Om Tyskland
Tyskland har de siste årene gjort et come-back som ferieland for stadig flere nordmenn. Det er ikke så rart, tatt i betraktning at veien er kort, tilbudene mange og mulighetene for kulturopplevelser ditto. Ikke minst har Berlin fått en meget høy stjerne blant storbyferierende. Det øvrige vakre, store og velholdte Tyskland for øvrig får stadig flere norske feriegjester, etter en periode der Tyskland i stor grad har vært transittland for norske bilferie-entusiaster som reiser ut i Europa.
[adning id=”36830″] Du kan lese mer om regionene og destinasjonene ved å trykke på linkene Nord-Tyskland, Sør-Tyskland, Vest-Tyskland og Øst-Tyskland.
Tyskland – mulighetenes ferieland
Tyskland egner seg for flere typer feriegjester. For barnefamilier kan eksempelvis Østersjø-kysten by på flotte badestrender, koselige små og større byer, opplevelsestilbud og badeparker. Tyskland kan dessuten by på et svært gunstig prisnivå. På kjøpet får man tysk orden, renslighet og vennlighet, og de fleste tyskere behersker et engelsk godt nok til at man kan gjøre seg forstått uten å snakke tysk. Tyskere flest har en grunnfilosofi om at når man gjør noe skal man gjøre det ordentlig. Derfor vil du i de aller fleste tilfeller oppleve at du i Tyskland vil bli imøtekommet med nyttig informasjon og hjelp, slik at din opplevelse av et sted eller en region skal bli best mulig.
Tyskland – regionale spesialiteter innen mat og drikke
I Tyskland har man sine regionale spesialiteter, og ikke minst lokalproduserte viner som matcher de forskjellige matrettene. Som italienere og franskmenn, er tyskerne stolte av det de kan by på, og vise frem. Du vil oppleve, nær sagt hvor enn du kommer, at nesten alle byer har en gamleby, som er det egentlige senteret i enhver by – og hvor både innbyggere og feriegjester samles til dagens måltider i pietetsfullt restaurerte omgivelser, der gammelt er gammelt og tatt vare på med den samvittighetsfulle omsorg som enhver tysker føler for fortiden, sine forfedre og -mødre. Mennesker i Tyskland føler en stolthet over sin kulturarv, som vi i Norge har all grunn til å misunne dem.[adning id=”36832″]
Litt om Tysklands geografi og inndeling
Tyskland grenser i nord mot Nordsjøen, Danmark og Østersjøen, i vest mot Frankrike, Luxembourg, Belgia og Nederland, i syd mot Østerrike og Sveits, og i øst mot Polen og Tsjekkia. Vi har delt Tyskland inn i fire deler, nord, vest, sør og øst. Tysklands 16 delstater er fordelt på følgende måter: I Nord-Tyskland finner du Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein og Niedersachsen, samt byene Berlin og Bremen, som også er selvstendige delstater. I Vest-Tyskland ligger Nordhrein-Westfalen, Hessen, Rheinland-Pfalz og Saarland. Sør-Tyskland består av Baden-Württemberg og Bayern i tillegg til München, som er egen delstat, mens Øst-Tyskland består av Thüringen, Sachsen, Sachsen-Anhalt og Brandenburg, samt Berlin, som er egen delstat.
[adning id=”36063″]Tyske landskap
Mange har kun opplevd tyske landskap gjennom bilvinduet på Autobahn, og kjenner derfor landet som paddeflatt i sør og noe mindre flatt sørover før fjellene i Alpene kommer til syne helt i sør ved grensen til Østerrike og Sveits. Landskapene i Tyskland deler seg naturlig i tre deler. Den nordligste delen av Tyskland består av flatt sletteland som sjelden strekker seg over 150 meters høyde over havet. Hvis du trekker en linje mellom byene Dresden og Hannover finner du slettelandet Mittelgebirge sør for denne linjen. Mittelgebirge betyr fjellene i midten, og her finner du høydedrag som kan komme opp i 700 meters høyde over havet. I Bayern og til en viss grad i Baden-Württemberg går landskapet over i det mer fjellrike Alpeforlandet, og aller lengst i sør i selve Alpene. Sørvest i Tyskland ligger området Schwartzwald (den sorte skogen), et landskap med natur til forveksling lik Sør-Norge. Schwartzwald har en rekke ytterst sjarmerende større og mindre byer, som er vel verd et besøk, og egner seg landskaps- og veimessig perfekt til motorsykkelferie.
