Dag 6 – til Nederland og Zwolle

Søndag den 13. august 2017. Været er helt greit og jeg legger i vei østover mot Nederland og den vesle byen Zwolle. Jeg har vært her tidligere, helt tilfeldig for 22 år siden, og husker byen som trivelig og gammel. Den gangen var vi på vei hjemover på Harley, kona og jeg, og oppdaget at himmelen foran oss stadig ble mørkere. Da vi så skiltet Zwolle dukke opp langs motorveien, tok vi like godt av her og ble natten over.

Zwolles historiske senter ligger til venstre, innenfor vollgravene. Byporten Sassenpoort fra middelalderen i bakgrunnen. Foto: © ReisDit.no

Zwolles historiske senter ligger til venstre, innenfor vollgravene. Byporten Sassenpoort fra middelalderen i bakgrunnen. Foto: © Guides of Europe.

Det viser seg at Zwolle er en liten perle av en middelalderby. Hotellet mitt, det utmerkede Bildenberger Grand Hotel Wientjes, ligger rett utenfor den historiske bykjernen – eller rettere sagt – utenfor vollgravene rundt denne. Hele den vesle gamlebyen lå nemlig innenfor et omfattende festningsanlegg med kraftige bymurer. I dag er det bare rester igjen av disse, men hele gamlebyens omriss gjengir den tidligere festningsformen.

Hele gamlebyen i Zwolle er omgitt av vann - her et tårn fra middelalderens bymurer ved havnen. Foto: © ReisDit.no

Hele gamlebyen i Zwolle er omgitt av vann – her et tårn fra middelalderens bymurer ved havnen. Foto: © Guides of Europe.

Hele gamle Zwolle er omgitt av vann. Hollenderne er jo eksperter på diker og kanaler, og naturlige elveløp blir utnyttet til det ytterste. Zwolle var i middelalderen tilknyttet Hanseatfobundet, og kanaler muliggjorde skipsanløp og havnevirksomhet. Selv i dag blir man litt overrasket over å finne en havn i en innlandsby i pannekakeflate Nederland. Så snart jeg har pakket av Harley’en og installert meg på rommet, rusler jeg en tur for å titte nærmere på Zwolle.

Byporten Sassenpoort fra middelalderen har tålt tidens tann godt. Foto: © ReisDit.no

Byporten Sassenpoort fra middelalderen har tålt tidens tann godt. Foto: © Guides of Europe.

Jeg passerte en staselig byport på ringveien rundt vollgravene på vei til hotellet, og tar sikte på den. En bro leder over til det som viser seg å være Sassenpoort fra middelalderen, den eneste fullstendig bevarte byporten i Zwolle. Opprinnelig lå det også en byport på utsiden av den vesle broen. Besøkende måtte derfor først godkjennes inn i passasjen mellom den ytterste og den innerste byporten, før de slapp inn i byen.

Sassenpoort, hvor mang en fremmed har passert med hjertet i halsen. Foto: © ReisDit.no

Sassenpoort, hvor mang en fremmed har passert med hjertet i halsen. Foto: © Guides of Europe.

Jeg går med andakt gjennom Sassenpoort og fortsetter langsomt inn i gamlebyen. Her er det mye ærverdig gammel bebyggelse og det hele er så herlig typisk nederlandsk! Etter et par hundre meter åpenbarer det seg en plass på høyre side, med en mengde uteserveringer – typisk for byene her: Møteplasser for byens innbyggere. Det er relativt tidlig på ettermiddagen, og ikke så mange gjester.

Et kloster fra middelalderen som i dag huser ulike virksomheter. Foto: © ReisDit.no

Et kloster fra middelalderen som i dag huser ulike virksomheter. Foto: © Guides of Europe.

Jeg følger skiltene videre i retning av sentrum i gamlebyen, og oppdager til min forskrekkelse at et digert tivoli har inntatt byen. Masse glorete utstyr og en forferdelig spetakkel. En enorm karusell med en sikkert 30 meter høy arm hever seg over den flotte gamlebyen og middelalderkirken ved plassen Grote Plein. ”Pokker”, tenker jeg, ”dette blir ikke enkelt”. Det blir jo helt umulig fotografere og videofilme med alt dette maset. Jeg er for sikkerhets skyld ankommet på en søndag, når tivoliet har maksimalt med beøkende.

