København er en ytterst populær ferieby, kjent og opplevd av hundre tusener begeistrede nordmenn. København har noe for enhver smak, attraksjoner og severdigheter for store og små – det eller meste innen gåavstand i sentrum. Mest kjent er kanskje Københavns berømte Tivoli, den mer enn 100 år gamle forlystelsesparken, samt den lille havfrue, Strøget og Amalienborg Slot. København har imidlertid en rekke mindre kjente kulturskatter – i form av arkitektur, kulturbygninger, museer og minnesmerker. Vi skal prøve å løfte frem det mindre kjente København, i tillegg til det kjente.

[adning id=”36830″]

Litt om å orientere seg i København

Mange som besøker København, oppholder seg i sentrumsområdet langs Strøget. Nyhavn og Kongens Nytorg ligger i den østlige enden av Strøget, mens Tivoli ligger nedenfor Rådhuspladsen i den vestre enden av Strøget. Nord for sentrum ligger Amalienborg Slot langs havnen og videre utover i nordlig retning langs havneområdet finner du Kastellet, det gamle Københavns forsvarsverk fra 1600-tallet.

Amalienborg, København, Sjælland, Danmark

Amalienborg Slot fra 1700-tallet er et av Nord-Europas fineste rokokko-anlegg.

Kastellet er en stjerneformet festning med fem armer omgitt av vollgraver. Kastellet omfatter grøntarealer og er et flott eksempel på sin tids forsvarsarkitektur. Den Lille Havfrue finner du for øvrig rett ved Kastellet på nordsiden, ut mot Ytre Havn. Danskebåten og DFDS Seaways’ terminal ligger i det såkalte Tulipanen ved Nord-Havnen, rett nordenfor Kastellet. Alt i gåavstand fra sentrum.

Den gamle festningsbyen København

Hele den gamle København by var for øvrig omgitt av dype vollgraver med vann midt på 1600-tallet. Som du ser på det gamle kartet til høyre, omgir de gamle festningsanleggene hele bykjernen, inklusive Christianshavn og fristaden Christiania motsatt side av havnebassenget – øverst på kartet. Vollgravene utgjør i dag isolerte små tjern ved Rosenborg Slot og Have, Botanisk Have og Østre Anlæg, de tre sist nevnte store park- og friluftsområder – nederst på kartet. (Kartet fra år 1674 er ikke orientert mot nord, slik vi er vant til). Mellom disse parkområdene og Kastellet ligger for øvrig det unike boligkvarteret Nyboder, oppført av Christian IV (Kvart) for å huse byens sjøfolk og deres familier.[adning id=”36832″]

Nyboder, København, Sjælland, Danmark

Nyboder er et interessant og helhetlig boligprosjekt igangsatt av kong Christian den IV. i år 1631 og år 1758. Foto: © copenhagenmediacenter.com / Ty Stange.

De første 20 rekkehusene med én etasje sto ferdig i år 1631, tegnet av Leonhard Blasius og Hans van Steenwinckel d.y. Den to-etasjers bebyggelse som i dag dominerer området ble oppført i år 1758, tegnet av arkitekten Philip de Lange. Nyboder er virkelig noe å se for den som interessert i arkitektur, og boligkomplekset ligger nær både Statens Museum for Kunst og Rosenborg Slot.

København Sentrum og Strøget

København Sentrum innenfor Strøget er også verd å utforske. Tverrgater til Strøget som Købmagergade og Fiolstræde er begge livlige handlegater med mange serveringssteder. I denne delen av sentrum finner du også populære samlingsplasser som Gråbrødre Torv og Kultorvet.Gråbrødre Torv er oppkalt etter fransiskanermunker som bygde et kloster her tidlig på 1200-tallet. Munkene ble kalt gråbrødre.

Gråbrødre Torv, København, Sjælland, Danmark

Fra en av sentrums trivelige plasser, Gråbrødre Torv, anlagt år 1238. Foto: © copenhagenmediacenter.com / WoCo.

Langs Strøget finner du en mengde uteserveringer ved den sammenhengende plassen Gammeltorv og Nytorv (ikke Kongens Nytorv), samt Amagertorv nærmere Kongens Nytorv i øst. Fra Amagertorv kan du gå ned over Højbro Plads og broen over til Slotsholmen. Her finner du det storslåtte Christianborgs Slot, Folketinget, Børsen og Det kongelige Bibliotek omgitt av kanaler, samt det flotte Nationalmuseet. Mer om de enkelte bygningene i egne avsnitt.

Strøget – verdens lengste gågate?

Tilbake til Strøget, som hevder å være verdens lengste gågate. Strekningen er 1,1 kilometer lang og går i retning øst-vest fra Rådhuspladsen til Kongens Nytorv. Navnet Strøget er et kjælenavn som oppsto på folkemunne på 1800-tallet – du vil knapt finne et eneste skilt som henviser til det. Strøget består egentlig av fem etterfølgende gater via tre torg – en sammenhengende fotgjengersone som omfatter Frederiksberggade, Nygade, Vimmelskaftet og Østergade samt torvene Nytorv, Gammeltorv og Amagertorv. Denne strekningen het opprinnelig Routen og blev først omgjort til gågate i 1962.

Strøget, København, Sjælland, Danmark

Strøget sett fra en uvant vinkel. Foto: © Ty Stange / copenhagenmediacenter.com.

Mer om Strøget – shopping

Langs Strøget finner du et enormt utvalg butikker av alle typer. Alt fra eksklusive luksusbutikker og designeforretninger, som Georg Jensen og Illums til små spesialbutikker og lavpriskjeder og merkevarebutikker. Store internasjonale merker som Prada, Max Mara, Louis Vuitton, Cerutti, Mulberry, Chanel, Marlboro, Karen Millen, Hermès og Boss finner du i den enden av Strøget, som vender opp mod Kongens Nytorv. Hvis du er ute etter klær og sko innenfor et mer normalt budsjett, kan du fortsette ned mod Rådhuspladsen, hvor du underveis finner butikker som Hennes og Mauritz, Vero Moda, Bik Bok, Only, Vila, Deres og Bianco sko. I tillegg finnes det en mengde kafeer, pub’er, barer og restauranter, med mat fra alle verdenshjørner.