Mer om Tyske landskap
I Rheinland-Pfalz finner du de store elvene Rhein/Rhinen og Mosel omgitt av vakre, grønne åser, perfekte for vindyrking. Tysklands eldste by, Trier, ligger sør i Mosel. Mosel fikk for øvrig besøk av norske vikinger i april i år 814, og hadde ingen grunn til å være begeistret for det. I vest ligger Ruhr-området, kjent som Tysklands tungindustrisenter, opprinnelig fordi det ble funnet store kullforekomster her. Krupps smelteverk ligger her. Lenger øst finner vi Pfalz, Thüringen med Thüringen Wald, et høydedrag med enorme skogområder der du kan se middelalderborger på kollene og fjelltoppene i landskapet. Delstaten Sachsen i øst har karakteristiske sandsteins-formasjoner, som kan by på vakre og overraskende kuperte landskap med fjellformasjoner, daler og elver. De tyske alpene består av kalksteiner fra jura og tilhører samme formasjon som Jurafjellene i Sveits og Frankrike. Det finnes også vulkanske bergarter av eldre dato i Tyskland, for eksempel i Vulkaneifel og Vogelsberg i Hessen.
Tyskland – et land med kulturelle kontraster
Tyskland er et land preget av mye større kulturelle kontraster enn det de fleste nordmenn er klar over. Eksempelvis er Bayern helt i sør utpreget katolsk, mens menneskene i det nordlige Tyskland er mer lettsindig protestantiske, om vi får lov til å uttrykke oss slik. Tyskland har store kontingenter med gjestearbeidere, noe som etter hvert har gjort landet flerkulturelt, noe man tydeligst ser i byene. Dette merker man også på restauranttilbudet. Det er ofte vanskeligere å finne en ekte gammel brun tysk restaurant enn en italiensk, kinesisk eller balkansk. Apropos brune kneiper og restauranter. De kan se ganske loslitt og velbrukte ut, men her får du som regel god gammeldags sikringskost, ikke ulikt det vi hjemme i Norge kaller husmannskost. Dette er ærlig, ujålete og velsmakende mat til svært gunstige priser. En slik dagens rett omfatter ofte suppe i tillegg, og koster samlet under hundrelappen, gjerne et sted mellom 70 og 80 kroner. Det anbefales. På slike brune steder kommer du også litt nærmere det genuint tyske hverdagslivet. Det er artig å henslepe en time eller to over noen glass friskt øl og observere folk og fe.
Tysk øl er et kapittel for seg
Renhetsloven av 1516 fra Bayern gjelder fortsatt i praksis. (I Norge også.) Det er for øvrig fra tyske innvandrere på 1800-tallet at norske bryggerier og dagens norske øl har sitt utspring. I Tyskland er det en skandale å tappe øl slik vi er van hjemmefra, med glasset på skrå for å få unnagjort jobben fortest mulig. Går du på en Bierstube vil du selv kunne være vitne til fenomenet ”Bier zu machen”, at man lager en øl. Tappingen i glasset foregår minst i tre omganger: Først til nesten hele glasset er fylt opp av skum, deretter etappevis etter hvert som skummet konverterer til væske, det vil si øl. Når du så begynner å drikke ligger det en fast skumtopp øverst i glasset, som kan bære en liten mynt. Sånn skal det være. Fertig und basta!
Tyskland – ølets høyborg
I Tyskland serveres og drikkes det mye Pilsnerøl, slik vi er vant til hjemmefra. Flere byer har imidlertid spesialiteter, som er verd å smake på. Köln har for eksempel sin lyse ”Kölsch”, som uten unntak serveres i rette sylinderformede glass med 0,2 liters innhold. I Düsseldorf har man sitt ”Altbier” som i hovedsak serveres på kneiper i den sjarmerende gamlebyen, Altstadt. Alt er et mørkt øl, ikke ulikt vårt bayerøl. Også dette serveres normalt i 0,2-liters glass, ofte med rette vegger. I nord serveres det stort sett lyst øl, mens ølet i sør ofte er både mørkere og sterkere. Det vanlige er løkformede ølglass med tynt glass, som rommer mellom 0,25 og 0,35 liter, mens man i Bayern ofte drikker av halvliters eller liters ølkrus med tykt glass.
Tysklands eldste bryggeri er nesten 1000 år gammelt. Pussig nok var det i middelalderen vanlig at munker brygget og solgte øl. Slik er det fremdeles noen steder i Tyskland. Et eksempel er Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan fra år 1040, som fremdeles er i drift og har vært det sammenhengende i 970 år. Bryggeriet startet som Benediktiner-Kloster Weihenstephan og ligger 39 kilometer nordøst for München.
