi støtte for den ytre kuppelen, som er bygd av treverk og kledd med murverk. St. Pauls katedral ble fullført i 1708 og er det anglikanske bispedømmet Londons domkirke.
Covent Garden – fra aristokrati til grønnsaker
Den første square som ble anlagt i London var Covent garden Piazza, som ble bygd allerede i år 1631, før den store bybrannen.
Den var tegnet av arkitekten Inigo Jones, som hadde den italienske renessansearkitekten Palladio som ideal. Resultatet var en vakker, behersket klassisk arkitektur basert på bygningskikker fra den greske og romerske antikken. Covent Garden ble en viktig møteplass for London-sosieteten – med det tilstøtende Covent Garden Theatre. Kirken St. Pauls Coven Garden med søylefront bidro også til å gi plassen et verdig preg. London vokste videre utover og om lag hundre år senere var Covent Garden blitt omgjort til et livlig grønnsaksmarked med lange haller i midten. Covent Garden er i dag oppgradert etter 1900-tallets forfall, med både butikker og restauranter. London store friområder ble også beplantet og gjort tilgjengelige for innbyggerne, blant annet av kongens arkitekt John Nash, som utformet Regent’s Park.
Regent’s Street
Arkitekten John Nash (1752 – 1835) fikk ansvaret for å utarbeide en helhetlig plan for Regent Street, den nye forbindelsen mellom vestkantens bebyggelse rundt Regent’s Park og monumentalbebyggelsen i Whitehall og Westminster. Regent’s Street strekker seg nordover fra Carlton House ved Waterloo Place, ikke langt fra Trafalgar Square. Den første plassen du kommer til er kjente Piccadilly Circus, hvoretter gaten svinger i en bue til venstre og fortsetter videre nordover mot Oxford Circus – et område godt kjent av nordmenn og eid av det norske oljefondet. Ved Oxford Circus krysser Regent’s Street Oxford Street og fortsetter videre nordover via Portland Place før den munner ut i Par Crescent og Regent’s Park. Ta deg tid til å spasere denne ruten, Regent’s Street er en lærebok i kreativ arkitektur. John Nash måtte hele tiden ta hensyn til eksisterende bygninger og gater, og utviste stor oppfinnsomhet og utsøkt smak.
Westminster Palace, the Parliament og Big Ben
Westminster Palace ble igangsatt på 1000-tallet av Edvard Bekjenneren og påbygd av William Erobreren og hans sønn Willian II Rufus. Westminster Palace var kongelig residens til det ble delvis ødelagt i år 1512 av brann. Etter brannen ble palasset hovedsete for det britiske Parlamentet, som hadde sitt første møte her i år 1295. Kong Henry VII. flyttet til palasset Whitehall, rett ved Westminster.
Den 16. oktober år 1834 brant det gamle Westminster Palace praktisk talt ned til grunnen. Det ble besluttet at palasset skulle gjenoppbygges i gotisk stil, ettersom både Westminster Abbey og Westminster Hall sto like hele igjen etter brannen. Arkitekten Charles Berry fikk ansvaret for gjenoppbyggingen, assistert av Augustus Pugin, en autoritet på gotisk arkitektur. Berry tegnet en klassisk symmetrisk plan med en åttekantet sentralhall. Pugin fikk i oppdrag å forme denne planen til et helhetlig gotisk bygg. Han sto overfor store utfordringer, blant annet med hvordan han skulle finne håndverkere som behersket denne alderdommelige stilen. Pugin la listen høyt, og brukte lang tid på å overtale en gruppe viktorianske håndverkere til å utføre de kompliserte dekorarbeidene.
Arbeidene startet i 1840 og restene av det gamle Westminster Palace ble inkorporert i det nye. Arbeidene tok lang tid, ble usannsynlig kostbare og led av stadige forsinkelser. Det hjalp ikke akkurat at begge arkitektene døde underveis – Pugin i 1852 og Berry i 1860. Resultatet er imidlertid aldeles strålende – Westminsterpalasset går for å være et høydepunkt innen engelsk arkitektur. Sammen med klokketårnet og klokken Big Ben, er denne praktfulle bygningen med sin særegne silhuett blitt et ikon for London.
Tower Bridge
Tower Bridge er en av verdens mest karakteristiske broer, oppført i perioden år 1886 til 1894 som en klaffebro. To brolegemer kan heises opp til hvert av tårnene og frigi plass for båter til å passere. Tårnene har middelalder-utseende, og broen forveksles ofte med London Bridge, som frem til år 1750 var den første og eneste broen over Themsen.
