Münster er på mange måter et lite under av en historisk by. Under den andre verdenskrigen ble Münster bombet så og si sønder og sammen – 90 % av den gamle byen ble lagt i ruiner. En viktig strategisk beslutning ble fattet før gjenoppbyggingen – Münsters historiske senter skulle gjenskapes. Resultatet er forbløffende: Münster er i dag en åpen, vakker og livlig universitetsby med et unikt, levende og tiltalende historisk senter.
[adning id=”36830″]
Kort om Münsters historiske milepæler
Münster er en gammel by i Nordrhein-Westfalen, ikke langt fra grensen til Nederland, som flere ganger gjennom historien har vært senter for dramatiske hendelser – ikke minst under reformasjonen. Münster ble grunnlagt i år 793 som bispesete under Karl den Store og fikk bystatus i år 1137. På 1200-tallet ble Münster medlem av forløperen til Hanseat-forbundet, i år 1535 ble byen erklært selvstendig religiøst kongerike, og i år 1648 ble punktum satt for Trettiårskrigen i byens rådhus gjennom fullførte fredsforhandlinger og signering av Freden i Westfalen.
Münsters historiske senter
Gamlebyen i Münster lå i sin tid innenfor kraftige bymurer. I dag er disse borte, erstattet av en promenade i et parkområde som omgir den historiske bydelen, som i stor grad brukes som snarvei for byens utallige syklister. Münster har dobbelt så mange sykler som innbyggere, så byen kan med rette kalles Tysklamd sykkelby nummer én. Kjernen i den historiske bydelen består av Domplatz med Dom St. Paul og Prinzipalmarkt. Prinzipalmarkt betyr hovedmarkedet og er i dag Münsters brede paradegate.
Her finner du noen av gamlebyens viktigste bygninger, som det berømte Rathaus – rådhuset fra sent på 1300-tallet. I tillegg finner du Münsters elegante shoppingstrøk under arkadene langs Prinzipalmarkt. I den ene enden av Prinzipalmarkt ruver den sengotiske St. Lambertikirche, som vi skal komme tilbake til i et eget avsnitt.[adning id=”36832″]
Münsters ”lille ringvei”
I forlengelsen av Prinzipalmarkt går hovedgaten i en bue rundt Domplatz, bytter navn til Drubbel, Roggenmarkt (Rugmarkedet), Bogenstrasse og Spiekerhof før gaten krysser den vesle elven Aa, som renner gjennom sentrum i idylliske partier, og herfra heter Rosenstrasse. Den delen av Münsters gamleby som befinner seg på motsatt side av Aa, ligger litt lavere enn Domplatz, som utgjør Münsters høyeste punkt.
Også her nede finner du trivelige gatemiljøer preget av gammel tradisjonsrik bebyggelse med en rekke restauranter, kneiper og butikker, samt et par hoteller. I Kreuzstrasse og Buddenstrasse ligger flere av Münsters eldste tradisjonelle kneiper, mange av dem med tilknytning til bryggeriet Pinkus Müller. Disse kneipene er mye besøkt av familier på grunn av sine omfattende menyer med rimelig og velsmakende mat.
Mer om Münster og området rundt Domplatz
Ved Domplatz finner du flere av Münsters viktigste institusjoner. Byens gamle katedral St. Paulus-Dom ble bygd på en liten høyde kalt Horsteberg i perioden 1225 til 1265 i både romansk og gotisk stil. Denne digre og kompakte basilikakirken har to karakteristiske tårn i romansk stil i vest, og to tverrskip. En koromgang ble tilføyd i øst på 15- og 1600-tallet, som ble påbygd flere vakre kapeller.