Jeg snur derfor ryggen til, og går i motsatt retning ut fra Grote Plein – selvfølgelig ikke den retningen jeg kom. Snart dempes lydene ev gamlebyens bebyggelse og jeg er igjen i en fredelig gamleby. Det ser ut som at jeg har valgt en av gamlebyens shoppinggater – her ligger butikkene tett i tett, både dem med kjente merkevarer og selvstendige småbutikker.

Zwolles havn med heve- og senkebroen i bakgrunnen. Foto: © ReisDit.no

Zwolles havn med heve- og senkebroen i bakgrunnen. Foto: © Guides of Europe.

Etter noen minutter kommer jeg til en av de karakteristiske heve- og senkebroene, og til venstre kan jeg se både bymurer og det gamle havneområdet. Utenfor vollgraven ligger det mer blandet bebyggelse – både gamle hus og et stort, moderne senter. Jeg fortsetter min oppdagelsesferd i gamlebyen. Den er ikke stor i omkrets, og i løpet av 10-12 minutter har jeg gått tvers over den.

Etter noen timer rusler jeg tilbake i retning av den gamle byporten Sassenpoort – jeg har vondt i føttene av all traskingen og er både tørst og sulten. Jeg har gjort en del videoopptak og har tatt mange fotos.

Fra møteplassen Niuwe Markt hvor det ligger mange hyggelige serveringssteder. Foto: © ReisDit.no

Fra møteplassen Niuwe Markt hvor det ligger mange hyggelige serveringssteder. Foto: © Guides of Europe.

Uterestaurantene på plassen jeg oppdaget da jeg kom inn i Zwolles gamleby, har langt flere gjester nå – og med meg blir det én til. Nederlandsk øl er ikke det verste jeg vet, og jeg slukker tørsten med en real halvliter Heineken. Jeg benytter tiden til å legge ut fotos på Facebook og Instagram.

Jeg har en avtale om at jeg kan spise middag på restauranten Het Wijnhuis klokken 20. Restauranten ligger ved Grote Kerkplein, det vil si midt i det verste spetakkelet fra det besøkende tivoliet. Da jeg kommer dit er restauranten praktisk talt tom, og det er lett å skjønne hvorfor. Het Wijnhuis er et meget pent sted med topp beliggenhet, men levenet på plassen utenfor ødelegger alt.

Fra et hjørne av restauranten Het Wijnhuis ved Grote Kerkplein. Her finner du mange bilder og gjenstander fra Zwolles historie. Foto: © ReisDit.no

Fra et hjørne av restauranten Het Wijnhuis ved Grote Kerkplein. Her finner du mange bilder og gjenstander fra Zwolles historie. Foto: © Guides of Europe.

Jeg kommer i snakk med en kar som skal vise seg å være restaurantens innehaver. Da jeg presenterer meg, stusser han og sier at han hadde reservert et bord for meg forrige søndag. I dag har han sendt hjem kjøkkenpersonalet ettersom han ikke får gjester på grunn av tivoliet, som blir her en uke til. Han er litt nysgjerrig på hva jeg gjør i Zwolle og jeg forteller at jeg er opptatt av historiske byer, at jeg tar fotos og videoer og at jeg lager guider på egen nettside. Dette liker han, for det skal vise seg at han selv er opptatt av historie. Han lurer på om jeg kanskje kunne tenkt meg et glass vin eller muligens et glass Trapistenøl – han har Nederlands eneste på fat? Trapisten kjenner jeg fra Belgia – det er klosterprodusert øl av topp kvalitet – jeg visste ikke at det fantes i Nederland – uansett takker jeg ja med en viss entusiasme.

Eieren heter Arjan Broekmann og er en ildsjel på mer enn én måte. Han er svært opptatt av vin, og reiser hvert år til gode vinprodusenter sammen med restaurantpersonalet sitt – og når han kommer hjem lager han en storformat fotobok med faktaopplysninger og tekster.

I Het Wijnhuis kan du Asse denne reproduksjonen av et 1500-talls kart over Zwolle, laget i glass etter eldgamle metoder. Foto: © ReisDit.no

I Het Wijnhuis kan du se denne reproduksjonen av et 1500-talls kart over Zwolle, laget i glass etter eldgamle metoder. Foto: © Guides of Europe.