Tysklands historie
Med en gang vi snakker om Tyskland og historie, tenker mange på den andre verdenskrigen og nazismen. Dagens tyskere skammer seg over denne perioden, og har ingen forståelse for denne generasjonens feilgrep. Tyskland ser heller aldri ut til å bli ferdig med å ta oppgjør med dette mørke kapittelet i landets historie. Nok om det.
Litt om Tysklands tidlige historie
Dagens Tyskland har sin historie, det vil si referanser fra skriftlige kilder, helt tilbake fra Romertiden, det vil si fra det første århundret før Kristus og fremover. Som du kanskje vet, ekspanderte ikke Romerriket bare i sør, øst og vest, men også nordover. Mange steder i Tyskland kan vise til bygninger, ruiner og kunst fra Romerriket. Byer som Trier, Köln, Mainz og Xanten ble opprinnelig grunnlagt av romerne som kolonier – alle på vest- og nordsiden av Rhinen. Trier ligger lenger sør, ved elven Mosel, og ble grunnlagt fordi man her produserte vin av høy kvalitet. Xanten er den nordligste av disse koloniene, beliggende nordvest for Essen og Ruhrgebiet, og kun 26 mil fra den tyske byen Emden ved Nordsjøkysten. Romerne forsøkte naturligvis å underlegge seg hele det nåværende Tyskland, men ble forhindret av germanske stammer. Det hele kuliminerte i et voldsomt slag ved Teutoburger Wald (skog) i år 9 etter Kristus, der generalen Varius’ 3 legioner ble slaktet ned til siste mann. Slaget er kjent som Varusschlacht – Varus-slakten. Det er reist et stort minnesmerke her. Av romerkoloniene Trier, Köln, Mainz og Xanten er det Trier og Xanten som i størst grad kan fremvise severdigheter fra denne tiden, selv om Kölns Römer-Museum og Mainz’ rester av akveduktene også gjør mektig inntrykk.
Litt mer om tysk historie
Etter at germanske stammer, ledet av høvdingen Arminius/Herman – også kalt Germanus – stanset den romerske ekspansjonen nordover, oppførte romerne et forsvarssystem som ble kalt Limes germanicus. Denne befestede grensen langs Rhinen og Donau markerte skillet mellom det romerske og det frie Germanica. Mange germanske stammer inngikk allianser med romerne i sør, og oppnådde med det både makt og rikdom. På slutten av 400-tallet tok germanske stammer over deler av Romerriket og i år 476 ble Roma plyndret av germanske soldater. Dagens Tyskland med landskapet Franken var utgangspunktet for den første ”lille renessansen”, som Karl den Store skapte. Hans bestefar Karl Martell ble stoppet den muslimske ekspansjonen ved Poitier i dagens Frankrike i år 732. Dennes sønn Pipin den Yngre fratok den siste Merovingerkongen Childerik III Frankerriket i år 751, og kunne ved sin død i år 768 overlevere et styrket og utvidet rike til sin sønn Karl, som sørget for at det på sitt største omfattet halve Italia, nesten hele dagens Frankrike, og mesteparten av dagens Vest- og Øst-Europa med unntak av Skandinavia, den iberiske halvøy og pussig nok Bretagne. Han lot seg krone den 25. desember i år 800, og ble formelt keiser over Frankerriket. Karl den Store var meget arkitektur- og kunstbevisst og hentet kunnskap og materialer fra blant annet pavebyen Ravenna, da han bygde sitt praktfulle keiserpalass i Aachen – i dag en del av et kirkebygg som er på Unescos liste over Verdensarven. En stor severdighet som står urørt i sin originale prakt, til tross for at norske vikinger benyttet det til gigantiske fyllefester i år 862.
Tysk middelalder
Ved Karl den Stores død i år 843 ble Frankerriket delt mellom hans tre sønner ved Traktaten i Verdun. Den østlige delen av Frankerriket utviklet seg til å bli Det tysk-romerske rike, som skulle komme til å eksistere i forskjellige former helt frem til år 1806. Opprinnelig strakk dette riket seg fra elven Eider nord for Hamburg til Middelhavet i sør. Senere i høymiddelalderen fikk riket grenser som omfattet det moderne Tyskland, Østerrike og Tsjekkia. Under Hohenstaufen-keiserne (1138–1254) ekspanderte de tyske fyrstene østover, og tyske nybyggere koloniserte store deler av dagens Polen og Baltikum.
