Praha i Tsjekkia er kjent som en av Europas aller vakreste og vel bevarte byer. De siste årene er Praha blitt en av de mest populære storbyene for norske kortidsbesøk. Det er mange grunner til det. Gamlebyen, som er Prahas hjerte, er svært godt bevart og samvittighetsfullt restaurert. Prahas historiske senter ble i år 1992 oppført på Unescos liste over Verdensarven.
[adning id=”36830″]
Praha – på Unescos liste over Verdensarven
I Praha kan du oppleve hvordan en original middelalder-bebyggelse tar seg ut. Den østeuropeiske, litt fremmedartete arkitekturen skaper en spennende atmosfære, og er en fryd for mange å gå på oppdagelsesferd i. Det gamle bytorget ble i 1992 oppført på Unescos liste over Verdensarven. Best av alt er kanskje at prisnivået er ytterst behagelig i Praha. Selv om du besøker en populær storby er prisnivået lavt både i forretninger og på kafeer, ølstuer og restauranter. Et unntak er selve markedsplassen i gamlebyen, det gamle bytorget. Det er masser av fine muligheter for shopping i Praha, spesielt er krystall meget billig her.
Praha og shopping
De fleste av Prahas mest spennende forretninger har sentral beliggenhet i området rundt den langstrakte Vaclav-plassen i Nove Mesto. Novo Mesto betyr den nye byen og ligger rett syd for gamlebyen, Stare Mesto. Praha har en helt ok t-bane, som du absolutt bør prøve hvis du har lyst til å komme deg rundt i byen. T-banestasjonen ved Vaclav-plassen og shoppingstrøket heter Mustek. Her krysser for øvrig linje A og B hverandre, noe som gjør denne t-banestasjonen til et godt utgangspunkt for rundreiser i Praha. På Vaclav-plassen finner du de fine varemagasinene Myslbek Shopping Gallery, Cerna Ruse (Black Rose) og Slovansky Dum (Slavic House). Flere av gatene omkring Vaclav-plassen er bilfrie. Shopping er tydeligvis populært både blant fastboende og besøkende, og kan være temmelig folksomt her. Hvis du liker å gå på markeder, så finnes det flere slike i Praha – det største og viktigste i byen heter Praha Market og ligger i Holesovice. Holesovice er den siste nordligste metrostasjon på bane C, og dette fine markedet holder åpent fra mandag til fredag. Du vil også se at det er en mengde gateboder i sentrale deler av Praha der det selges alt mulig rart. Her kan du finne mye rart, som for eksempel klokker og militæreffekter fra kommunisttiden.
[adning id=”36832″]Praha – markedsplassen midt i gamlebyen
Prisnivået på fortausrestaurantene på markedsplassen eller bytorget i gamlebyen kan være overraskende høyt. Prisen på drikkevarer kan ligge på norsk nivå og vel så det. På fortausrestaurantene ved den astronomiske klokken på rådhustårnet er det spesielt stor tetthet av turister, særlig rundt hele klokketimer, da alle kommer for å se figurspillet. Du skal ikke mer enn tre minutters spasertur unna, så koster et glass øl ikke mer enn 6-7 kroner, selv om du fremdeles befinner deg i den velstelte gamlebyen. Dersom du oppdager en spennende restaurant eller ølstue, så nøl ikke med å gå inn. Det spruter ikke av serviceinnstilling over alt, spesielt ikke på de brune stedene. Sånn er det bare. Det betyr ikke at du ikke er velkommen. Ettervirkningene av 70 års kommunisme henger igjen. Praha er for øvrig en trygg by.
