Dag 25 Harwich – Hoek van Holland

Fredag 1. september

Fergeturen over kanalen går greit, jeg er klar til å kjøre av båten klokken 8 om morgenen. Alle motorsyklister blir vinket til side for passkontroll, kjapt og effektivt. Snart er jeg på veien – i dag har jeg reisens lengste etappe foran meg, cirka 420 kilometers kjøring i retning Köln og Frankfurt. Været er bra, litt disig, samtidig som solen prøver å trenge gjennom. Den første timen har jeg følelsen av å være i en enorm trafikkmaskin, forbi Rotterdam og Breda, videre mot Eindhoven. Jeg har nesten full tank og kjører to timer før jeg må stoppe og fylle bensin. Solen varmer nå.

Snart er jeg i Tyskland, og rett før Köln stopper jeg for å spise. Jeg er godt over halvveis til dagens mål, Limburg an der Lahn. Ut på motorveien, igjen. Trafikken flyter bra og milene forsvinner bar meg. Rett før Limburg er det veiarbeider, hastigheten reduseres, det blir kø og bilen ved siden av meg blir påkjørt bakfra av en uoppmerksom sjåfør. Det smeller skikkelig, og jeg skvetter til. Nå er det bare noen kilometer igjen før jeg skal ta av til Limburg, som ligger nede i en dal.

Utsikt fra hotellrommet - Alte Lahnbrücke fra middelalderen. Foto: © ReisDit.no

Utsikt fra hotellrommet – Alte Lahnbrücke fra middelalderen. Foto: © Guides of Europe.

Jeg finner lett hotellet, som ligger ved den gamle broen. Vertskapet tilbyr innendørs parkering og jeg pakker av det jeg trenger. Fra hotellet, Altstadt Hotel Nassauer Hof, kan jeg se gamlebyen med noen av dens bindingsverkshus. Jeg rusler først ut på broen Alte Lahnbrücke for å fotografere katedralen, Limburger Dom, som troner på en høyde over gamlebyen.

Limburger Dom sett fra Alte Lahnbrücke. Foto: © ReisDit.no

Limburger Dom sett fra Alte Lahnbrücke. Foto: © Guides of Europe.

Så spaserer jeg inn i gamlebyen på smale brosteinsgater og er straks omgitt av bindingsverk på alle kanter – opp Fahrengasse til den vesle plassen Fischmarkt – en markedsplass hvor det ble solgt fisk i middelalderen og de følgende århundrene. Det er utrolig trivelig her, og mange mennesker sitter ved uteserveringene og nyter lunsj.

Sjarmerende Fischmarkt hvor du finner flere uteserveringer. Foto: © ReisDit.no

Sjarmerende Fischmarkt hvor du finner flere uteserveringer. Foto: © Guides of Europe.

For meg, som er opptatt av middelalder og arkitektur, er det en stor opplevelse å være her, omgitt av århundregammel bebyggelse i bindingsverk – skjeve sjelfulle gamle hus, som har holdt stand mot tidens tann mens slekter har fulgt slekter og nye generasjoner har tatt byen i bruk, passet på den og overlatt den til sine barn og barnebarn.

På vei opp til Domplatz går jeg innom Diözenmuseum. Foto: © ReisDit.no

På vei opp til Domplatz går jeg innom Diözenmuseum. Foto: © Guides of Europe.

Den neste timen tråler jeg smug og gater for å bli kjent i gamlebyen til Limburg an der Lahn. Etter hvert tar jeg fatt på bakken opp til Limburger Dom, en særegen vakker kirke i sengotisk stil – hvit med markerte røde kantsteiner. Når jeg har fotografert en stund inne i kirken, kommer to mørkkledde menn inn i kirken, stopper og bukker og forsvinner opp en trapp. Litt etter kan vi høre orgelmusikk – sannsynligvis en øvelse, men utrolig vakkert og stemningsfullt.

Røde roser ved trappene ned fra Schloss og Domplatz. Foto: © ReisDit.no

Røde roser ved trappene ned fra Schloss og Domplatz. Foto: © Guides of Europe.

