Palermo på nordkysten av Sicilia er øyas hovedstad og største by. Palermo ligger vakkert til ved en bukt inntil en stor klippeformasjon, Monte Pellegrino. Palermo er omgitt av fjell på alle kanter, og befinner seg derfor i et lunt, skjellformet, fruktbart landskap, som kalles Conca d’Oro – det gylne skjellet. Palermo ble i år 2015 oppført på Unescos liste over Verdensarven.

[adning id=”36830″]

Palermo – med greske, arabiske og normanniske røtter

Palermo er en helt unik by, med en mengde severdigheter, mange av dem knyttet til arkitektur. Palermo har nemlig en blanding av stilarter innen arkitekturen, som du ikke finner maken til noe sted i verden. Årsaken til det er svært omskiftelige politiske forhold; Sicilia og spesielt Palermo, har blitt formet av erobrere fra vidt forskjellige kulturer, som gjennom århundrene har hersket her. Les mer om det under Palermos historie lenger ned.

Mer om Palermo

Palermo er ingen utpreget badeby, selv om det finnes helt ok strender på østsiden av byens store havneområde. De fleste feriegjestene kommer for å se storslagen arkitektur og oppleve Palermos fremmedartede atmosfære. Palermo har nesten 800 tusen innbyggere, er Italias 5. største by, og fremstår som en eksepsjonelt selvmotsigende og variert by. Her finner du alt fra arkitektoniske perler, til slitte grå bygårder i forfall.

Palermo, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Palermos vakre normanniske duomo eller cattedrale ble påbegynt i år 1184.

I gamlebyen er det stedvis riktig livlig, med smale smug og hektiske frukt- og grønnsaksmarkeder. Byens største marked, Vucchiria ved Via Roma, er et afrikansk-arabisk inspirert marked som strekker seg gjennom det slitne Loggia-kvarteret, og som på mange måter er essensen av Palermo. Palermo er en en spennende by å oppdage. Over alt i byen finner du dessuten åpne plasser med restauranter og kafeer med utendørs servering, hvor du kan slå deg ned for en forfriskning eller et lite måltid og se på byens travle liv. I Palermo finner du et bredt utvalg av spisesteder som serverer mat basert på mange forskjellige lands kjøkken. Lokale spesialiteter basert på fersk sjømat anbefales.[adning id=”36832″]

Palermo, duomo, katedral, Palermo, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Her kan du tydelig se den arabiske påvirkningen på Palermos katedral.

Palermos historie

Palermo ble, i likhet med Karthago i Tunis, grunnlagt av fønikiske kolonister og handelsfolk allerede rundt år 800 før Kristus. Palermo ble erobret av grekerne i år 276 før Kristus, men ble romersk allerede om lag 30 år senere under den første punerkrigen. Etter om lag 600 års romersk herredømme gikk romerriket i oppløsning, og da så den germanske stammen Vandalene sin mulighet. De ble fulgt av ostrogotere, som igjen ble fulgt av Bysantinere. Araberne ved maurerne erobret Palermo i år 834 og hersket her til 1072. De ble husket for et liberalt og humant islamsk styre med blant annet religionsfrihet. Deretter fulgte normannerne, først Robert Guiscard, så broren Roger I – den første normanniske kongen av Sicilia – senere hans sønn Simon, dennes bror Roger II, alle etterkommere av vikingkongen Gange-Rolv, som slo seg ned i Rouen-området på begynnelsen av 900-tallet og ble slått til hertug av Normandie i år 911, i følge de historiske kildene.

Palermo, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Palermo ligger i ly av fjellene.

Mer om Palermos historie

Sør-Italia og Sicilia med Palermo ble et knutepunkt for normannere på 1000- og 1100-tallet, ikke minst i forbindelse med korstogene til Jerusalem. Sigurd Jorsalfar var eksempelvis innom i Palermo i år 1110 og besøkte Roger II. Pussig nok oppnådde disse eventyrerne fra Normandie fullt herredømme over hele Sør-Italia, inklusive Napoli, et ”familieforetak” med normanniske slektninger og inngiftede innsatt i alle viktige maktposisjoner. De normanniske kirkene på Sicilia er en fusjon mellom vestlig romansk, bysantinsk og islamsk stil. Det hele varte til slutten av 1100-tallet. Da ble Sicilia en del av det tysk-romerske keiserdømme, etterfulgt av aragonske (spanske) konger, og etter det erobret av det samlede spanske kongedømmet. Det varte helt til 1700-tallet, da Sicilia ble kasteball mellom en rekke europeiske kongehus, til 1848 da øya oppnådde selvstendig for en kort periode, for så å bli innlemmet i Italia i 1860. Sicilia ser nok på seg selv som en selvstendig nasjon, og er etter mye politisk uro gitt stor grad av selvstyre.

