Madrid er en skattkiste for deg som vil besøke en storby med et livlig uteliv, vakker arkitektur, historisk bebyggelse og et vennlig klima fra tidlig vår til sen høst. Men Madrid er også et funn for kunstinteresserte. Den storslåtte hovedstaden i Spania har tre kunstmuseer som ruver i verdenssammenheng – Museo del Prado, Museo Thyssen-Bornemisza og Museo National Centro de Arte Reina Sofía. Lange navn, store samlinger og skyhøy kvalitet. Picassos Guernica finner du i det sist nevnte. Sentrum av Madrid er overraskende kompakt. Alt er i gåavstand.
[adning id=”36830″]
Om å orientere seg i Madrid
Mesteparten av det storbyen Madrid har å tilby sine besøkende ligger mellom to storslåtte parkanlegg – Jardines del Campo del Moro ved det kongelige slottet vest i sentrum – og Parc Retiro ved Prado-museet i øst. Mellom disse vakre parkanleggene finner du Madrids gamleby, med Plaza Mayor og smågatene i den trivelige bydelen La Latina på nedsiden. Noen hundre meter østover fra denne kvadratiske plassen, finner du Placa Porta del Sol, der gågatene Calle de Carmen og Calle Preciados starter, begge shoppinggater av format, for dem som er opptatt av slikt. Madrid har et velfungerende t-banesystem, ikke overraskende kalt Metro.
Mer om Madrid
Madrid har et meget livlig uteliv, ikke minst på grunn av byens mange studenter. Ved hovedgaten Calle Mayor, full av forretninger med kjempefine shoppingmuligheter. Madrid i Spania er Spanias hovedstad, en velregulert og vakker by med mer enn 5 millioner innbyggere. Her er en mengde kirker, museer, gallerier og klostre, sammen med et utall kafeer og fortausrestauranter, som gjør byen til et funn for besøkende. Madrid ligger på 600 meters høyde. Somrene er varme, mens vintrene kan være relativt kalde. Både sommer, vår og høst egner seg godt for besøk.
[adning id=”36832″]Madrid og gamlebyen
Madrid er ingen spesielt gammel by. Byen ble grunnlagt av den arabiske emiren Muhammed den første, en gang i siste halvdel av 800-tallet. Han sørget for at det ble bygd en festning ved elven Rio Manzanares og i århundrene som kom, vokste det frem en liten by langs elvens bredder. Byen ble erobret av spanske kristne under Reconquista, gjenerobringen, i år 1085, etter at mesteparten av den iberiske halvøya hadde vært under muslimsk maurisk styre siden år 711. Da ble festningen ombygd til et palass i gotisk stil, som brant ned i år 1734. Det ble gjenoppbygd som Palacio Real, dagens kongelige slott. Slottet er åpent for publikum, og inneholder praktfulle bygninger og interiører, samt kunst i verdensklasse. Foran Palacio Real ligger Madrids operahus, Teatro Real. Et kvartal nordenfor finner du en liten plass med klosteret Monesterio de la Encarnación, grunnlagt i år 1611 på initiativ av Margaret av Østerrike, som var kong Felipe IIIs make og Spanias dronning. Dette er åpent for publikum.
Den eldste delen av gamlebyen
De eldste delene av Madrid ligger rundt Plaza de la Villa langs hovedgaten Calle Mayor, et par kvartaler fra Plaza Mayor. Her finnes Torre de Lujanes og Casa de Lujanes fra 1400-tallet. Her kan du også se et inngangsparti i mudejar-stil, på fasaden til Hemeroteca Municipal, som har mer enn 70 tusen aviser i arkivene sine. Mudejarstil er en arkitektonisk blandingsstil, særegen for Spania og Portugal, som har konservert impulser fra arabisk kunst og arkitektur. Kirken San Nicholás de Bari ligger ved en liten plass ved samme navn, og er kanskje Madrids eldste bygning. Man spekulerer på om tårnet tidligere har tilhørt en islamsk moské.
Mer om Madrid og gamlebyen
I dette strøket bortover mot Plaza Mayor finner du smale smug og små plasser, med mange hyggelige serveringssteder, både tapasbarer og tradisjonelle restauranter. Hit kommer både byens befolkning og besøkende for å spise lunsj og middag. Man spiser et solid kveldsmåltid sent i Madrid. Madrids flotte ferskvaremarked, Mercado de San Miguel, ligger mellom disse to plassene. Et besøk i disse markedshallene anbefales på det varmeste. Her finner du delikatesser, skinker, pølser, grønnsaker, oster, frukt, kjøtt og fisk i et utvalg du knapt kan forestille deg. Svinekjøtt er råvare for mange spanske delikatesser. De spanske spekeskinkene er verdensberømte.