Ovenfor kirken ligger Limburger Schloss fra begynnelsen av 1200-tallet. Rett nedenfor Limburger Dom ligger Diözenmuseum med utstilte kirkeskatter. Fra Domplatz går jeg ned trappene til Bergstrasse – her er flere hus vakkert pyntet med blomster. Gatene, plassene og smugene har navn som forteller litt – Fleischgasse betyr kjøttsmuget – her holdt slakterne til – Kornmarkt betyr kornmarkedet, Salzgasse betyr saltgata osv.

Det er trivelig på Kornmarkt i Limburg an der Lahn. Foto: © ReisDit.no

Det er trivelig på Kornmarkt i Limburg an der Lahn. Foto: © Guides of Europe.

Limburg an der Lahn er et opplagt mål for besøkende, uten at turismen oppleves som påtrengende. Gamlebyen er fantastisk trivelig og jeg er ikke den eneste som liker meg her, det er åpenbart. På kvelden besøker jeg en kneipe ved Kornmarkt, og her er det fastboende som er ute og koser seg med en øl. Jeg har allerede spist en solid bondemiddag ute på Kornmarkt, og er god og mett. Limburg an der Lahn overrasker positivt. At en gammel by så til de grader er beskyttet og tatt vare på, er uvanlig. Jeg nøler ikke med å anbefale et besøk her.

Gammelt og fint i Limburg. Foto: © ReisDit.no

Gammelt og fint i Limburg. Foto: © Guides of Europe.

I morgen skal jeg videre til Eisenach, der Martin Luther vokste opp. Jeg tørner tidlig inn for å være uthvilt i morgen.

Dag 26 – Eisenach

Lørdag 2. september

Pent vær i dag, igjen. Snakk om å ha flaks. Så rett over Alte Lahnbrücke og ut av vakre Limburg. Dagens etappe er på 20 mil, og turen går greit – Autobahn hele veien. Jeg ankommer Eisenach drøye to timer senere og oppdager at jeg skal bo på samme hotell som forrige gang jeg var her – i år 2006 – hyggelige Eisenacher Hof. Jeg husker godt at jeg spiste middag her for 11 år siden – jeg ble servert av en kelner i middelalder-kostyme, og jeg fikk maten tilberedt på middelalder-manér. Det skal vise seg at hotellet har videreutviklet dette.

Borgen Wartburg ligger øverst på en skogkledd åsrygg rett utenfor sentrum av Eisenach. Foto: © ReisDit.no

Borgen Wartburg ligger øverst på en skogkledd åsrygg rett utenfor sentrum av Eisenach. Foto: © Guides of Europe.

Jeg tar kjøreturen opp til Wartburg, borgen der Martin Luther søkte ly i år 1521 etter prosessen mot ham i Worms. Wartburg er oppført på Unescos liste over Verdensarven og ligger praktfullt til på en åsrygg med utsikt i alle himmelretninger, rett utenfor Eisenach sentrum. Jeg har fått parkeringstillatelse inne på selve borgområdet, noe som gjør at jeg kjører opp ganske bratte brosteinsveier til jeg er nesten til topps og parkerer ved inngangen til hotellet som ligger her oppe.

Wartburg er et imponerende skue. Foto: © ReisDit.no

Wartburg er et imponerende skue. Foto: © Guides of Europe.

Wartburg har årlig 350.000 besøkende, og i jubileumsåret 2017 – det er 500 år siden reformasjonen fant sted – blir det nok satt ny besøksrekord. Det er utrolig mange mennesker her, både på grunn av jubileet og utstillingen ”Luther and the Germans”. Wartburg er i seg selv en flott severdighet. Borgen ble grunnlagt i år 1067 er meget godt tatt vare på, og det finnes ikke et moderne element her, bortsett fra den knallblå metallkassen nederst i borggården, hvor inngangen til utstillingen er.

Fra Wartburgs borggård. Foto: © ReisDit.no

Fra Wartburgs borggård. Foto: © Guides of Europe.

