Pula er en pen, grønn og åpen by, med havnen som et naturlig midtpunkt. De eldste delene av Pula ligger i tilknytning til havneområdet, og har meget sjarmerende bebyggelse med flere severdigheter fra romertiden – blant annet et enormt amfiteater. Pula er en populær ferieby populær på grunn av den fine beliggenheten ved havet, og de gode badestrendene rundt byen. Det er også gode forhold for vindsurfing lenger ut i bukten, og rent og klart vann.
[adning id=”36830″]
Mer om Pula
Turistmyndighetene reklamerer med 190 kilometer med kystlinje, mange badestrender og bukter hvor både voksne og barn kan bade og kose seg. Byen har mange gode spisesteder i alle prisklasser og prisnivået er generelt gunstig her – fremfor alt er stemningen avslappet og uformell. Pula er Istriahalvøyens største by med 62.000 innbyggere og et viktig økonomisk senter. Byen har en stor havn, og jernbanelinje og motorvei, som går til Pazin midt på Istriahalvøya, og herfra både sørover mot Rijeka nordover mot Italia og Trieste. Pula ligger innerst i en fjordarm, perfekt beskyttet mot vær og vind.
Pula, det romerske amfiteateret og gamlebyen
Det første som slår deg når du er i havneområdet, er et enormt amfiteater, som er mye bedre tatt vare på enn storebror Colosseum i Roma. Pulas amfiteater var imidlertid av format, Romerrikets 6. største, hele 132 meter langt, 105 meter bredt og intet mindre enn 35 meter høyt. Det rommet 35.000 tilskuere i sine glansdager og ble bygget i perioden år 27 før Kristus og år 68 etter. Amfiteateret er fremdeles i bruk – her arrangeres alt fra skuespill til opera og rockekonserter – meget stemningsfullt innen for de enorme og godt bevarte arkadene i fire etasjers høyde. Gamlebyen befinner seg herfra og videre utover langs havnen. Her er smale brosteinsgater og restauranter og kafeer med utendørs servering. Bygningsdetaljer forteller om lag på lag av historie. Her kan du finne hus med gotiske grindverksvinduer – vindusramme hugget i stein og glattpolert, fra 12-1400-tallet.
[adning id=”36832″]Katedral Santa Maria fra oldkristen tid
Du finner også den vakre katedralen Santa Maria, opprinnelig fra 500-tallet, i gamlebyen ved havnen, hvor de kristne pleide å samles til bønn under romertiden. Pula ble bispedømme allerede i år 425. Kirken ble forstørret til en basilika med tre skip på 1000-tallet. Et enormt klokketårn – eller kampanile – er vesentlig nyere enn katedralen, oppført av stein fra amfiteateret på 1600-tallet. Katedralens fasade er fra renessansen på 1400-tallet, da kirken ble ombygd etter ødeleggelser under kamper mellom venetianske og genovesiske styrker. Katedralen er åpen på dagtid. Det er flere virkelig gamle kirker i Pula, fra oldkristen tid. Mer om dem nedenfor.
Mer om Pula
Pula har en stor og populær gjestehavn, og hele byen er beskyttet av rekke fjell i innlandet. Det er tydelig at mange sjøfarende besøker byen, uten at det medfører store menneskemengder. Når det er konserter i amfiteateret, tipper vi at trøkket kan bli noe større. Gamlebyen, som ligger mellom amfiteateret og litt lenger ut i havnen på samme side, har fortsatt den samme grunnplanen som i Romertiden.
Her er flere byporter bevart, og tre romerske templer der engang byens forum ble anlagt, på romersk vis. Det Augustinske forumet ble anlagt i de siste årtiene før Kristi fødsel. Her ble det reist flere templer, blant annet for Jupiter, Juno og Minerva. I dag står ett tempel igjen i original stand. Det ser ut som to andre templer er slått sammen til ett bygg, det skjedde på 1200-tallet, da de gamle templene ble integrert til et kommunalt administrasjonsbygg. I dag holder også en bank til her. På sidene av baksiden av bygget kan du se bygningsdetaljer fra romertid. Da vi var her i år 2006 pågikk det arkeologiske utgravinger av det romerske forum.
Mer om havnen, festningshøyden og gamlebyen
Høyden på cirka 30 meter ved havnen var som skapt for forsvarsverk, og de siste som ligger her er fra venetiansk tid i middelalderen bygget på 1300-tallet. Det skal ha vært en befestning allerede cirka 900 år før vår tidsregning, bygget av lokale stammer, istrerne eller kanskje illyrere. Romerne bygde sitt capitolium her. I dag huser den stjerneformede festningen et interessant museum; Istrias Historiske Museum.
