Første gang du ankommer Reims får du et sjokk. I det du runder hjørnet til byens hjerte, åpenbarer det seg en gotisk katedral med dimensjoner du ikke trodde var mulig, nemlig Notre Dame de Reims, som ble påbegynt i det Herrens år 1252 etter at forgjengeren ble ødelagt av brann i år 1211. Katedralen troner på den store, åpne Place de Cardinal Lucon, som i sannhet er historisk grunn. Når du står her, så vit at det gjorde også Jeanne d’Arc i år 1429, da Charles VII ble kronet. Les mer om dem i guiden for Chinon. Fire bygninger i Reims ble i 1991 oppført på UNESCOs liste over Verdensarven: Cathédrale Notre Dame, Palais du Tau, Basilique St.-Remi og klosteret St.-Remi hvor Musée St.-Remi holder til.
[adning id=”36830″]
Reims – de franske kongenes kroningsby
Her i Reims døpte Saint Remi – helgenen som byen er oppkalt etter – angivelig hedningen og den første av Merovingerkongene Clovis I i år 482, som overhode for Frankerriket, etter at Romerriket hadde kollapset. Her ble Hugo Capet salvet og kronet som nasjonen Frankrikes (ikke Frankerriket) første konge i år 987. Siden den gang har alle franske konger kommet hit for å bli kronet, noe som har gitt byen stor prestisje. Der hvor Notre Dame nå ligger, ble det angivelig første gang bygget en katedral i år 402.
Mer om Reims
Glassmaleriene fra 1200-tallet er bevart, og har overlevd både revolusjoner og verdenskriger, fordi kloke mennesker sørget for å demontere dem i tide. Pussig nok har katedralen også et komplett vindu laget av kunstneren Marc Chagall. Cathédrale Notre Dame representerer ellers en liten milepæl innen kunsthistorien. Skulpturene ved de tre hovedinngangene er nemlig berømte eksempler for utviklingen innen skulptur som fant sted i gotikken, da naturalismen – for første gang siden romertiden – kom til innen skulptur. Originalene til en del av skulpturene befinner seg i 1400-tallsbygget Palais du Tau, den gamle residensen til erkebiskopen, som befinner seg ved siden av katedralen. Når du er i Reims må du for all del få med deg dette praktfulle bygget av Mansart fra 1690. Palasset er bygget rundt et gotisk kapell og festsalen Salle du Tau fra 1400-tallet. I dette rommet avholdt kongen bankett umiddelbart etter kroningen, og i palasset tilbrakte den kommende kongen alltid natten før kroningen.
Reims, romertid og champagne
Reims er for øvrig champagnens hovedstad, kjent fra et utall flaske-etiketter. Området Champagne har helt siden romertiden hatt ry for ypperlige forhold for dyrking av vindruer. Det er grunn til å tro at Reims oppstod som by på grunn av romernes begeistring for vin – noe Reims for øvrig deler med Trier. En romersk garnison var stasjonert her. Reims ligger egentlig litt for langt nord for at man skulle tro at vindruer kan modnes til god kvalitet. Gjennomsnittstemperaturen her er 10,4 grader og vindruer kan ikke modnes ved et gjennomsnitt under 9,6. I årene 1985 og -86 var det helt ned mot 25 grader minus her, noe som førte til at mengder av vinstokker døde. Jordsmonnet er imidlertid fullkomment – kalkavsetninger fra havbunnen fra 100 millioner år tilbake sørger for det – man har for øvrig funnet fossile rester av vinplanter som er 60 millioner år gamle.[adning id=”36832″]
Kort om vinen champagne
Vinen herfra var kjent for å være lett perlende, noe som falt i smak. Denne fine særegenheten hadde imidlertid en bakside – flaskene som vinen ble tappet på hadde en tendens til å eksplodere. En fremsynt munk ved navn Dom Pérignon smakte en gang sent på 1600-tallet på den sprudlende vinen og falt for den. Han ville imidlertid løse problemet med at så mye vin gikk til spille på grunn av at flaskene sprengtes. Dom Pérignon oppfant en metode for å blande ut vinen og stabilisere den. Hemmeligheten bestod i å tilsette sukker i en bestemt mengde, slik at den perlende vinen gjæret to ganger. Han bidro dessuten til å eksperimentere frem flasker med ekstra tykk og solid bunn for å motstå trykket fra vinen. Og voila – champagnen slik vi kjenner den i dag var født! Champagnehuset Veuve Clicquot er åpent for publikum på hverdager fra april til midt i november.
Mer om Reims og severdigheter
Vi har nevnt både det gotiske mesterverket Cathédrale Notre Dame og Tau-palasset. I sentrum av byen kan du se rester etter et romersk forum, der Porte Mars fra romertiden bevart. I et av Reims’ mer moderne kvarterer finner du en merkverdig og malplassert bygning, nemlig Basilique St.-Remi. Dette er opprinnelig en basilikakirke (en treskipet kirke med hovedskip og ett sideskip på hver side) som ble påbegynt så tidlig som år 440 – kanskje til og med tidligere. Under Karl den store, som hersket mellom år 768 og år 814, ble denne ærverdige kirkebygningen utvidet i karolingisk romansk stil, det vil si med rundbuer. Senere, tidlig i gotikken på 1100-tallet, ble koret utvidet i gotisk stil med spissbuer. I dette vakre kirkerommet har du således en unik mulighet til å se hvordan romanske og gotiske elementer opptrer sammen. Romanske søyler hadde ofte figurkapiteler, det vi si at den øverste delen av søylen – kapitelet – hadde motiver. Slik er det også i Basilique St.-Remi. Eksempler på slike kapiteler kan du også se i guiden om Elne i Sør-Frankrike på reisdit.no
Musée St.-Remi
Musée St.-Remi holder til i en tidligere klosterbygning. Museets samlinger omfatter gjenstander fra forhistorisk tid til den andre verdenskrigen. Museet har en arkeologisk samling i tillegg til en våpensamling. Det er også utstilt en unik samling med gobeliner, som fremstiller St.-Remis liv og virke. Museet har også mange skulpturer og tilhugde bygningsdeler fra middelalderen.
Ancien Collège des Jésuits & Planetarium
Ancien Collège des Jésuits er skole som holder åpent hverdager. Historien til skolen er ganske pussig. Skolen ble nemlig grunnlagt i år 1606 av jesuitter som hadde brakt med seg en vinstokk fra Palestina. Nesten fire århundrer senere bærer vinstokkene fremdeles druer, som høstes hvert år. Skolen har flotte interiører, spesielt bør reflektoriet og dets forseggjorte panelte tak fremheves, ved siden av bibliotekets barokke treskjæringer. Maleriene fremstiller livene til jesuittenes grunnlegger og inkvisisjonens oppfinner Ignacio de Loyola and François-Xavier. Deler av kjelleren ble bygget på 1600-tallet, en del er fra middelalderen, mens enkelte underjordiske ganger er fra romertiden. Planetariet ble ferdig i år 1979 etter at skolen opphørte å fungere som hospital i 1976.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”61″]