Cattedrale de Palermo, Palermo, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Den storslåtte Cattedrale de Palermo. Foto: Giovanni Dall’Orto/Wikipedia.

Normannisk arkitektur i Palermo

Den muslimske erobringen av Sicilia i år 834 ble starten på en tid da tidlig middelalder-arkitektur ble tilført viktige islamske impulser. Senere, da øya ble erobret av normannerne i siste halvdel av 1000-tallet, ble Sicilias byggeskikker nok en gang tilført fremmede impulser, denne gangen vestlige. Under de normanniske herskerne oppstod det en særegen blandingsarkitektur, som tok opp i seg ulike kulturelementer. I dag finner du en håndfull kirker og klostre med kjennetegn som normanniske vesttårn i spennende kombinasjon med arabiske og bysantinske dekorasjoner. Praktfulle eksempler på dette er katedralen i Palermo, Duomo, påbegynt 1184 og Palazzo Reale, et normannisk byggverk med arabisk kjerne og det fantastiske Cappella Palatina fra 1132, i tillegg til Duomoen i Monreale rett ovenfor Palermo (15 km unna) påbegynt i 1172, som også har en vakker klosterhage. Glem ikke den tidligere klosterkirken San Giovanni degli Eremiti med de røde kuplene bygget mellom 1132-48, et annet eksempel på islamsk byggetradisjon – en opprinnelig moské fusjonert med en normannisk kirke og et kloster. La Martorane på Piazza Bellini er en annen flott kirke i kombinert normannisk og islamsk stil, bygget i 1140.

Monreale, Palermo, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Klosterhagen som tilhører den normanniske duomoen i Monreale, 15 kilometer ovenfor Palermo.

Et annet prakteksempel på normannisk arkitektur på Sicilia, finner du i byen Cefalu – her er Duomoen, med utvendig umiskjennelig normannisk arkitektur, men med en maurisk/arabisk bruk av tofarget stein innendørs, og mosaikker fra år 1148 i bysantinsk stil.

Mer om kunst, kultur og arkitektur i Palermo

Palermo er også kjent for arkitektur i andre stilarter, som barokk og Art Noveau. Den vakre jesuittkirken Gesu i Albergheria-området ferdigstilt i 1633 er et prakteksempel på hva sicilianske håndverkere klarte å få ut av den overdådige barokke stilen. Kirken Santa Caterina er også siciliansk barokk av ypperste merke, med interiørdekorasjoner fra 1600- og 1700-tallet. Se spesielt taket, med illusjonistiske freskoer. Barokk-kirkene San Domenico og Oratorio del Rosario di San Domenico er sammen med Oratorio del Rosario di Santa Cita og Oratorio di San Lorenzo eksempler på barokk og stukkatur. Her finnes også en rekke vakre skulpturer. Museo Archeologico Regionale er et meget viktig museum med omfattende samlinger av arkeologiske funn fra hele Sicilia. Galleria Regionale har en flott samling av spansk sengotikk og italiensk renessanse. Flere kvartaler langs Via Roma i Palermo har flotte bygg i Art Noveau-arkitektur, en stil som spredte seg i hele Europa rundt år 1900, kjent i Spania, Frankrike og Italia under dette navnet (i Nord-Europa og Norge: Jugend).

[adning id=”36063″]

[mappress mapid=”138″]

Duomo, Palermo, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Fra duomo Palermos særegent dekorerte apside.

duomo, Palermo, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Inne i Palermos duomo finner du sarkofager der de normanniske kongene er gravlagt.

Den normanniske Palazzo Reale, Palermo, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Det er dimensjoner over det normanniske Palazzo Reale i Palermo.

Cappella Palatina i det normanniske Palazzo Reale, Palermo, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Praktfulle interiører i Cappella Palatina i det normanniske Palazzo Reale.

Duomoen i Monreale, Palermo, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Duomoen i Monreale ble påbegynt i år 1172 av normannerkongen Vilhelm II.

Benediktinerklosteret i Monreale, Palermo, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Vakre arabisk-inspirerte søyler rundt hagen til benediktinerklosteret i Monreale.

Palermo, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Fra Palermos gamleby.

Palermo, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Katedralen i Palermo igjen, legg merke til de arkitektoniske detaljene.

Palermo, Sicilia, normannisk, Sør-Italia, Italia

Cattedrale di Palermo er enorm.