Plaza Mayor – Madrids store møteplass
Plaza Mayor er en storslått og elegant plass, midt i Madrids gamleby, med en rekke utendørs serveringssteder. Området ble ryddet og plassen påbegynt på begynnelsen av 1600-tallet, og er planlagt og tegnet av Juan de Herrera på slutten av 1500-tallet. Selve byggingen av plassen ble gjennomført av hans elev, arkitekten Juan de Mora. Herrera er også mesteren bak det enorme klosteret El Escorial utenfor byen. Mer om El Escorial i eget avsnitt. Plaza Mayor er omgitt av en helhetlig bygningsmasse i ganske stram, opprinnelig klassisk spansk tolkning av renessansestilen, som i dag kalles Herrera-stilen. Plassen ble herjet av brann på 1700-tallet og deler av bebyggelsen ble gjenoppbygd av Juan de Villanueva, som er mesteren bak Prado-museet, som regnes som hans hovedverk. På søndag er det samlermarked på Plaza Mayor. Plaza Mayor har opp gjennom historien vært åsted for inkvisisjonens rettsaker og henrettelser, da man forfulgte mistenkte protestanter og torturerte og straffet dem, uten at de hadde mulighet til å forsvare seg. På Plaza Mayor ble det også arrangert tyrefekting og politiske opptog.
Plaza Mayor og restaurantgatene
Når du går ut av Plaza Mayor gjennom portalen i det sydvestlige hjørnet, kommer du ut i en av Madrids mest populære og besøkte restaurantgater, Calle de Los Cuchilleros. Her finnes en rekke kjente tradisjonelle restauranter, såkalte Mesones. Restaurantene La Latina, El Bonano, Delic, La Escondida, El Almendro, La Taberna de los Cien Vinos, Tempranillo, La Salamandra, El Viajero, Mal de Amores og Taberna Matritum er tradisjonelle Mesones av høy kvalitet. Går du ut av Plaza mayors sørportal kommer du til Calle toledo, hvor du finner den flotte barokkirken Colegiata de San Isidoro. Noen få kvartaler nedenfor Plaza Mayor finner du Plaza de Cascorro, hvor det berømte markedet El Rastro avholdes hver søndag formiddag, fra klokken 10-14. Her er det alt mulig rart å få kjøpt, fra antikviteter, rariteter og klær – et loppemarked med tradisjoner helt tilbake fra middelalderen. Hit kommer mange bare for å oppleve stemningen.
[adning id=”36063″]Puerta del Sol og de viktigste gatene
Puerta del Sol ble anlagt sammen med Plaza Mayor, og er en av Madrids travleste plasser. Puerta del Sol markerer inngangen til gamlebyen. På østsiden av Puerta del Sol var det lite bebyggelse, kun et kloster som ble oppført på 1500-tallet, i et grøntområde som ble kalt Prado – som betyr “engen”. Som navnet tilsier er det her du finner Prado-museet, Museo Thyssen-Bornemisza og Museo National Centro de Arte Reina Sofía i samme nabolag. Fra Puerta del Sol stråler de viktige gatene Calle Mayor og Calle del Arenal vestover i retning Palacio Real – mens gatene Calle de Alcalá går østover mot Plaza del Cibele og nordsiden av Parque del Retiro, og Carrera San Jeronimo i retning Prado-museet. Parque del Retiro er enorm og meget vakker med bassenger og skulpturer. Sentrumsbebyggelsen øst for Puerta del Sol kalles gjerne for Bourbonenes Madrid, fordi franskættede monarker av Bourbon-dynastiet i år 1713 etterfulgte det østerriske Habsburg-dynastiet som hadde styrt i nesten 200 år, siden 1516. Gamlebyens omfattende 15- og 1600-tallsbebyggelse kalles ofte “Madrid de los Austrias” – østerrikernes Madrid.
Bourbon-kongenes Madrid
I den nordlige delen av sentrum går gaten Grand Via, som sto ferdig år 1910. Gran Via, kan nesten får deg til å tro at du er i en amerikansk storby – her er høyhus og tidlig 1900-tallsarkitektur, som du også finner i byer som Chicago og New York. Gran Via løper sammen med den brede avenyen Calle de Alcala om lag 100 meter vest for Plaza de Cibeles. Nå er vi i det området som Bourbon-monarkene utviklet til grønne parkområder omgitt av storslått arkitektur på 17- og 1800-tallet. Sørover fra denne runde plassen løper en bred, avlang parkliknende plass, Passeo del Prado. Som navnet antyder, begynner vi nå å nærme oss museene. Først, ved Plaza Canoves de Castillo, finner du Museo Thyssen-Bornemisza, i tillegg til en lang rekke flotte bygg, som Parlamentet, rådhuset, det luksuriøse Hotel Ritz, Museo Nacional de Artes Decorativas, Palacio Linares og Salón de Reinos, for å ha nevnt noen. En spasertur her gir stort utbytte, dersom du er opptatt av arkitektur. Et steinkast fra Museo Thyssen-Bornemisza ligger Prado-Museet.
