Erfurt har et historisk bysenter med mye godt bevart bebyggelse helt tilbake til middelalderen. I Erfurt kan du se og oppleve arkitektur som i andre gamle byer er forsvunnet. Eksempelvis har ikke Erfurt bare bevart sin sjeldne, bebygde bro fra middelalderen, her finnes også en mer enn 900 år gammel synagoge – og mye mer. Martin Luther hadde dessuten tilknytning til byen, gjennom så vel Augustinerklosteret som byens vakre katedral ved Domplatz.
[adning id=”36830″]
Litt om Erfurts gamleby
Erfurts gamleby ligger på begge sider av elven Gera. Krämerbrucke og det nærliggende Fischmarkt (Fiskemarkedet) er selve hjertet av Erfurts historiske senter. Herfra er det kort vei til både Domplatz, Petersberg, Augustinerkloster og plassen Anger i gamlebyens ytterkant. Mange av gatene mellom disse nevnte severdighetene er bilfrie, og de som ikke er det, har stort sett beskjeden biltrafikk. Erfurt har trikkelinjer som både omslutter gamlebyen og som leder tvers igjennom fra Anger til Domplatz. Gamlebyen er relativt kompakt og vi snakker ikke om store avstander fra for eksempel Domplatz til Krämerbrücke – 10 minutters spasertur, så har du beveget deg fra den ene siden til den andre. Erfurts turistkontor ligger på Benediktsplatz, rett ved Krämerbrücke, og arrangerer en rekke guidede turer.
Krämerbrücke
Krämerbrücke – kremmerbroen – er en middelaldersk type bebygd middelalderbro, som det kun finnes noe få igjen av i Europa. Når den opprinnelige broen i treverk ble oppført, vet man ikke sikkert, men den ble ombygd i stein i år 1325 – og det forteller vel sitt. I middelalderen var slike broer mer vanlige – både Paris og London hadde slike. I dag kjenner vi kun til Ponte Vecchio i Firenze, Putney Bridge i Bath og High Bridge i Lincoln som har slike broer.
Krämerbrücke har bygninger i bindingsverk på begge sider av den brolagte ferdselsveien, og her finnes i dag 32 bebodde leiligheter i to tre etasjers husrekker. I dag er finner du små butikker, kafeer og gallerier i første etasje. Opprinnelig lå det en kirke i hver ende av broen, i dag finner du kun Ägidienkirche på østsiden – for øvrig med et tårn med utmerket utsikt. Krämerbrücke er blitt selve symbolet på Erfurt, og tiltrekker seg mange nysgjerrige, som ønsker å oppleve denne hyggelige og vitale overlevningen fra middelalderen.[adning id=”36832″]
Mer om Erfurts gamleby
Det som gjør Erfurts gamleby så spennende, er alle de smale smugene og smågatene som stråler ut fra plassene Benediktsplatz og Wenigemarkt i hver sin ende av Krämerbrücke. Som i alle gamle byer ellers, finner du middelalderkirker nær sagt over alt hvor du vandrer. Langs elven Gera vil du finne en rekke idylliske partier, det er bare å følge smågatene som går parallelt med elven og bruke stier, gangbroer og broer for det de er verdt.
Alle gamle byer har viktige møteplasser, hvor folk samles for å prate, spise og drikke. Benediktsplatz og Wenigemarkt i hver sin ende av Krämerbrücke er nevnt – her finner du flere uteserveringer, kneiper og restauranter. Det samme gjelder populære Fischmarkt bortenfor Benediktplatz, samt Domplatz – her ligger en rekke serveringssteder på rekke og rad med utsikt til katedralen og Severikirche på det såkalte Domberg – høyden som disse karakteriske kirkebyggene troner på.
Litt om Erfurts historie
Erfurt har med sin beliggenhet ved elven Gera vært bebodd i mange tusen år. Erfurt ligger langs den eldgamle handels- og pilegrimsruten Via Regia, som forbinder Moskva med Santiago di Compostela i retningen øst-vest. Via Regia var også forbundet med viktige handelsbyer som Wroclaw og Krakow i øst og Mainz og Aachen i vest. Ikke mange kilometer unna krysser en annen viktig handelsvei, Via Imperii, som forbandt byer som Lübeck og Stettin ved Østersjøen med Milano, Venezia og Roma i retningen nord-sør.