London Bridge
Dagens utgave av London Bridge er fra år 1973 og står på stedet der broer har stått siden romertiden. Dagens bro erstattet en steinbuebro fra 1800-tallet, som igjen erstattet middelalderens London Bridge, som sto i hele 600 år, og som var bebygd i flere etasjer på begge sider. Før dette sto det flere trebroer her, som i tur og orden brant ned og ble erstattet.
Londons historie
Londons historie gjennom nesten to tusen år kan deles inn i tre perioder; den romerske, middelalderen frem til bybrannen i år 1666, og tiden etter.
Det er pussig å tenke på at en italiener grunnla den britiske hovedstaden, som Londinium – litt «Asterix & Obelix», men slik var det. Generalen Aulus Plautius, som tjente under keiser Claudius anla en by her i cirka år 47, fire år etter at de gikk i land og erobret England i år 43 etter Kristus, ettersom beliggenheten ved Themsen var perfekt. To sandbanker, en på hver side av oset der elven Walbrook renner ut i Themsen, egnet seg for bebyggelse. Lenger ned besto elvebreddene av våtmarker og sumper. Tidevannet brakte båtene lett opp til romerbyen hvor de ble lesset og losset via trebrygger, og like lett ut i havet ved lavvann. Forskjellen på høy- og lavvann var i romertiden 2 meter – i dag er denne forskjellen økt til hele 6 meter og vil nå sin topp i år 2030. (Det er bygd et enormt sluseanlegg nedenfor Central London for å hindre oversvømmelser. Du kan se hvordan anlegget virker her.)
Romertidens Londinium
Romerske styrker var i England i stor skala lenge før byen ble grunnlagt – allerede i år 54 og 53 før Kristus dro Julius Cæsar over med mange skip og store tropper. Noen invasjon ble det imidlertid ikke før nesten 100 år senere. Drøye 10 år etter grunnleggelsen ble romernes Lodinium angrepet, plyndret og brent ned under et opprør av stammen Iceni, ledet av deres dronning Boudica. Noen måneder senere tok romerne hevn og slo ned et samlet opprør av mange britiske stammer i et slag på Watling Road, den romerske veien norvestover. Så mange som 70.000 briter skal ha mistet livet og Londinium ble raskt gjenoppbygd.
Mer om London og romertiden
Romernes opprinnelige Londinium var ikke spesielt stor og dekket omtrent dagens City, etterhvert med en kraftig bymur som startet ved Tower. Ved Tower Hill Station er store deler av denne muren fremdeles synlig. Romerbyen strakk seg forbi stedet der St Pauls Cathedral står, til Ludgate – som er navnet på en av de seks opprinnelige byportene i London. Den romerske muren fra 200-tallet fungerte også stedvis som bymur i middelalderen. Romerne bygde en trebro over Themsen på det smaleste, omtrent der London Bridge står i dag. Denne broen gjorde Londinium til et viktig knutepunkt for det romerske veinettet i England. I det første århundret besto bebyggelsen i hovedsak av trebygninger. Byen vokste imidlertid kraftig og var snart Englands viktigste handelsby.
Londinium – vekst og velstand
Da keiser Hadrian var på besøk her i år 122 var det oppført en del praktbygg i stein og murstein, og flere ble påbegynt. Fra omkring år 200 var byen beskyttet av en kraftig 6 meter høy mur på landsiden, som strakk seg mer enn 5 kilometer. Muren hadde 6 byporter, en rekke vakttårn, og på utsiden var det gravd en dyp grøft. På romersk vis fikk byen et forum, og det ble oppført en 140 meter lang basilika, en treskipet hall, på nordsiden av forum – den største nord for Alpene.
Et fort ble anlagt nordvest i byen, og amfiteater, guvernørpalass, to badeanlegg og alt som tilhørte en sivilisert romersk by ble bygd. Guvernørpalasset ligger ved dagens Cannon Street Station, og utgravinger avdekket blant annet vakre gulv-mosaikker. Deler av amfiteateret er fremdeles synlig og ligger under middelalderens Guildhall fra år 1411. Det er også funnet rester av et Mithratempel fra 200-tallet i Waalbrook, en gate i City – se foto. Skriftlige kilder fra romertiden nevner et Isis- og et Jupitertempel – antakelig lå disse i tilknytning til forum. Ved Tower Bridge ble det i år 1980 funnet rester etter omfattende byportanlegg på begge sider av elven. I år 140 regner man med at byen hadde cirka 50-60.000 innbyggere.
