Poitiers har et meget trivelig og pittoresk historisk sentrum, med en mengde bindingsverkshus, og flere kirker og profane bygg fra middelalderen. Den gamle byen Poitiers er berømt, kanskje først og fremst fordi det var her den muslimske ekspansjonen ble slått tilbake i tidlig middelalder. Det skjedde i år 732, da forløperen til det karolingiske dynastiet, Karl Martell, slo araberne i et voldsomt slag, og med det ble utgangspunktet for en ny frankisk kongeslekt. Poitiers var også åstedet for et stort slag i 1356 under hundreårskrigen mellom England og Frankrike. Aquitaine tilhørte på 11-, 12- og 1300-tallet England. Franskmennene tapte dette slaget, men vant krigen.
[adning id=”36830″]
Poitiers – en levende gamleby
Den historiske delen av Poitiers er ganske omfattende og avgrenses av elven Clain i sør og øst, Boulevard de Grand Cerf i vest og av jernbanestasjonen og næringsområder i nord.
Poitiers er spesielt kjent for sine mange bygninger oppført i romansk stil, det vil si frem til omtrent år 1150-1200. Poitiers har etter vår mening skapt en perfekt ramme for en levende gamleby, der bilfrie gater, butikker, restauranter med utendørs servering, kirker og åpne plasser utgjør en pittoresk og trivelig arena for menneskelig samvær. Når du rusler rundt i gamlebyen her, bør du la blikket vandre både høyt og lavt. Her vrimler det av bonusmateriale for den som er opptatt av arkitektur og kunst. På de mange flotte bindingsverkshusene fra middelalderen vil du finne helt unike bygningsdetaljer.
Poitiers stolthet – Notre-Dame-la-Grande
Den mest kjente av kirkene er den romanske Notre-Dame-la-Grande, som er bygget cirka år 1130-35. I motsetning til hva navnet antyder, er kirken slett ikke stor. Den ligger på en åpen plass hvor også byens faste matmarked Les Halles, befinner seg, i tillegg til en rekke restauranter, kafeer og barer med utendørs servering. Notre-Dame-la-Grande er en meget spesiell kirke. Den romanske fasaden er dekorert til det ytterste, om vi får lov til å uttrykke oss slik; her finnes knapt en stein som ikke er dekorert.[adning id=”36832″]
Som du kan se av bildene, er fasaden delt i tre partier, flankert av to tårn. Øverste del av fasaden er forbeholdt Kristus in Mandorla, en stående oval med Kristus på tronen. Midtre del av fasaden har et sentralt vindu rett under ovalen og rett over portalen, med blindbuer som avbilder seks av de tolv apostlene på hver side. Inne i kirken blir du slått av de vakkert malte søylene i forkjellige farger og mønstre. Helt oppe under taket i koret er det en vakker freske av Kristus og Maria fra romansk tid. I kirkens himling for øvrig er det flere fresker som er sterkt medtatte av tidens tann. Interiørene i Notre-Dame-la-Grande gjør inntrykk. Hvis du besøker byen, er denne vakre kirken et must.
Poitiers – mer om gamlebyen
Rett rundt hjørnet for Place Charles du Gaulle, hvor Notre-Dame-la-Grande ligger, finner du det store Palais de Justice, hvor Jeanne d’Arc i mars-april år 1429 ble forhørt av teologer om sin angivelige kallelse fra Gud før hun fikk tillatelse til å delta i krigen mot engelskmennene – hennes første oppgave ble å bryte beleiringen av Orleans, noe hun også maktet.
Når du benytter gågaten Rue des Cordeliers kan du se deler av den opprinnelige bygningen fra 1100-tallet. I en klesforretning vis-à-vis, finner du restene av en gotisk kirke(!). Se fotos. Hvis du går den andre veien rundt Palais de Justice, møter du en flott renessansefasade, som skjuler en arkitektonisk perle; hallen i Palace de Poitiers, som var Anjou-hertugenes sete før det ble justisbygning. Den engelske kongen Richard Løvehjerte (1157-1199) var for øvrig hertug av Aquitaine, som den gang tilhørte England, og han oppholdt seg her i perioder. Når du er her, bør du også rusle nedover i gatene mot elven. Her ligger flere av de eldste bygningene i Poitiers, i tillegg til det innholdsrike og severdige Musée Sainte-Croix i et stygt, nytt bygg.
[adning id=”36063″]Poitiers – nedre del av gamlebyen
Fra Place Charles du Gaulle, hvor Notre-Dame-la-Grande ligger, kan man enten følge Grand Rue nedover, eller rusle et kvartal vestover i Ru Marché de Notre Dame og deretter følge Rue de Cathédrale nedover. Følger du sist nevnte, kommer du til plassen hvor den dominerende Cathédrale St.-Pierre strekker sine massive tårn mot himmelen. Denne meget store og meget vakre katedralen ble påbegynt av Henry II og Eleanor av Aquitaine, og er Poitiers i særdeleshet største kirkebygg. Når du er her skal du legge merke til de flotte korstolene, som er Frankrikes eldste. Ved kirkens parkeringsplass ligger det også bygninger av interesse. På den andre siden av katedralen ligger Baptistérie Ste.-Jean fra 300-tallet, en av Frankrikes aller eldste bygninger, oppført allerede i romertiden. Denne lille kirken er i dag museum og åpent for publikum. Her finnes unike fresker fra tidlig middelalder og sarkofager fra 4-500-tallet.