Første gang Erfurt nevnes i skriftlige kilder, som «Erphesfurt» år 742 etter Kristus, da St. Bonifacius grunnla det første bispedømmet her, som for øvrig var underlagt Elektoratet i Mainz under det Tysk-Romerske keiserdømmet fra rundt år 800 frem til Erfurt ble underlagt Preussen i år 1802. Erfurt var kjent for fremstilling av fargestoffer til tekstiler i middelalderen, som var en viktig handelsvare i middelalderen.
Ägidienkirche ved Krämerbrücke
Ägidienkirche ligger i vestenden av Krämerbücke og er en såkalt brohodekirke. Når du går inn på den bebygde Krämerbrücke fra vest, passerer du inn gjennom en hvelvet buegang, som er en del av kirken. Ägidienkirche er første gang nevnt i skriftlige kilder år 1110, men brant ned under den store bybrannen i år 1293 og ble gjenoppbygd sammen med Krämerbrücke i år 1324-25. Gjennom århundrene er kirken på ny utsatt for brann og ødeleggelse, men er i dag restaurert. Fra tårnet er det utmerket utsikt over både Krämerbrücke og gamlebyen for øvrig.
Benediktplatz og Michaelisstrasse
Benediktplatz ligger i den østre enden av Krämerbrücke, på plassen der det i middelalderen befant seg en kirke – Benedikts Kirche – som var i bruk til reformasjonen hadde gjort sitt inntog her i år 1525, frem til 1895 da dette kirkebygget ble revet. Benediktplatz er i dag omgitt av bindingsverksbebyggelse med småbutikker og hyggelige uteserveringer. Det er livlig her, ikke minst fordi mange av Erfurts innbyggere og besøkende passer denne koselige plassen på vei over Krämerbrücke. Fra Benediktplatz kan du gå langs elven Gera i Michaelisstrasse, som er en av Erfurts mest interessante gater hva angår historisk arkitektur.
Vi anbefaler en spasertur i denne gaten. Et stykke bort kan du krysse elven til høyre og besøke Augustinerkloster. Det går flere smug til venstre, som også er spennende å se. Marbacher Gasse og Weisse Gasse leder begge mot festningen Petersberg og munner ut i hovedgaten Andreasstrasse, som starter ved Domplatz.
Fischmarkt
Fischmarkt – fiskemarkedet – er Erfurts viktigste møteplass. Her finner du byens staselige rådhus i nygotisk stil, i tillegg til praktbygg fra renessansen. De to mest kjente av sist nevnte er «Haus Zum Breiten Herd» og «Haus Zum Roten Ochsen». På Fischmarkt er det alltid mye folk, og når været er i godlune myldrer det av både fastboende og besøkende på plassens mange uteserveringer. Herfra kan du gå i den bilfrie Marktstrasse til Domplatz. «Haus Zum Roten Ochsen» huser for øvrig Erfurts Kunsthalle, som arrangerer utstillinger av moderne kunst.
Domplatz
Domplatz er ganske spektakulær, omgitt av en høyde med to gotiske kirker på den ene siden, og gamlebyen på den andre siden. Den store plassen var en gang tett bebygd i nordenden nedenfor Severikirche, men bebyggelsen der brant ned i oktober 1813 under beleiringen av festningen Petersberg, som var inntatt av franske styrker. Severi-kvartalet ble dessverre ikke gjenoppbygd. Domplatz er Erfurts attraktive og livlige markedsplass, hvor det selges ferskvarer som kjøtt, frukt, grønnsaker og blomster, samt bakervarer.
[adning id=”36063″]Dom St. Marien
Dom St. Marien ligger på samme plass som der den første kirken i Erfurt ble oppført i år 742. Dagens 3-skipede utgave er i hovedsak gotisk og ble bygd på 13- og 1400-tallet, med unntak av tårnene som tilhører en romansk kirke etter alt å dømme fra 1100-tallet. Dom St. Marien er første gang nevnt i skriftlige kilder år 1117. Det markante todelte inngangspartiet er utradisjonelt plassert på sideskipet, det vil si nord-veggen, vis-à-vis Severikirche. Dom St. Marien ligger høyt over Domplatz på et kraftig hvelvet fundament i øst, og noe hevet over gateplan i vest. I midttårnet henger en av verdens største kirkeklokker, den 11,45 tonn tunge Gloriosa med en diameter på mer enn 2,5 meter, støpt i år 1497. Innvendig dekker den enorme altertavlen nesten hele det praktfulle østvinduet, som i likhet med Dom St. Mariens øvrige glassmalerier ble produsert på 13- og 1400-tallet. Kombinasjonen av det høye og korte skipet og koret skaper et underlig kirkerom.