Londinum – nedgangstider og germansk invasjon
På 300-tallet ble det reist forsvarsmurer også langs Themsen, etter angrep av saksiske pirater. Nå var tidene blitt utrygge, med press fra både fiendtlige britiske stammer og folkegrupper fra kontinentet, og en generell nedgang som følge av dette, ikke minst i handelsvirksomheten, som var en viktig bærebjelke i det romerske samfunnet.
Utover 300-tallet ble motstanden og presset stadig sterkere utenfra. Romerriket fikk etterhvert også store interne problemer. I år 410 forlot romerne byen, og etter alt å dømme ble området innenfor den romerske bymuren liggende øde. Det ble i år 2008 gjort arkeologiske utgravinger ved Covent Garden, og her ble det gjort oppsiktsvekkende funn, blant annet en stor angelsaksisk gravplass fra senest 550-tallet, kanskje allerede sent på 400-tallet. Angelsakserne bestod av tre nord-germanske stammer, som utvandret til England allerede på 400-tallet. En angelsaksisk kvinne ble funnet begravd med et halskjede bestående av polerte biter 19 rav, noe som betød at hun var velstående.
Flere funn fra denne utgravingen ble datert til cirka år 550 og overrasket arkeologene, som måtte revurdere sin oppfatning og erkjenne at Lundenburh («London borg» som angelsakserne kalt den gamle romerbyen) allerede på 550-tallet var velstående etter tidens mål. Man vet lite om denne tiden mellom år 400-600, og perioden kalles gjerne «de mørke århundrene» eller folkevandringstiden. London fikk sin egen biskop i år 604, etter et England var blitt kristnet på ny på slutten av 500-tallet.
Et nytt London vokser frem – Aldewych og Lundenwic
I tidlig middelalder, på 6-700-tallet ble det anlagt en ny handelsby, Lundenwic ved Ealdwic, som betyr gammel havn, 1,6 km vest for den gamle romerbyen. Her finner du den dag i dag navnet Aldwych, ved The Strand og The Embarkment. Endelsen -wic i Lundenwic forteller at byen var et viktig handelssentrum, som for eksempel de andre kjente engelske Eoforwic (York) og Gipeswic (Ipswich). Den angelsaksiske munken Bede the Venerable eller Beda den Ærverdige (672-735) beskrev Lundenwic «som et handelssenter for mange nasjoner som kom hit både over sjø og land». Lundenwick ble forlatt rundt år 850 etter at vikinger hadde plyndret bosetningen flere ganger. I år 886 oppfordret kongen Ælfred den Store folk om igjen å bosette seg innenfor de gamle romerske murene. Han forstod hvilken strategisk betydning stedet hadde, og satte i stand bymurene der de var skadet eller ødelagt. Nå ble byen innenfor romermurene igjen kjent som Lundenburh. Det ble laget en festning ved Southwark på sørsiden av Themsen kalt Suthringa Geworc – Surreymennenes verk, og London vokste seg større og viktigere.
London – vekst og vikingraid
Kong Ælfred og hans etterfølgere på 900-tallet var kristne og opptatt av lov og orden, og det ble reist mange kirker i denne perioden. Kongedømmet England ble styrt fra Winchester, men kong Æthelstein (893-938) valgte å holde mange av sine råd i London. Hans etterfølger Æthelred vedtok Londons Lover i år 978. Denne angelsaksiske handelsbyen fikk et voldsomt oppsving på 1000-tallet, til tross for stadige angrep fra vikinger gjennom hele 900-tallet og langt ut på 1000-tallet. Byen innenfor de gamle murene ble stadig fortettet av trehus langs gamle veier og nyanlagte gater. De seks byportene fikk navnene Ludgate, Newgate, Aldersgate, Cripplegate, Bishopsgate og Aldgate. Det ble bygd en ny trebro over Themsen på samme sted som romernes hadde stått nesten tusen år tidligere.