Mer om Strøget – kulturseverdigheter

Når du rusler fra den ene enden av Strøget til den andre, passerer du en rekke kulturseverdigheter, fra Rådhusplatsen i vest til Kongens Nytorv i øst. I sidegatene til Strøget finner du en rekke severdigheter som Helligåndskirken, som ofte arrangerer boksalg(!), Vor Frue Kirke, hvor Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary ble gift, Domshuset med byretten på Nytorv og Storkespringvandet på Amagertorv, samt Nikolaj Kirke rett ved siden av. Helt øst finner vi igjen Kongens Nytorv med Det Kongelige Teater og Nyhavn nedenfor.

København, Sjælland, Danmark

Tordenskjoldsgade og passasjen under Det Kongelige Teater ved Kongens Nytorv. Foto: © Ty Stange / copenhagenmediacenter.com.

Strøget er et populært tilholdssted for byens gjøglere og gatemusikanter. Især på Amagertorv kan du ofte se opptredener med blant annet akrobatikk, trylleri og musikk. I den enden av Strøget ved Rådhuspladsen, bør du passe på litt, her er det småsvindlere som tjener penger på narrespill. Når du går rundt i byen bør du ha øynene med deg, høyt som lavt. Mange københavnske bygninger har store, flotte gavlmalerier, som fortjener å bli sett.

København – havnen og Nyhavn

København er sterkt preget av sin nærhet til havet. Havnekvarterene med sine gamle lagerbygninger – pakhus – og kanalene gir deg mulighet til å oppleve byen fra en helt annen side. Kanalkvarteret Nyhavn, som ble oppført sent på 1600-tallet, kan by på helhetlig sjarmerende erkedansk arkitektur, og en mengde smaks- og miljøopplevelser. De legendariske danske frokostrestaurantene, ligger som små oaser i kjellere og førsteetasjer både her, og lenger opp i sentrum. Ordet frokost er litt misvisende for oss nordmenn – det betyr på dansk lunsj – her serveres det solide smørrebrød – gjerne varme, eller lune, som danskene så vakkert kaller det, med øl og schnaps. Café Sorgenfri på bildet har holdt på med dette i samme hus siden år 1796 og kan anbefales på det varmeste. Du har ikke vært skikkelig i Københav før du har vært her. Adressen er Brolæggerstrede 8, et kvartal nedenfor Strøget ved Knabrostræde.

København, Nyhavn, arkitektur

Nyhavn er fargerikt og trivelig – her er det mye å se for den arkitekturinteresserte.

Mer om Nyhavn

Nyhavn er egentlig en kanal som ble gravd ut i årene 1671 til 1673 for at skip fra hele verden skulle kunne losse varer helt inne i sentrum av København. Nyhavn ble snart et ganske lugubert sjømannskvarter med skjenkesteder, bordeller, tatoveringssjapper, slitne hoteller og pensjonater, samt maritime butikker av ulike slag. I løpet av 1900-tallet endret Nyhavn gradvis karakter, og er i dag et meget populært forlystelseskvarter for mer velstående kundegrupper. Langs kanalen kan du på sommerstid se kostbare fritidsbåter og omhyggelig restaurerte seilbåter.

Nyhavn, København, Sjælland, Danmark

Til vakre Nyhavn kommer også båtfolket – noen med flotte, gamle skuter Foto: Alkarex / Wikipedia.

Gatene langs kanalen består så å si av sammenhengende fortausrestauranter, og folkelivet er til tider svært hektisk, med svært godt besøkte serveringssteder. I København består bybildet i stor grad av gamle, historiske bygninger i en slags balanse med moderne arkitektur, som særlig er blomstret opp langs Københavns havnefronter, ofte spektakulære bygninger som Den Kongelige Operaen og Den Sorte Diamant, et tilbygg til Det Kongelige Bibliotek. Vi skal komme tilbake til dem i egne avsnitt.

Nyhavn, København, Sjælland, Danmark

H.C. Andersen bodde fem år i det røde huset til høyre, adresse Nyhavn nr 20, oppført år 1845. Foto: Mahlum / Wikipedia.

Litt om H.C. Andersens Nyhavn

Nyhavn nr. 9 stammer fra år 1681 og er havnens eldste hus. Dette huset har ikke gjennomgått noen ombygging siden det ble oppført. De maleriske husene har gjennom årene været hjem for adskillige av ballettens, malerkunstens og dikterkunstens mestre. Den berømte forfatteren H. C. Andersen bodde i en periode på fem år i nr. 20. Det var i dette huset at han skrev fortellingene «Fyrtøyet», «Lille Claus og store Claus» og «Prinsessen på Erten». I de følgende årene bodde H. C. Andersen for øvrig 16 år i Nyhavn nr. 67 og to år i nr. 18.

Kanalbåtene

Kanalbåter er en ypperlig måte å oppleve København på. Turene varer i cirka én time, og en guide er med og forteller hva båten passerer av severdigheter i løpet av turen, som for eksempel den nye Operaen, Amalienborg Slot, Christianborg Slot, Den Sorte Diamant og Den Lille Havfrue og Christianshavns Torv. Christianhavn kalles det lille Venezia på grunn av sitt omfattende kanalnett. En nyhet er at kanalbåtene stopper ved den Lille Havfrue. Kanalbåtene er miljøvennlige og gir deg en helt unik anledning til å oppdage Københavns historiske bydeler og arkitektur fra en annen synsvinkel. Ikke minst vil du oppleve at du får et større helhetlig inntrykk av bebyggelsen, ettersom du kommer litt på avstand.