St. Severikirche
St. Severikirche er en 5-skipet hallkirke oppført på 1300-tallet på samme sted som et kloster og en klosterkirke fra 800-tallet i romansk stil. Denne kirken ble ombygd i år 1148 til en treskipet basilika. I år 1270 begynte byggingen av dagens kollegiekirke i tidlig gotisk stil, med en helt ny konstruksjon – en hallkirke inndelt i 5 like høye skip. I Severikirche finner du St. Severius av Ravenna gravlagt i en sarkofag. St. Severikirche utgjør sammen med Dom. St. Marien Erfurts mest ikoniske landemerke. Rett på nedsiden av Severikirche var det tidligere et eget kvartal med bebyggelse, som het Severiviertel, men den omfattende bebyggelsen ble dessverre lagt øde av fransk artelleri i år 1813 under Napoleonskrigene.
Zitadelle Petersberg
Petersberg er et festningsanlegg oppført av erkebiskopen av Mainz på 1600-tallet, på den samme høyden som det tidligere St. Peters-klosteret lå. Her finner du fremdeles den gamle St. Peters klosterkirke, oppført i perioden 1104 til 1147.
Festningsanlegget er meget omfattende og omfattet på det meste 2.000 soldater.
Zitadelle Petersberg er bygd etter barokkens idealplan for festninger. Anlegget er i seg selv imponerende, og regnes som et av Europas største og best bevarte i sitt slag. Utsikten over gamlebyen herfra er alene verdt turen opp hit. Samtidig får du et lite innblikk i hvordan man planla militært forsvar på 1600-tallet. Zitadelle Petersberg ble erobret av franske styrker i år 1806, og de holdt festningen helt til 1813 da Erfurt igjen ble en del av Preussen, som byen hadde vært fra 1802. Turistkontoret i Erfurt arrangerer turer på Petersberg, og, ikke minst, i de mange underjordiske gangene under festningen.
Martin Luther og Erfurt
Da Martin Luther i år 1501 ankom Erfurt for å studere jus, var byen med sine 19.000 innbyggere en av Tysklands største. Den gang ble byen kalt Thuringens Roma på grunn av sine mange kirker og klostre. Erfurt fikk sitt første universitet allerede i år 1379, som er Tysklands første. Martin Luther skulle imidlertid ikke bli jurist til tross for sitt studievalg, og årsaken til det er et tordenvær. Luther hadde studert jus i noen uker, da han hadde vært på besøk hos sine foreldre i Mansfeld. På veien tilbake til Erfurt ble han overrasket av et voldsomt uvær. Et lynnedslag rett ved gjorde at han ropte: «-Hjelp meg, St. Anne, og jeg lover å bli munk!» At den unge Martin Luther hadde bodd hos den svært religiøse familien Cotta mens han gikk på skole i Eisenach, hadde sannsynligvis også mye å si. Cotta-familien hadde tette bånd til Fransiskaner-klosteret i Eisenach og påvirket nok den unge Martin Luther. Martin Luther skrev seg inn på Augustinerklosteret i Erfurt den 17. juli år 1505.
Augustinerkloster og Augustinerkirche
Augustinerklosteret i Erfurt ble grunnlagt for eremitt-ordenen Augustinerne i år 1277, etter at tiggermunkene slo seg ned i byen år 1263. Kirken sto ferdig år 1306 og er et vakkert bygg i tidlig gotisk stil, innvendig dekorert og med særdeles forseggjorte blyglassvinduer fra perioden 1310 til 1340, interessant nok finansiert gjennom salg av avlatsbrev. Martin Luther bodde her fra 1505 til 1511 og du kan i dag se hans celle – riktig nok rekonstruert.