Hva du kan se og gjøre i Praha
Praha er temmelig stor i utstrekning. Heldigvis synes det som om tiden har stått stille i sentrum av byen. Det ikke er bygget skjemmende høyhus eller moderne arkitektur her. Praha har masser å by på, for deg som er litt nysgjerrig. Over alt i Praha finner du kneiper, øl-stuer og øl-haller, som både er verd et glass eller to og minst ett besøk. Prøv gjerne tradisjonsrike U Fleku eller U Chalice i nybyen. Begge to er ganske brune lokaler, med masse historie i veggene. Innbyggerne i Praha elsker både ølstuene og ølet sitt, som for øvrig regnes blant Europas beste. Øltypen Pilsener kommer fra området Pilzn, som ligger mellom Praha og grensen til Tyskland Det finnes også mange førsteklasses restauranter i Praha, noen av de beste er pussig nok drevet av en nordmann. Utviklingen i restauranttilbudet har vært intet mindre enn formidabelt, og det kommer nye spisesteder hele tiden. Oppfinnsomheten er stor, og du kan finne gourmetrestauranter i toppklasse med rokokkointeriører, like gjerne som moderne minimalistiske spisesteder av høy kvalitet. Fantasien er stor når det gjelder innredninger, her kan du virkelig bli overrasket. Praha har også en spennende jødisk bydel, med en synagoge fra 1200-tallet. Besøk gjerne den jødiske gravplassen og museene rundt den. Den eldste graven her er fra 1439. I mer enn 300 år var denne gravplassen det eneste stedet man hadde lov til å gravlegge jøder.
Mer om Praha og shopping
Du vil finne flere store varehus i sentrum av Praha. Varemagasinet Palladium er et av Prahas største, og ligger rett vest for det gamle bytorget i gamlebyen ved t-banestasjonen Namesti Republiky på line B. Vinorhadsky Pavilon er et gammelt innendørs marked fra 1902, som kan være spennende å besøke, ikke minst på grunn av den fine Art Noveau-arkitekturen. Utvalget her har en tendens til å variere fra år til år, så her bør du sjekke på forhånd. Spør på hotellet. Hit kommer du for øvrig med trikk nummer 11, gateadressen er Vinorhadskà nr 50. I dette området er det flere forretninger og varehus. Flere kvartaler i retning sentrum i denne gaten, Vinorhadskà nr 144, finner du et av Prahas aller største varehus, Palac Flora, som har et stort og godt tilbud av forskjellige forretninger. Hit kommer du med Metro A til Flora eller trikk nr 5, 6, 10 eller 11. Med mindre du har helt spesielle behov, finner du imidlertid det meste av shoppingmuligheter i strøkene rundt Vaclavplassen.
Mer om Praha og det gamle torget
Alle besøkende i Praha får med seg tre obligatoriske severdigheter i Praha. Det gamle bytorget, Karlsbroen og høyden på motsatt side av elven Vlatava, med St Vitus-katedralen. La oss bruke denne aksen som utgangspunkt for å orientere oss i Praha. Det gamle bytorget er en av de flotteste plassene som finnes, uansett hvilke andre offentlige plasser i verden man sammenligner den med. Her finner du storartet arkitektur fra nær sagt alle epoker, side om side. Ta deg tid til et lite studium av husene her, og bruk øyene både høyt og lavt. Her vil du finne dekorasjoner og figurer av forskjellig slag på hver eneste fasade, noen av dem mer enn 700 år gamle. Husk at dette er en levende bydel, med hus som blir brukt, til tross for at man føler at man er i et museum. Den mest dominerende bygningen er den gotiske Tyn-kirken som ble bygd i siste halvdel av 1300-tallet, med de flotte, fremmedartede og voldsomme spirene. Den astronomiske klokken på rådhustårnet, bygd av urmakeren Hanus cirka år 1490, er nok den severdigheten som tiltrekker flest mennesker. Hver hele klokketime kommer en mekanisk prosesjon med figurer til syne i lukene over den astronomiske klokken, og gjennomfører en bestemt forestilling til stor begeistring for tilskuerne. Byens myndigheter stakk ut øynene på klokkemakeren Hanus da han var ferdig, slik at han aldri skulle bli i stand til å bygge noe liknende. Takk skal du ha, liksom.