Deler av denne romersk-katolske katedralen ble sterkt skadet under allierte bombetokt i oktober 1944, men er i høyeste grad verd å få med seg, blant annet på grunn av den astronomiske klokken, altertavlen og skulpturgruppen fra 1200-tallet i vestpartiet. Ved Domplatz finner du også dagens bispepalass og, ikke minst, det moderne LWL Museum für Kunst und Kultur. Mer om dette fantastiske museet i eget avsnitt. Merk deg at det på Domplatz hver lørdag er et stort ferskvaremarked, som er meget populært og heftig besøkt av Münsters borgere.
Mer om Prinzipalmarkt
Når du står ved Prinzipalmarkt, står du også med en fot i middelalderen. Selv om du kjenner til ødeleggelsene under Den andre Verdenskrigen, er det umulig ikke å bli sjarmert og imponert over de gjenoppbygde husene med middelalder-fasader som flankerer denne brede paradegaten. Det flotte renoverte rådhuset troner stolt ved siden av Stadtweinhaus fra år 1615-16, bare adskilt av et smalt smug.
[adning id=”36063″] I Stadtweinhaus ble byens vinproduksjon lagret i tidligere tider. Her er det i dag en elegant kafé og Weinstube, som er populær blant både fastboende og besøkende. I middelalderen frem til Den andre Verdenskrigen var ingen fasadegavler likt utformet. I dag er Rathaus og Stadtweinhaus de mest kjente bygningene langs Prinzipalmarkt.Mer om Rathaus
Münsters Rathaus er kjent av flere grunner, men først og fremst på grunn av sin såkalte ”Friedenssaal” – freds-salen. I år 1648 ble den såkalte ”Freden i Westfalen” undertegnet her, som gjorde slutt på Trettiårskrigen etter 5 års forhandlinger – samtidig ble det satt punktum for 80-årskrigen mellom Spania og Nederland nettopp her. Heldigvis var innbyggerne i Munster forutseende nok til å fjerne interiørene fra Rathaus i en tidlig fase av Den andre Verdenskrigen.
I dag kan du derfor oppleve denne salen nøyaktig slik den var i år 1648. Selve rådhuset ble oppført i første versjon som en bindingsverks-bygning rundt år 1100. Denne opprinnelige bygningen ble erstattet av et rådhus med det nåværende utseende rundt år 1395, med arkade mot Prinzipalmarkt. Det er omvisninger flere ganger daglig i Rathaus’ Friedenssaal – selve rådhusets foajé brukes som turistinformasjon.
Mer om Lambertikirche og anabaptistene
Etter at reformasjonen ble utløst i år 1517 skjedde mye rart i kristendommens navn rundt om i Europa. I det katolske Münster oppstod det en sterk såkalt anabaptistisk bevegelse – en ekstremt religiøs kristen sekt der voksendåpen stod sentralt. Det gikk i Münster så langt at bevegelsens leder Jan van Leyden i år 1534 utropte seg til konge i Det nye Jerusalem, som Münster ble kalt, og styrte byen med jernhånd i 16 måneder, før han ble arrestert av katolikkene og henrettet. Deretter ble likene av Leyden og hans to nærmeste medhjelpere hengt opp i bur på utsiden av St. Lamberti Kirche i 1536. Der ble likene, etter hvert knoklene, hengende i 50 år til skrekk og advarsel. Jernburene henger her ennå. Og Münster er fortsatt overveiende katolsk.
Lambertikirche med sin Türmerin
St. Lamberti er en sengotisk hallkirke oppført i perioden 1375 til 1450. Lambertikirche befinner seg i enden av Prinzipalmarkt, der hvor Fischmarkt (Fiskemarkedet) begynner. Lambertikirche inneholder en arkitektonisk illusjon, ettersom avstanden mellom søylene som bærer taket minker. Det vil si at kirken ser større ut fra vest mot øst enn omvendt. Lambertikirche har også en annen eiendommelighet – i tårnet holder nemlig en ”Türmerin” – på norsk Tårnvokterske til – riktig nok bare etter mørkets frembrudd, men likevel – tradisjonen holdes i hevd.
