Napoli har kultur, kunst, arkitektur, shoppinggater, restauranter, museer – og katakomber. Napoli har en mer enn 2.700 år lang og dramatisk historie, som involverer alt fra antikkens grekere til våre fjerne slektninger normannerne. Napoli har et vell av kulturhistoriske severdigheter å by på fra antikken til nåtid. Napolis flotte og spennende historiske bydel ble i 1995 oppført på Unescos liste over Verdensarven.
[adning id=”36830″]
Mer om Napoli
Napoli er Sør-Italias største by, og ikke spesielt godt kjent av norske feriereisende, annet enn fra media. Napoli har masser av sjarm og attraksjoner å tilby sine feriegjester. Napoli har eksempelvis et av verdens mest spennende arkeologiske museer. Ikke langt fra Napoli og den aktive vulkanen Vesuv ligger oldtidsbyene Pompeii og Herculaneum, som ble dekket av aske i år 79 etter Kristus, etter et voldsomt vulkanutbrudd. Men Napolis severdigheter stopper ikke med dette. Les mer om hva Napoli har å by på av mat, kunst, arkitektur, bademuligheter, severdigheter, kirker, museer og trivsel nedenfor.
Napoli – også et utgangspunkt for utflukter og opplevelser
Napoli er, ved siden av å være et selvstendig feriemål, også et suverent utgangspunkt for å oppleve andre historiske severdigheter av verdensklasse. Steder som Pompeii, Herculaneum, Amalfikysten, Sorrento og Paestum er i rimelig nærhet i sydlig retning. Nordover kommer du til en rekke bukter med vakre badebyer, som nabobyen Pozzuoli, Miseno eller Bacoli. Her finner du også en av de aller eldste greske bosetningene i Italia – Cumae – som greske kolonister fra Evia (Euboia) grunnla så tidlig som rundt år 750 før Kristus. De gamle romerske byene Caserta og Santa Maria Capua Vetere i innlandet nord for Napoli er også verd et besøk. Du kan også foreta dagsturer østover mot for eksempel Benevento og en mange andre små pittoreske landsbyer i fjellene. Glem heller ikke at du reise vestover fra vakre Napoli – til de sagnomsuste, romantiske øyene Ischia, Capri og Procida.
[adning id=”36832″]Enda mer om Napoli
Napoli har et utrolig utvalg av historiske severdigheter, og du har ikke sjanse til å få med deg alt under ett besøk. Utfordringen er å få representativt inntrykk av denne spesielle og myldrende byen. Nedenfor finner du en oversikt, bydel for bydel, over en mengde severdigheter i Napoli. Inndelingen av Napoli er geografisk, slik at du får en oversikt over hva som finnes av forskjellige severdigheter, om du er syd, øst, vest eller nord i sentrum. Husk at Napoli er viden kjent for et ufattelig variert og ”grunn-italiensk” kjøkken, der både livsglede, temperament og menneskelig varme hører med – det napolitanske kjøkken må du simpelthen ut blant folket for å oppleve! Kom deg derfor ut på restauranter, kafeer og barer – og de finnes over alt for en lang lunsj eller en ditto middag. Ta den tiden du trenger, spis langsomt, nyt vinen, maten, stemningen og livet – betrakt livet og levenet rundt deg, her kan du få inntrykk for livet. Når du bestiller, avslutt med ”pianissimo per favore?” dersom du ønsker maten servert langsomt. Som regel oppfattes det meget positivt – du signaliserer at du ønsker å nyte kvalitetsmat. Husk også å ta frem smilet, napolitanerne er livlige og levende mennesker, som lytter til følelsene. Er du heldig, får du et uforglemmelig måltid.