Han er også opptatt av Zwolles historie og viser meg et gammelt Zwolle-kart av glass, som han nylig har fått lagd og satt inn i en vegg. Det finnes kun 6-7 personer i Nederland som har fagkunnskapen til å lage dette etter middelalderens metoder, forteller han, synlig stolt. Og det kostet skjorta, forstår jeg. Han viser meg rundt i den restauranten, der gamle trykk, tegninger og malerier henger på veggene. Vi får god kontakt og blir sittende å prate utover kvelden mens kveldsmørket faller på. Jeg hilser på datteren som kommer innom sammen med noen venner, og snart er det tid for å komme seg på hotellet og sove.

I morgen, mandag, skal jeg få en guidet omvisning i Zwolle.

Dag 7 – Zwolle

Mandag 14. august. Utenfor hotellet møter jeg en eldre kar, som skal guide meg. Han heter Dirk og lurer på hva jeg er interessert i. Han er byhistoriker og forfatter, og lyser opp når jeg signaliserer at middelalder, historie og historisk arkitektur er det jeg er ute etter.

Zwolles havneområde - byen var i middelalderen medlem av Hanseat-forbundet. Foto: © ReisDit.no

Zwolles havneområde – byen var i middelalderen medlem av Hanseat-forbundet. Foto: © Guides of Europe.

Vi rusler over til Sassenpoort og gamlebyen og han forteller om hvordan byen var i middelalderen med bymurer, doble byporter, hvordan byportene ble plassert i forhold til hverandre for at det skulle være vanskelig for inntrengere å forsere dem, og hvorfor byportene ble bygd på hver side av broen over vollgraven.

Grønt og frodig midt i Zwolles gamleby. Foto: © ReisDit.no

Grønt og frodig midt i Zwolles gamleby. Foto: © Guides of Europe.

Dirk er et oppkomme av kunnskap, og han er ikke redd for å dele den. Han tar meg i løpet av formiddagen rundt praktisk talt hele gamlebyen. Blant annet henter han nøklene til det gamle rådhuset, og jeg får se hvordan en råds- og rettssal fra renessansen tar seg ut. Dirk viser meg også restene av bymurene, tårnene og forsvarsverkene.

Rester av den gamle bymuren ved havneområdet. Foto: © ReisDit.no

Rester av den gamle bymuren ved havneområdet. Foto: © Guides of Europe.

Dirk forklarer at Zwolle i middelalderen ble en viktig markedsplass for krøtter, noe som skapte grunnlag for vekst og tilflytting. Den senere tilknytningen til Hanseatforbundet bidro til at Zwolle fikk et økonomisk oppsving i senmiddelalderen. Flere store klosteranlegg, som i dag inneholder andre virksomheter, vitner også om det.

Bygningen til høyre er et tidligere kloster hvor i dag hotellet og restauranten Librije holder til - her finner du dessuten en diger bokhandel. Til venstre vakttårnet ved vollgraven. Foto: © ReisDit.no

Bygningen til høyre er et tidligere kloster hvor i dag hotellet og restauranten Librije holder til – her finner du dessuten en diger bokhandel. Til venstre vakttårnet ved vollgraven. Foto: © Guides of Europe.

Det som slår meg på vandringen i Zwolle, er hvor nederlandsk alt rundt meg er – det er liksom ingen tvil om hvilket land jeg oppholder meg i. Den lave bebyggelsen med litt småskjeve gamle hus i murstein eller pusset mur langs brosteinsgater har en sjarm som gjør at man føler godhet for omgivelsene jeg er i. Skjønt, også i gamle Zwolle ble det syndet på 60- og 70-tallet. Dirk viser meg et kjøpesenter fra denne tiden – i dag står det der, slitent, nedsøplet og tagget – totalt uten vedlikehold. Pussig – den nyeste arkitekturen forfaller, mens den eldste – ofte flere hundre år gammel, nennsomt blir tatt vare på. Det er litt lettere å bli glad i gammel, vakker bebyggelse, enn ny og stygg?

Typisk bebyggelse i Zwolles gamleby. Foto: © ReisDit.no

Typisk bebyggelse i Zwolles gamleby. Foto: © Guides of Europe.

Byvandringen nærmer seg slutten. Jeg takker Dirk for omvisningen og ønsker ham lykke til med den nye boken han skal utgi. Jeg er blitt positivt overrasket over Zwolle. Byens historiske senter er utrolig godt tatt vare på, og en opplevelse å vandre rundt i. Dagen har bare en ulempe: Dessverre er det slik at mandag betyr stengte museer – også i Zwolle.

