Roma har masse å by på for deg som besøker byen. Her er nærmest grenseløse muligheter for kulturopplevelser og et vell av restauranter, kafeer og barer. Romerne er stolte av byen sin, og du møter dem over alt. Kultur og fortidsminner er til stede i et omfang som ingen annen by kan fremvise: Over alt hvor du beveger deg i Roma, blir du overrasket av møter med fortiden i form av arkitektur og kunst. Både Roma og Vatikanet ble i år 1980 oppført på Unescos liste over Verdensarven.
[adning id=”36830″]
Roma – den evige stad
Rundt nesten hvert eneste hjørne kan du plutselig stå overfor søyler fra antikken, eller et helt inngjerdet kvartal som ”mangler” – der du kan se ned på det 2000 år gamle Roma på datidens bakkenivå, og rester etter antikkens bygninger. Roma er også så full av kirker fra de første århundrene og gjennom hele arkitekturens historie, at du nesten må ha et hovedfag i kunsthistorie for å få med deg alt og forstå hva du ser. For ikke å snakke om alle museene. Vi vil gjennom denne websiden prøve å guide deg gjennom noen av de viktigste severdighetene i de forskjellige bydelene, ikke minst Vatikanet. Broene over Tiberen er et kapittel for seg. Den aller eldste av dem, Ponte Fabricio, er utrolig nok fra år 62 før vår tidsregning og fremdeles i bruk. Merk deg også alle fontenene – romernes fascinasjon for vann har gjennom alle tider kommet til uttrykk blant annet i flotte fontener.
Roma, bordets gleder og shopping
Roma er en livlig og utadvendt by. Over alt hvor det er turister, vil du også møte byens innbyggere, som elsker å gå på oppdagelsesferd i sin egen by. Pussig nok ligger de beste shoppinggatene i det gamle Roma, slik at man utmerket vel kan planlegge litt innkjøp, severdigheter og lunsj i ett og samme område. Et greit utgangspunkt i så måte er Spanske-trappen, eller Scalinata di Spagna – med Piazza del Spagna ved foten av trappene. Nedover herfra går det tre viktige handlegater parallelt, Via Condotti, Via Borgognona og Via Frattina, som ender ut i Via del Corso, som altså går på tvers av disse. I disse tre parallellgatene ligger de eksklusive butikkene til de store motehusene, og innimellom finner du gullsmeder, skobutikker, skreddere og designforretninger av høy klasse. Interessant nok finnes det også barer, restauranter og kafeer her, slik at man skal få anledning til å slukke tørsten mens kredittkortene kjøles ned. Perfekt for en lunsj også. Her elsker for øvrig romerske fruer å flanere i tidlige kveldstimer på vindusshopping og mer reell sådan. Lenger ned mot Tiberen finner du Piazza Navona og Campo de Fiori der det også finnes en rekke butikker, mange av dem med kunsthåndverk.
[adning id=”36832″]Verdensbyen Roma – hvordan orientere seg
Romas gamle sentrum med storbyens kanskje mest interessante severdigheter ligger i overkommelig gangavstand fra så vel Piazza Navona, som Trastevere. Det er kanskje enklere å navigere i Roma hvis vi ser på byen som en urskive. Senter for urskiven setter vi i Capitol og Vittore Emmanuel-monumentet. Elven Tiberen, eller Tevere som Romerne kaller den, kommer inn i sentrum fra sør, omtrent kl 07.00, til den slynger seg ut kl 11.00 på oversiden av Vatikanet, som ligger omtrent kl 10.00 på urskiven. Piazza Navona ligger på hitsiden av elven nærmere Capitol i samme retning. Sør for Vatikanet kl 09.00 finner du bydelen Junicum, og sør for den igjen, i retning kl 07-08.00 finner du Trastevere, utledet av Trans Tevere – ”på den andre siden av elven Tevere”. Helt i sør ligger Aventin-høyden kl 06.00. På østsiden av denne finner du bydelen Caracall klokken 05.00, mens bydelene Lateran befinner seg kl 04.00, Esquilin kl 03.00, Qirinal kl 14.00 og Via Veneto kl 13.00. Sirkelen, eller urskiven, fullføres med Piazza del Rotunda kl 12, rett ved Capitol, og Piazza di Spagna noe lenger ut i samme retning.
