Malta er sammen med naboøya Gozo en skattkiste for deg som har interesse for arkitektur, kultur og oldtidsfunn. Malta er litt merkelig på den måten at tre arkitektonisk perioder er spesielt sterkt representert – de mer enn 4500 år gamle gåtefulle steintemplene, samt renessansen og barokken. Malta har to byer, Valletta og Mdina, som i stor grad er bygd under renessansen og barokken på 1500- og 1600-tallet. Av den grunn finner du hele bymiljøer med en helhetlig arkitektur i disse stilartene, noe som er ganske uvanlig. Malta er oppført på Unescos liste over Verdensarven.
[adning id=”36830″]
Malta – en annerledes liten verden
Malta er en annerledes og spennende feriedestinasjon, som ligger helt sør i Middelhavet, omtrent 10 mil sør for Sicilia og cirka 25 mil sørøst for Tunis i Nord-Afrika. Øysamfunnet var under britisk styre fra år 1800 til år 1964, da øya ble uavhengig stat i Det britiske samvelde. De fleste maltesere snakker engelsk, i tillegg til maltesisk, som er en arabisk dialekt fra 800-tallet. Malta er i dag en selvstendig republikk.
Republikken Malta har totalt om lag 400.000 innbyggere, som bebor 3 av de 6 øyene som landet består av. De fleste av republikkens innbyggere er bosatt på den største øya Malta, mens Gozo har omlag 30 tusen innbyggere. Den vesle øya Camino er så og si ubebodd, med kun en håndfull innbyggere. De bitte små øyene Filfla, Cominotto og St. Paul er helt ubebodde. Malta er ingen spesielt stor øy, mindre enn 30 kilometer lang og 15 kilometer bred. Det vokser ikke lenger trær på Malta. Somrene er tørre og varme, mens vintrene er rike på nedbør, noe som gjør at deler av øysamfunnet har svært grønn og frodig natur. Malta har et omfattende bussrutenett, som byr på rimelig og effektiv transport over hele øya.
[adning id=”36832″]Litt om Maltas historie
Maltas strategiske beliggenhet midt i Middelhavet har til alle tider gjort øya til et utsatt mål for fiendtlige erobrere. Det er spor etter mennesker på Malta fra mer enn 7.500 år tilbake. Hvor den opprinnelige befolkningen kom fra, er det ingen som vet. Kanskje DNA-undersøkelser vil gi svaret? Gjennom årtusenene og århundrene har øyene vært erobret, påvirket og styrt av fønikerne, kartagerne, grekerne, romerne, araberne, normannerne, franskmennene, tyskerne- og i en periode fra år 1287 – til og med av spanjoler fra kongeriket Aragon. I år 1530 ble Malta gitt til korsfarerne og ridderne av Johanitter-ordenen, etter at disse ble kastet ut fra Rhodos av muslimske ottomanske styrker i år 1522.
Johanitter-ridderne bygde umiddelbart festningsverk og kirker på øya, og slo i år 1565 osmanske tyrkiske tilbake etter en lang beleiring. Malta ble senere, i år 1798 erobret av Napoleon en kort periode under hans felttog mot Egypt, men ble befridd av Storbritannia i år 1800. Den britiske innflytelsen på Malta er fremdeles synlig over alt.
Oldtidsmonumentene – de unike templene på Malta
Malta har flere unike steintempler fra tiden mellom 3200 og 2500 år før Kristus, det vil si før de store pyramidene ble bygget i Ghiza i Egypt. Templene ble ofte bygget parvis og finnes flere steder på Malta og Gozo. Syv av disse oldtidsmonumentene ble oppført på Unescos liste over Verdensarven i år 1980.De to templene ved Ggantija på Gozo er verd å merke seg på grunn av deres enorme bronsealderstrukturer. På Malta, er templene ved Hagar Qin, Mnajdra and Tarxien unike mesterverk, tatt i betraktning de begrensede ressursene byggerne hadde til rådighet for mer enn 5.500 år siden. Tempelkompleksene Ta’Hagrat og Skorba demonstrerer hvordan tempelbyggingen ble videreført på Malta. Tarxien rett sør for Valletta er det best bevarte.
Ved Hagar Quim-templet i Paola finner du for øvrig den bemerkelsesverdige underjordiske nekropolisen Hal Saflieni Hypogeum fra rundt år 3.300 før Kristus med mer enn 7.000 graver. Her finnes haller, katakomber og kamre på totalt 500 kvadratmeter, som på det dypeste går tolv meter under bakken. Det er begrenset adgang på grunn av de skadevirkninger fuktighet fra besøkendes åndedrett medfører. Spesielt interesserte kan logge seg inn på Heritage Malta og søke om et besøk.