Bydel for bydel i Napoli sentrum
La oss se nærmere på hvordan vi kan orientere oss i Napoli sentrum. For å få en god oversikt over sentrum av byen legger vi et stående rektangel oppå sentrum. Det vil si at vi nederst til venstre, innerst inne i Napolis havn og Napoli-bukten finner Palazzo Reale, rett ved lystbåthavnen. Her begynner Napolis store havneområde med kaier, kraner og skipsanløp, og herfra strekker det seg videre sørøstover. Fra lystbåthavnen går det en flott og velstelt havnepromenade i retning vestover, hvor du finner flere gode restauranter med fin sjøutsikt. Det finnes en hel drøss restauranter i gatene innenfor havnepromenaden også. Så skal vi ta for oss noen av severdighetene.
Mer om severdigheter i Napoli sentrum
Den store avenyen Via Toledo strekker seg fra Palazzo Reale i havnen oppover i byen til det meget severdige Museo Archeologico Nazionale, som ligger ved Piazza Museo Nazionale. Nå er vi øverst til venstre i det stående rektangelet og sentrumsområdet. På veien opp hit har vi gått forbi Napolis kanskje største severdighet, som ligger til høyre, nemlig Napolis historiske senter, som er oppført på Unescos liste over Verdensarven. Hvis du går inn til høyre omtrent midtveis i Via Toledo, enten ved plassen Piazza del Gesu Nuovo, eller rett etter ved plassen Piazza Dante, finner du gatene Via del Tribunale og Via Biagio del Librai, som begge er orientert i retning vest-øst, parallelt med havnen. I området omkring og imellom disse to gatene finner du en mengde smale gater, passasjer og smug. Nå er du i selve hjertet av det historiske Napoli, hvor du kan oppleve et utall store og små severdigheter. Det historiske bysenteret er avgrenset av gaten Via Duomo i øst, for øvrig en gate som i seg selv har nok av interessante ting å by på. Mer om det nedenfor.
[adning id=”36063″]Kulturseverdigheter i Napolis historiske sentrum
I Napolis historiske sentrumsområde finner du flere kirker som er interessante nok. Her finner du blant andre den gotiske San Domenico Maggiore della Pietrasanta – bygget i perioden mellom 1289-1324, Sant’Angelo a Nilo fra 1300-tallet og Capella Sansevero fra 1500-tallet med skulpturer fra 1700-tallet. I samme område har du mulighet til å oppleve den overdådige klosterkirken San Gregorio Armeno, som ble bygget for og brukt av Napolis bortskjemte adelsdøtre, som ”valgte” å bli nonner i luksuriøse omgivelser. Du bør også få med deg den enkle gotiske, og lite typiske for Sør-Italia – San Lorenzo Maggiore. Du finner flere av kirkene så å si vegg i vegg med hverandre. Du er nå i et område hvor du bør gå sakte og få med deg den øvrige arkitekturen – her har du mye igjen for å følge med både høyt og lavt. Belønningen er en bygningsmasse med detaljer det ikke finnes maken til. Her kan du, uten å vite det, berøre steinblokker som har stått her siden før vår tidsregning. Du vil snart forstå hvorfor denne unike bydelen er oppført på Unescos liste over Verdensarven når du besøker gamle, historiske Napoli.
Kulturseverdigheter i det sørvestlige Napoli
La oss vende tilbake tilbake til utgangspunktet, nederst til venstre, innerst i Napolis havnebasseng. Her finner du Palazzo Reale fra 1600-tallet, Napolis tidligere residens for kongefamilien, i seg selv en severdighet. Her finner du blant annet en flott samling av interiører i tillegg til de flotte trappehusene fra 1727. (NB! Må ikke forveksles med Palazzo Reale di Capodimonte, det navngjetne kunstmuseet som ligger ovenfor for det nasjonale arkeologiske museet. Les mer om det lenger ned.) Ved Palazzo Reale finner du for øvrig Piazza Plebiscito, Napolis største åpne plass med kirken San Francesco di Paolo fra 1816, bygget med Pantheon-tempelet i Roma som forbilde – med en 53 meter høy kuppel. I umiddelbar nærhet av Palazzo Reale er det shoppingmuligheter de luxe – her ligger det flotte Galleria Umberto 1, et innebygd shoppingsenter under et spektakulært glasstak. Rett ved finner du det vakre Teatro San Carlo fra 1737, Italias første operahus og i sin tid en sensasjon – noe det egentlig er nå også. I samme område ligger også Castel Nuovo fra sent på 1200-tallet, som i dag huser et interessant Museo Civico. Dette bør du absolutt få med deg – her er omgivelsene halve opplevelsen.