King Edward the Confessor og Westminster
Rundt år 1042 fatter kongen av England, Edward the Confessor (Edvard Bekjenneren) interesse for området Westminster snaue to kilometer unna romerbyen, der det lå et gammelt kloster (Abbey) grunnlagt av Londons første biskop Mellitus rundt år 606. Her oppførte Edward den første normannisk-romanske kirken i England i perioden mellom år 1042 og 1052, nemlig klosterkirken Westminster Abbey. Westminster Abbey har siden vært kroningskirke, og ble senere i middelalderen også gravkirke for britiske regenter.
Vilhelm Erobreren hevder sin rett til tronen
Da den engelske kongeslekten døde ut i år 1066 med kong Edward, krevde hans norskættede fetter Guillaume, William eller Vilhelm fra Normandie tronen. Han ble satt til side av kongens svoger Harold II. Goodwinson, som ble kronet i Westminster Abbey den 6. januar år 1066. Han fikk ikke sitte lenge på tronen. William ble rasende og dro med store styrker for å ta England og tronen med makt. Han møtte Harold II Goodwinson ved Hastings og vant. Slaget er skildret på det berømte Bayeux-teppet, og i følge det døde Harold den II Goodwinson av en pil i øyet. Stakkars Harold den II Goodwinson hadde nettopp beseiret Harald Hårdråde og en stor norsk vikinghær ved Stanford Bridge den 24. september. De gjenværende angelsaksiske adelsmennene overgav seg til William og han ble utropt til konge og kronet den 25. desember år 1066 i Westminster Abbey. I sannhet et dramatisk år for England. William fikk tilnavnet the Conquerer, Erobreren, og valgte London til sitt sete til fordel for Winchester og Canterbury hvorfra makten inntil nå hadde blitt utøvd.
William blir konge og London blir hovedstad
Da William the Conquerer (Vilhelm Erobreren) ble konge, startet han å bygge et palass her, med Westminster Hall som del av det praktfulle Westminster Palace. Rundt Westminster vokste det opp en egen liten by med et par, tre tusen innbyggere. Kongen og hans hoff, administrasjon og, ikke minst, domstolen holdt til her. Benediktinermunkene i klosteret levde enkelt, selv om abbeden også ble gitt politiske oppgaver som å representere kongen i hans fravær.
London ble dermed tredelt rundt år 1070 – handelsbyen innenfor murene fra romertiden ble gitt privilegier og stor frihet, Tower of London ble bygd som festningsverk, fengsel og symbol på makt, mens Westminster Palace ble det politiske senteret. William innførte en del endringer i både lovverket og styresettet. Han foretok omgående en revidering av de angelsaksiske lovene, som han på vanlig pragmatisk normannisk vis kombinerte med lovene «hjemme» i Normandie. I 1085 ga han ordre om at en fullstendig oversikt over all eiendom i riket skulle nedskrives, noe som resulterte i Domesday Book i 1086, som gir et helt enestående bilde av datidens England og som utgjør en ekstremt viktig historisk kilde.
Middelalder og oppgangstider
Rundt år 1200 fantes det mer enn 100 sognekirker i London. Mange bygninger ble etterhvert oppført i stein og mur til erstatning for de trehusene som ble revet for å gi plass til handelsgater ned mot London Bridge, som fremdeles var den eneste broen over Themsen. Rundt år 1300 hadde London totalt cirka 80.000 innbyggere. Eksport av ull og tekstiler til kontinentet ga byen store inntekter og skapte en velstående handels- og håndverkerstand med sterke laug og sterk finansiell ryggrad. London by hadde eget lovverk, eget rettsapparat og egne tollbestemmelser. Forsteder hadde vokst frem rundt både Westminster, Tower og City, rundt de gamle romerske bymurene. Det var ikke lenger noen risiko forbundet med å bo utenfor bymurene. London bredte seg utover og ble en åpen by, med unntak av City, innenfor bymurene. Også på sørsiden av Themsen, i Southwark var det oppstått en hel liten by rundt katedralen her. Mellom Westminster og City var det nå anlagt en hovedgate som het The Strand og som gikk over i Fleet Street. London Bridge var fremdeles den eneste broen over Themsen – helt frem til cirka år 1750. London Bridge fikk med årene en omfattende bebyggelse med butikker i første etasje og leiligheter i etasjene over.
