München er i manges øyne Tysklands egentlige hovedstad. Denne viktige og storslåtte kulturbyen i Bayern har et enormt tilbud innen kunst, arkitektur, musikk og kultur, blant annet flere museer i verdensklasse. Mange av severdighetene befinner seg i og rundt Münchens sjarmerende Altstadt, som ligger ved elven Isar. München er dessuten verdenskjent for sin folkefest og øl-festival Oktoberfest, som arrangeres hver høst.
[adning id=”36830″]
Mer om München
München har et enormt omfang. Sentrum er i liten grad belemret med høyhus. Mye av arkitekturen er klassisistisk, oppført på 17- og 1800-tallet. München kan også by på strålende barokk og rokokko-arkitektur. Utenfor bykjernen finner du severdigheter som Schloss Nümphenburg, Olympiapark og Münchens «Hollywood», Bavaria Filmpark. Oktoberfest arrangeres i en egen bydel, Theresienwiese, på en slette omgitt av Bavariaring, en racerbane fra år 1903(!), som hver høst i september og oktober omgjøres til et enormt drikkegilde.
Flere kjempemessige, provisoriske bygninger tas i bruk som ølhaller, i tillegg til at det rigges digre øltelt. München er med sine 1,3 millioner innbyggere, Tysklands tredje største by, etter Berlin og Hamburg. For å få størst mulig utbytte av besøket, anbefaler at du planlegger bydeler dag for dag.
Litt om Altstadt og middelalderen
I Altstadt finner du Münchens levende og pulserende bysenter, med blant annet det meget livlige ferskvaremarkedet Viktualienmarkt, og en mengde åpne plasser der folk samles på en av de mange uteserveringene.
[adning id=”36832″] På Viktualienmarkt frembys dagsferske grønnsaker, frukt og andre produkter fra byens frodige omland. Flere av de viktigste kulturseverdighetene ligger innenfor Altstadt, mens noen de fineste museene ligger rett utenfor, i behagelig gåavstand. Gjennom kjernen av gamlebyen Altstadt går en bred hovedgate, bilfri der den heter Neuhauser Strasse i vest og Kaufinger Strasse midt i, før den går over til å hete Im Tal det siste stykket østover fra Marienplatz – til den gamle middelalder-byporten Isartor, før du kommer til elven Isar. Altstadt er et konsentrert kjerneområde, som i dag er Münchens viktigste møtested for både fastboende og besøkende.Litt om Altstadt og middelalderen
Altstadt har en oval form etter middelalderens bymurer, som i dag er borte, med unntak av et par steder. Tre av middelalderens byporter er heldigvis bevart, Karlstor i nordvest, som leder inn i den bilfrie hovedgaten Neuhauser, Isartor i øst ved elven Isar, og Sendlinger Tor i sørvest. Rundt Frauenplatz og Frauenkirche kan du fremdeles finne litt av middelalder-Münchens gateplan med smale smug, portaler og bueganger, som for eksempel under Altes Rathaus. Altes Rathaus fra år 1470-75 fikk omfattende skader under den andre verdenskrigen, men ble gjenoppbygd til minste detalj. I dette området finner du en mengde restauranter med utendørs servering – mektig populære blant byens innbyggere og ikke mindre populære blant besøkende.
Mer om Münchens trivelige Altstadt og Marienplatz
Selve hjertet av Altstadt er Marienplatz foran det enorme Neues Rathaus (det nye rådhuset) i nygotisk stil, oppført mellom 1867 og år 1909. Den massive fasaden er dekorert med en mengde skulpturer av historiske personer, konger, hertuger, martyrer og andre. Her er alle middelalderens gotiske virkemidler tatt i bruk, med stort hell. Midt på den imponerende fasaden til Neues Rathaus står et 100 meter høyt klokketårn, som to ganger daglig spiller «Glockenspiel», samtidig som mekaniske figurer utkjemper kamper. På den livlige Marienplatz finner du en rekke kafeer, restauranter og kneiper med utendørs servering, i tillegg til mange butikker.