Maltas hovedstad Valletta
Valletta er ingen stor hovedstad. Byen har færre enn 6.500 innbyggere. Valletta ble grunnlagt 28. mars 1556 av stormester Jean de Vallette i Johanitterordenen.
Valetta har innslag av senrenessanse – manieristisk – arkitektur, ved siden av mye barokk og nyklassisistisk arkitektur. Malta og Valletta ble kraftig bombet under 2. Verdenskrig. Valletta ble i 1980 tatt opp på Unescos liste over Verdensarven på grunn av sin helhetlige arkitektur, som omfatter både kirkebygg, festningsverk og urban bebyggelse fra 1500-tallet. Selv om Valletta ikke er stor, gjør den et mektig inntrykk når du ser den, ikke minst hvis du ankommer med båt. Når du har passert gjennom byporten Bieb il-Belt, finner du interessante historiske attraksjoner som Fort St. Elmo, St. Johns Co-Cathedral og Grand Master’s Palace. Byens arkeologiske museum er vel verd et besøk.
Valletta – historiske severdigheter
Grand Master’s Palace ligger midt i Valletta, og var en gang hovedkvarter og bolig for Johannitterordenens stormestere. Det imponerende palasset er bygget rundt to store borggårder, og inneholder et museum der du blant annet finner en enorm samling av gamle riddervåpen som sverd og rustninger. I dag benyttes Gran Master’s Palace av Maltas nasjonalforsamling, ved siden av å være representasjons- og presidentbolig. Grand Master’s Palace er åpent for publikum.
Mer om severdigheter, arkitektur og museer
Den stjerneformede festningen Fort St. Elmo ligger ytterst på Vallettas spiss ruver over dem som seiler inn i havnen. St. Elmo ble bygget etter de voldsomme kampene under den tyrkiske beleiringen i 1565 sør på øya.
Den gang holdt cirka 6000 Johanitteriddere stand mot den overlegne tyrkiske invasjonsstyrken på 40 tusen mann, med store tap på begge sider. Tyrkerne mistet mellom 25 og 30 tusen mann, mens 2500 Johanitterriddere måtte bøte med livet i kampene. Festningen motstod italienske marinestyrker under annen verdenskrig, et angrep du kan se spor etter i festningsmurene. Festningen huser i dag det maltesiske krigsmuseet.
Valletta – det arkeologiske museet
Maltas Museum of Archeology i Vallettas hovedgate Triq ir-Republika. I dette museet finner du Maltas viktigste samling arkeologiske og historiske gjenstander i en bygning fra 1500-tallet. Her kan du se gjenstander fra alle tidsepoker øya har gjennomgått, fra det eldste tempelet i Haġar Qim, via bronsealderen og jernalderens fønikiske, kartagiske, greske og romerske perioder. Her er gjenstander som dokumenterer tidlig middelalder med visigotiske, arabiske og normanniske innslag – helt opp til senmiddelalderen og Johanitteriddernes tid fra 1530-tallet frem til britisk styre og vår tid. Her har du en unik mulighet til å få innblikk i Maltas dramatiske og omskiftende historie.
Valletta og den praktfulle St. Johns Co-Cathedral
St. Johns Co-Cathedral er en storslått katedral, og Vallettas største, som ble bygd på 1570-tallet av og for ridderne av St. Johannesordenen. Før Johanitterne grunnla Valletta var Mdina hovedstaden på Malta, og den daværende normanniske katedralen i romansk stil øyas katedral for bispesetet.
[adning id=”36063″]St. Johns Co-Cathedral ble i 1816 likestilt med St. Paulskatedralen i Mdina derav navnet Co-Cathedral. Kirken er en relativ stram og enkel barokk kirke eksteriørmessig med to typiske identiske klokketårn, men det overdådig barokke utsmykkede interiøret er hinsides hva vi kjenner fra norske kirker. I kirkens museum kan du se kunstverk av barokk-kunstneren Caravaggio, som rømte til Malta på grunn av et drap han begikk i hjembyen Roma. Caravaggio malte et par av sine flotteste verk i den tiden han bodde her, blant annet ”Døperen Johannes halshugges”. I krypten finner du sarkofagen til Vallettas legendariske grunnlegger Jean de la Vallette og her ligger også Maltas første stormestere.
Fornøyelsesstedene Sliema og St. Julians
Litt lenger ned på østkysten finner du Maltas partysteder, fremfor noen, Sliema og beryktede St. Julians. I kvartalene Paceville rundt St. Julian’s Bay finner du barene, nattklubbene og diskotekene og her er det party og rock’n roll døgnet rundt. Kanskje ikke stedet å bo for deg, hvis du ønske å slappe av i rolige omgivelser. Nabobyen Sliema er et litt roligere område. Vi befinner oss nå på den halvøya som ligger nord for hovedstaden Valletta. Her finnes det mange hoteller, restauranter og utesteder, men her foregår utelivet i mer beherskede former. Her finner du en bussterminal og en ferge som tar deg rett over bukten til landtungen som utgjør Valletta.
