Taormina har alt det som skal til for å bli en førsteklasses turistfelle. Det er vel strengt tatt Taormina blitt også, dog med 19,5 i stil, om det er lov å uttrykke seg slik. Taormina er en av Sicilias mest kjente turist-destinasjoner, i hovedsak på grunn av sin fenomenale beliggenhet omlag 200 meter oppe i en åsside med vidunderlig utsikt over havet.

[adning id=”36830″]

Taormina – pittoresk, severdig og turistifisert

Dersom du snur ryggen til havet, er utsikten ikke å kimse av her heller; vulkanen Etna troner majestetisk over det frodige, kuperte landskapet vest på Sicilia, med små byer på høydedragene. Ved foten av Taormina finner du to små maleriske bukter med badestrender, på hver side av den vesle, vakre øya Isole Bella. Men Taormina har mer å by på, nemlig bygningsrester fra antikken – som er vel verd et besøk.

Teateret i Taormina, Taormina, Sicilia, antikken, Sør-Italia, Italia

Teateret i Taormina er opprinnelig gresk, senere ombygd av romerne.

Mer om Taormina

Taorminas viktigste severdighet er et gresk teater sannsynligvis fra 300-tallet før Kristus, ombygd av romerne på 200-tallet. Mange omtaler greske og romerske teatre som ”amfiteater”, fordi det ligger utendørs ”i amfi”, som man sier. Dette er feil. Colosseum i Roma er et amfiteater: Et omsluttet, ovalt eller sirkulært tribuneanlegg for gladiatorkamper, oppføring av kjente slag, etc. Det greske teateret kjennetegnes ved at tribunen omfatter litt mer enn en halvsirkel, (slik som i Taormina), med en lav scene uten nevneverdig bakvegg. Et romersk teater er nøyaktig halvsirkelformet med høyere scene og markant, av og til svært høy bakvegg. I Taormina har romerne justert det greske tempelet med korintiske søyler og bakvegg med nisjer med ekte buehvelv. Grekerne benyttet ytterst sjeldent ekte buehvelv, men foretrakk rett overligger eller såkalt lintel i arkitekturen sin. Hvis du er i Hellas og ser bygninger med buer, så vet du med stor sannsynlighet at disse er romerske og av senere dato enn de greske.

Torre oroligico, Taormina, Sicilia, antikken, Sør-Italia, Italia

Fra Taorminas hovedgate med Torre Orologio – klokketårnet – fra 1100-tallet.

[adning id=”36832″]

Mer om Taormina og severdigheter fra antikken

I tillegg til det greske teateret, som er vendt mot vulkanen Etna med en nydelig utsikt, har Taormina et par andre godbiter fra antikken å by på: Her finnes ruinene etter et odeon for konserter, og et naumachia – et anlegg som ble fylt med vann for å gjenoppføre kjente sjøslag som teaterforestillinger. Romerne fant dessuten opp sementen som bygningsmateriale, og perfeksjonerte dette med å fremstille vanntett sement til vanningsanlegg, amfiteatre og naumachias. Man tror at Colosseum i Roma også ble brukt for å sette opp store sjøslag, simpelthen ved å fylle anlegget med vann. Taormina hadde i antikken et Forum, som alle andre romerske byer. Her ligger i dag Piazza Vittorio Emanuele, og her ble Palazzo Corvaia oppført på 1300-tallet, bygget av steiner hentet fra et gammelt tempel fra antikken, som en gang sto her.

Taormina, Sicilia, antikken, Sør-Italia, Italia

Taorminas beliggenhet og utsikt er nesten ikke til å tro.

Taormina – arkitektur fra middelalderen og barokken

Byens Duomo er bygget på 1200-tallet og kalles Cattedrale Fortezza, en normannisk festnings-liknende kirke med skyteskår, restaurert på 1600-tallet. Torre Orologio (klokketårnet) fra det 12. århundre er et vakttårn for sjøfarten, også umiskjennelig normannisk. Badia Vecchia, Palazzo Corvaja og Palazzo Duca San Stefano er fine eksempler på gotisk middelalderarkitektur, og det gotiske dominikanerklosteret San Domingo fra 1300-tallet er i dag ombygget til San Domingo Palace Hotel. Taormina har også to kirker fra 1600-tallet i barokk stil, samt en fontene på Piazza Duomo fra barokken. Langs gaten Corso Umberto kan du se flere arkitektoniske innslag fra barokken.

Mer om Taormina for feriegjester

Taormina har en mengde kafeer, restauranter, butikker og hoteller beliggende i små sjarmerende bakgater. Taormina ligger i kupert terreng med masser av trapper, terrasser og smug – svært pittoresk både på dagtid og etter mørkets frembrudd. Taormina er svært populært blant turister, og om sommeren kan det bli litt vel mye av det gode, i den forstand at man må stå og gå i kø for alt mulig. Kom derfor gjerne utenfor høysesongen april-september hvis du har mulighet. Dersom du synes Taormina passer best for en kort dags besøk, kan du overnatte bedre og rimeligere i for eksempel nabobyene Spisone eller Letojanni, som også har fine strender.

[adning id=”36063″]

[mappress mapid=”158″]

Taormina, Sicilia, antikken, Sør-Italia, Italia

Teateret i Taormina ligger høyt oppe i fjellsiden og har en uvirkelig flott utsikt.

San Guiseppe, Taormina, Sicilia, antikken, Sør-Italia, Italia

Taorminas barokke kirke San Guiseppe fra overgangen melom 16- og 1700-tallet.

Etna, Taormina, Sicilia, antikken, Sør-Italia, Italia

…og bakom ruver vulkanen Etna.

Taormina, Sicilia, antikken, Sør-Italia, Italia

Høyt over Taormina ligger en festning fra middelalderen.

Taormina, Sicilia, antikken, Sør-Italia, Italia

Teateret er stort, noe som forteller at Taormina ble sett på som et viktig sted.

Taormina, Sicilia, antikken, Sør-Italia, Italia

En idyllisk trapp i Taormina, som ikke trenger bruksanvisning.

Taormina, Sicilia, antikken, Sør-Italia, Italia

Taorminas duomo har et festnings-liknende utseende.