Svartedauen og midlertidig nedgangstider
I årene 1348-49 ble London i likhet med resten av Europa rammet av en fryktelig pest, Svartedauen. Den tok livet av halve Londons befolkning og førte på kort sikt til store problemer. Den vendte tilbake i årene 1360-61 og reduserte den gjenværende befolkningen med ytterligere en femtedel. Mange handelsvirksomheter opphørte å eksistere, samtidig som utenlandske handelsforbindelser sluttet å fungere. Tilstandene må ha vært forferdelige, med lik liggende i gatene og innbyggere som flyktet for å komme unna døden. Uttrykket «den enes død er den andres brød» ble mer aktuelt enn noen gang, og ut av elendighet og kaos vokste det frem ny velstand med flere ressurser fordelt på færre hender. Rundt år 1400 var økonomien i sterk bedring, og handelen med ull og tekstiler med kontinentet var i full gang, igjen.
Henrik den 8. og Elizabeth den I.
England opplevde uro og borgerkrig utover 1400-tallet. Huset York dør ut med kong Richard den III. i år 1485, hvis grav blir funnet i februar 2013 under en parkeringsplass i Leicester. Tudorene kommer til makten, først ved Henry VII.
Deretter med den beryktede Henry VIII., på norsk gjerne kalt Henrik den 8. I tillegg til å forbruke koner som folk flest bruker parkometre, brøt han med den katolske kirken, ødela klostre og beslagla deres eiendommer. Westminster Abbey gjorde han om til protestantisk katedral og sparte den dermed for ødeleggelse. Mer enn halvparten av landets omfattende ull-eksport foregikk nå over Londons brygger. Henriks datter Elizabeth den I. oppmuntret til ytterligere internasjonal handel, og Londons handelshus og rederier erobret nye markeder, både i Europa og i Østen. Oppdagelsen av Amerika i år 1482 medførte også økt handelsvirksomhet, sjøfart og territoriale erobringer. London vokste videre, både i utstrekning og betydning.
1600-tallets London – religionskrig, pest og storbrann
1600-tallet innebar videre vekst for London, til tross for borgerkrig og uro mellom protestanter og katolikker. I 1665 hadde byen 400.000 innbyggere da den ble rammet av en pest som varte i fem måneder, og som tok livet av 70.000 mennesker. Året etter, den 2. september 1666 ble storbyen rammet av en ny katastrofe – «The Great Fire» brøt ut i et bakeri i Pudding Lane ved London Bridge. En sterk østavind bidro til at brannen spredte seg vestover. Etter fire dramatiske døgn med kolossale ødeleggelser ble ilden stanset. Mer enn 13.000 bygninger var ødelagt og 80.000 mennesker hadde mistet hjemmene sine. Den gotiske St. Paul-katedralen lå også i ruiner, sammen med det meste av City innenfor bymurene. Mer om den nye St Pauls i eget avsnitt ovenfor. Brannen spredte seg vestover til Fleet Street, og ble stoppet før den kom til bydelen Temple. Westminster ble dermed ikke rammet. Tower ble reddet ved at bygningene inntil ble revet. Brannen var nær ved å spre seg over London Bridge til Southwark sør for Themsen, men brannmurene på broen stoppet ilden.
Gjenoppbyggingen av London
Kort tid etter brannen mottok kongen Charles den II. fire utkast til ny byplan for City. En av dem var tegnet av Christopher Wren, som hadde barokkens geometriske byplaner som sitt ideal. Både Wrens og de andre planene hadde svakheter og ble ikke godtatt. Isteden ble det i år 1667 vedtatt en bygningslov som satte begrensinger. Nye hus skulle bygges i mur eller stein, og gater skulle ha en bestemt bredde ut i fra trafikken. Det tidligere gatenettets grunnplan ble i det store og hele beholdt, mens flere enn hundre gater ble gjort vesentlig bredere. Befolkningen var utålmodig etter å få gjenreist sine hus og virksomheter, noe som førte til at mange bygninger ble oppført etter eget hode, med det resultat at London beholdt mange av sine smug og en ganske rotet grunnplan.
Den største endringen i London skjedde vest i London. Mange av de velstående forlot nå City, slik at denne bydelen fremover ble mer og mer preget av kontorer og forretningsvirksomheter. West End fikk en egen arkitektur rundt de mange plassene – squares – og parkene. Det ga status å bo ved en square, og spekulantene bygde i rasende fart de typiske herskapelige rekkehusene i 3 og 4 etasjer med inngjerdet grønn bakgård og -hage. Arbeiderne bodde nord og øst i London, omgitt av verft, fabrikker og verksteder.
Dersom du ønsker å delta på en guidet tur i det historiske London, sjekk denne siden.