Et fint arkeologisk museum med samlinger fra steinalder til middelalder holder til i et venetiansk herskapshus ved høyden, også det innenfor gågaten. Restene av et romersk teater finnes også ved foten av høyden. Når du er her, bør du rusle hele runden i gågaten rundt denne høyden. Denne trivelige bilfrie gaten er omgitt av til dels meget gammel bebyggelse og kun avbrutt av små plasser med kafeer og restauranter, følger hele veien rundt, ved foten av høyden. Over alt er det små parker og vegetasjon som gir hele gamlebyen en frodig og grønn ramme. Her passerer du et par romerske byporter, venetianske herskapshus og gamle kirker. Det er virkelig trivelig her, og ikke minst, interessant.
Mer om Pula, den trivelige gamlebyen og hva du kan se og oppleve
Oppover mot høyden går det smale brosteinssmug mellom gamle hus. Den eldgamle, bitte lille bysantinske rundkirken Santa Maria Formosa, dekorert med mosaikker i “Ravenna-stil” ligger på nedsiden av “hoved-gågaten”, et par hundre meter utenfor forum. Litt etter denne passerer du den romerske Sergius-porten, sannsynligvis reist i år 29-27 før vår tidsregning, som minne etter tre Sergius-brødre – og tribunalen Lucius Sergius Lepidus i særdeleshet – som deltok i sjøslaget ved Actium i år 31 før vår tidsregning. Dette slaget vant Octavian over Marcus Antonius og Kleopatra, og lot seg senere opphøye til Augustus, et navn han også tok som keiser. Vi husker fra bibelhistorien at Augustus befalte at “alle skulle skrives inn i manntall”. Du er med andre ord på historisk grunn. Når du går hele runden og kommer rundt til den nyere delen av byen igjen, kommer du til de såkalte Tvilling-portene, også den fra romertid. I området finner du to andre interessante kirker; St Francis-kirken med kloster fra slutten av 1200-tallet, og den ortodokse St Nicolas-kirken, opprinnelig fra 500-tallet i “Ravenna-stil” (dekorert med fresker og mosaikker, som også i Porec), senere ombygget flere ganger.
Litt om Pula og byens tidlige historie
Pula ble sannsynligvis grunnlagt av lokale stammer og oppdaget av grekere i det sjette eller femte århundret før vår tidsregning. Byen er omtalt av lyrikerne Calimachus og Lycophron fra antikkens Alexandria allerede i Hellenistisk tid, i det tredje århundret før vå tidsregning – disse knytter bynavnet Polai til myten om Jason og argonautene på jakt etter det gylne skinn. Jason og Medea flyktet angivelig hit fra Cholkis. Romerne erobret for øvrig Istria og Colonia Pietas Iulia Pola Pollentia Herculanea i år 177 før vår tidsregning, og gjorde byen til koloni en gang i det første århundret før Kristus. Ekspertene strides om byen ble koloni under Cæsar eller Augustus, de enes om at det skjedde i den siste halvdelen av det første århundret før vår tidsregning.
Mer om Pulas historie for deg som er interessert
Etter Vestromerrikets sammenbrudd i år 476 ble Pula først inntatt av Ostrogotere, som styrte til år 538 og deretter underlagt Ravenna i år 540. Pula var allerede et viktig kristent senter og bispesete under Ravenna fra år 425. Senere ble Pula en viktig havn for det Østromerske bysantinske riket, og etter hvert innlemmet i dette. En tidlig bysantinsk kirke Santa Maria de Formosa fra 500-tallet står ennå. Sprøtt nok ble Pula en del av Karl den Stores Frankerrike i år 788, og ble senere styrt av lokale hertuger. Pula hadde en viktig strategisk beliggenhet mellom Venezia og Dubrovnik, og det ventet mange prøvelser i de kommende århundrene.
Pula – nedgangstider
Både Pisa, Venezia og Genova var blant dem som kjempet om herredømmet i denne delen av Adriaterhavet. Pisa inntok Pula i 1192 og Genova en kort periode på slutten av 1300-tallet. Den venetianske admiralen Pisani overvintret her i år 1378 med sin flåte. I det store og hele hadde Venezia overherredømme her fra tidlig på 1000-tallet til slutten av 1700-tallet. Da var Pula omtrent utryddet – det bodde kun 2-300 mennesker her. Senere, under det Ungarsk-Østerrikske Riket, fikk byen et kraftig oppsving som sjøfarts- og handelsby. Etter krigen ble Pula en del av det kommunistiske Jugoslavia, og etter sammenbruddet i 1992, en del av Kroatia. I dag er turisme en viktig næringsvei her. Vi har vært på besøk i Pula og skrevet om det på bloggen.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”174″]