Kort om Romas historie
Roma i Italia kalles ikke uten grunn den evige by. Roma ble etter sagnet grunnlagt av brødrene Romulus og Remus i år 753 år før Kristus, ved Tiber-elven. Helt siden antikken har Roma vært hovedstad for hele den ”kjente verden” i det sentrale middelhavsområdet. Roma ble hovedstad for det ekspanderende romerske riket, og ble i det første århundret raskt et senter for den asiatiske religionen kristendommen. Roma har helt siden tidlig kristendom vært senteret for den katolske kirken, og sete for et utall paver, som har bodd i bydelen Vatikanet der den berømte Peterskirken befinner seg. Roma er delt i to av elven Tiberen. På vestsiden av elven ligger Vatikanet i nord og den flotte bydelen Trastevere i sør. Romas eldste bydel finner vi litt øst for Tiberen, mellom Colosseum og Capitolhøyden. Her går den gamle hovedveien Via dei Fori Imperiali gjennom Forum Romanum, der du kan se rester etter templer, bad og andre bygninger. Langs en annen hovedvei fra antikken, Via Appia, finner du katakombene, hvor de tidlige kristne levde og døde. Litt praktisk informasjon om dem her.
Kort om Roma og museene
Her finnes også mange flotte museer med eksepsjonelle samlinger, som Vatikan-museene med både kunst og arkeologiske samlinger, Museo Borghese med skulpturer fra antikken og renessansen, Museo Nazionale Romano med arkeologiske samlinger, Palazzo Venezia med bysantinske og middelaldersamlinger, Villa Giulia med etruskiske samlinger, Musei Capitolini med greske og romerske skulpturer fra antikken, Galleria Spada med 16- og 1700-tallskunst og Palazzo Corsini med malerier og skulpturer, blant annet fra renessansen og barokken. Palazzo Barberini har kunst fra 1200 til 1500-tallet og Galleria Doria Pamphij har renessansekunst av verdensformat.
Roma bydel for bydel – Forum og Capitol
Midt i Roma ligger antikkens Forum Romanum, med bygningsrester, ruiner og søylerekker som forteller om templer og fordums storslått bebyggelse. Ta deg den tiden du trenger her. Skaff deg litteratur som viser nåtid og fortid. Da får du et innblikk i hvor omfattende og viktig dette gamle Roma har vært. Få også med deg det berømte amfiteateret Colosseum, som ligger i den ene enden av Forum. Colosseum ble oppført i år 80 etter vår tidsregning. Capitol-høyden ligger i den andre enden av Forum.
På Capitol finner du også den berømte plassen Piazza del Campidoglio med de tre palassene Palazzo Nuovo, Palazzo Conservatori og Palazzo Senatorio, hvor det i Musei Capitolini er faste utstillinger av kunst i verdensklasse. Michelangelo planla og tegnet plassen i år 1536 til keiser Karl Vs besøk. Han fikk utfordringen å tilpasse to nye bygg til en trapesformet plass og for å vende utsikten mot byen.
Mer om Capitol-høyden
Omtrent vegg i vegg finner du Vittore Emmanuel-monumentet, et bygg som mange kaller bløtekaka ettersom det kan oppfattes som noe prangende. Skrått foran Vittore Emmanuel-monumentet ligger den gamle kirken San Marco, grunnlagt i år 336, med nydelige bysantinske mosaikker fra 800-tallet. Dersom du rusler herfra til høyre for ”bløtekaken”, kommer du til restene av en ”insula”, en romersk leiegård. Her er også Aracoeli-trappene bygget i 1348 for å markere at Svartedauden var slutt. Den leder opp til 500-talls-kirken Santa Maria in Aracoeli. Som du skjønner, er du på historisk grunn så det holder her. Capitol var for øvrig senteret for imperiets makt så tidlig som 600 år før vår tidsregning. Her befant de tre viktigste templene seg, tilegnet Minerva, Juno og Jupiter. Lengst sør på Capitol ligger den berømte Tarpeiske klippe, hvor man gjerne kastet ut sine politiske motstandere, eller i verste fall seg selv.
Forum Romanum steg for steg
Når du står med ryggen til Colosseum, midt på Via Imperiale, ser du Palatinerhøyden på venstre side. Det er stedet hvor Romulus etter sagnet grunnla Roma i år 753 før vår tidsregning. Palatinerhøyden omfatter flere bygningsrester og ruiner fra det tidlige Roma, det vil si fra det åttende århundre før Kristus og fremover. Her finnes stolpehull fra det som skal være Romulus’ opprinnelige bosetning, ved siden av keiser Augustus’ hus, Domus (hus) Livia, Domus Flavia, rester etter palasset til Septimus Severus, Stadion og Neros Cryptoporticus, et underjordisk galleri med stukkatur. På Palatinerhøyden hadde de romerske keiserne sine residenser gjennom fire hundre år, helt fra år 27 før Kristus da Augustus’ ble Romas første keiser. Før det var Roma en republikk fra år 507 f Kr, og før det igjen kongedømme i nesten 250 år.