Museum de Fundatie med den karakteristiske glassboblen på taket var dessverre stengt. Foto: © ReisDit.no

Museum de Fundatie med den karakteristiske glassboblen på taket var dessverre stengt. Foto: © Guides of Europe.

Du kan lese mer om Zwolle på Guides of Europe i løpet av høsten. Jeg nøler ikke et øyeblikk med å anbefale et besøk i denne perlen av en middelalderby.

Dag 8 – videre sørover til Delft

Tirsdag 15. august. Jeg sjekket værvarselet på Yr.no og jeg vet at jeg skal møte regn et sted på vei sørover mot Delft. Jeg pakker derfor opp Harley’en tidlig og legger ut på tur på motorveien. Trafikken blir tettere jo lenger sør jeg kommer. Noen mil før Delft møter jeg ganske riktig regn, akkurat i det jeg svinger av til en bensinstasjon for å tanke. På med regntøyet etter en kopp kaffe og litt mat.

En drøy halvtime senere svinger jeg av motorveien og er snart i det jeg oppfatter som et boligstrøk. Jeg vet at hotellet ligger i gamlebyen, og blir litt forundret når jeg får beskjed på øret fra navigasjonssystemet at jeg nå er ved bestemmelsesstedet. Joda, her er Hotel de Plataan. Og 11 meter unna er kanalen som omslutter gamlebyen. Aha.

Endelig fremme. Hotel de Plataan ligger ved plassen Doelenplein og var et sentralt og meget hyggelig sted å bo. Foto: © ReisDit.no

Endelig fremme. Hotel de Plataan ligger ved plassen Doelenplein og var et sentralt og meget hyggelig sted å bo. Foto: © Guides of Europe.

Jeg er litt tidlig ute, og nyter en kopp kaffe mens rommet klargjøres. Harley’en er strippet for bagasje og snart kan jeg hive alt i heisen og innta det romslige hotellrommet i øverste etasje, som har et utpreget afrikansk interiør. Eieren av Hotel de Plataan tilbyr meg å bruke hans private parkering i bakgården, noe jeg setter stor pris på. Fra takvinduet i hotellrommet kan jeg se tårnet til det som må være Oude Kerk, omgitt av stillaser for vedlikeholdsarbeider.

Det er kort vei til Delfts hjerte, Markt, uansett hvor i gamlebyen du befinner deg. I enden av plassen ser du rådhuset i renessansestil. Foto: © ReisDit.no

Det er kort vei til Delfts hjerte, Markt, uansett hvor i gamlebyen du befinner deg. I enden av plassen ser du rådhuset i renessansestil. Foto: © Guides of Europe.

Så snart jeg er kommet i orden, bærer det av gårde videre inn i gamlebyen. Avstandene i Delfts historiske senter er små og det er lett å orientere seg. Kirketårnene er synlige praktisk talt over hele gamlebyen. Jeg rusler i retning av Markt, der det gamle rådhuset troner i den ene enden av plassen, med Nieuwe Kerk i den andre enden.

Markt er plassen alle i Delft besøker, så her er det mye å velge mellom. Foto: © ReisDit.no

Markt er plassen alle i Delft besøker, så her er det mye å velge mellom. Foto: © Guides of Europe.

Det er helt merkelig å være her i slike storslåtte omgivelser. Et videoopptak av Markt tas og legges ut på Facebook litt senere. Det er tydelig at Delft er et populært reisemål, for det er en god del turister her, men ikke slik at det er plagsomt.

Markt er omgitt av bebyggelse fra 15- til 1700-tallet. Foto: © ReisDit.no

Markt er omgitt av bebyggelse fra 15- til 1700-tallet. Foto: © Guides of Europe.

Med Markt som utgangspunkt begynner jeg å vandre rundt langs kanalene som omgir plassen. Jeg kjenner meg godt igjen fra guiden jeg har publisert på Guides of Europe på grunnlag av grundig research, og finner den ene arkitektoniske perlen etter den andre. Både fotos og videoopptak gjøres fortløpende, og det er nok av idylliske motiver å velge.

Delft er gjennomboret av en mengde kanaler. Foto: © ReisDit.no

Delft er gjennomboret av en mengde kanaler. Foto: © Guides of Europe.

Det blir mye gåing, og jeg merker at jeg blir sliten i føttene. Været bedrer seg og jeg slår meg ned på en utendørs servering på Markt og nyter omgivelsene før jeg legger ut på vandring, igjen.

