Rhodos er en vakker og spennende øy, sørøst i Egeerhavet. Rhodos kan by på flotte badestrender, livlig uteliv og historiske severdigheter. Rhodos by er oppført på Unescos liste over Verdensarven. I fjellene finner du klostre, som er mer enn tusen år gamle. Langs kysten på den nordlige halvdelen av øya er det flere badebyer og tradisjonelle fiskerlandsbyer. Rhodos by er et funn for den kulturinteresserte, men også for deg som vil ha en tradisjonell badeferie.

[adning id=”36830″]

Rhodos – en rundtur

Nordvestsiden av Rhodos i Hellas har et relativt flatt landskap innenfor kystlinjen, og her kan det være temmelig forblåst med en del bølger. Ikke rart at vindsurferne finner veien hit. Det er flere ferie- og badesteder langs denne kysten ganske langt nedover forbi flyplassen, til klippelandskapet fortsetter mot øyas sydspiss. En av oldtidens viktigste byer på øya, Kameiros, ligger et stykke sør for flyplassen. Her kan du se imponerende ruiner, og rester av et dorisk tempel fra 500-tallet før vår tidsregning. Også på dette stykket kan du finne små lune bukter med badestrender. Strendene på Rhodos består i stor grad av rullestein.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

I antikken seilte man inn i havnen til Rhodos by mellom benene til en 40 meter høy koloss-statue der søylene i dag står. Kolossen ble satt opp i år 305 f Kr, men falt sammen på grunn av jordskjelv i år 227 f Kr.

Bading og severdigheter på Rhodos

Rhodos’ østside har helt andre og mye roligere vindforholdene. På denne siden er det varmere, fordi det blåser mindre. Omtrent midt mellom sør- og nordspissen av Rhodos finner du den berømte hvite byen, Lindos, som klatrer oppover fjellsiden over bukten med den flotte badestranden. Hvis du har tid, lei bil og ta en overnatting her. Da kan du også stikke innom et av de eldste klostrene, Moni Tsampika fra 1000-tallet, på vei nordover. De aller beste strendene på øya Rhodos finner du for øvrig ved Tsampika. På Tsampiki-stranden kan det bli temmelig folksomt i de travleste ukene i høysesongen – i juli og august. På oversiden, et stykke opp i fjellet ligger Moni Tsampika-klosteret. Klosteret ligger langs en av veiene som går på tvers over fjellene på øya, og mange benytter seg av denne muligheten til å se det ekte, uforstyrrede Rhodos i fjellene. Det ligger flere gamle klostre her inne på øya.

Mer om bading og severdigheter på Rhodos

Videre i retning mot Rhodos by finner du også en rekke fine badestrender og små, koselige fiskerlandsbyer. Den milelange badestranden Afandou, med rullestein, er flott, mens Faliraki-stranden, med finere sand, er selve inkarnasjonen på et ungdommelig gresk ferieparadis med rock’n roll dag som natt: Det vil si, om dagen er det full pinne innen alle mulige vannsports-aktiviteter, mens det om kvelden og natten kun er full pinne. Videre nordover herfra finner du en håndfull små lune bukter med ditto ferie- og badesteder med strender. Det er også mulig å reise rundt på øya med buss.[adning id=”36832″]

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

Gamlebyen i Rhodos by er full av småbutikker, kafeer og restauranter.

Shopping og gamlebyen i Rhodos by

Rhodos by er en ganske spennende opplevelse, uansett alder og interesser. Rhodos by består gamlebyen innenfor murene som omfavner havnen. Havnen er selve hjertet i Rhodos by, og i dette området er det livlig både på dagtid og kveldstid. De nyere bydelene er simpelthen vokst videre utover, utenfor bymurene. Rundt praktisk talt hele Rhodos by er det badestrender, fra cruisehavnen og nordover, rundt neset og nedover forbi flyplassen. I disse områdene ligger hotellene, mange av dem en kort spasertur fra den fargerike gamlebyen. Det er lett å se at Rhodos by har ”gått seg til” over lang tid. Her kan komme over basarer, minareter, bueganger, smug, smale bakker, kafeer, barer og småbutikker som selger håndverk i en skjønn forening. Her er det kort vei til gode strender og kafeer og restauranter nærmest over alt. Det er flotte shoppingmuligheter i Rhodos by. Gaten fra havnen opp til markedet Nea Agora heter Grigoriou Lambraki og her ligger det mange moteforretninger og andre små butikker.