Poitiers – flere kulturseverdigheter
Nedenfor katedralen mot elven, finner du nok en romansk kirke, som er verd en titt, nemlig Eglise St.-Radegonde. Ikke minst interiørene er verd å få med seg her. Fargerike skårne søyler og flotte fresker skaper et livaktig interiør. Kirken er bygget over graven til Radegonde (eller Radegund), en frankisk prinsesse som levde fra år 520 til 586, som grunnla Frankrikes første nonnekloster her nede ved elven i siste halvdel av 500-tallet. Nærmeste nabo til dette gamle dåpskapellet er Musée Sainte-Croix. Som nevnt holder dette til i en stor, moderne og langt fra vakker bygning. Museet er imidlertid verd et besøk. Her er bygningsrester fra romertid, kirkekunst og gjenstander fra middelalderen, interiører og en egen avdeling for malerier og skulptur fra 17-1900-tallet. I forgården kan du finner rester etter blant annet romersk arkitektur.
Poitiers – flere gamle kirker
Øverst i Poitiers gamleby, ved jernbanestasjonen, finner du en kirke som ble grunnlagt på 500-tallet, St.-Hillaire-le-Grand. Denne kirken har vært utsatt for brann, ødeleggelser og utvidelser, og består derfor av flere stilarter. Det du ser av kirken i dag, er i hovedsak fra 1100-tallet. Kirken er ellers en del av pilegrimsleden til Santiago de Copostela, som er oppført på Unescos liste over Verdensarven. Kirken er oppkalt etter den første biskopen i byen, Hillarius, som virket og spredte evangeliene i årene 350 til 367.
En annen gammel kirke er Eglise St.-Porchaire, som har fasaden mot gågaten av samme navn, inneklemt mellom andre bygninger. På slutten av 800-tallet, etter at norske vikinger hadde skapt litt uorden i byen, ble denne kirken bygget. En helgen av samme navn er gravlagt i en sarkofag som du fremdeles kan se her.
Poitiers – en viktig by i romertiden
Allerede før romerne erobret denne delen av Frankrike, ble dagens Poitiers av Cæsar benevnt som Oppidum Limonum Pictonum/Pictavi etter den galliske stammen Pictones, som hadde byen som sitt administrasjonssenter. Både byen og området Poitou har navn etter denne galliske stammen. Pictonerne valgte å samarbeide med romerne, noe som fikk Cæsar til å kalle dem en av de siviliserte stammene i Gallia. Etter at 8000 pictonere ble sendt til Bretagne for å slå ned et lokalt opprør der i år 52, ble imidlertid stemmen splittet. Det kom senere til opprør også i Poitiers, som Cæsar selv tok seg av. Etter dette ble Poitiers en viktig romersk garnisonsby, og det ble blant annet bygget et enormt amfiteater her, som etter sigende var like stort som det du i dag kan se i Nimes. Dessverre ble amfiteateret revet i år 1857. Det finnes bare rester igjen av et romersk bad fra 100-tallet etter vår tidsregning. Romerne bygde også tre akvedukter i byen. Restene etter romersk bebyggelse kan sees i Musée Sainte-Croix, som sannsynligvis ligger omtrent der det romerske forum en gang lå for nærmere to tusen år siden.
Poitiers – to moderne severdigheter og et gammelt universitet
Rett ved siden av Musée Sainte-Croix ligger en moderne bygning med en hvit kuppel og forstyrrer utsikten til katedralen. Bygningen og kuppelen tilhører Médiathèque Francois Mitterand, og huser et bibliotek, samt forskjellige muligheter for visninger av forskning, tekniske nyvinninger etc. Cirka 7 kilometer utenfor byen ligger Futurescope, en temapark som presenterer tekniske nyvinninger og det aller siste innen visuell teknologi, hvor du eksempelvis ved hjelp av 3D-teknikker kan prøve hvordan det er å være et insekt. Dette er en fornøyelsespark med teknologiske attraksjoner i en futuristisk arkitektonisk ramme, hvor grensene mellom virkelighet og det utenkelige med stort hell er forsøkt visket ut.
Universitetet i Poitiers ble grunnlagt allerede i år 1431 og har hatt store tenkere som François Rabelais, René Descartes og Francis Bacon knyttet til seg. Hele 27.000 studenter sørger for at Frankrikes nest eldste universitetsby er både åpen, livlig og frilynt.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”58″]