Mer om Marienplatz og Frauenplatz i Altstadt
Marienplatz og den tilliggende Frauenplatz var stedet der den første bebyggelsen i München ble etablert. Her finner du blant annet den enorme Frauenkirche, en kirke sengotisk stil som rommer mer enn 2 tusen mennesker. Opprinnelig sto en Mariakirke her allerede tidlig på 1200-tallet, som ble besluttet erstattet av hertugen Sigismund. Grunnsteinen til Frauenkirche ble lagt i år 1468, og mesteren var Jörg von Halsbach, som også tegnet Altes Rathaus, som ble påbegynt i år 1470 mens Frauenkirche var under bygging. Kirken er Bayerns største gotiske bygg, treskipet med en mengde kapeller – et virkelig imponerende bygg, i tillegg til å være et av Münchens viktigste landemerker. De litt «misvisende» løkkuplene, som er karakteristiske for mange av Sør-Tysklands kirker, ble tilført år 1525.
Ølhallene Hofbräuhaus og Augustinerbräu
Hofbräuhaus ligger en kort spasertur fra Marienplatz på Platzl 9, dit bryggeriet flyttet i år 1654 etter å ha blitt etablert på Alter Hof i år 1589. Siden år 1830 har bryggeriet hatt rett til å servere øl, noe man til gangs har gjort og fortsatt gjør. Hofbrauhaus har en flott hage – en Biergarten – hvor du i fred og ro kan nyte en øl sammen med likesinnede. Et annet ærverdig bryggeri, Augustinerbräu, grunnlagt av Augustinermunker i år 1328, har en flott ølhall, hvor du kan nyte deres brygg midt i hjertet av sentrum, i gågaten Neuhauser Strasse 27.
Begge steder serverer god bayersk sikringskost, i tillegg til utmerket øl. Augustinerbräu er ellers et øl som går i mot alle andre trender i Tyskland. Ølet og flaskeetiketten er uforandret, det samme gjelder den store flasken. Bryggeriet har stor suksess med dette, og slik skal det etter vår ringe mening være. Selve bryggeriet ligger litt utenfor sentrum og har Augustiner Bräustuben vegg i vegg. Augustiner-Keller i Arnulfstrasse 52 har ølhaller, spisesaler og en flott, stemningsfull ølhage – Biergarten.
Mer om Altstadt – tre viktige kirker
Altstadt har også tre andre flotte kirker, Michaelskirche, Dreifaltigkeitskirche og Bürgersaal. Michaelskirche var den første mot-reformatoriske Jesuittkirken som ble reist nord for Alpene, grunnlagt i år 1585, vigslet først i år 1597 fordi koret kollapset i «første forsøk». Kirken er bygd i senrenessansestil, og er stor med et imponerende interiør. Dreifaltigkeitskirche er bygd i italiensk barokk stil, og sto ferdig i år 1718. Legg spesielt merke til den vakre fresken av Cosmas Damian Asam i kuppelen. Denne kirken kom, som en av de få i München, uskadet gjennom Den andre verdenskrigen.
Mer om Altstadt – tre viktige kirker og én til
Den såkalte Asam-kirche finner du i Sendlinger Strasse 32 mellom Marienplatz og Sendlinger Tor. Fem minutters spasertur fra Marienplatz belønner deg med en meget særpreget kirkebygning i rokokkostil, bygd og utsmykket midt på 1700-tallet av brødrene Egid Quirin og Cosmas Damian Asam – derav navnet. Denne praktfullt dekorerte kirken er viet til St Johann Nepomuk, og er et unikt eksempel på rokokkodekor i München og Bayern.
Bürgersaal er en kirke fra begynnelsen av 1700-tallet, som fikk store ødeleggelser under krigen, men som mirakuløst har originalfreskene i behold, blant annet en typisk bayersk rokokkoscene, «Skytsengelen» av Ignaz Müller, i et av kapellene.
Residenz
Dette enorme bygningskomplekset ligger noen få kvartaler nord for Marienplatz, og er absolutt verd de drøye 10 minuttene det tar å spasere dit. Residenz var tidligere residensen til det bayerske kongehuset, og ble omdannet til museum i år 1920. Opprinnelig lå det et slott her som ble bygd av Wittelasbach-familien i siste halvdel av 1300-tallet, da Bayern ble samlet til ett hertugdømme. I de påfølgende århundrene ble bygningsmassen stegvis utvidet i forskjellige stilarter – både renessanse, barokk, rokokko og klassisisme er representert her.