Tivoli, København, Sjælland, Danmark

Dette inngangspartiet er vel kjent for de fleste barnefamilier som har besøkt København. Foto: © Tivoli / copenhagenmediacenter.com.

[adning id=”36063″]

Tivoli

Tivoli er et absolutt must for barn i alle aldre. Tivoli ligger få minutters gangavstand fra Rådhuspladsen. Med Hovedbanegården som nærmeste nabo er det lett å komme seg dit. Tivoli er verdens nest eldste forlystelsespark og er en av Københavns mest berømte institusjoner. Her er forlystelser for alle aldre, i nær sagt alle formater, spenningsgrader og former. Innretninger som Dæmonen, Det Gyldne Tårn og Vertigo kan utfordre de store, mens Den flyvende Kuffert, Den lille Flyver og Veteranbilene er en sikker fulltreffer hos de små. Tivoli åpner kl. 11.00 alle dager. Den gamle forlystelsespark er fra 1843 og er en tradisjonsrik have.

Tivoli, København, Sjælland, Danmark

Made in Japan? Foto: © Tivoli / copenhagenmediacenter.com.

Tivoli er ikke bare fart og spenning, men også et sted for ro og avkobling. Her finner du grønne områder, sjøer, springvann og vakre blomster i parkområder. Tivoli har tre utendørs scener, hvor man kan oppleve masser av live-musikk. Her spiller både danske og internasjonale kunstnere. Hver fredag hele sommersesongen er det Fredagsrock på Plenen kl. 22. (unntatt den 15. april). I tillegg kan Tivoli by på en rekke serveringssteder i flere prisklasser hvor man kan slappe av, forfriske seg og innta en matbit. Her er alt fra gourmetrestauranter til enklere kafeer. Tivoli er vanskelig å komme utenom, når der er barn med på turen. I desember og på nyåret er spesielle aktiviteter her, og på Tivolis bursdag den 15. august fyres det av et enormt fyrverkeri.

Amalienborg Slot

Amalienborg blev oppført på 1700-tallet og er ansett for å være et av de mest fullkomne og imponerende rokokko-anleggene i Danmark. Slottsanlegget består av fire identiske bygninger som utgjør en oktogonal – en åttekant – rundt slottsplassen med den berømte rytterstatuen av Frederik den V. fra år 1771 i sentrum. Den skal etter sigende ha kostet mer enn hele Amalienborg Slott. De fire bygningene er Christian den VII.s Palass, også kjent som Moltkes Palass, Christian den VIII.s Palass, også kjent som Levetzaus Palass, Frederik den VIII.s Palass/Brockdorffs Palass og Christian den IX.s Palass eller Schacks Palass – og det er i sist nevnte bygning Dronning Margrethe bor. Når flagget er heist til topps i flaggstangen betyr det at hun er hjemme.

Amalienborg, København, Sjælland, Danmark

Amalienborg Slot sett fra en litt uvant vinkel – fra Marmorkirkens kuppel, med operaen i bakgrunnen. Foto: Paracel63 / Wikipedia.

Amalienborg Slot er åpent for publikum

Besøkende har adgang til flere av bygningene: Både Christian den VIII.s palass, som til dels er et museum over den kongelige Glücksburg-familien, og Christian den VII.s palass, hvor Dronningen tar imot gjester og offisielle representanter, er åpne for publikum. Amalienborg er også kjent for Den Kongelige Livgarde. Hver dag kan man oppleve gardens vaktskifte. Klokken 11.30 går de fra Rosenborg Slot og marsjerer gjennom Københavns gater for å ende opp ved Amelienborg, hvor vaktskiftet finner sted klokken 12.

Marmorkirken ved Amalienborg

Marmorkirken har sitt misvisende navn etter hva som var planlagt som byggemateriale – nemlig norsk marmor. Byggearbeidene ble påbegynt i år 1749 med store ambisjoner av kong Frederik den V. – han ville markere at hans slekt, Oldenburgerne, hadde sittet på tronen i 300 år. Prosjektet, tegnet av arkitekten Nicolai Eigtved, ble oppgitt i år 1770, og kirken sto halvferdig i neste hundre år før arbeidene igjen ble påbegynt.

Marmorkirken, Amalienborg, København, Sjælland, Danmark

Marmorkirken har en enorm kuppel og vakre interiører Foto: © copenhagenmediacenter.com / WoCo.

Da ble Eigtveds opprinnelige plan med to tvillingtårn fraveket, og en enorm kuppel på 31 meter i diameter valgt isteden. Resultatet er storslått, som en del av en totalplan med en akse som i dag også omfatter omfatter det nye Operahuset. Frederiks rytterstatue er en del av aksen.

Rosenborg Slot

Rosenborg Slot ligger rett nord for sentrum av København i Kongens Have og huser noen av Danmarks største kulturskatter. Bygningen er oppført i nederlandsk renessansestil med murstein som bygningsmateriale. Rosenborg Slot ble oppført i perioden mellom år 1606 og år 1634 av Christian IV som kongens lystslott i grønne omgivelser utenfor bykjernen. Inntil år 1720 ble slottet bebodd av den kongelige familie. Hver konge satte preg på sine gemakker efter skiftende mote, og disse er bevart for ettertiden.

Rosenborg, København, Sjælland, Danmark

Rosenborg Slot er åpent for publikum og en av Københavns store attraksjoner Foto: © copenhagenmediacenter.com / Wonderful Copenhagen.

I Riddersalen oppbevares de berømte Rosenborg-gobelinene, som blev opphengt i 1693. De møysommelig vevde gobelinene skildrer Christian V’s seiere i den Skånske Krig i perioden år 1675-1679. Marmorsalen er et resultat av Frederik den III.s ønske om en praktsal i barokk stil, mens Frederik den IV ønsket sine gemakker innredet i rokokkostil. Blant de viktigste attraksjonene på Rosenborg er riddersalen med kroningstronen, som bevoktes av tre løver av sølv, samt de tre skattkamrene med kronene og kronjuvelene under slottet.