Kultur i det sørvestlige Napoli og området rundt
Hvis du beveger deg vestover fra Palazzo Reale kommer du til Castel d’Elmo, som ligger flott til på en høyde. I samme anlegg ligger Museo Nazionale di San Martino i et kloster bygget på 1300-tallet. Her er storslått arkitektur og en aldeles praktfull utsikt over Napoli-bukten. I dette museet finner du blant annet en omfattende og rik samling av krybbefigurer fra Napoli-området. Fra Palazzo Reale tar vi nå turen oppover i byen, i nordlig retning mot det arkeologiske museet. Ganske snart, rett etter jernbanestasjonen Stazione Toledo, ser du det spanske kvarteret, Quartier Spagnoli, på venstre hånd. Her er det et spennende mylder av smale passasjer, smug, og bratte smågater, fra 1600-tallet – den tiden da spanske tropper anla bydelen. I dette området med et tett nett av smågater, har senere Napolis tettest befolkede bydel med årene blitt til. Her er det livlig og fargerikt på dagtid, men ikke spesielt hyggelig for turister på kveldstid.
Nordvest i Napoli sentrum – kulturseverdigheter
Videre i retning nord mot det arkeologiske museet, langs Via Toledo, finner du tre andre historiske severdigheter på høyre hånd. Først den praktfulle Sant’Anna e San Bartolomeo dei Lombardi fra år 1411, med masse renessansekunst, deretter den nydelige kirken Santa Chiara fra 1300-tallet og til slutt den litt mystiske, fremmedartede jesuittkirken Gesu Nuovo fra sent på 1500-tallet. Denne har en spesiell relieffasade og et ganske prangende barokkinteriør fra 1600-tallet. De to siste befinner seg helt i utkanten av Napolis historiske bydel. Samtlige er imidlertid verd å se. Videre langs Via Toledo er neste stopp det flotte arkeologiske museet, øverst til venstre i vårt rektangel, med en av Italias og verdens mest omfattende arkeologiske samlinger. Museet omfatter også unike fresker og mosaikker fra Pompeii og Herculaneum, marmorskulpturer fra hele den romerske og greske antikkens verden, etruskiske og egyptiske samlinger, som inneholder en mengde gjenstander, som for eksempel vaser, mynter og edelstener. Dette museet må du bare få med deg, hvis du er opptatt av arkeologi og antikkens kunst.
Nord for Napoli sentrum, katakomber og renessanse
Vi beveger oss nå utenfor vår ”sentrumsfirkant”, i nordlig retning i forlengelsen av Via Toledo. I denne retningen kommer du opp i høyden der Museo di Capodimonte befinner seg, med viktige og omfattende samlinger italienske renessansekunst av blant andre Rafael, Tizian, og Botticelli, i tillegg til 1800-tallskunst fra Sør-Italia. I kort avstand i østlig retning, fortsatt på oversiden av vår sentrumsfirkant, nå øverst til høyre i, finner du nedgangen til Catacombe di San Gennaro bak den barokke kirken Basilico della Madre bon Consiglio. Her var de tidlig kristne, i likhet med i Roma, fra det første århundret til tidlig 300-tall tvunget til å gjemme seg, og her begravde man sine døde. I disse katakombene finner du vakre fresker fra perioden mellom år 50 til cirka år 315 etter Kristus. Her finner du omfattende utgravde områder under jorden, med huler, cisterner, oppholdsrom, lagerrom og gruveganger, som omfattet det man trengte for å overleve og leve i denne underlige underverden i Napoli.