På høyre side finner du først Augustus’ Forum, deretter Trajans Forum og Trajans Marked. Cæsars Forum finner du vis-à-vis Trajans Marked og Forum. Her står også den mer enn 30 meter høye Trajans søyle med karakteristiske kampscener hugget ut i relieff i spiralform. Scenene forteller i detalj om Trajans felttog i Dacia i årene 101-106 etter Kristus. Figurrelieffene er av meget høy kunstnerisk kvalitet og regnes som et høydepunkt innen antikkens romerske skulptur.
Kort om Vatikanet og Peterskirken
Apostelen Peter ble henrettet av keiser Nero i år 64 på stedet der Peterskirken nå ligger i Vatikanet. Den aller første Peterskirken ble påbegynt i år 324 av keiser Konstantin. Den ble bygget som en basilika med fem skip på samme sted som Peters gravmonument hadde stått. Deler av den opprinnelige Peterskirken begynte imidlertid å kollapse på 1400-tallet. Det ble derfor bestemt at det skulle bygges en ny der den gamle hadde stått.
En kirke med enorme dimensjoner ble således påbegynt i år 1506 med Bramante som arkitekt og byggmester. Da Bramante døde i den 11. mars i 1514, ble ansvaret for byggingen overlevert til kunstnerne og arkitektene Rafael, senere Sangallo og deretter Verona. Etter deres død kom andre multikunstnere inn som ansvarlige, blant andre Michelangelo di Buonarotti, Vignola og Bernini, for å nevne de mest kjente renessanse- og barokk-kunstnerne, som også var arkitekter.
[adning id=”36063″]Litt mer om Peterskirken
Kuppelen, som hever seg imponerende 132 meter over grunnplanet, er tegnet av Michelangelo. Petersplassen, omgitt av de enorme, doble buede kolonnadene, er tegnet av skulptøren Bernini. Det samme gjelder den enorme baldakinen i bronse, med fire 20 meter høye spiralsøyler, som omgir pavealteret der skipet og de 76 meter lange sideskipene under kuppelen krysser hverandre. Til venstre baldakinen kan du se Berninis aller siste kunstverk i en alkove; monumentet over pave Alexander VII. I apsiden kan du se mer av Bernini – vinduet med duen over skulpturen fra 1666. I et sidekapell til høyre for hovedportalen finner du Michelangelos vakre Pietà. I krypten kan du se et fragment av Giottos vakre mosaikk fra sent på 1200-tallet, hentet ut og bevart fra den forrige, gamle basilikakirken.
Vatikanet, museer og severdigheter
Når du står på Petersplassen, ser du Vatikan-museet med en av verdens viktigste samlinger av kunst, til høyre for den storslåtte Peterskirken. Museet er mildt sagt enormt i utstrekning. Du vil bruke drøye 20 minutter for å gå fra Det Sixtinske Kapell, vegg i vegg med Peterskirken, til museets inngangsparti, som befinner seg i motsatt ende. Vatikan-museet har lagt opp flere vandreruter, etter tema. Her er alt fra arkeologiske gjenstander fra Egypt til en pavelig leilighet innredet av Rafael. Trafikken er ledet én og samme vei. Pass på å ha god tid. Bestem deg på forhånd for hva du vil se. Les de neste to avsnittene nøye.
Vatikan-museets første etasje
Vatikan-museene består av flere individuelle museer med i utgangspunktet adskilte samlinger: Det Pio-kristne museum, Egyptisk museum, Det Gregorianske profane museum, Chiaramontimuseet, Pinacoteca med blant annet et ufullendt verk av Leonardo, det Pio-Clementinske museum med old-kristne samlinger (blant annet skulpturen Lakoongruppen og moderne religiøs kunst), det Lapidarske galleri, samt Sala dei Misteri og Det Sixtinske kapell. Her befinner for øvrig Vatikanets bibliotek seg. Det Sixtinske Kapell er i seg selv en severdighet av dimensjoner – både vegger og tak er dekorert med fresker av Michelangelo. Han brukte fire år bare på å dekorere taket med freskoer. Han nektet å bruke assistenter og tilbrakte time etter time, hengende i ubekvemme stillinger oppunder taket for å skape stor kunst for ettertiden. Her finner du også freskoer av renessansekunstnerne Botticelli, Ghirlandaio og Perugino.