[adning id=”36063″]Mer om Praha og severdigheter
Karlsbroen (Karluv Most) ble påbegynt i år 1357 og er en av mange broer over elven Vlatava. Denne 530 meter lange broen fra middelalderen er meget solid konstruert, og har gjennom 6 århundrer båret fotgjengere, hestevogner og trafikk over elven fra gamlebyen til Lillesiden. I dag er den kun tilgjengelig for fotgjengere. At svært mange benytter den vakre Karlsbroen er ikke så rart. For det første er den i seg selv en severdighet, vakkert dekorert med skulpturer ved hvert brospenn. Dessuten leder den fra Gamlebyen gjennom et flott brotårn i gotisk stil fra sent 1300-tall, tegnet av den kjente arkitekten Peter Parler, som også var mannen bak Vituskatedralen på høyden på den andre siden – Lillesiden. Karlsbroen leder deg nemlig i retning av høyden og katedralen. Når du er kommet over på Lillesiden møter du en bratt bakke belagt med brostein, der det ligger kneiper, kafeer og butikker på begge sider oppover mot høyden og Praha-borgen. Helt øverst i gaten til høyre før du kommer opp til Praha-borgen, ligger det en terrasse med utendørs servering. Merk deg at Praha har særegne ølhaller eller ølstuer, som du absolutt bør besøke – gjerne på kveldstid. Tsjekkia produserer noen av verden beste ølmerker, og her får du både Pilzner og mørkere øltyper. Mest kjent er Pilzner Urquell, Staropramen, Plzenske, Velkopopovicky kozel og Budvar.
Enda mer om Praha, kultur og severdigheter
Praha er gammel by. Det har vært bosetninger i Vlatava-dalen helt siden første halvdel av tusentallet før vår tidsregning. En skikkelig by ble det imidlertid først på 800-tallet, da en prins ved navn Borivoj som tilhørte et Premysld-dynastiet bygde en borg på høyden over dagens Praha. Det ble utover 900- og 1000-tallet bygd tre kirker, et slott og et kloster her. Den nåværende gotiske St Vitus-katedralen som ble påbegynt i 1344 av arkitekten Mattheus av Arras og fullført av Peter Parler er bygd på samme sted hvor det tidligere har stått en romansk kirke. Det kan du selv se i krypten, der det er rundbuer som er benyttet i murene. Hvis du har øyene med deg inne i kirken vil du se hvordan Parler benytter hvelvribber i vifteform for å støtte de tre gotiske buene som utgjør Den Gylne Portalen på høre siden av katedralen. Merk deg også de vakre glassmaleriene fra 1900-tallet i Art-Deco-stil når du er inne i katedralen. Ta deg god tid og bruk øynene – her er det fantastiske utsmykninger fra gulv til tak, også i sidekapellene. Fra koret innerst i St Vitus-katedralen går det en korridor til Kongeslottet.
Praha-borgen, kongeslottet, St. Georgklosteret og den gylne gaten
Kongeslottet er bygget i tre omganger. Det første slottet, som nå utgjør kjelleren og grunnplanet ble bygd i romansk stil med rundbuer og ferdigstilt rundt år 1135. Senere herskere, som Karl den 4, mannen bak Karlsbroen, som hersket mellom 1346 og 1378, bygget i bredden og høyden oppå dette, og en av hans etterfølgere bygde blant annet den praktfulle sengotiske Vladislav-salen. Inne i Praha-borgen kan du også se det flotte St Georg-klosteret, som i dag er kunstmuseum med helt enestående samlinger av kunst fra blant annet renessansen og barokken og den såkalte Rudolf-manierismen fra siste halvdel av 1500-tallet, da Praha en kort periode var senter for denne overgangsstilen fra renessansen til barokken.
Mer om Praha-borgen kunst og kultur
Nederst i Praha-borgen, helt i bakkant, finner du en rekke beskjedne hus i gaten Zlatá Ulička, som betyr “Gullgaten”. Husene ble bygget på 1500-tallet, og er malt i muntre farger. Navnet Gullgaten eller Alkymistgaten kom til som en følge av en rykteflom om at alkymister hadde funnet formelen til å produsere gull her. Det har imidlertid aldri bodd alkymister i gaten. Husene tjente som tjenesteboliger for vakter og soldater, og utgjør i dag et pittoresk kunstnerstrøk. I ett av disse bodde forfatteren Franz Kafka i en periode. I St. Georg-klosteret bør du spesielt få med deg kirken St.-Georg-basilikaen, som har praktfulle malte renessanseinteriører. I den andre borggården finner du en godt bevart hemmelighet; nemlig Billedgalleriet. De gamle stallene ble på 60-tallet ombygd til gallerier som skulle huse kunst samlet etter Rudolf den 2. Her kan du i dag se mesterverk av renessanse- og barokkunstnere som Titian, Rubens, Tintoretto, Veronese, Guido Reno og tsjekkiske barokkunstnere som Jan Kupecky og Petr Brandl. Her er også restene av den første kirken fra 800-tallet.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”233″]