Palma de Mallorca er en meget vakker, trivelig og spennende by å besøke. Palma er livlig, og her vrimler det av forretninger, fortauskafeer, restauranter og barer. Det er meget gode shoppingmuligheter i Palma de Mallorca. Palma er hovedstaden i den selvstyrte provinsen Balearene, og har med forsteder nesten 450 tusen innbyggere. Palma har en stor lystbåthavn, og her finner du båter og mennesker av alle nasjonaliteter. Palma har unike kulturskatter helt tilbake fra tidlig middelalder.
[adning id=”36830″]
Mer om Palma
Palma de Mallorca er en gammel by med en omfattende historie. Byen er spesielt stolt av sin enorme gotiske middelalder-katedral Sa Seu, som ligger ved den store, åpne og travle havnen. Palma de Mallorca er en by med mange smågater og åpne plasser, ikke minst gjelder det den flotte gamlebyen.
Palma de Mallorca – katedralen og gamlebyen
Spesielt er området bak katedralen hyggelig. Deler av denne gamlebyen er også kjent for sine Art Noveau-bygg, bygget for om lag 100 år siden i en meget spesiell, spansk arkitektonisk avart kalt modernismen. Men mye av det du ser når du rusler rundt i de smale gatene og smugene i gamlebyen peker bakover mot den arabiske arven fra middelalderen. Mallorca og Balearene var maurisk – arabisk fra cirka år 710 til år 1235. I løpet av denne perioden herjet for øvrig norske vikinger balearene, både på 800- og 900-tallet, samt under Sigurd Jorsalfars Korstog i år 1108-09. Sigurd herjet imidlertid bare på Formentera og Ibiza, der han til gjengjeld forårsaket betydelige mengder neseblod, for å si det mildt.
[adning id=”36832″]Mer om gamlebyen i Palma
Den åpne plassen Passeig des Born er et godt utgangspunkt for deg som ønsker å oppdage den historiske bydelen ved katedralen. Denne fine plassen har flere serveringssteder hvor du kan slå deg ned og observere folkelivet. Gamlebyen er relativt kompakt, og det er masse å oppdage. Du bruker et snaut kvarter fra havnen og opp til avenyen, som følger restene av de gamle bymurene rundt hele den historiske bydelen i et stjernemønster. Vær klar over at det finnes godbiter for historisk interesserte, også utenfor dette området, som for eksempel Castell de Bellver, som ligger et par kilometer utenfor bykjernen. Mer om borgen i eget avsnitt.
Litt historisk bakgrunn for hva du kan se i gamlebyen i Palma
Mallorca var et selvstendig kongerike mellom år 1276 og 1349, og styrte over store områder i blant annet Sør-Frankrike. I Perpignan finnes det eksempelvis et enormt Palais des Rois de Majorque. Som bakteppe skal vi huske at Mallorca var styrt av muslimske murere helt siden 700-tallet. I år 1229 gikk en prins av Aragon, Jaume I, den gang bare 16 år gammel, løs på maurerne og hadde i løpet av 1235 erobret de baleariske øyene. Han igangsatte et omfattende nybyggingsprogram i Palma, som skulle bli hovedstaden i kongeriket – han lovet at den eldste sønnen skulle bli konge etter sin død, som Jaume II også ble, dog under Aragons krone.
Palma de Mallorca – den historiske bydelen
La oss begynne med den gotiske katedralen og de nærmeste omgivelsene. Det første Jaume I gjorde, var å bygge om det mauriske, arabiske kongepalasset Almudaina i Palma, (nabo til katedralen) til en kristen residens. Det skjedde i første halvdel av 1200-tallet. Etter at dette var gjennomført ble det lagt grunnsteiner til flere kirker i gamlebyen. Nå skulle 500 års arabisk dominans viskes bort og erstattes med kristen arkitektur. Fransiskanerkirken San Francesc var den første som ble fullført, i år 1286. Sognekirken Santa Eulàlia ble påbegynt midt på 1200-tallet med sto ikke ferdig før langt ut på 1300-tallet. Begge disse gamle, vakre kirkene ligger litt lenger opp i gamlebyen, kun noen hundre meter å gå fra katedralen, og bare med et kvartal mellom dem. San Francesc har en vakker klosterhage, med fine gotiske detaljer. Ved begge kirkene finner du trivelige åpne plasser med serveringssteder. Merk deg også at flere av de større gågatene i gamlebyen tilbyr glimrende shoppingmuligheter.
Palma de Mallorca – katedralen ved havnen
Katedralen Santa Maria kalles gjerne Sa Seu og er kroneksempelet på den særegne katalanske gotikken, og et uhyre elegant, kompakt og vellykket bygg. Katedralens horisontale kropp skjuler det faktum at det er hele 42 meter under taket i det kraftige skipet, som sto fullført i år 1369 – “kledd inn” i to systemer med strebebuer. Palmas vakre katedral Sa Seu gjør en bastant, men samtidig elegant inntrykk, sett utenfra. To rader strebebuer i forskjellige høyder og dimensjoner gir en profil som er umulig å ta feil av, og vanskelig å glemme, fra den gang man ser Sa Seu første gang. Katedralen ble for øvrig i år 1901 oppusset innvendig av ingen mindre enn Antoni Gaudi, Barcelonas store sønn og modernist-arkitekt.