Vatikan-museets andre etasje
I Vatikan-museets 2. etasje finner du et omfattende arkeologisk museum med etruskisk og førromersk kunst i verdensklasse. Her er også Candelabra-galleriet med gresk og romersk skulptur, Kartgalleriet, Gobelingalleriet, Rafaels stanser – som er Pave Pius’ leilighet som Rafael dekorerte fra år 1508 frem til sin død – samt Rafaels egen Loggia. Det er stadig vekk slik at enkelte av Vatikan-museene er midlertidig stengt på grunn av vedlikehold. Sjekk på hjemmesiden deres. Her kan du også forhåndsbestille billetter, slik at du er sikker på å komme inn. Få også med deg den storslåtte arkitekturen og utsmykningen når du er i museene. Husk at du får mye mer ut av besøket dersom du har forberedt deg.
Castel Sant’Angelo
Castel Sant’Angelo ved Tiberen ble opprinnelig bygget i år 139 som keiser Hadrians mausoleum. I år 1277 ble kastellet ombygd slik at det kunne brukes som fluktrute via en tunnel. Senere, i år 1493 og på 1600-tallet ble det i tillegg bygget femkantede voller for å sikre keiseren mot fiendtlige angrep. Broen Ponte Sant’Angelo fra år 134 ble bygget for å gi adgang til mausoleet over Tiberen, og er fortsatt i bruk, som mye annet fra romertid.
Bydelen Janiculum med Palazzo Corsini og andre herligheter
Bydelen Janiculum befinner seg mellom Trastevere og Vatikanet (klokken 9). Janiculum omfatter flere parkanlegg i sør, vest og nord. Ved Tiberen helt sørøst i Janiculum finner du Palazzo Corsini, oppført på 1400-tallet, som i dag huser kunstmuseet Galleria Nazionale d’Arte Antica. Her venter en aldeles utsøkt samling kunstverk av storheter som blant andre Rubens, Van Dyck, Caravaggio, i tillegg til flere regionale kunstnere fra 16- og 1700-tallet. På den andre siden av gaten Via del Lungara ligger Villa Farnesina, som anses for å være den første egentlige renessansevilla i Roma. Villa Farnesina er vakkert utsmykket av blant andre Rafael, hans elever og arkitekten Peruzzi, i renessansens ånd. Bramantes lille perle, Tempietto finner du helt sør i bydelen på grensen mot Trastevere.
Trastevere, severdigheter, restauranter og smale brosteinssmug
Trastevere er ytterst populær liten by i byen, både blant turister og innbyggere, på grunn av arkitekturen, kirkene og de mange spisestedene. (Kl 07-08.00 på urskiven.) Piazzaen foran kirken Santa Maria in Trastevere med Carlo Fontanas fontene fra 1692, er blitt en populær treffplass før kjente og ukjente går ut for å kose seg med et bedre måltid. Rundt denne plassen finner du en mengde restauranter og kafeer.
Kirken Santa Maria in Trastevere, opprinnelig fra 300-tallet, er ellers kjent for sine flotte 1100-talls-mosaikker av Pietro Cavallini. Santa Maria dei Sette Colori er en kirke tegnet av barokkarkitekten Borromini, mens Santa Maria della Scala med sin lavmælte fasade, belønner den utholdende med vakre barokke interiører. I Trastevere finner du også kirken Sant’Edigio med sitt klosterbygg vegg i vegg, som huser Museo del Folklore, et museum som dokumenterer romersk liv og romerske skikker. Det kan kanskje virke litt smalt og sært i en by med en overflod av mer berømte museer, men du vil bli overrasket. I det sydlige Trastevere ligger en annen severdig kirke, San Francesco a Ripa, som huser et av Berninis aller viktigste verk, nemlig Beata Ludovica Albertinis ekstase, ferdiggjort i 1674.