[adning id=”36063″]Mer om Residenzmuseum
Resultatet er for oss nordmenn nesten uforståelig overdådig – her finnes to private kapeller, en fullkommen teaterbygning i rokokkostil, et skattekammer med regalier, smykker, det bayerske rikseplet, kroner og statuer i gull dekorert med edelstener. I tillegg rommer Residenz’ fem saler som ene og alene er tilegnet Niebelungslied, et middelalder-epos med mytisk innhold. De fem salene er dekorert slik at du kan følge eposets handling. I hjørnet av bygningsmassen er det nyklassisistiske Nationaltheater, som i dag er Staatsoper – operahus. Grottenhof er en grotte utsmykket i renessansestil, bygd av greven Wilhelm V i år 1583.
Feldherrnhalle og Odeonplatz
Feldherrnhalle ble reist i første del av 1840-tallet, på stedet der en av Münchens byporter fra middelalderen, Schwabinger Tor, hadde stått. Bygget er sterkt inspirert av en av Firenzes loggia’er, og symboliserer Bayerns militære helter gjennom historien. Ved Feldherrnhalle står nok en av Münchens praktkirker, St. Cajetan-kirche, populært kalt Theatinerkirche, etter munkeordenen theatinerne. Kirken er et prakteksempel barokk kirkearkitektur, sterkt inspirert av romersk og venetianske forbilder. En god grunn til å besøke denne kirken, er de overdådige barokk-interiørene, de mektige dimensjonene og den flotte fasaden. Ved siden av Odeonplatz ligger den vakre parken Hofgarten.
Kort om Münchens museer
Vi tar kun for oss kremen av kremen i vår beskrivelse av museene i München. Du må ikke tro at du rekker over alt. Vi anbefaler deg å ta noen valg på forhånd, og planlegge i kombinasjon med det du ellers har tenkt å gjøre og se. Selv om Münchens Altstadt er ganske kompakt, så vil du se at noen museer er gruppert nordvest for byen, nærmere bestemt Alte og neue Pinakothek, Glyptothek, Staatliche Antikensammlung, Propyläen og Lenbachhaus. Museene Haus der Kunst, Schack-Galerie, Bayerisches nationalmuseum og Archäologische Staatssammlung ligger på østsiden, ved den vakre Englischer garten. Med en fornuftig planlagt «lysløype», kan du få med deg museer, fornøyelser, kirker og markeder i skjønn forening, og i tillegg kunne nyte lunsj, og hva vet ikke vi, i det grønne – på toppen av det hele. Vi har beskrevet et utvalg av de ovenfor nevnte museene i denne guiden. Se linken Museumsportal for mer informasjon.
Ludwig I, München og museene
Alte Pinakothek, Neue Pinakothek og Glyptothek ble i første del av 1800-tallet bygd av kong Ludwig I av Bayern, som var sterkt opptatt av kunst, og ekstremt fascinert av antikkens Hellas. Ludwig I var også svært bevisst det middelalderske Tyskland. Alle de tre museene er tegnet av hoffarkitekten Leo von Klenze, i tillegg til Ruhmeshalle (Hall of Fame) med gigantstatuen av. Klenze fikk også ansvaret for utformingen av Ludwigstrasse, da byen ble utvidet under Ludwig I.
Alte Pinakothek
Alte Pinakothek har kunstsamlinger som kan få kuratorer til å sove dårlig om natten. Hele 700 malerier av verdens toneangivende kunstnere mellom 1300- og 1700-tallet finnes her. Her er blant de fleste av renessansens og barokkens mestere representert, med sine viktgste verk. Museet er delt inn i avdelinger for kunst fra Flandern og Nederland, Italia, Spania, Frankrike og Tyskland – samt en egen avdeling for 15- og 1600-tallets tyske mestere. Vi nevner noen: Peter Paul Rubens, Leonardo da Vinci, Jan Breughel d.e., Raphael, Albrecht Dürer, Jacopo Tintoretto, Rogier van der Weyden, Pieter Breugel d.e., Nicolas Poussin og Bartolomé Estéban Murillo.