Rosenborg Slot, København, Sjælland, Danmark

Christian den V.s krone er utstilt sammen med mange andre regalier i skattkammeret i Rosenborg Slots kjeller. Foto: © Rosenborg Slot.

Rosenborg Slot – adgang til Skattkammeret

Siden 1838 har slottet med sine praktfulle interiører fungert som historisk museum, som ble kalt De Danske Kongers Kronologiske Samlinger. Det er her de danske kronjuvelene og kronregalier blir oppbevart. I kjelleren under slottet kan du i Skatkammeret se regalene og Dronningens smykker, samt Det Grønne Kabinet med gjenstander fra kongenes private samlinger. I Det Tredie Skatkammer kan du se Rosenborgs enestående samlinger av utskåret elfenben og rav. Museet har et søstermuseum på Amalienborg Slot, som bærer navnet Amalienborgmuseet. Rosenborg Slot ligger i vakre omgivelser i kort avstand fra Statens Museum for Kunst, den Hirschsprungske Samling, Davids Samling, og drøye 10 minutters gange fra Amalienborg Slot.

Christiansborg Slot

Christiansborg Slot ligger på den lille øya Slotsholmen, som for øvrig omfatter både Folketinget, Højesteret og Statsministeriet, i tillegg til Børsen og Det kongelige Bibliotek. Dessuten står deler av slottet til rådighet for Kongehuset. De Kongelige representasjonslokaler omfatter blant andet Tårnsalen og den ovale Tronsalen, hvor utenlandske ambassadører mottas av Dronningen. Fra Tronsalen er der utgang til balkongen, hvorfra proklameringen av de danske monarker finner sted. I forbindelse med dronning Margrethes 40-års- jubileum ble det vist en tv-reportasje fra denne hendelsen i år 1972.

Christiansborg, København, Sjælland, Danmark

Christianborg Slot er et enormt anlegg Foto: © Morten Jerichau / copenhagenmediacenter.com.

Christiansborg Slot – unike interiører og gobeliner

Riddersalen er det største og mest fornemme rommet. Her henger Dronningens gobeliner, som i anledningen av Dronningens 50 års fødselsdag blev bestilt i Paris, som en gave fra dansk næringsliv. Billedkunstneren Bjørn Nørgaard malte mønsteret, som gobelinene er vevd ut fra. Billedteppene er fargerike og detaljerte skildringer av Danmarks historie gjennom 1000 år. Statsministeren benytter sig også av de kongelige representasjonslokaler – særlig i forbindelse med statsbesøk. Ved disse arrangementer benyttes ofte Alexandersalen som ramme om de offisielle middager. Med billett til «De Kongelige Repræsentationslokaler» kan du uten ytterligere betaling delta i omvisninger. På Slotsholmen finner du også Thordvaldsens Museum, med verk av den berømte danske billedhuggeren.

Litt om den gamle Børsen

Den tidligere børsen ligger ved siden av Christiansborg Slot på Slotsholmen og ble oppført mellom årene 1590 og 1640 av den berømte og handlekraftige kongen Christian den 4., kjent i Norge som Christian Kvart. Børsen ble bygd i renessansestil, tegnet av arkitektene Lorenz og Steenwinckel. Den vakre og detaljerte fasaden, de mange gavlene, kobbertakene, og det merkelige spiret, gjør bygningen svært severdig. Den gamle Københavnbørsen er bygget i en tradisjon som arkitektonisk hører hjemme på det europeiske kontinentet, og er på mange måter et symbol på Danmarks internasjonale orientering. Børsen er dessverre ikke åpen for publikum.

Museene i København – kunst og arkeologiske skatter

København og omegn har en rekke godbiter av svært høy kvalitet å tilby kunstinteresserte. I naturskjønne omgivelser litt utenfor København finner du byens kanskje mest kjente kunstmuseum, Louisiana Museum of Modern Art. København imidlertid flere ypperlige museer mer sentralt i byen.

Glyptotek Carlsberg, København, Sjælland, Danmark

Ny Carlsberg Glyptotek er en skattkiste for kunstinteresserte.

Kunstmuseum i verdensklasse

Ny Carlsberg Glyptotek er et kunstmuseum av internasjonalt format i Københavns sentrum. Museet blev stiftet i 1888 av brygger Carl Jacobsen (1842-1914). Glyptotekets faste samling rommer om lag 10.000 kunstverk, fordelt på to hovedsamlinger; Den antikke samling og Den moderne samling. I Den antikke samling kan du se Nord-Europas største samling av kunst fra antikken, både egyptiske, greske, etruskiske og romerske verk – kort og godt en ytterst spennende vandring gjennom 3.500 års kunst og historie.

Nycarlsberg Glyptotek, København, Sjælland, Danmark

Marmorbyste av feltherren Pompeius, som levde i perioden år 106 f.Kr.til år 48 f.Kr. Skulpturen er en kopi utført i marmor i tidlig keisertid. Foto: Gunnar Bach Pedersen / Wikipedia.

Her er for eksempel en helt unik samling av romerske skulpturer og byster helt tilbake fra den tidlige repubikken på 400-tallet før Kristus, i tillegg til meget fargerike og interessante etruskiske vegg- og takfresker og skulpterte sarkofager fra gravkamre. De omfattende utstillingene omfatter også siciliansk og sør-italiensk vasemaleri, gresk skulptur og vasemaleri, samt en omfattende kypriotisk samling – i tillegg til mye, mye mer.