Utstillingen er meget omfattende med mange interesserte besøkende, her finnes alt fra portretter til bibler, regalier og kirkeskatter – i tillegg til at Luthers arbeidsrom er bevart. Rart å tenke på, for nøyaktig fem hundre år satt mannen i egen person her og oversatte deler av bibelen fra gresk til tysk.

Her oversatte Martin Luther dett nye testamentet i 1521-22. Foto: © ReisDit.no

Her oversatte Martin Luther dett nye testamentet i 1521-22. Foto: © Guides of Europe.

Når jeg kommer ut fra utstillingen begynner det å regne litt, og jeg bestemmer meg for å kjøre ned til hotellet for å parkere Harley’en.

Herr og fru Luther, malt av Ludvig Cranach d. e. Foto: © ReisDit.no

Herr og fru Luther, malt av Ludvig Cranach d. e. Foto: © Guides of Europe.

Jeg har et par poster til på programmet, nemlig museene LutherHaus og Bach-Haus. Det er kort vei fra hotellet til Eisenachs Marktplatz. Her ligger det store Georgenkirche. Det pågår en seremoni her, så jeg går ikke inn.

Lutherhaus ligger ovenfor Marktplatz i Eisenach. Foto: © ReisDit.no

Lutherhaus ligger ovenfor Marktplatz i Eisenach. Foto: © Guides of Europe.

Lutherhaus fra 1300-tallet ligger på oversiden av plassen og er et av de eldste bindingsverkshusene i hele Thüringen. Det flotte gamle huset er forbundet med et nyere museumsbygg. Jeg er sent ute, og tar en rask tur inn i den gamle delen av museet og fotograferer utstillingene her. Huset er flott både innvendig og utvendig. Utstillingene omfatter både portretter, bibler, figurer fra altertavler, møbler og andre gjenstander knyttet til Martin Luther, som leide et rom her i år 1498 av familiene Cotta og Schalbe.

Lutherhaus sett fra oversiden. Foto: © ReisDit.no

Lutherhaus sett fra oversiden. Foto: © Guides of Europe.

Etterpå rusler jeg et par kvartaler bort til Bachhaus, huset der Johann Sebastian Bach bodde rundt år 1700. Her er det både historiske utstillinger og en sal der men kan høre Bachs ulike verk gjennom øretelefoner samtidig som man kan se tilhørende noteblad og faktaopplysninger. Den historiske delen omfatter både interiører og musikkinstrumenter fra Bachs tid.

Bachhaus er i dag et påkostet og flott museum. Foto: © ReisDit.no

Bachhaus er i dag et påkostet og flott museum. Foto: © Guides of Europe.

På vei tilbake til hotellet spaserer jeg gjennom Eisenach sentrum, som er stille og rolig. Det er noe historisk bebyggelse rundt markedsplassen, men lite liv. Tilbake på hotellet er det imidlertid liv – restauranten er proppfull av mennesker som blir servert mat tilberedt på middelaldersk vis av dertil kledde servitører. Stemningen er skyhøy, og jeg blir tatt med til et langbord der det sitter to familier, fremmede for både meg og hverandre. Jeg blir servert øl og schnaps, og snart er jeg i livlig prat med mine nye lystige venner. Grillet kjøtt kommer på lange spyd, som blir anrettet på bordene, og her må man forsyne seg selv. En skjenk med vin blir sendt rundt og alle forsyner seg.

Musikanten spiller på noe som ser ut som en opp ned paraply, men det låt bra. Foto: © ReisDit.no

Musikanten spiller på noe som ser ut som en opp ned paraply, men det låt bra. Foto: © Guides of Europe.

En musikant dukker også med ujevne mellomrom opp med ulike instrumenter fra tidligere tider, som han spiller på og forteller om. Det hele er utrolig underholdende og her morer alle seg høylytt. Selv om det er lørdagskveld går det fleste til ro før klokken 23, men det passer meg fint, for jeg skal tidlig opp i morgen og reise videre til Erfurt, snaue 7 mil unna.

God natt.