Et utvalg av Londons fineste museer
British Museum
Det er fristende å kalle British Museum alle museers mor. Museet ble grunnlagt i år 1753 av Sir Hans Sloane og åpnet i år 1759, allerede den gang med samlinger av høy klasse. I dag er British Museum Storbritannias største og mest populære museum med samlinger som omfatter mer enn 7 millioner gjenstander. Her finner du omfattende arkeologiske skatter med store samlinger fra antikkens Hellas, Roma, Lykia, Egypt, Etruria, Midtøsten og det fjerne Østen, i tillegg til unike gjenstander fra Kykladene, Kretas minoiske kultur og Mykene.
Her finnes det omdiskuterte Parthenon-frisen fra Akropolis i Athen, rester av Mausoleet i Halikarnassos, rester etter Artemistempelet i Efesos, den berømte Rosettastenen med skrift i tre språk, egyptiske hieroglyfer, demotisk og gresk, noe som gjorde at hieroglyfene kunne tydes. Her finner du også store middelalder-samlinger, blant annet med Sutton Hoo-skipet fra 600-tallet – kanskje graven til den angelsaksiske kongen Rædwald med forbindelser til den mytiske engelske dikteren Beowolf, som virket i Sør-Sverige. Ikke prøv å se hele British Museum på én gang. Velg deg på forhånd ut en bestemt del av samlingen når du/hver gang du besøker museet og se den grundig, isteden.
The National Gallery
The National Gallery ligger på Trafalgar Square og ble grunnlagt i år 1824. Museet huser den britiske samlingen av europeiske malerier fra 1200-tallet til 1800-tallet. Museet er åpent 361 dager i året og har gratis adgang. Samlingene omfatter verk av kjente kunstnere som Piero della Francesca, Hans Holbein den Yngre, Jan van Eyck, Giovanni Bellini, Leonardo da Vinci, Rafael, Michelangelo, Tizian, Raphael, Canaletto, Diego Velasquez, Caravaggio, Pieter Paul Rubens, Johan Vermeer, William Turner, Thomas Gainsborough, Jean-Auguste-Dominique Ingres, John Constable, Vincent van Gogh, Claude Monet, Paul Cézanne og Georges Seurat – bare for å ha skrapt litt i overflaten. Museet arrangerer også storartede gjesteutstillinger.
Museum of London
Museum of London er et byhistorisk museum, som dokumenterer livet i hovedstaden London fra forhistorisk tid til i dag – og det sier ikke lite. Museum of London er en fusjon av the Guildhall Museum, grunnlagt i år 1826 og the London Museum grunnlagt i år 1912. Samlingene ble slått sammen etter den andre verdenskrigen og det nye Museum of London åpnet år 1976. Det er utstilt gjenstander fra før romerne grunnla byen, fra romertiden, fra angelsaksisk tid på 400- til 900-tallet, fra vikingtiden, middelalderen, fra Tudor-tiden, storbrannen i år 1666 og frem til i dag. Du vil bli overrasket over Londons historie. Mange av bildene av gjenstander fra romertid og tidlig middelalder er fra dette utmerkede museet – et must for deg som vil forstå Londons historie. Museet består av tre avdelinger – Museum of London i Barbican i City, Museum of London Docklands og Museum og London Archaeology – det sist nevnte stiller ut funn i de to andre avdelingene.
Victoria & Albert Museum
Victoria & Albert Museum markedsfører seg som “The world’s greatest museum of art and design” og har kanskje et poeng der. Museet tar for seg alt fra malerier til møbler via drakter, undertøy, skrivesaker, pistoler og snusdåser, samt andre eksempler på dekorativ kunst gjennom århundrene. Museet legger også vekt på de forskjellige epokenes stilarter, alt fra middelalderens til moderne gjenstander fra USA i vest til Japan i øst. Her finnes eksempelvis et stort utvalg gjenstander i art deco stil, til mindre kjente bevegelser innen design, som 1880-årenes The Scottish School. Mer enn 1 million gjenstander i metall, glass, tekstiler, keramikk, tre, plast og you name it venter på deg. Victoria & Albert Museum ligger rett sør for Hyde Park ved Royal Albert Hall og Science Museum.