Hansaforbundet – med forgreininger til Norge
I Nord-Tyskland oppstod på denne tiden det mektige Hansaforbundet, som fikk viktige forgreininger til Skandinavia og Norge, blant annet inngikk byer som Bergen og Tønsberg. Det gikk imidlertid nedover med riket under Den store hungersnøden 1315–1317 og senere Svartedauen 1348–50, da folketallet i Tyskland, som ellers i Europa, ble drastisk redusert. Med Den Gylne bulle i 1356 ble den grunnleggende statsstrukturen i riket fastlagt. Det ble bestemt at keisertittelen heretter ikke skulle gå i arv, men at denne skulle utpekes av syv kurfyrster fra de mektigste fyrste- og erkebispedømmene. Fra og med 1400-tallet og frem til rikets oppløsning kom praktisk talt alle keisere fra de østerrikske habsburgerne.
Litt om Tysklands historie etter reformasjonen
I år 1517 skjedde det noe som skulle få enorme konsekvenser for Europa. Martin Luthers 95 teser til den lutherske reformasjonen fikk en stor utbredelse og ble mottatt med stor begeistring av de lesekyndige. Etterår 1530 gikk mange tyske fyrster over til protestantismen, og religiøse spørsmål ble årsaken til mange kriger i tiden som fulgte. Den største av disse var Tredveårskrigen (1618–1648), da store deler av Tyskland ble lagt i ruiner. Med Freden i Westfalen i 1648 tok urolighetene slutt, samtidig som riket i praksis ble splittet opp i en mengde mer eller mindre uavhengige fyrstedømmer. Fra inngangen til 1700-tallet begynte det nye kongedømmet Prøyssen å utfordre Østerrikes tradisjonelt dominerende stilling i Tyskland. I perioden frem til Det Tysk-Romerske Rike ble oppløst i år 1806 var det en sterk rivalisering mellom prøysserne og østerrikerne.
Tyskland som kulturland
Som tidligere nevnt har Tyskland et vell av kulturseverdigheter å by på innen historisk arkitektur, museer, operaer og andre kulturseverdigheter. De gamle byene har uten unntak tatt vare på deler av sin opprinnelige bebyggelse, noen av dem så grundig at de er oppført på UNESCOs liste over Verdensarven. Den komplette listen kan du se nedenfor. Tre av de tidligste manuskriptene til Middelalder-eposet Nieblungenlied, med opphav fra 5-600-tallet etter Kristus er også oppført på UNESCO-listen.
Tyskland har for øvrig gjennom tidene fostret mange store forfattere, som Brødrene Grimm, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller, Berthold Brecht, Erich Maria Remarque, Thomas Mann, Heinrich Böll, Günter Grass og Siegfried Lenz. Musikere som Johhann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Ludwig van Beethoven, Rickard Wagner, Johannes Brahms og Arnold Schönberg er vel blant de mest kjente. Stor tysk malerkunst er gjennom tidene representert ved Mester Francke, renessansemalerne Albrecht Dürer, Lucas Cranach den eldre og sønnen Cranach den yngre, samt Adam Elsheimer; Peter von Cornelius, romantikeren Caspar Davis Friedrich, impresjonisten Max Liebermann, kubisten Lionel Feininger og Wilhelm Leibl, som representerte den tyske realismen.
UNESCOs liste over Verdensarven
Aachen Cathedral
Speyer Cathedral
Würzburg Residence with the Court Gardens and Residence Square
Pilgrimage Church of Wies
Castles of Augustusburg and Falkenlust at Brühl
St Mary’s Cathedral and St Michael’s Church at Hildesheim
Roman Monuments, Cathedral of St Peter and Church of Our Lady in Trier
Frontiers of the Roman Empire * 10
Hanseatic City of Lübeck
Palaces and Parks of Potsdam and Berlin
Abbey and Altenmünster of Lorsch
Mines of Rammelsberg, Historic Town of Goslar and Upper Harz Water Management System
Maulbronn Monastery Complex
Town of Bamberg
Collegiate Church, Castle, and Old Town of Quedlinburg
Völklingen Ironworks
Messel Pit Fossil Site
Bauhaus and its Sites in Weimar and Dessau
Cologne Cathedral
Luther Memorials in Eisleben and Wittenberg
Classical Weimar
Museumsinsel (Museum Island), Berlin
Wartburg Castle
Garden Kingdom of Dessau-Wörlitz
Monastic Island of Reichenau
Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen
Historic Centres of Stralsund and Wismar
Upper Middle Rhine Valley
Dresden Elbe Valley Delisted 2009
Muskauer Park / Park Mużakowski *
Town Hall and Roland on the Marketplace of Bremen
Old town of Regensburg with Stadtamhof
Berlin Modernism Housing Estates
The Wadden Sea *
[adning id=”36063″]