Campo de’ Fiori
Den livlige, populære og mye besøkte bydelen Campo de’ Fiori befinner seg ved Tiberens østbredd, vis-à-vis Janiculum og Trastevere i retning klokken 9. Bydelen er ikke minst kjent for den folkelige og yrende livlige plassen Piazza del Campo de’ Fiori. Plassen huser til vanlig fargerike og spennende markeder, i tillegg til det storslåtte Palazzo Farnese, tegnet av renessansemesterne Michelangelo Buonarotto og Antonio da Sangallo den yngre. Dette praktpalasset huser i dag Frankrikes ambassade. Campo de’ Fiori omfatter også Tiberøya, som er tilknyttet Getto via den vakre broen Ponte Farbricio ferdigstilt i år 62 før Kristi fødsel – bygd for å vare, med andre ord.
Det er også verd å få med seg den jødiske ghettoen. I sentrum av Campo de’ Fiori, midt mellom broene Ponte Sisto og Ponte Massini ligger severdighetene tett som hjortehagl. I mildt sagt kort gåavstand finner du kirken Santissima Trinità dei Pellegrini fra 1500-tallet – med flere viktige kunstverk. Videre langs Tiberen finner du 1500-tallskirkene Santa Maria dell’Orazione e Morte og Sant’Eligio degli Orefici. Langs bredden her er det storslått utsikt mot Peterskirken, Vatikanet og over Tiberen og de gamle broene. Både Palazzo Spada og Palazzo Pio Righetti huser viktige kunstsamlinger og er åpne for publikum. Palazzo Ricci og palasset Palazzo della Cancelleria fra ungrenessansen er dessverre stengt for publikum, mens miniatyrpalasset Piccola Farnesina absolutt er verd et besøk, ikke minst på grunn av sin samling klassiske skulpturer. Ganske nyoppdagede ruiner finner du i Area Sacra, i tillegg til Octavians porticus og Marcellus’ teater i retning av Capitol.
[adning id=”36063″]
Piazza della Rotonda
Området rundt Piazza della Rotonda, klokken 11 i forhold til Capitol, er fullt av sjarm og severdigheter. Her ligger et av verdensarkitekturens viktigste bygg, tempelet Pantheon fra år 120, kirken Il Gesú – jesuittkirken som utgjør anslaget til barokk kirkearkitektur, kirken Sant’Iganzio di Loyola med Pozzos berømte illusjonistiske takfreske fra 1685, og kunstgalleriet Palazzo Doria Pamphilj med verk av Velázquez, Caravaggio, Tizian, Bernini, Filippo Lippi og Pozzi. Et must for deg som er kunstinteressert. Plassen foran Pantheon, Piazza della Rotonda, med de mange kafeene er naturligvis obligatorisk for å beskue folkelivet, og på plassen Piazza de la Minerva på den andre siden av Patheon finner du Berninis berømte elefantskulptur, som bærer en obelisk på ryggen. På Piazza Colonna finner du Marcus Aureliussøylen fra årene etter keiserens død i 180, mens du på naboplassen Piazza Montecitorio kan se en egyptisk obelisk, importert og reist av keiser Augustus i år 10 før Kristus – som solur.
Piazza Navona
Den livlige og trivelige Piazza Navona, ligger klokken 10-11 i forhold til Capitol, og har en avlang oval form. Her lå keiser Domitians Circus Agonalis – en idrettsarena. Domitian satt ved makten i perioden mellom år 81 og 96 etter Kristus. Samtlige av bygningene som omkranser denne plassen er fundamentert på ruinene av keiserens tribuneanlegg. Romas innbyggere har altså i nesten to år tusener levd rundt denne åpne plassen, og på den måten bevart historien for ettertiden.
Piazza Navona er i seg selv en stor severdighet, særlig på grunn av de tre dominerende fontene, som befinner seg midt på, og i hver ende av plassen. Den barokke stilen er mest fremtredende her, ikke minst på grunn av Berninis Fontana del Moro med sjøguden Neptun i nordre ende. Fontana dei Fiumi midt på plassen bærer en enorm obelisk fra det gamle Egypt og står foran kirken Sant’Agnese in Agone. Denne er tegnet av Borromino og har en spesiell, konkav fasade i barokk stil. På Piazza Navona finner du en mengde restauranter og kafeer, mange også med utendørs servering.
Det er dem som hardnakket hevder at du aldri har vært i Roma, hvis du ikke har nytt en kopp kaffe her. Ta deg tid til det – det er godt å hvile litt mellom slagene. Området rundt Piazza Navona har nemlig, i likhet resten av Roma, en mengde severdigheter å by på. Her finner du blant annet kirkene Sant’Andrea della Valle og San Luigi dei Francesi fra henholdsvis 1600- og 1700-tallet øst på plassen, samt Santa Maria della Pace og Chiesa Nuovo på vestsiden, bare for å ha nevnt noen.