Nordvest av Napoli sentrum
Napoli har mengder av kultur-severdigheter å by på. San Giovanni a Carbonara, øverst til høyre i vår sentrums-rektangel, er en kirke fullført i år 1343, bare 5 år før svartedauen skulle ta livet av nær halvparten av Napolis befolkning. Kirken ble også bombet av allierte flystyrker nøyaktig 600 år senere i år 1943, men er nylig restaurert med et svært heldig resultat. Her finnes praktfulle interiører og et mesterverk fra renessansen, Ladislaus’ mausoleum, en tre etasjers sarkofag utført av brødrene Andrea og Marco da Firenze. Litt nedenfor, ved jernbanestasjonen Stazione Centrale, finner du Castel Capuano som var kongelig residens til midt på 1500-tallet – opprinnelig påbegynt av en av våre ”slektninger” – normannerkongen Vilhelm I på slutten av 1100-tallet. Her står også den flotte rennesanseportalen, Porta Capuana fra år 1490.
Nordvest i Napolis historiske sentrum
I gaten Via Duomo, som utgjør grensen til det historiske Napoli i vest, finner du Duomo San Gennaro oppført mellom 1294 og 1323. Fra det nordre tverrskipet i denne kirken har du adgang til en av Napolis hemmelige skatter: Basilica di Santa Restituta fra tidlig kristen tid på 300-tallet! På samme sted lå det i antikken et gresk Apollon-tempel fra det 5. århundre før vår tidsregning. Noe lenger sør, mot havnen, finner du 1600-talls-kirken Pio Monte di Misericordia, som inneholder en kunstskatt utenom det vanlige, nemlig Caravaggios Syv Barmhjertighetsgjerninger malt av mesteren i år 1607. Et par, tre hundre meter sør for denne kirken ligger du Museo Filangieri i renessansepalasset Palazzo Cuomo. Dette morsomme museet inneholder samlinger av hverdags-gjenstander som porselen, duker, våpen, manuskripter og malerier, pluss en del lokale arkeologiske funn. Absolutt verd å se, det også. Nå er vi omtrent midt på og litt til høyre på vårt sentrums-utsnitt.
Napoli – et overflødighetshorn av kultur
Som du skjønner, er det nok å se i merkelige og fremmedartede Napoli. Severdighetene ligger svært tett, og det er stor risiko for at du passerer den ene på vei til den andre – og først oppdager hva du har gått glipp av, etter at du er kommet hjem. Vær derfor oppmerksom og for all del, kos deg underveis i ”kulturøktene”! Over alt i Napoli finner du kafeer og restauranter hvor du kan slå deg ned med en forfriskning og se på det myldrende folkelivet.
Napolis historie
Napolis historie starter om lag år 700 før vår tidsregning med at innbyggerne i Cumae grunnlegger en by de kaller Parthenope i Napoli-bukten. Cumae var en av de første greske koloniene i Italia, anlagt litt nord for Napoli-bukten. Cumae ble grunnlagt av greske kolonister fra øya Evboia vest for Athen noen årtier tidligere. Umiddelbart etter grunnleggelsen av Parthenope begynner grekere fra Cumae å bygge av enda en ny by ved siden av Parthenope, som de kaller Nea Polis – den nye byen – Napoli. Ingen vet helt hvorfor, men det synes som at beliggenheten i bukten som svært viktig. På denne tiden utgjorde etruskerne en trussel. Etruskerne holdt til i det området vi i dag kaller Toscana lenger nord. Napoli og byene rundt fikk støtte fra den greske bystaten Siracusa på Sicilia, og motsto etruskiske forsøk på invasjon. Byene ved Napoli-bukten vokste etter hvert sammen til én storby, og Napoli ble på den måten det nye tyngdepunktet.