Den moderne samling

I den moderne samling kan du se en interessant, selektiv samling av fransk og dansk kunst fra det 19. og 20. århundre med blant annet 40 verk av Paul Gauguin, 35 skulpturer av Rodin og 76 verk av Degas. En litt mer enn vanlig kunstinteressert har i Ny Carlsbergs Glyptotek en nesten uuttømmelig kilde til glede og kunnskap. I den storslåtte subtropiske Vinterhaven i museets midte er Café Glyptoteket klar med forfriskninger. Alt det som caféen serverer er hjemmelagd, og tilberedes først ved bestilling. Du kan blant annet glede deg over kaker fra eget konditori – minimum 7 forskjellige slag hver dag. Man skulle nesten tro det var konstant jul.

Nationalmuseet

Nationalmuseet ved Slotsholmen inneholder et utvalg gjenstander fra dans historisk og førhistorisk tid, som har vakt oppsikt internasjonalt og fremdeles gjør det. Samlingene utgjør en nøkkel til forklaringen på hvem danskene er og hvor de stammer fra.

Nationalmuseum, København, Sjælland, Danmark

Nationalmuseet ligger rett ved Slotsholmen Foto: © Nationalmuseet / copenhagenmediacenter.com.

Nationalmuseet kan du følge hele Danmarks historie fra istidens reinsdyrjegere, via vikingetiden, til innførelsen av kristendommen. Herfra går ferden via middelalderen til eneveldet mot nåtidens samfunn. I museets kongelige 1700-talspalass kan du oppleve utstillingen Danmarks Oldtid med highlights som den berømte Solvognen fra bronsealderen cirka 1400 år før Kristus, samt Egtvedpigen. Det store, mystiske sølvkaret fra Gundestrup og vikingenes skatter har fått en sentral plassering. I denne nye utstillingen er de seneste forskningsresultatene er tatt med. De vel bevarte restene av Huldremosekvinden, som ble tatt av dage omkring år 100 etter Kristus, er også utstilt.

Guldhornene, Nationalmuseet, København, Sjælland, Danmark

Gullhorn fra 400-tallet etter Kristus Foto: © Nationalmuseet.

[adning id=”36063″]

Nationalmuseet – Danmarkshistorier, samt andre skatter

Du kan også her se utstillingen Danmarkshistorier 1660-2000. Hvert år er det én stor og flere mindre spesialutstillinger, samt en lang rekke omvisninger og arrangementer. Museet er alltid fullt av aktivitet. Nationalmuseet omfatter dessuten en av verdens største etnografiske samlinger, en antikksamling, et leketøysmuseum, en mynt- og medaljesamling – samt det såkalte Klunkehjemmet fra 1890. I Museets foajé finner du en trivelig café, samt den innholdsrike museumsbutikken. Her er også samlinger av gresk vasekunst fra antikken.

Børnenes Museum

Også Nationalmuseet har tilbud spesielt tilpasset barn – kalt Børnenes Museum. Her kan barn komme tett på forskjellige tidsaldre og kulturer: De kan sitte på skolebenken i en skolestue fra oldemors tid, dra ut på fantasireise i vikingskipet, eller røre i grytene i middelalderborgens kjøkken. Barna har det morsomt her. Utstillingene er også arrangert etter behov. Besøkende kan velge mellom «Danmarkshistorien», «Familietur» og «Jorden rundt». Den siste bringer deg verden rundt, fra Syd-Amerika til Grønland. Museet har verdens største samling av ting fra Grønland, slik som selskinnsdrakter, magiske amuletter og slanke kajakker. Du kan også ta en av museets gå-selv-guider, og få presentert museet på kun 60 minutter.

Statens Museum for Kunst

Statens Museum for Kunst (SMK) ved parken Østre Anlæg er Danmarks største kunstmuseum. Samlingene inneholder dansk og utenlandsk kunst fra de seneste 700 år. Statens Museum for Kunst huser midlertidige utstillinger med samtidskunst, men du finner også tre permanente hovedsamlinger, som stammer fra danske kongers kunstsamlinger helt tilbake fra midten av 1500-tallet.

Statens Museum for Kunst, København, Sjælland, Danmark

Statens Museum for Kunst ligger i vakre omgivelser nær Rosenborg Slot Foto: © Jens Bangsbo / copenhagenmediacenter.com.

Her finner du mesterverk av verdenskunstnere som Rubens, Matisse, Rembrandt, Picasso, Munch og El Greco, samt av danske kunstnere som Købke, Kirkeby, Hammershøi og Willumsen. Med den nye presentasjonen av den permanente samlingen får du en unik mulighet til å fordype deg i 500 års kunst fra hele Europa. Utstillingen Europæisk Kunst 1300-1800 er en skattkiste med verk at noen av kunsthistoriens store personligheter, som Mantegna, Cranach, Tizian, Rubens, Rembrandt og mange flere. Merk at det er gratis adgang til «Samlingerne Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900», «Fransk Kunst 1900-30» og «Europæisk Kunst 1300-1800». Sett av minimum en halv dag, og vel bekomme.

Statens Museum for Kunst, København, Sjælland, Danmark

Melankolien av Lucas Cranach d. E. (1472 – 1553) malt år 1532 Foto: © SMK Foto.

For den som har lyst til å slå i hjel tid med samtidskunst, utstilles denne i x-rommet, hvor du møter alt fra installasjoner til foto og mediekunst. Museet viser ofte skiftende særutstillinger utover den permanente samlingen.
Se linken www.smk.dk/udforsk-kunsten/udstillinger/ for ytterligere informasjon. Merk deg at Statens Museum for Kunst har avdelinger tilpasset barn og ungdom:

Børnenes Museum – Utstillinger i barnehøyde

Statens Museum for Kunst omfatter og Børnenes Museum Med utgangspunkt i kunsten kan hele familien sammen gå på oppdagelse i utstillingene, besøke verkstedene og skape egne kunstverk.

Børnenes Museum, Statens Museum for Kunst, København, Sjælland, Danmark

Barna trives i avdelingen Børnenes Museum Foto: © SMK Foto.