Piazza di Spagna
Området rundt den berømte og mye besøkte Piazza di Spagna befinner seg klokken 12-13 i forhold til Capitolhøyden, og omfatter Romas mest fasjonable shoppinggater. I tillegg finner du her en rekke severdigheter, som for eksempel Den Spanske Trappen, et mesterverk av den italienske arkitekten Francesco de Sanctis, ferdigstilt i 1726.
Piazza di Spagna kan også by på flere kafeer, barer og restauranter, som kjente Caffè Greco og Babington’s Tea Rooms. Områdets arkitektur er ikke å kimse av – her finner du keiser Augustus’ mausoleum og fredstempelet Ara Pacis fra perioden år 13-9 før Kristus og vakre kirker fra renessansen og barokken. På Piazza del Popolo nord i området finner du kirken Santa Maria del Popolo fra ungrenessansen med to malerier av Caravaggio i Cerasi-kapellet. I denne kirken kan du også oppleve Chigi-kapellet utformet av Rafael, glassmalerier fra 1509 av franske Marcillat og fresker av Pinuriccio fra 1508. I sørenden av Piazza del Popolo finner du tvillingkirkene Santa Maria dei Miracoli og Santa Maria in Montesanto, begge i barokk stil, tegnet av Carlo Rinaldi. I Via Condotti nedenfor Den Spanske Trappen finner du Romas mest eksklusive moteforretninger. I de andre gatene rundt Via Condotti er det et stort utvalg mote- og klesforretninger.
Aventinhøyden
Aventinhøyden er i dag først og fremst et fredelig boligområde. (Kl 06.00 på urskiven.) Helt nord i denne bydelen vil du imidlertid finne den interessante Piazza della Bocca della Verità, der det ligger flere spennende bygg fra antikken og fremover. Ved den nesten to tusen år gamle Ponte Palatino finner du også Ponte Rotto (som betyr råtten bro) fra så tidlig som det andre århundret før Kristi fødsel. På selve Piazza della Bocca della Verità finner du den flotte Janus-buen fra 300-tallet. Ved elven Tiberen vil du også kunne se et rundt og et rektangulært tempel fra den såkalte senrepublikkens tid i 100-tallet før Kristus. Templene ble på 300-tallet vigslet som kristne kirker og på den måten reddet for ettertiden. Helt i plassens sydligste ende kan du se Santa Maria in Cosmedin, som ble bygd på 500-tallet med flotte mosaikker. Denne kirken har også en unik baldakin i gotisk stil. Øverst på høyden kan du dessuten oppleve en av de tidlige kristne basilikaene, nemlig den vakre Santa Sabina, oppført i år 422. På grensen til Palatinerhøyden vil du dessuten kunne inspisere restene etter Circus Maximus.
Caracella og Celiohøyden
Celiohøyden, klokken 04-05.00 på urskiven, omfatter i dag store parkanlegg med flere interessante bygningsrester. Her, som så mange steder eller i Roma, finner du også kirker med tidlig kristen kirkekunst, hvilket vil si år 300-600. Blant annet finner du her restene av Claudius’ tempel, som i dag er en del av kirken Santa Giovanni e Paolo. Denne tidlige kirken ble påbegynt allerede på slutten av 300-tallet. Rett i nærheten kan du se San Gregorio Magno, i sin tid oppført som residens for St Gregor den store, og i år 575 ombygd til kloster. Denne bygningen var utgangspunktet for St Augustins reise til de britiske øyene for å kristne England. På den sørlige delen av Celiohøyden ligger Santa Maria in Domnica, med sine vakre 800-talls mosaikker i bysantinsk stil. I bydelen Caracallo kan du også se flere svært gamle bygg, som for eksempel Porta San Sebastiano i keiser Aurelians bymur bygget i perioden år 270-275. Restene etter Caracellos termer (varme bad) finner du også her. Disse ble bygd i år 217 – i en størrelse som gjorde at mer enn 1.500 mennesker kunne oppholde seg i anlegget samtidig. Roma har i sannhet mange arkitektoniske skatter å by på!