Fra fasaden til det flotte Gemeentelandshuis fra 1500-tallet. Foto: © ReisDit.no

Fra fasaden til det flotte Gemeentelandshuis fra 1500-tallet. Foto: © Guides of Europe.

Hotel de Plataan der jeg bor, ligger ved Doelenplein, en liten åpen plass med flere serveringssteder. Nå som solen titter frem er det riktig livlig her – med fullt av folk på uteserveringene til restaurantene som ligger rundt plassen. Jeg bestemmer meg for å spise på en fransk restaurant her, og blir riktig fornøyd med det, der jeg sitter utendørs og får med meg de siste solstrålene som dagen har å by på.

Stemningsrapport fra en av Delfts kanaler. Foto: © ReisDit.no

Stemningsrapport fra en av Delfts kanaler. Foto: © Guides of Europe.

Dag 9 – Delft

Onsdag 16. august. I dag skal jeg bytte hotell, og jeg må pakke ned, kjøre noen hundre meter og pakke ut igjen. Hotel de Koophandel ligger midt i smørøyet ved møteplassen Beestenmarkt, som er full av uterestauranter.

Fra Beestenmarkt, en av Delfts populære møteplasser. Foto: © ReisDit.no

Fra Beestenmarkt, en av Delfts populære møteplasser. Foto: © Guides of Europe.

Beestenmarkt var i tidligere tider Delfts krøttermarked – rett og slett markedet der du kunne selge og kjøpe levende dyr, som kuer og okser. Jeg får lov til fortsatt å benytte den private parkeringen til eieren av Hotel de Plataan, fem minutters spasertur unna. Godt å vite at Harley’en står trygt.

Beestenmarkt er et pupulært samlingssted på kveldene. Punktum. Foto: © ReisDit.no

Beestenmarkt er et pupulært samlingssted på kveldene. Punktum. Foto: © Guides of Europe.

Jeg tar igjen fatt på byvandring med fotografering, og går til Oostpoort, en byport som for noen hundre år siden markerte inngangen til Delft, som i dag er der gamlebyen begynner.

Oostpoort er en byport fra cirka år 1400. Foto: © ReisDit.no

Oostpoort er en byport fra cirka år 1400. Foto: © Guides of Europe.

Delft var som alle andre byer i middelalderen omgitt av bymurer og andre forsvarsverk. Av Delfts opprinnelige byporter er det bare Oostpoort – Østbyporten – som står igjen. Tidens tann har fart pent med Oostpoort og den tilhørende bebyggelsen – eller rettere sagt – man bygde den gangen for at byggverk skulle vare – og det er i grunnen hele gamlebyen i Delft et godt eksempel på.

Kanal med tårnet til Nieuwe Kerk i bakgrunnen. Foto: © ReisDit.no

Kanal med tårnet til Nieuwe Kerk i bakgrunnen. Foto: © Guides of Europe.

Jeg ender nok en gang opp på Markt for å hvile føttene litt og nyte en forfriskning. Rett ved siden av meg er Nieuwe Kerk – nykirken – oppført i år 1378. Det er mulig å ta turen nesten helt til topps her, via kirketårnets trapper. Det gjør jeg, og belønnes med en aldeles fantastisk utsikt.

litt av en utsikt fra tårnet til Nieuwe Kerk. Foto: © ReisDit.no

litt av en utsikt fra tårnet til Nieuwe Kerk. Foto: © Guides of Europe.

Utsynet over Markt med rådhuset i den andre enden er ikke til å tro – nesten som å være til stede i ”Pike med perleøredobb”, filmen om Johan Vermeer med Colin Firth og Scarlett Johansen i hovedrollene – åpningsscenen er skutt fra der jeg står, høyt oppe i kirketårnet. Interiørene i kirken er dessverre (for meg) delvis under renovering, noe som begrenser mulighetene litt med hensyn til foto og video.

Nieuwe Kerk ruver i den ene enden av Markt. Foto: © ReisDit.no

Nieuwe Kerk ruver i den ene enden av Markt. Foto: © Guides of Europe.

Reisen har ført meg til byer jeg selv har valgt å besøke – og jeg er så langt storfornøyd. Delft føyer seg til listen over historiske byer man absolutt bør få med seg.

I morgen går reisen videre over kanalen til England.