I avdelingen Unges Laboratorier for Kunst kan du oppdage, bidra, produsere, dele og skape ny viten og ny kunst sammen med andre unge. Møt også kunstnere og kunstforskere, som lytter til og utfordrer dine holdninger. Både virtuelt og fysisk er ULK. fylt med workshops, utstillinger, kunstproduksjon, verksteder, teknologi og events. Alt sammen fra unge til unge. Danmarks Kunstbibliotek er åpent for alle interesserte. Her kan du lese, se, røre, bla og browse deg gjennom både billedkunstens og arkitekturens historie.

Statens Museum for Kunst – Caféen

Museets café byder på en eksklusiv designopplevelse – den nye caféen er utformet av Bjørn Nørgaard og Peter Lassen, innrettet med produkter fra Montana, bordene designet av Arne Jakobsen og stolene designet av Andreas Hansen og Peter Lassen. Fra cafeen har du god utsikt over parken Østre Anlæg.

Når du først har beveget deg til denne delen av København, bør du vite at både Den Hirschsprungske Samling og Geologisk Museum befinner seg i nærheten – bokstavelig talt et steinkast unna. Det samme gjelder Rosenborg Slot, som vi presenterer i eget avsnitt. Nyboder ligger også i kort gangavstand fra samtlige nevnte severdigheter.

Den Hirschsprungske Samling

Dette flotte galleriet åpnet i 1911 i en vakker nyklassisistisk bygning, bortenfor Statens Museum for Kunst, helt ytterst i parkanlegget Østre Anlæg. Mannen bak navnet var tobakksmagnaten Heinrich Hirschsprung, som var mesén for mange danske kunstnere. Utstillingene dekker den danske gullalder, samt siste del av 1800-tallet og 1900-tallet. Her finner du sentrale verk av kunstnere som blant andre C.V. Eckersberg, Anna Ancher, P.S. Krøyer, Christen Købke, J. Th. Lundbye, Michael Ancher, Frederik Vermehren, Ejnar Nielsen, Fritz Syberg, Wilhelm Bentz, Erik Henningsen, Kristian Zahrtmann, Harald Slott-Møller, L. A. Ring og Hans Schmidt.

Hirschsprungs Samling, København, Sjælland, Danmark

Hirschsprungs Samling: Sommeraften ved Skagens strand. Kunstneren og hans hustru. P. S. Krøyer år 1899. Kilde foto: Wikipedia.

Kunstmuseet Davids Samling

Davids Samling er sentralt plassert i det historiske København, i Kronprinsessegade 30, rett ved siden av Kongens Have. Museet ble opprettet i 1945 på basis av høyesterettssakfører C. L. Davids private kunstsamling. Denne omfatter tre permanente og meget spesielle samlinger: Islamsk samling, eldre europeisk samling og nyere dansk samling. Den islamske samlingen er i en international sammenheng museets viktigste. Den representerer stort sett hele den klassiske, islamske verden, og alle kunstneriske medier er representert. Den islamske samling er langt den største av sitt slag i Skandinavia, og den er en av de ti viktigste i hele den vestlige verden.

Davids Samling, København, Sjælland, Danmark

Fra den Nyere danske samling i Fynbosalen Foto: Pernille Klemp / Davids Samling.

Davids samling av dansk historie

Den eldre europeiske samlingen er utstilt i en interiørmessig sammenheng i de opprinnelige «Gullalder-rommene» fra det 19. århundre. Samlingen inneholder nordisk fajanse, dansk sølv og porselen fra danske og europeiske fabrikker. I tillegg kommer de engelske og tyske møblene. På veggene henger nederlandske og franske malerier fra det 1600- og 1700-tallet, samt verk av en rekke av «Den danske Guldalders» ledende kunstnere. Samlingen av nyere dansk kunst er nå for første gang siden Davids tid igjen permanent utstilt. Den består av den forholdsvis lille gruppen malerier, skulpturer og keramikk skapt av danske kunstnere fra ca. 1880 til 1950. Her ses blant andet arbeider av Theodor Philipsen, J. F. Willumsen, L. A. Ring og Peter Hansen samt 11 verk av Vilhelm Hammershøi. Der er mulighet for audioguide til den islamske samling med omtale av mere enn 100 gjenstander.

Dansk Arkitektur Center

Dansk Arkitektur Center (DAC) er Danmarks ledende utstillingssted for arkitektur, hvor besøkende kan oppleve skiftende utstillinger av internasjonalt format. DAC ligger rett ved Havnen i et Gammel Dokk-Pakhus på Christianshavn. Centeret har to formål. Det ene er å fungere som inspirasjonskilde for innovative byggeprosjekter i næringslivet. Det andre er å formidle arkitektur ut til befolkningen. I forbindelse med utstillingene avholdes foredrag, debatter og seminarer. Disse kan både være relatert til utstillingene, men er oftest selvstendige arrangementer.

Copenhagen X – fokus på dansk arkitektur

Copenhagen X, som formidler ny arkitektur i hovedstaden, og som er en del av DAC, avholder for eksempel løpende debatter om hovedstadens utvikling. Copenhagen X har dessuten turer (‘På Stedet’ arrangementer) fra februar til juni, samt guidede turer i byen sommerstid. Det renoverte pakkhus, som danner rammen om DAC, rommer også møtelokaler, en velassortert arkitekturbokhandel, samt restaurant med utsikt over havnen.

Den Kongelige Opera

Operabygningen er med sine 41.000 m2 en temmelig ruvende skapning. Bygningen inneholder mer enn 1000 rom – fra den store sal, hvor der er plass til 1400 mennesker, til den lille eksperimentalscene med plass til 200 stykker. Huset er kledd med sydtysk gul Jura kalkstein, og foajeen kledd med Siciliansk Perlatino marmor. Himlingen i den store sal er dekket med 105.000 ark bladgull, som tilsvarer 1,5 kilo 24 karat gull.

Den Kongelige Opera, København, Sjælland, Danmark

Den kongelige Opera. Foto: © copenhagenmediacenter.com / WoCo.