Lateran
Lateran befinner seg (klokken 3 på urskiven) øst for Colosseum, og omfatter flere bygninger og bygningsrester fra den tidlig kristne tiden på 300-tallet. Selve Lateran-palasset var paveresidens i middelalderen. Basilica San Giovanni in Laterano var angivelig på 11-1200-tallet av en slik størrelse og prakt at den kunne måle seg med Peterskirken, både i skjønnhet og betydning. Da paven på 1300-tallet oppga Avignon som sin residensby, flyttet han til Vatikanet med den følge at dette området mistet sin betydning. De to omfangsrike kirkene Santa Croce Gerusalem og San Giovanni tiltrakk seg fortsatt pilegrimer i flere århundrer. Restene av Neros akvedukt og Aurelians mur er i dag i sentrum for arkeologenes interesse. Lateran har en mengde annet å by på: Rundt plassen Piazza di San Giovanni finner du flere interessante kirkebygg, som for eksempel Capello San Venanzio med mosaikker fra 600-tallet. En annen kirke i Lateran, Capella Santa Rufina, har mosaikker helt tilbake fra det tidlige 400-tallet! Palazzo Laterano var pavens residens frem til 1309. På plassen står en obelisk fra det gamle Egypt. Slike var populære samleobjekter for mange av de romerske keisere. Kirken San Giovanni in Laterno er mest kjent for sine interiører av Borromino, en av barokkens mest kjente arkitekter. Sør i bydelen Lateran kan du se restene av Porta Asinaria fra 200-tallet, som ikke lenger er i bruk, samt deler av bymuren fra romertid. Kirken Santa Stefano Rotundo bygget i perioden mellom år 468 og 483 og klosteret Santi Quattro Coronati fra 300-tallet fortjener også en visitt. Det samme gjelder den ærverdige kirken San Clemente med fundamenter fra 300-tallet med et nyere kirkebygg fra 1100-tallet bygd oppå.
Esquilin-høyden og severdigheter
Esquilin-høyden er den høyeste av de syv berømte høydene i Roma, og befinner seg kl 3 i forhold til Capitolhøyden. Esquilin-høyden var i keisertiden, mellom år 27 f. Kr og til romerrikets endelige kollaps i år 476, bebodd av velstående borgere på østsiden av høyden, og et slumområde(!) med utsikt til Capitol og Forum på vestsiden. I dag er det mulig å oppleve ruinene av Neros gyldne hus, samt Trajanbadene og Titusbadene på sørsiden av Esquilin-høyden. Mange valfarter Esquilin for å oppleve de eldste kirkene fra oldkristen tid. Disse holdt til i privathus, der menighetene møttes til hemmelige gudstjenester ettersom kristendommen frem til tidlig 300-tall var en forbudt religion. Kristne var i denne perioden gjenstand for brutale forfølgelser.
Esquilin og Santa Maria Maggiore
Kirken Santa Maria Maggiore er kjent for å være den kanskje mest vellykkede når det gjelder blandingen av forskjellige arkitektoniske stiler. Santa Maria Maggiore ble påbegynt allerede på 350-tallet. Du kan fortsatt se deler av denne originale kirken i de tre skipene, mens andre deler av bygget er blitt tilført i de påfølgende århundrene. Det forgylte taket består angivelig av den første ladningen av gull som Columbus brakte hjem fra Amerika, på den tiden kjent som ”Den nye verden”.
Santa Maria Maggiore er kanskje aller mest kjent for de vakre mosaikkene fra 400-tallet. I samme nabolag ligger en annen interessant kirke, Santa Prassede fra 800-tallet, med praktfulle mosaikker i bysantinsk stil. I kirken San Pietro in Vincoli, som ligger mellom Santa Maria Maggiore og Colosseum, kan du se noe så oppsiktsvekkende som lenkene apostelen Peter ble holdt fanget i. Rett ved siden står av Michelangelos skulptur av Moses, starten på det som skulle bli pave Julius’ gravmæle, men som aldri ble fullført. Du går for øvrig til fots fra Colosseum til Santa Maria Maggiore på 10 – 15 minutter.