Mer om katedralen Sa Seu
Katedralen ble bygget oppe på rester av moskeen Medina Mayurqa, som ble revet allerede i første halvdel av 1200-tallet. Man antar at den katalanske arkitekten Berenguer de Monatgut, som sto bak katedralen i Manresa og katedral Santa Maria del Mar i Barcelone, også har hatt fingre med i spillet her. Byggmesteren Guillem Sagrera sto imidlertid for ferdiggjøringen av katedralen, og fikk senere i oppdrag å tegne og oppføre den elegante børsen La Lonja – ved havnen, på den andre siden av Avinguda d’Antoni Maura – som ble påbegynt i år 1425, i flamboyant gotisk stil med elegante tvinnede søyler innvendig. Derfra dro han til Napoli og bygde Castel Nouvo. Rett overfor La Lonja ligger for øvrig Consolat de Mar fra renessansen. Få også med deg disse, når du først er her.
[adning id=”36063″]
Palma – godbiter i området rundt katedralen
Museu Diocesà ligger i biskopens palass rett i bakkant av katedralen. Her finner du kirkekunst og religiøse skatter helt tilbake fra tidlig middelalder. Museu Sa Seu ligger rett ved siden av katedralen. Rett overfor katedralens vestfasade kan du se det kongelige palasset Almudaina, som opprinnelig hadde vært et maurisk, muslimsk palass og i dag er et museum. Få med deg det gotiske kapellet, Santa Ana. I samme område, et steinkast lenger bort fra den andre enden av katedralen, ligger de gamle arabiske badene, Banys Àrabs fra 900-tallet vis-à-vis Museu de Mallorca en påminnelse fra den gang byen var underlagt kalifatet Cordoba. Museu de Mallorca holder til i et gammelt palass, og huser samlinger av gjenstander fra romertid, maurisk tid og middelalderen. I dette området, som over alt i Palmas gamleby, finner du herskapshus med karakteristiske patios, gårdsplasser, som ofte er arkitektoniske perler helt tilbake fra gotikken på 12-1300-tallet. Det gamle jødekvarteret ligger i bydelen Sa Calatrava i gamlebyen, rett ved den gotiske kirken Sant Francesc. I hjertet av “Call” som det jødiske kvarteret kalles, finner du barokke kirken Montisió, bygget oppe på en gammel synagoge. Jødene ble kastet ut av Spania sammen med de siste mauriske muslimene i år 1492.
Mer om Palmas fine museer
Ved Paseo Sagrera Avenue finner du det spennende Es Baluard Museum of Modern Art. Samlingene her omfatter en rekke kunstnere av internasjonalt format, som Cézanne, Gauguin, Picasso, Tàpies, Kiefer og Barceló. Et annet must for den kunstinteresserte er Fundacio Pilar & Joan Miró Foundation, også omtalt som the March Foundation, med flotte samlinger av kunstnere som Miró, Dalí og Juan Gris. Her arrangeres det også temporære utstillinger.
En rusletur, butikker og Art Noveau-arkitektur
Du bør ta deg en rusletur i gamlebyen. Få europeiske byer kan oppvise et slikt utvalg av arkitektoniske detaljer og godbiter, som den historiske delen av Palma de Mallorca. Følg godt med når du spaserer i gamlebyen, for her er det mange fine eksempler på Art Noveau. I Spania fikk denne nye retningen innen (også) arkitekturen en bred tilslutning under betegnelsen modernismen. Den mest kjente spanske arkitekten het Antoni Gaudi, som blant annet tegnet en rekke betydningsfulle bygg i hjembyen Barcelona, som La Sagrada Familia, Casa Milo og Casa Battlo, i tillegg til parkanlegger Parc Güell. På Plaza Rei Juan Carlos ligger Caixa Foundation i det gamle Grand Hotel, og rett over gaten en litt senere Art Deco-bygning, bakeriet El Forn des Teatre, som dessuten serverer tradisjonelle “ensaimadas”, sprø spiralformede kaker, og sin berømte “gató”, angivelig Spanias beste mandelkake. Ved Plaza Mayor finner du mer Art Noveau – her begynner også de store avenyene, som tar over for den sjarmerende gamlebyen. Når du rusler nedover mot havnepromenaden igjen herfra, så er det naturlig å passere Plaza de Cort, Rådhuset, Palau Vivot og den barokke kirken Santa Eulària. Rådhuset kalles “Cort”, og er en barokk bygning bygget oppå et hospital fra 1500-tallet. Området du nå passerer, kan også by på det neo-Mudejar-bygget Can Corbella, Can Forteza Rey og modernistbygningen “El Águila” (spansk Art Noveau).
Castel de Bellver – kongedømmet Mallorca
Castel de Bellver ligger vakkert til på en høyde cirka 110 meter over havet. Den andre kongen etter gjenerobringen, Jaume den II., bestilte slottet som en sommerresidens. Castel de Bellver er et interessant stykke arkitektur; oppført mellom år 1309 og 1314 som et sirkelrundt forsvarsbygg, med fire massive tårn og en usedvanlig vakker borggård med romanske arkader i første etasje og en fremskutt gotisk arkade rundt galleriet i andre etasje. Borggården med de flotte arkadene er alene grunn god nok til å ta turen hit. Det mallorcanske kongeriket ble kortvarig, og Bellvers funksjon som sommerresidens, likeså. Kort etter ble Castel de Bellver benyttet som fengsel – og det varte helt til år 1915! Selve konstruksjonen har fått kunsthistorikere til å undres om arkitekten har vært inspirert av det 60 år eldre bygget Castel del Monte Apulia i Sør-Italia. Uansett, bygget er vakkert, vakkert ligger det i terrenget og vakker er utsikten over Palma by herfra.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”212″]