Museo Thyssen-Bornemisza
Den kunstsamlingen som du finner i Museo Thyssen-Bornemisza er basert på en ganske djerv ambisjon om å skape en samling som omfattet hele vestens kunsthistorie. Baronen og kunstelskeren Heinrich Thyssen-Bornemisza (1875-1947) startet det møysommelige arbeidet, og hans sønn Hans Heinrich (1921-200) tok over ved farens død. Resultatet er et eventyrlig innholdsrikt museum med helt enestående samlinger. Her finnes kunst fra før renessansen frem til vår tids Pop-art, med alt fra religiøs middelalderkunst, via flamske mestre til italiensk renessanse og barokk, og videre fremover. Kunstnere som Ghirlandaio, Breughel, Van Dyck, Tizian, Rubens, Caravaggio, Canaletto, Degas, Constable, Picasso, Cezanne, Chagall, Bacon, Lucian Freud, Edward Hopper… etc. Samt selvfølgelig de spanske mesterne, som El Greco, Zurbaran, Velazquez, Goya og Picasso. I tillegg har Carmen Thyssen-Bornemisza på få år, siden år 1987, skapt en bemerkelsesverdig rik samling innen verk fra impresjonismen, som også er å finne i dette fantastiske museet.
Prado-museet
Det berømte Prado-museet ligger ved Plaza de Prado og har omfattende samlinger av kunst i verdensklasse. Her finnes blant annet sentrale verk av de store spanske kunstnerne Francisco de Zurbarán, El Greco, Fransico Goya og Diego Velasquez. I tillegg finnes her viktige verk av verdenskunstnere som Rafael, Tizian, Caravaggio, Hieronymus Bosch, Rogier van der Weyden, Nicolas Poussin, Albrecht Dürer og Rembrandt. Velazquez, som var en venn av kongefamilien og deres hoffmaler, spilte en viktig rolle når det gjaldt å bygge opp kongehusets samling av renessansekunst. Juvelen i museets samlinger er ikke desto mindre nettopp det omfattende utvalget av Velasquez’ arbeider. Hans mest kjente verk, Las Meninas, henger her. Bak Prado-museet legger den enorme parken Parc del Retiro.
Museo National Centro de Arte Reina Sofía
Dette nylig ombygde og utvidede museet for moderne kunst er kanskje først og fremst kjent for Picassos enorme, dramatiske verk, Guernica. Her finnes imidlertid mye annet interessant, som verk av Juan Miró, Salvador Dali, Roy Lichtenstein og Max Ernst, bare for å ha nevnt noen. Den permanente utstilling er tematisk del i to: Collection I 1900-1945 og Collection II 1945 -1968. Museet benytter sitt nye tilbygg til skiftende utstillinger.
Museo Arqueológico Nacional
Madrids arkeologiske museum vurderes som meget interessant på grunn av den spesielle historien til den Iberiske halvøya. Her har fønikere, grekere, romere, visigotere og maurere satt spor etter seg gjennom århundrene, spesielt i det sørlige Spania – i nord vokste det frem en spesiell romansk kirkearkitektur og -kunst på 8-900-tallet da de første pilegrimsreisene tok til på 800-tallet. Her finnes utstillinger fra romertidens spanske kolonier, fra visigotiske gullskatter, fra islamsk kunst og den etterfølgende Mudéjar-kunsten, som konserverte islamske elementer i kunst og arkitektur. Dette flotte museet har dessuten egyptiske, etruskiske og greske samlinger. I tilknytning til museet finnes det også gjenskapt hulemiljøer med kopier av maleriene i Altamira fra 16-17.000 år før vår tidsregning.
Templo de Debod
En drøy kilometer nordvest for Palcio Real finner du et ekte egyptisk tempel fra det første århundre før vår tidsregning. Tempelet ble gitt som gave til den spanske staten, som en takk for innsatsen til spanske ingeniører som bidro til å fjerne og frakte utallige fortidsminner fra området som ble dekket av Aswan-dammen. Debod-tempelet gjør et mektig inntrykk der det ligger på en høyde over elven Manzanares.
El Escorial
El Escorial er et enormt 1500-talls palass og kloster-anlegg beliggende på 1000 meters høyde, cirka 50 kilometer nordvest for Madrid sentrum. El Escorial ble opprinnelig tegnet og påbegynt av Juan Bautista de Toldedo i år 1563, men oppgaven ble gitt videre til hans unge assistent Juan de Herrera, da Bautista døde i år 1567. I løpet av de neste 21 årene fullførte Herrera det kolossale bygget i en enkel, renskåret renessansestil. Det ble senere tilføyet noen barokke elementer. Kunstmuseet i El Escorial har flotte samlinger med kunst fra renessansen. Interiørene er overdådig utsmykket og dekorert, i ganske skarp kontrast til palasset strenge ytre. El Escorial ble i 1984 oppført på Unescos liste over Verdensarven. El Escorial ble bygd for at de kongelige skulle ha et sted å trekke seg tilbake for stillhet og kontemplasjon. Palasset er delvis et kloster, et kunstmuseum, et bibliotek og et mausoleum. Gravene til de spanske regentene hviler i gravkammeret i basilikakirken i palasset. Kong Felipe II ga arkitekten Juan Bautista de Toledo oppdraget av å tegne og oppføre kloster-palasset El Escorial, som regnes som Juan de Herreras hovedverk.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”210″]