Floriana, Vittoriosa og Senglea
Floriana en bydel eller forstad til Valletta og ligger på utsiden av byporten. I Floriana finner du mange av Maltas offisielle administrasjonsbygg, samt forretningsbygg ved forskansningen innerst på landtungen der Valletta ligger. Her finner du også hovedbussterminalen. Sør for Valletta, på to mindre landtunger med festningsverk som stikker ut i nordlig retning mot Valletta, finner du de to historiske bydelene Vittoriosa og Senglea, der Johannitterne opprinnelig slo seg ned i 1530. Du bør absolutt besøke Fort St. Angelo på tuppen av Vittoriosa, med en helt unik utsikt over det historiske Valletta. Her holder for øvrig Maltas spennende sjøfartsmuseum til, i en bygning fra 1578.
Bugibba og apostelen Paulus
Bugibba ligger nord på Malta og er en typisk turistby for charterreisende. Bugibba ligger ved St. Pauls Bay, oppkalt etter apostelen Paulus, som strandet her etter et skipbrudd i år 60 etter Kristus. Kristendommen har stått sterkt på Malta siden. Malta har mer enn 300 katolske kirker, og er et av de landene i Europa der katolisismen står sterkest. Et par kilometer lenger øst finner du til Bahar ic-Caghaq, også kalt White Cliffs. Her finner du for øvrig badeparken Splash & Fun, og Mediterraneo Marine Park. Her ligger også et gammelt vakttårn fra 1600-tallet, kalt Qalet Marku Tower, eller St Mark’s Tower. Nord for dette ligger turist- og villabyen Mellieha, med en vakker kirke og det gamle forsvarstårnet Red Tower. Du finner en av Maltas fineste badestrender ved Mellieha Bay.
Malta sørvest og vest – øyas opprinnelige hovedstad Mdina
Sørvest på kysten finner du Blue Grotto, som mange besøker og svømmer inn i når været tillater det. Lenger opp langs vestkysten, et stykke inn på øya ligger Maltas gamle hovedstad Mdina, med aldeles praktfull middelalder-arkitektur. Mdina er en av Maltas aller eldste byer, og var øyas hovedstad frem til Valletta ble bygget i siste halvdel av 1500-tallet. Mdina ble grunnlagt av fønikere så tidlig som 800 år før Kristus, og ble valgt som hovedstad av romerne da de erobret øya i år 218 før Kristus.
Senere skal apostelen Paulus ha bodd her etter sitt skipbrudd. Da våre fjerne slektninger normannerne (fra Normandie i Frankrike og etterkommere av Gange-Rolv) erobret Malta i år 1091, hadde arabere makten her. Deres innflytelse (arabernes) er fremdeles merkbar på det maltesiske språket. Mdina ble skadet i et jordskjelv i 1693, noe som førte til at gjenoppbyggingen av både katedralen St. Paul og deler av byen ble utført i barokk stil. Mdina består ellers av arkitektur i både romansk, gotisk og renessanse og barokk stil. Normannerne bygde for øvrig en kraftig bymur rundt Mdina og adskilte den fra Rabat.
Det skal finnes bygninger fra normannertiden, men ikke mange. De fleste ble ødelagt under jordskjelvet i år 1693. Mdina er et absolutt must å besøke for deg som er opptatt av historie, arkeologi og arkitektur. Ikke bare finner du helt enestående arkitektur innenfor normannernes snart 1.000 år gamle bymurer, her råder også en ro, stillhet og harmoni som er bemerkelsesverdig.
Maltas sørøstlige del – Marsaskala, Marsaxlokk og Birzebugga
På den Maltas sørøstlige delen av Malta er ikke innslaget av turister så stort. For malteserne selv er havnebyene Marsaskala og Marsaxlokk populære utfluktssteder, og du finner noen trivelige restauranter og kafeer i de intime og livlige havneområdene. Johannitternes festningstårn St. Thomas Tower fra siste halvdel av 1500-tallet bevokter innseilingen til havnen i Marsaskala. På neset som stikker ut mellom den lille fiskerlandsbyen Marsaxlokk og Birzebugga ligger festningsverket San Lucian fra år 1610, en viktig skanse som første gang kom til nytte i et angrep fra de osmanske tyrkerne den 6. juli i år 1614. Johanitterridderne stoppet den muslimske tyrkiske ekspansjonen vestover her. I dag huser festningen Maltas National Aquaculture Research Centre.