Historien om Rhodos

På Rhodos i Hellas er sporene fra menneskers aktivitet mange og fra alle tider. Rhodos har helt siden antikken vært en viktig øy, både med hensyn til både strategisk beliggenhet og handel. På høyden bak Rhodos by ligger restene av oldtidsbyen Ialyssos, som har ruiner helt tilbake fra 2500 år før Kristus, og kanskje enda lenger. På vestkysten finner du restene etter oldtidsbyen Kameiros, som for 2500 år siden var en stor og viktig by i denne delen av Egeerhavet. Rundt om på Rhodos finnes det flere gamle klostre fra cirka 1000 til 1500 år etter Kristus. Antikkens Rhodos hadde sin storhetstid mellom 500 og 200 år før Kristus. Etter det kom romerne, og etter dem igjen kom bysantinerne, som styrte store deler av middelhavsområdet fra Istanbul, den gang Bysants. Og etterpå det, skjedde det noe som du kan se svært tydelige tegn etter:

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

Inngangspartiet til Johanitter-borgen i Rhodos by inngir respekt.

Johanitter-ridderne på Rhodos

Johanitter-riderne kom til Rhodos i år 1306 og etablerte seg her, rett og slett ved å kjøpe øya, etter at det katastrofale hadde skjedd; Jerusalem falt i muslimenes hender i år 1291. Vi snakker med andre ord om slutten for de store korstogene. Johanitterne bygde en massiv mur rundt det som i dag er gamlebyen, 12 meter tykke og fire kilometer lange, med i alt 11 porter. Innenfor bymurene finner du mange spennende bygg, som for eksempel stormesternes palass, riddernes siste forsvarslinje, som ble nedkjempet i år 1522.

Rhodos by etter år 1522

I 1522 tok de osmanske tyrkerne over og bygde moskeer flere steder i gamlebyen, men lot riddernes byggverk stort sett være i fred. Takket være dem kan du nå for eksempel se riddernes gate, med innkvarteringsherberger slik de engang var, der ridderne bodde, besøkte hverandre og møttes. Her er et sant virvar av små smug med bueganger, gater, ruiner, skyggefulle plasser med eldgamle trær, moskeer og arkitektur fra nær sagt alle historiske epoker. Stormesternes palass huser i dag Rhodos’ flotte arkeologiske museum.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

I dag finner du arkeologiske samlinger også i Stormesterens palass. Det arkeologiske museet ligger nærmere havnen, i Johanitter-ordenens hospital.

Hvem var Johanitter-ridderne?

Kjært barn har mange navn: Johanitter-ridderne, Johanitter-ordenen, Hospitalridderordenen og Rhodesridderne ble de kalt, ridderordenen som ble innstiftet på 1000-tallet i Italia på Amalfi-kysten sør for Napoli. Deres oppgave var å vokte den hellige grav i Jerusalem i tillegg til å ta seg av syke pilegrimer og pleie dem. De ble en militær orden etter det første korstoget i mellom 1096 og 1099. Da Jerusalem falt i 1291 måtte de finne på noe nytt. De 7-800 ridderne flyktet til Rhodos, og kjøpte i år 1306 hele øya av en pirat ved navn Vignoli fra Genova i Italia.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

I år 1522 falt Korsfarerborgen og sultanen Sulemin tok herredømme over Rhodos.

Mer om Johanitter-ridderne

Ridderne ble rekruttert fra adelige familier og bestod av menn fra mange nasjonaliteter. Alle avla løfte om kyskhet, fattigdom og troskap mot Gud. En stormester ble valgt på livstid for å lede de syv nasjonale ”lagene” som ridderne var delt inn i, og som fordelte vaktholdet ved murene i forskjellige seksjoner. De fikk makt og bygde 30 festninger til rundt om på Dodekaneserne. Da ridderordenen hadde eksistert i snaue 500 år gikk det galt.  Rhodos ble inntatt av sultanen Sulemein, og under voldsomme kamper falt de fleste ridderne – kun 180 stykker overlevde og fikk lov til å forlate Rhodos. Disse slo seg senere ned på Malta, hvor ordenen bygde seg opp på ny og holdt til helt til 1798, da Napoleon kom og la ned hele virksomheten. Men gamlebyen i Rhodos by består. Som du skjønner er det et historisk sus over både øye Rhodos og Rhodes by.

[adning id=”36063″]

[mappress mapid=”92″]

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

I Rhodos by er det kort vei fra gamlebyen til de fine badestrendene.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

Korsfarerborgen er en viktig og synlig del av Rhodos by – her fra stormesterens palass.

Ialyssos, Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

På øya finner du ruiner etter flere byer fra antikken – her fra Ialyssos ved Rhodos by.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

Det er stil over innseilingen til Rhodos havn.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

Ferger og cruiseskip ankommer haven i Rhodos by.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

I havneområdet i Rhodos by kan du også hilse på de lokale fiskerne.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

Det er liv og røre i den historiske bydelen i Rhodos.

Fra boligkvarterene til Johanitterridderne, bygd i middelalderen.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

Kraftige murer og hvelv i Korsfarerborgen, hvor det i dag er museum.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

I Johanitterriddernes gater er det lite som er endret de siste 5-600 årene.