Nåtidens ”Türmerin” ble ansatt i år 2014 og heter Martje Saljé. Hun er delvis oppvokst i Norge og har som oppgave å holde oppsyn over Münster og varsle brann eller andre uregelmessigheter. Hun går sin runde på øverste avsats på utsiden av tårnet hver halve time og blåser et ”ok-signal” i hver himmelretning etter hvert som hun går runden. I tårnet har hun sitt lille kammer som oppholdsrom og kontor. Hun har en egen inngang ved foten av kirketårnet og passerer på veien opp de tre jernburene hvor likene etter anabaptistene fra 1535 ble oppbevart i 50 år til skrekk og advarsel.
Münsters museer
Westfälisches Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte ble grunnlagt i år 1908 og har nylig endret navn til LWL Landesmuseum für Kunst und Kultur. Dette museet har fantastiske samlinger av middelalderkunst, innen både skulptur og maleri. Museet har sitt utspring i en kunstforening som ble grunnlagt i 1825. Under nazitiden etter 1933 opplevde museet utfordringer. Allerede i år 1934 ble mange malerier fjernet for de de var ”Entartet” og direktøren ble avsatt. Under krigen ble samlingene flyttet ut av museet og anbragt i sikkerhet på ulike steder rundt Münster.
Selv om selve museumsbygningen ble sterkt skadet under krigen, kom samlingene seg stort sett helskinnet gjennom. Museet holder i dag til i et moderne bygg fra 2012 og har eksemplariske utstillinger – rent bortsett fra at en oppfinnsom kurator har plassert alle informasjonstekster nede ved gulvet – vi tuller ikke. Hvis du er i Münster er dette museet et absolutt MUST.
Kunstmuseum Pablo Picasso Münster
ble grunnlagt år 2000 og omfatter i dag mer enn 800 litografier av Pablo Picasso i ulike størrelser, og har dessuten mottatt en gave til varig lån av 208 verk av Georges Braque fra Sparkasse Westfalen Ost, som også har gitt museet 137 grafiske blad av Marc Chagall til varig lån. Museet befinner seg i Königstrasse i gamlebyen, nærmere bestemt på Picassoplatz, et steinkast fra Rothenburg, forlengelsen av Prinzipalmarkt i sør.
Stadtmuseum Münster
ble grunnlagt i 1979 og flyttet 10 år senere inn i et nybygg bak en historisk fasade fra 1910-11 i Salzstrasse 28 i gamlebyen. Museet har omfattende samlinger av kunst og gjenstander knyttet til byen Münster, og arrangerer stadig særutstillinger med ulike temaer fra nær og fjern fortid. Museet har også en bymodell, som gir et godt bilde av hvordan Münster så ut i tidligere tider.
Aasee – Münsters havne- og fritidsområde
Innsjøen Aasee befinner seg rett utenfor Münsters gamleby og er et høyt skattet friluftsområde som benyttes flittig av byens innbyggere. Her finnes alt det man kan ønske seg av grøntarealer og utendørs bad, i tillegg til havn for fritidsbåter, restauranter med utendørs servering og lekeparker for barn.
Andre kirker og historiske bygninger i Münster
Überwasserkirche – denne gotiske kirken fra 1340-årene, som egentlig heter Liebfrauenkirche, ligger rett etter broen over elven Aa når du kommer ovenfra (for eksempel) Prinzipalmarkt og blir på folkemunne kalt Überwasserkirke (Over-vannet-kirke).
Clemenskirche – denne barokke kirken ble oppført i perioden 1745 til 1753 og er tegnet av Johann Conrad Schlaun, som også står bak Erbdrostenhof og Fürstbischöfliches Schloss Münster – alle de tre nevnte bygningene ble sterkt skadet under Den andre Verdenskrigen, men er senere blitt gjenoppbygd til opprinnelig utseende.
Hovedfoto: © Presseamt Münster / Ralf Emmerich
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”272″]