De færreste reiser til Selinunte for å bade. Men for dem som reiser hit for å beskue 2500 år gamle tempelruiner, er det kanskje en ekstra bonus at det er fine strender her. Selinunte sørøst på Sicilia er i dag et arkeologisk område, kjent for sine greske templer og bygningsrester.

[adning id=”36830″]

Selinunte – opprinnelig en gresk koloni

Selinunte ble i følge historikeren Thucydides grunnlagt i år 628 før Kristus av greske kolonister i det området av Italia som fikk navnet Magna Grecia, det store Hellas, som omfattet den sydligste delen av det italienske fastlandet, samt Sicilia. Hit til Magna Grecia kom grekere fra forskjellige steder i Hellas og grunnla kolonier, som ofte vokste seg større og rikere enn sine greske moderbyer – og heller ikke la skjul på det i så vel arkitektur som kunstnerisk utsmykning. Selinunte ble grunnlagt både av innbyggere fra den greske byen Megara, og innbyggere fra dennes koloni på Sicilia; Megara Hyblaea.

Mer om Selinunte

Selinunte ble en viktig havn og handelsby i sørvest, og nærmeste nabo med Kartagerne, noe som skulle få fatale følger. På sitt største skal Selinunte ha hatt mer enn 24 tusen innbyggere. Rundt akropolis et stykke opp fra strendene kan du fremdeles se restene av et forsvarsverk. Selinunte ble angrepet og ødelagt av kartagerne under Hannibal (ikke generalen med elefantene) i år 409 før Kristus i et voldsomt og blodig slag etter 10 dagers beleiring. En styrke på hele 100 tusen kartagere drepte 16 tusen av Selinuntes innbyggere og tok 5000 til fange. 3000 unnslapp og rømte til Agrigento. I dag er byen Selinunte ikke bebodd, men vi kan se restene av i alt åtte doriske templer, som fremdeles gjør inntrykk på besøkerne.

Selinunte, Sicilia, antikken, greske templer, dorisk tempel, Sør-Italia, Italia

Det doriske Hera-tempelet, også kjent som tempel E, ble oppført mellom år 470 og 460 før Kristus.

[adning id=”36832″]

Blant de største templene i den greske verden

Hvor storslagen byen Selinunte tok seg ut i sine velmaktsdager, kan vi bare gjette ut ifra det som står igjen. Et par av templene var blant de største i dorisk stil, som noensinne var bygget. På det arkeologiske museet i Palermo kan du se restene etter metopene (kvadratiske steinplater med relieffer av mennesker og dyr) som sammen med triglyfene (steinplater av samme størrelse som metopene, men delt opp av tre loddrette spor) utgjorde en frise, som berettet et sagn eller en historie, som en slags tegneserie. Det finnes også et lite museum i byen Castelvetrano en drøy mils vei nord for Selinunte. I dag er Selinunte flankert av to mindre badesteder, Triscina og Marinella, som har en havn for fisker- og fritidsbåter. Du finner serveringssteder langs strendene ved Marinella og Triscina.

[adning id=”36063″]

[mappress mapid=”154″]

Hera-tempelet, Selinunte, Sicilia, antikken, greske templer, dorisk tempel, Sør-Italia, Italia

I alt finner du rester av åtte greske templer fra antikken i Selinunte – her Hera Tempelet.

Selinunte, Sicilia, antikken, greske templer, dorisk tempel, Sør-Italia, Italia

En gang var Selinunte et maktsenter i den greske antikkens verden.

Selinunte, Sicilia, antikken, greske templer, dorisk tempel, Sør-Italia, Italia

Slik ser Hera-tempelet ut fra innsiden.

Selinunte, Sicilia, antikken, greske templer, dorisk tempel, Sør-Italia, Italia

Ved Selinunte finner du også en liten havneby med badestrender.