Operaen er en gave til det danske folk fra A. P. Møller og hans hustru Chastine Møllers Fond til Almene Formaal. Huset er tegnet av den verdensberømte danske arkitekten Henning Larsen, og flere danske kunstnere har bidratt til husets utsmykning. Per Kirkeby har blant annet skapt fire bronserelieffer, mens Olafur Eliasson har tegnet de tre store lysskulpturene i den store foajeen. Billetter til Operaens forestillinger kan kjøpes i Det Kongelige Teaters billettsenter på Kongens Nytorv, eller i Operaens billettkontor 2 timer før en forestilling.

Den Sorte Diamant

Det Kongelige Biblioteks tilbygg, som sto ferdig i 1999, har fått tilnavnet Den Sorte Diamant – ikke uten grunn: Som en gigantisk edelsten med blanke, sorte fasetter speiler konstruksjonen både himmel og vann ved Københavns havnefront.

Den Sorte Diamant, København, Sjælland, Danmark

Ikke å undres at biblioteket kalles for Den Sorte Diamant. Foto: © Nicolai Perjesi / copenhagenmediacenter.com.

Bygningen er en enorm sidelent granittkloss delt på midten i to formasjoner som åpner for det store, sentrale atriet. Bygget forbinder det nye bibliotek med det gamle, og skaper en mildt sagt dramatisk kontrast. Atriets glassfasade bæres av en enorm ståldrager, somr veier ett tonn per meter! Innvendig sprenger rommet seg opp med bølgende vegger. Mer enn 10.000 koordinatpunkter danner grunnlag for de forskalinger, som betongen er støpt i. Legg merke til det 200 kvadratmeter store himlingsmaleriet, som er utført av kunstneren Per Kirkeby.
Utover å huse et biblioteks kjernefunksjoner og Det Nationale Fotomuseum, finner du her en bokhandel (!), café, restaurant, takterrasse og Dronningesalens med 600 plasser til konserter, teater og konferanser.

Det Nationale Fotomuseum

Den permanente samling rommer cirka 50.000 verk, som er inndelt i dansk fotografi, utenlandsk fotografi og mange spesialsamlinger.

Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.

[adning id=”36063″]

[mappress mapid=”12″]

Nyhavn, København, Sjælland, Danmark

København – det er livlig i det sjarmerende kanalkvarteret Nyhavn sommerstid.

Strøget, Amager Torv, København, Sjælland, Danmark

København – den berømte gågaten Strøget krysser Amager Torv.

Strøget, København, Sjælland, Danmark

København – sykkelen er innbyggernes transportmiddel fremfor noe – Strøget krysser Amager Torv ved designer Georg Jensen.

København, Sjælland, Danmark

Peder Hansen Resens kart ble stukket i 1674 og kom først ut i løsbladutgave året etter. Det kongelige Bibliotek. Kilde foto: Wikipedia.

Nyboder, København, Sjælland, Danmark

Fra bydelen Nyboder rett nord for sentrum. Foto: © Morten Jerichau / copenhagenmediacenter.com.

Nyhavn, København, Sjælland, Danmark

Et gammelt lagerhus, Suhrs Pakhus, huser i dag Hotel Nyhavn 71 i København.

Gråbrødre Torv, København, Sjælland, Danmark

København – Gråbrødre Torv er et populært samlingssted av helt åpenbare årsaker. Foto: © copenhagenmediacenter.com / Morten Jerichau.

Amagertorv, København, Sjælland, Danmark

Fra Amagertorv går du ned Højbro Plads til Slotsholmen, i hjertet av København. Foto: © Ireneusz Cyranek / copenhagenmediacenter.com.

Amagertorv, København, Sjælland, Danmark

København – Amagertorv ligger nær Slotsholmen. Foto: © Cees van Roeden / copenhagenmediacenter.com.

Slotsholmen, Christiansborg, København, Sjælland, Danmark

Slotsholmen med det storslåtte Christianborg Slot i sentrum av København er omgitt av kanaler. Foto: © Cees van Roeden / copenhagenmediacenter.com.

Illums, Strøget, København, Sjælland, Danmark

Fra det berømte interiørhuset Illums på Strøget i København. Foto: © Tuala Hjarnø / copenhagenmediacenter.com.

Strøget, København, Sjælland, Danmark

Strøget i København har en mengde uteserveringer. Foto: © Christian Alsing / copenhagenmediacenter.com.

Café Sorgenfri, Strøget, København, Sjælland, Danmark

Café Sorgenfri er en institusjon i København – intet mindre. Foto: Café Sorgenfri.

Nyhavn, København, Sjælland, Danmark

København – du trenger ikke være født i et bestemt stjernetegn for å trives her i Nyhavn. Foto: © Cees van Roeden / copenhagenmediacenter.com.

Nyhavn, København, Sjælland, Danmark

Tidlig aften i Københavns Nyhavn. Foto: © Tuala Hjarnø / copenhagenmediacenter.com.

Nyhavn, København, Sjælland, Danmark

..blir sen aften. Foto: © Cees van Roeden / copenhagenmediacenter.com.

Nyhavn, København, Sjælland, Danmark

Det lille blå huset til venstre, Nyhavn nr 9, er såvidt vi forstår kvarterets eldste, oppført år 1681. Foto: Mahlum / Wikipedia.

Nyhavn, København, Sjælland, Danmark

København – det er mennesketrivelig i Nyhavn. Foto: Mahlum / Wikipedia.

København, Sjælland, Danmark

Det er mulig å oppleve København i kanalbåt. Foto: © Cees van Roeden / copenhagenmediacenter.com.

Rådhusplassen, København, Sjælland, Danmark

Tivoli ligger rett ved Rådhuspladsen i København – rådhuset til høyre på bildet. Foto: © Ty Stange / copenhagenmediacenter.com.