Neue Pinakothek
Neue Pinakotek har samlinger av malerier i hovedsak fra 1800-tallet fra klassisismen til jugendstilen. Museet fremhever spesielt samlingene fra tyske romantikere og franske impresjonister. Her finner du malerier av verdenskunstnere som Jacques Louis David, Caspar David Friedrich, Friedrich Overbeck, William Turner, Claude Monet, Vincent van Gogh, Paul Cézanne og Eduard Manet.
Glyptothek
Glyptothek München på Köngigsplatz er et av de mest internasjonalt anerkjente museene for antikkens skulpturer. Tyskerne var tidlig ute innen arkeologi, og Ludwig den Is samlinger av greske og romerske skulpturer ble i år 1834 utstilt i et majestetisk klassisistisk bygg, tegnet av Leo von Klenze. Glyptothek var det første offentlige museet i verden, som kun inneholdt antikke skulpturer. Samlingen omfatter perler som kampscene fra Trojanerkrigen på pedimentet (gavlen) til Aphaia-tempelet på Aegina, en kouros (mannsfigur) i arkaisk stil, Apollon fra Terentia, fra år 560 før Kristus, en gravstein i klassisk stil fra år 380 før Kristus, blant mange andre godbiter, som på tvilsomt vis ble ført ut av Hellas på 18-1900-tallet, men som kanskje også reddet skulpturene fra ødeleggelse. Glyptothek München er et must for kunst- og arkeologi-interesserte.
Archäologische Staatssammlung og Bayerisches Nationalmuseum
Disse to museene ligger nesten vegg i vegg og inneholder fantastiske samlinger for deg som er interessert i Tysklands utvikling fra forhistorisk tid frem til 1800-tallet folkekunst. Hvis du starter i det arkeologiske museet kan du oppleve enestående gjenstander fra forhistorisk tid gjennom steinalder, bronsealder og jernalder via romertid til første del av middelalderen. Som mange andre tyske museer, er listen lagt høyt, og det som stilles ut, er virkelig bemerkelsesverdig. Herfra er det naturlig å bevege seg over i Bayerisches Nationalmuseum hvor du kan bevege deg videre utover i middelalderen. Det som er litt sprøtt med dette museet, er at utstillingslokalene er utformet i samme arkitektoniske stil som utstillingene de rommer. Starter du i avdelingen for romansk kunst, og fortsetter til gotisk avdeling, ja – så befinner du deg i tidstypiske miljøer. Et storartet museum, som i kjelleren har en egen avdeling for folkekunst, som du også bør få med deg.
Schack-Galerie
Dette flotte kunstmuseet stiller ut den private samlingen til Adolf Friedrich von Schack, cirka 180 malerier fra 1800-tallets viktigste tyske malere. Dette kan kanskje virke litt «internt» for oss nordmenn, men her finner du viktigs representanter for den tyske romantikken, som arkitekten Leo von Klenze, Moritz von Schwind, Franz von Lenbach, Anselm Feuerbach, Eugen Neureuter og Arnold Böcklin. Absolutt verd et besøk.
Flere museer i München – og Schloss Nymphenburg
Andre viktige museer i München er Stadtmuseum, Völkerkundemuseum (etnologisk museum) og det litt sære Deutsches Jagd- und Fischereimuseum, alle tre i Altstadt, samt Staatliche Antikensammlung ved Königsplatz, Deutsches Museum sør for sentrum og Haus der Kunst ved Englischer Garten. Et drøyt steinkast vest for den storslåtte Königsplatz med museumsbygningene i klassisistisk stil (en severdighet i seg selv), starter alléen Nymphenburger Strasse, som leder til et av de aller mest påkostede barokke slotts- og parkanleggene i hele Europa – Schloss Nymphenburg.
Til et besøk her bør du sette av hele dagen. Slottsanlegget inneholder en rekke severdigheter, hvorav Amalienburg, Festsaal og Lackkabinett regnes som de ypperste. I tillegg kan du se Magdalenenklause, Museum für Mensch und Natur, Botanisk hage, Marstallmuseum med antikke praktkarjoler og -vogner, Botanisk hage og den gamle porselensfabrikken fra 1747. Slottsbygningene inneholder praktfulle interiører og møbler, samt betydelige samlinger kunst, herunder kongelige portretter.