Romersk påvirkning
Da romerriket begynte å ekspandere på 300-tallet før Kristus, ble Napoli etter hvert en viktig strategisk by for romerne mot Kartago. Napoli fikk snart solide bymurer som gjorde den lettere å forsvare. Romernes base for store deler av krigsflåten lå i Napoli gjennom alle de tre Punerkrigene. Den første Punerkrigen begynte i år 264 før Kristus og den siste førte til Kartagos ødeleggelse i år 146 før vår tidsregning. I den andre punerkrigen førte generalen Hannibal fra det nordafrikanske Kartago elefanter over alpene, skipet over fra Afrika til Spania, for å gå til angrep mot Roma. Til Roma kom de aldri, ikke til Napoli heller. Napoli var på denne tiden vel ansett og høyt respektert av romerne som et sted for hellenistisk kultur. Innbyggerne i Napoli-området fortsatte å snakke gresk i flere århundrer, og samtidig ble den gresk kulturen ble ivaretatt. Området var attraktivt for velstående romere, som bygde villaer både på fastlandet og på øyene rundt. Napoli vokste på romersk manér, med offentlige bad, akvedukter, et teater et og odeon for musikkfremførelse. Kristendommen kom også svært tidlig hit, spredt av greker og romerske soldater og offiserer. Både Paulus og Peter skal ha talt til innbyggerne i Napoli i det første århundret etter Kristus. Senere, da den vestlige delen av Romerriket gikk i oppløsning i år 476, ble den siste romerske keiseren sendt i eksil til Napoli av den germanske kong Odoaker.
Normannerne kommer!
I århundrene som fulgte, gjennomgikk Napoli mye av den samme uroen som resten av Italia. Napoli ble erobret – først av ostrogotere, senere av bysantinerne i det østromerske riket. Deretter var det litt frem og tilbake, før Napoli og området rundt ble et grevskap under Ravenna, hovedstaden i vestromerriket, og senere Roma og paven i år 763. Etter dette opplevde Napoli fortsatt urotider med skiftende maktforhold, inntil paven på begynnelsen av 900-tallet søkte hjelp hos normanniske eventyrere og leiesoldater. Disse var etterkommere av vikingkongen Gange-Rolv fra Sunnmøre, som slo seg ned i Normandie i Frankrike og fikk hele området i gave av franskekongen i år 911. Normannerne oppnådde med årene å få stadig mer makt, og hersket på 1100-tallet over hele Sør-Italia og Sicilia. Senere kom tyske hohenstaufere, ungarske angevinere, spanske aragonere, og franskmenn inn i bildet, vekselvis med pavekriken som medspiller. Disse omskiftelige maktforholdene hadde positive følger for Napoli. På 1500-tallet var Napoli for eksempel Europas nest største by etter Paris. Napoleon Bonaparte og østerrikerne var også på snarlig visitt rundt år 1800, før Italia i 1861 ble samlet til ett kongerike.
Napoli og omegn – bading og sol
Napoli er en av Italias aller viktigste havnebyer og har et enormt havneområde. Det finnes ikke badestrender i det sentrale Napoli, men flere bademuligheter rett utenfor byen i begge retninger. For å komme til gode badestrender må du noen kilometer sørøstover i byen, til Torre del Greco og lystbåthavnen. Herfra og sørover vil du finne mange fine bademuligheter med organiserte og regulerte badestrender der du kan leie solsenger og parasoller. Her følger også en fin strandpromenade kysten i noen kilometer. I motsatt retning må du noen kilometer vestover fra Napoli til Lido de Napoli, som du finner umiddelbart vest for fisker- og havnebyen Puzzuoli. Her er det både vakkert og godt tilrettelagt for strand- og badeliv. Vest for Napoli og Puzzuoli ligger en vakker halvøy med klippeformasjoner. Her er det også fine badestrender, spesielt i Spaggia di Milisola. Her er det fantastiske badestrender og en mengde bade- og feriesteder langs kysten. Nordover herfra strekker sandstrendene seg mil etter mil i mot de vakre byene Gatea og Terracina. Det er selvfølgelig fullt mulig å bo ved strendene og reise inn til Napoli for å se og oppleve byen.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”133″]