Royal Academy of Arts
Royal Academy of Arts ble grunnlagt i år 1768 av kong George den III. Blant de 34 utøvende artistene og arkitektene som var medlemmer av akademiet fra begynnelsen, utmerket Sir Joshua Reynolds og Sir William Chambers seg spesielt ved at de ønsket å tilby kunstutstillinger åpne for publikum, samtidig som de la til rette for for undervisning i de forskjellige kunstarter. The Royal Academy of Arts er en privat, uavhengig stiftelse som består av malere, skulptører, illustratører, trykkere og arkitekter valgt av et kollegium. Norman Foster og David Hockney er i dag blant akademiets medlemmer. The Royal Academy of Arts holder til i to historiske bygninger Piccadilly, Burlington House ved gaten Piccadilly og ved Burlington Gardens, rett bak Piccadilly galleries.
Tate Britain og Tate Modern
Tate Britain har samlinger av britisk kunst fra 1500-tallet frem til i dag, samt samtidskunst og moderne kunst fra hele verden. Samlingen består av nesten 70.000 verk og øker med cirka 3.000 verk i året. Tate Britain har en stor samling av oljemalerier, akvareller og skisser av Joseph Mallord William Turner. Du har mulighet til å søke mer enn 40.000 arbeider av Turner gjennom museets website, i tillegg til 2.500 fra andre samlinger. Museet holder til ved Themsen i bydelen Westminster, sør for Parlamentet.
Tate Modern
er et spektakulært nasjonalmuseum for britisk samtidskunst og moderne kunst beliggende i den gamle kraftstasjonen Bankside Power Station. Tate Modern utgjør sammen med Tate Britain, Tate Liverpool, Tate St Ives og Tate Online en del av gruppen Tate Gallery. Tate-samlingen er stilt ut i tredje og femte etasje i bygningen, mens fjerde etasje brukes til midlertidige utstillinger. Deler av andre etasje brukes til mindre utstillinger av samtidskunst. I turbinhallen i første etasje var engang kraftstasjonens generatorer. Nå brukes plassen til bestillingsverker laget spesielt for Tate Modern, ett hvert år. Museet ligger i bydelen Soutwark på sørsiden av elven Themsen og kan nås ved å gå over designbroen Millenium Bridge.
Shakespeares Globe
Shakespeares Globe er en rekonstruksjon av et gammelt teater fra 1599, og befinner seg på Bankside, rett ved siden av Tate Modern. The Globe brant i år 1611, ble gjenoppbygd i år 1617 og ble stengt på grunn av moralsk forargelse i år 1642, for så å bli revet i år 1644. Det samvittighetsfullt rekonstruerte teateret åpnet i år 1995 under navnet Shakespear’s Globe og er blitt en populær turistattraksjon. Dagens versjon av The Globe baserer seg på restene etter 1599- og 1644-bygningene og er bygget i engelsk eik med sammenføyninger og tømrerarbeid etter datidens metoder.
The Saatchi Gallery
Da The Saatchi Gallery åpnet for mer enn 25 år siden ble museet først og fremst besøkt av dem som hadde spesiell interesse for samtidskunst og var ute etter å oppdage nye kunstnere.
The Saatchi Gallery sikter mot å være et innovativt forum for samtidskunst. The Saatchi Gallery stiller i hovedsak ut arbeider av unge uoppdagede britiske kunstnere, eller av internasjonale kunstnere som sjelden eller aldri har vært stilt ut i Storbritannia. Publikumsinteressen for utstillinger av samtidskunst har økt sterkt de siste årene, samtidig som oppmerksomheten og interessen for samtidskunst har utviklet seg både i Storbritannia og ellers i verden. Da The Saatchi Gallery forlot sitt andre hjem i Count Hall og flyttet til Duke of York HQ building i King’s Road i Chelsea, hadde antall besøkende økt til mer enn 600.000 mennesker i året. The Saatchi Galleri ble grunnlagt av Charles Saatchi i år 1985.
Design Museum
Design Museum ligger ved Themsen nær Tower Bridge og arrangerer utstillinger innen produkt- og industridesign, grafikk og motedesign, samt arkitekturdesign. Museet åpnet i år 1989 som det eneste museet for moderne design. I år 2007 ble Design Museum kåret til årets nest mest populære museum i London. Museet holder til i et tidligere bananlager fra år 1940, som ble ombygd til 1930-tallets internasjonale modernist-stil. Museet ble designet av the Conran Group og har som adresse 28 Shad Thames.
Kilde: HISTORISKE BYER – Fra renessansen til industrialismen – Erik Lorange utgitt på Universitetsforlaget
Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.