Litt om Münchens tidlige historie
München er ingen gammel by i tysk sammenheng, første gang nevnt i skriftlige kilder i år 1158. Rundt år 1150 bygde hertugen Heinrich der Löwe (Henrik Løven) en bro over Isar ved stedet der et benediktinerkloster ble bygd i år 762. Broen lå langs en av middelalderens gamle handelsruter, hvor blant annet salt var en viktig handelsvare. Broen betød muligheter for toll, og snart vokste det frem en by her. Dette skjedde rimelig raskt, for dokumentet Augsburger Schied fra den 14. juni år 1158 gir München rett til å holde markeder, prege mynter og kreve inn toll. Byen vokste jevnt og trutt, og fikk med tiden en betydelig jødisk befolkning, som ble forvist i år 1442. München opplevde et kraftig oppsving etter år 1506, da Bayern igjen ble samlet til ett hertugdømme. Byen ble i år 1623 kurfürstliche Regenzstadt, noe som medførte at blant annet bygningskomplekset Regenz ble påbegynt. I år 1632 ble München for øvrig beleiret av svenske tropper som krevde store løsepenger for å la byen i fred. Münchens bymurer ble stadig utvidet, og av den opprinnelige romanske bebyggelsen er det bare kirken Alte Peter i Altstadt som har bygningsrester fra romansk tid. Bymuren fra middelalderen er stort sett revet, men kan sees noen få steder.
Münchens bygninger fra gotikken
Fra middelalderens bymurer, kan du fremdeles se de gotiske byportene Isartor, Sendlinger Tor, Karlstor, og dessuten tårnet Löwenturm på Rindermarkt. Midt i Altstadt står Alte Hof, Alte Rathaus med dansesalen, samt Zeughaus, som i dag er en del av Stadtmuseum. Den gotiske Frauenkirche ved Marienplatz med de markante tårnene er byens viktigste landemerke. En gotisk hallkirke ble ombygd i barokk stil og kalt Heiliggeistkirche på Viktualienmarkt. Friedhofskirchen til Frauenkirche og St. Peter, samt Salvatorkirche og Heiligkreuzkirche er også fra gotikken. I det som var Münchens eneste Augustinerkirke finner du i dag Deutsche Jagd- und Fischereimuseum. Flere gotiske kirker ble ombygd under barokken. Den gotiske Burg Grünwald er den eneste middelalderborgen i området rundt München som fortsatt står.
Renessanse og barokk i München
Michaelskirche er et prakteksempel på sen renessansestil, såkalt manierisme, og det tilliggende Alte Akademie er også i denne stilen. Bygningen Alte Münze har en bakgård med praktfulle renessansearkader, mens det enorme anlegget Residenz omfatter flere bygninger helt eller delvis i renessansestil. München vokste kraftig på 1600-tallet, og mange kirker og praktbygg ble derfor oppført i barokk stil. De barokke høydepunktene er St. Cajetan-kirche, populært kalt Theatinerkirche, etter munkeordenen theatinerne, Dreifaltigkeitskirche og Bürgersaal. I tillegg må naturligvis Schloss Nymphenburg nevnes, for side barokke bygninger.
Rokokko, klassisisme, historisme og jugend-stil
Her ble også den påfølgende rokokkostilen ble flittig anvendt utover på 1700-tallet mange utvidelser av dette praktfulle slottsanlegget. Den meget spesielle Asam-kirche er også et prakteksemplar av rokokko-arkitektur. München vokste enormt på slutten av 1700-og i på 1800-tallet, da klassisismen var arkitektonisk mote. Du vil derfor her kunne se helt unike bygningsmiljøer i denne litt stive og formelle stilen, spesielt rundt Königsplatz. Også Ludwigstrasse, som strekker seg fra Feldherrnhalle og Odeonplatz (rett nord for Altstadt) videre nordover er sterkt preget av denne stilen. Også Jugendstilen er representert i München; mest kjent er Müllersche Volksbaad.
München arrangerer julemarked fra slutten av november til lille julaften. Mer om det her.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”5″]
Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.