Tivoli, København, Sjælland, Danmark

Det arrangeres Haloween i Tivoli i København. Foto: © Tivoli / copenhagenmediacenter.com.

Tivoli, København, Sjælland, Danmark

København – Ferris Wheel er moro for den som tør. Foto: © Morten Bjarnhof / copenhagenmediacenter.com.

Tivoli, København, Sjælland, Danmark

MC-akrobater på farten over fontenen i Københavns Tivoli. Foto: © Morten Bjarnhof / copenhagenmediacenter.com.

Amalienborg, København, Sjælland, Danmark

Midt på den åttekantede Amalienborg-plassen sitter Frederik den V. til hest. Foto: © Jens Lindhe / copenhagenmediacenter.com.

Amalienborg, København, Sjælland, Danmark

Amalienborgs vakter med Marmorkirken i bakgrunnen. Foto: © Tuala Hjarnø / copenhagenmediacenter.com.

Marmorkirken, København, Sjælland, Danmark

Kuppelen til Marmorkirken i København er en av Europas største. Foto: © Ireneusz Cyranek / copenhagenmediacenter.com.

Marmorkirken, København - fra idylliske Nyhavn

København – mange tror at Peterskirken i Roma har vært modell for Marmorkirken. Foto: Ib Rasmussen / Wikipedia.

Rosenborg Slot, København, Sjælland, Danmark

Rosenborg Slot i København er ukjent for mange, en kort spasertur fra sentrum. Foto: © Cees van Roeden / copenhagenmediacenter.com.

Riddersalen, Rosenborg Slot, København, Sjælland, Danmark

København – den storslåtte Riddersalen. Foto: © Rosenborg Slot.

Riddersalen, Rosenborg Slot, København, Sjælland, Danmark

København – Riddersalen og de tre løvene av sølv. Foto: © Rosenborg Slot.

 Rosenborg Slot, København, Sjælland, Danmark

Christian den IV.s vinterstue på Rosenborg Slot i København. Foto: © Rosenborg Slot.

Rosenborg Slot, København, Sjælland, Danmark

Et besøk på Rosenborg Slot anbefales. Foto: © Wonderful Copenhagen / copenhagenmediacenter.com.

Christiansborg Slot, København, Sjælland, Danmark

Christianborg Slot huser det danske Folketinget. Foto: © Wonderful Copenhagen / copenhagenmediacenter.com.

Marmorbroen, Christiansborg, København, Sjælland, Danmark

Marmorbroen fra år 1745 var tidligere hovedinngangen til Christiansborg i København. Foto: Henrik Jessen / Wikipedia.

Børsen, København, Sjælland, Danmark

Københavns flotte gamle Børs i renessansestil ligger også på Slotsholmen.

Thordvaldsens Museum, København, Sjælland, Danmark

Fra Thordvaldsens Museum på Slotsholmen. Foto: © Christian Alsing / copenhagenmediacenter.com.

København, Sjælland, Danmark

Vinterhaven i Ny Carlsberg Glyptotek i København. Foto: © Tuala Hjarnø / copenhagenmediacenter.com.

Ny Carlsberg Glyptotek, København, Sjælland, Danmark

Fra Den antikke samling i Ny Carlsberg Glyptotek i København.

Ny Carlsberg Glyptotek, København, Sjælland, Danmark

Ny Carlsberg Glyptotek i København – Danserinne med ballettskjørt, fjorten år – Skulptur fra år 1879–1881 i bronse, tyll og silkebånd av Edgar Degas. Foto: Gunnar Bach Pedersen / Wikipedia.

Nationalmuseum, København, Sjælland, Danmark

København Nationalmuseum – den berømte Solvognen fra bronsealderen, cirka 1.400 år før Kristus. Foto: © Nationalmuseet.

Nationalmuseet, København, Sjælland, Danmark

Nationalmuseet København – Gundestrup-kjelen fra perioden mellom 150 år før Kristus og Kristus fødsel, som ble funnet i en myr. Foto: Rosemania / Wikipedia.

Nationalmuseet, København, Sjælland, Danmark

Nationalmuseet København – Torshammer fra vikingtid. Foto: © Nationalmuseet.

Nationalmuseet, København, Sjælland, Danmark

Nationalmuseet København – de to unike bronsealderhjelmene fra Veksø – cirka år 900-800 før Kristus. Foto: Nationalmuseet.

Nationalmuseet, København, Sjælland, Danmark

Nationalmuseet i København huser også en omfattende samling kirkekunst. Foto: Nationalmuseet.

Statens Museum for Kunst, København, Sjælland, Danmark

Statens Museum for Kunst i København: El Grecos Mannsportrett, malt cirka år 1575 Foto: Web Gallery of Art – www.wga.hu.

Statens Museum for Kunst, København, Sjælland, Danmark

København – Statens Museum for Kunst inneholder også moderne kunst. Foto: © Jens Bangsbo / copenhagenmediacenter.com.

Statens Museum for Kunst, København, Sjælland, Danmark

København – Statens Museum for Kunst har spesielle tilbud for barna. Foto: © SMK Foto.

Statens museum for Kunst, København, Sjælland, Danmark

Statens museum for Kunst i København – fra Gullalderen: Udsigt fra Dosseringen ved Sortedamssøen mod Nørrebro fra 1838 av Christen Købke (1810 – 1848). Foto: © SMK Foto.

Statens Museum for Kunst, København, Sjælland, Danmark

Statens Museum for Kunst i København er et stort, moderne og viktig museum. Foto: © Morten Bjarnhof / copenhagenmediacenter.comKøbenhavn – fra Hirschsprungs Samling Foto: © copenhagenmediacenter.com.

Hirschsprung, København, Sjælland, Danmark

Heuinrich Hirschsprung portrettert av Peder Severin Krøyer.

Davids Samling, København, Sjælland, Danmark

København har unik islamsk kunst i musset Davids Samling. Foto: Pernille Klemp / Davids Samling.