Litt om Gozo
Gozo ligger kun en 20 minutters fergetur unna Malta, og har en helt egen stil, selv om Gozo og Malta deler samme historiske bakgrunn. Gozo er mye grønnere og mer fruktbar enn sin storebror Malta, og produserer mye mer frukt og grønnsaker enn sin større og goldere nabo. Gozo er dessuten mer kupert, og har med sine høytliggende landsbyer et litt ”toscansk” preg. Gozos største historiske severdighet er Citadellet i Victoria: En hel by bygget i én og samme prosess på 1500-tallet, innenfor festningsmurer fra samme periode, beliggende på en høyde midt inne på øya. På denne høyden ble det for øvrig bygd forsvarsverk allerede i bronsealderen, det vil si mellom år 2800 og 1000 før Kristus.
Mer om Gozo, utflukter, bading og severdigheter
Vest på Gozo finner du den flotte klippeformasjonen ”The Azur Window” der et lite innsjøbasseng med underjordisk forbindelse til havet byr på mye moro for dykkere. Her er det en liten og populær badestrand i bukten utenfor. Gozos beste badestrender heter Ramla Bay og San Blas. Begge har oransje finkornet sand, som tar seg flott ut mot det asurblå vannet i havet. Det finnes hele 22 kirker på øya, de eldste er San Frangisk fra 1492 i Rabat og Santa Lucija i landsbyen ta’Kercem fra år 1575. Avhengig av hvor mange dere er, kan det være verd å vurdere å leie en egen båt til en dags eller todagers utflukt fra Malta til Gozo.
Gozo og severdigheter fra oldtiden
Gozo har også steintempler fra samme kultur som dem på Malta, nemlig de to unike ved Ggantija – begge verd å merke seg på grunn av deres enorme bronsealderstrukturer. De megalittiske templene her og på Malta representerer verdens eldste religiøse byggverk, og de eldste frittstående bygningene som finnes. De 7 templene på Gozo og Malta ble opppført på Unescos liste over Verdensarven i 1980. Gozo kan også by på den relativt nylig utgravde Xaghra steinsirkel, som er en underjordisk nekropolis brukt til begravelser av samme kulturfolk som dem som bygde og brukte Ggantija-tempelet. Legenden forteller at tempelet ble bygget av giganter, noe som har en parallell i det førhistoriske Hellas.
Midt på øya finner du Gozos katedral Ta Pinu, på maltesisk Santwarju tal-Madonna ta’ Pinu, som betyr den hellige jomfruen av ta Pinu. Kirken ble innviet i 1932, og på høyden ved siden av befinner det seg et underlig alter med vakre moderne skulpturer.
Comino – den vesle øya mellom Malta og Gozo
Comino er Maltas mest “ubebodde” bebodde øy. Det er mulig å besøke øya fra Bugibba i nord eller fra Sliemas fergeterminal. Comino har bare ett hotell og en håndfull innbyggere, men er riktig hyggelig og idyllisk. De fleste besøkende benytter anledningen til å ta seg et bad i Den blå lagune og kose seg på den fine sandstranda der. På Comino finner du Santa Marija Chapel fra år 1618, en meget enkel og renskåren kirkebygning, med et utseende man kanskje heller vil forbundet med Mexico eller Sør-Amerika.
Malta – badeferie
Malta er ikke noe naturlig førstevalg for badeferie, men det finnes brukbare strender flere steder på øya, dersom du får lyst på en dukkert i sommervarmen. Selv om det meste av Maltas kyst består av klipper, finner du flere lune bukter på vestkysten, som Paradise Bay i nord, og videre sørover Golden Bay, Ghajn Tuffijeha Bay, Gnejna Bay, samt klippebuktene Ghar Lapsi Creek og Blue Grotto hvor mange bader. Helt i sørøst finner du den fine badestranden i Pretty Bay ved Birzebugga, og helt i nordøst ligger Maltas kanskje fineste badestand, Mellieha Bay. Her kan du leie blant annet kanoer, snorkleutstyr og surfebrett. Hvis du reiser med barn, vær klar over at det finnes en flott badepark, Splash & Fun, i forbindelse med Mediterraneo Marine Park, med flere sklier og badebassenger. Her finnes det også bassenger med sjøløver, skillpadder og delfiner. Du finner anlegget ved Bahar ic-Caghaq, rett nord for Swieqi. Svømmedyktige barn kan få bade sammen med delfiner i eget basseng mot betaling.
Maltas pussighet – Skipper’ns landsby
I 1980 ble det bygd opp en liten landsby som kulisse spesielt for Skipper’n-filmen med Robin Williams i hovedrollen. Her kan stor og små komme på besøk og her finnes en fornøyelsespark, et plaskebasseng og et audiovisuelt show. Som om det ikke var nok, finnes det også en filial av julenissens verksted her. Her finnes det også en familie-restaurant. Popeye’s Village ligger ved Anchor Bay på nordvest på Malta.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”181″]