Qurinal-høyden og severdigheter
Quirinalhøyden grenser til Capitol og Forum i retning kl 1-2 og strekker seg et godt stykke utover fra sentrum. Denne kjente bydelen omfatter en mengde severdigheter. Mange av disse ligger kun 2-3 minutter fra Trajans Marked på Forum. Den sjarmerende plassen Piazza del Quirinale er et fint utgangspunkt for ekskursjoner. Her finner du Palazzo del Quirinale, som i dag er residensen til Italias president. Palasset huset i en periode flere paver, som tilsynelatende må ha hatt stor sans for luksus. På piazzaen foran palasset, som i dag er stengt for publikum, kan du se skulpturene av Castor og Pollux og obelisken fra det gamle Egypt. Herfra har du super utsikt over store deler av Roma. Et par kvartaler fra palasset finner du (uten problemer) den berømte Trevi-fontenen. I motsatt retning ved Via del Quirinale kan du se to meget kjente og interessante kirker, for evigheten har sikret seg plass i arkitekturhistorien. Den første du møter er Sant’Andre al Quirinale, kalt barokkens perle og tegnet av Bernini. Den ble bygget etter Berninis død, mellom 1658 og 1670, av Berninis assistenter. Litt lenger ned i gaten kommer du til San Carlo alle Quattro Fontane, nok et mesterverk fra barokken, påbegynt i år 1643, tegnet av den eksentriske og labile arkitekten Francisco Borromini. Nyt planløsningene, lyset, interiørene, takkonstruksjonen og, ikke minst, fasaden til begge. Når du først er her, bør du også få med deg Diocletians Termer, Mosesfontenen og det flotte nasjonalmuseet Museo Nazionale Romano.
Utenfor sentrum av Roma – Villa Borghese og villa Guilia
Rett nord for området Piazza di Spagna ligger tre interessante severdigheter som mange besøkende og innbyggere sørger for å få med seg, Villa Borghese i Borgheseparken med Museo Borghese, samt Villa Guilia, med praktfulle etruskiske og førromerske samlinger. Villa Borghese og parken rundt ble bygget og anlagt i år 1605 for pavens nevø, Scipione Borghese. Her ble det plantet 400 furutrær, og satt opp en rekke skulpturer hugget av Giovanni Lorenzo Berninis far, Pietro Bernini. Parken og villaen eies siden 1902 av den italienske stat og huser museer, gallerier, akademier for arkeologi, en zoologisk hage, fontener og en kunstig innsjø. Museo Borghese har en flott samling skulpturer, blant annet flere av Berninis mest kjente, samt fresker og mosaikker fra antikken. Villa Guilia ble bygd som landsted for pave Julius III i første halvdel av 1500-tallet, og er tegnet av Vignola, som også var arkitekten for Il Gesu. Andre store kunstnere som Vasari, Michelangelo og Ammannati har vært med på å utforme villaen, hagene, paviljongene og fontenene. Den etruskiske samlingen omfatter mange av de aller viktigste funnene fra blant annet Vulci, Todi, Veio og Cerveteri.
Tivoli og Hadrians villa
Tivoli er en vakkert og fritt beliggende fjellby beliggende om lag 35 kilometer øst for Roma sentrum, som var et meget populært feriested for antikkens romere. Tivoli ligger i et frodig og kupert landskap på omtrent 250-300 meters høyde over havet, med den vesle elven Aino som renner gjennom og kaster seg utenfor et lite fossefall før den renner inn i en grotte. I antikken tronet templer på åsryggene, og noen av disse er fremdeles synlige, som Vesta-tempelet. Den største attraksjonen i Tivoli er Villa d’Este, som ble oppført av arkitekten Pirro Ligorio med et kloster som utgangspunkt, for kardinal Ippolito Este. Villaen ligger i en vestvendt skråning, og er mest kjent for den praktfulle hagen og fontenene. I den andre enden av Tivoli ligger Villa Gregoriana, i dag et hotell, ved vannfallene og grotten i den østvendte skråningen.
Mer om Hadrians villa
Hadrians villa ligger noe lavere i terrenget omkring 5 kilometer lenger vest. Hadrians villa var i sin tid en av de aller største villaene i hele Romerriket, og dekket et større areal enn det samtidige Roma sentrum! Hvis du skal besøke Tivoli passer Hadrians villa fint inn i kjøreruten, og omvendt. Keiser Hadrian la stor vekt på utformingen av villaen. For ham var det viktig at den gjenskapte noe av alt det han hadde sett på sine mange reiser i Romerriket – keiseren gikk for å være mer en alminnelig reisegal. Restene av villaen gjør fremdeles stort inntrykk på de besøkende. Anlegget besto av to badeanlegg, den ene med en vakker kolonnade med skulpturer under buene. Noen av statuene rundt det ovale bassenget er for eksempel kopier av karyatidene fra Erechteion-tempelet på Akropolis i Athen. Hadrians villa besto av et gresk og et romersk teater, et gresk bibliotek, samt et lite arbeidsværelse på den vesle øya i det sirkulære Teatro Marittimo.
Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”151″]