I dag er Augustinerkloster ombygd til et konferansesenter med hotell. Klosteret er i dag en del av den populære Luther-ruten, som tar for seg de stedene som har tilknytning til Martin Luther liv og levnet. I Erfurt er også den gamle universitetsbygningen Collegium Maius, hvor Martin Luther studerte “De syv frie kunster” og juss og Georgenbeurse, hvor Luther bodde på hybel. Martin Luther holdt også flere prekener i Dom St. Marien. Martin Luther er for tyskere en meget viktig historisk person. Så godt som alt Luther har foretatt seg er pensum for tyske skolebarn. Steder med tilknytning til Martin Luthers liv er for voksne tyskere nærmest som nasjonale helligdommer å regne. De færreste av oss er oppmerksomme på den betydningen Reformasjonen fikk i Europa, med kirkelig opprør, protestantismen og religionskriger og – forfølgelser. Også den massive utvandringen til Amerika på 15- og 1600-tallet er sterkt knyttet til Reformasjonens ettervirkninger.
Anger og Angermuseum
Anger er navnet på en plass i utkanten av gamlebyen, ikke langt fra Wenigermarkt og Krämerbrücke. Området er bilfritt og omfatter en shoppinggate med flere varehus og mange hyggelige butikker. Plassen er omgitt av vakker bebyggelse fra 1800-tallet og et renessansekompleks, Dacherödeschens Haus. Ved Anger finnes også to middelalderkirker, Kaufmannkirche og Reglerkirche. Ved Anger finner du også Angermuseum i en staselig barokkbygning. Museet har en omfattende samling sakralkunst inklusive malerier av Lucas Cranach d.e., i tillegg til dekorativ kunst fra flere perioder. Middelaldersamlingene er utstilt i høykoret i restene av den fransiskanske Barfüsserkirche, som ble sterkt skadet under Den andre Verdenskrigen.
Neue Muhle Museum
Neue Muhle Museum er en del av Stadtmuseum Erfurt og har utstillinger som blant annet viser hvordan mølleproduksjon av for-pellets foregikk. Det er dokumentert at en tidligere mølle har stått her siden 1200-tallet, men den ble dessverre flammenes rov i år 1736, og ble da erstattet av dagens «nye» mølle.
Den gamle synagogen
Erfurt har en skatt som svært få vet om – en bevart synagoge fra rundt år 1100, Alte Synagoge. Eldste del av Alte Synagoge er fra 1094 og var en del av den opprinnelige bymuren. Den gamle synagogen i Erfurt er Europas eldste, og årsaken til at den ikke ble ødelagt, er simpelthen at den ble tatt i bruk til helt andre formål så tidlig som år 1349, da pesten Svartedauden ankom Erfurt og jødene fikk skylden, med den følge at samtlige jøder i byen ble drept. Også tidligere hadde jøder vært utsatt for ulike progromer, men ikke med total utslettelse som følge. I de neste 500 årene ble bygningen brukt som lagerhus, og på slutten av 1800-tallet som gjestehus under navnet «Der Feuerkugel» – på norsk «Ildkulen».
I 1992 ble bygningen nærmere undersøkt, og man fant bygningsdeler og enkelte gjenstander som antydet tidligere bruk. En investor hadde imidlertid sett muligheten til å kjøpe denne sentralt beliggende eiendommen for å skape et gastronomisk senter. Erfurt by kjøpte imidlertid Alte Synagoge i 1998, etter at nye arkeologiske undersøkelser hadde avdekket en stor og viktig jødisk gullskatt i kjelleren, den såkalte Erfurter Schatz. Mer om den i neste avsnitt. I år 2009 åpnet Alte Synagoge for publikum med gullskatten som trekkplaster. 3 år tidligere ble det avdekket nok et sensasjonelt funn – i forbindelse med reparasjonsarbeider ved Krämerbrücke ble det funnet et Mikwe – et rituelt jødisk bad. Alte Synagoge ligger sentralt i gamlebyen ved Fischmarkt, Michelistrasse og Waagegasse og er et must å få med seg for deg som besøker byen.
Erfurter Schatz
Erfurter Schatz er sannsynligvis formuen til en rik jødisk kjøpmann som gjemte den før progromen i forbindelse med pesten i 1349. Det er ikke småtterier det er snakk om – hele 30 kilo i edle metaller veier skatten, og Erfurter Schatz er dermed helt enestående i sitt slag. Hele 3141 sølvmynter, 14 sølvbarrer og mer enn 700 enkeltstående gotiske gullsmedarbeider, en god del av dem i fremragende kvalitet. En jødisk seremoni-ring regnes som skattens absolutte høydepunkt. Hvis du besøker vakre Erfurt, så sørg for å få med deg Alte Synagoge med utstillingen av Erfurter Schatz.
Stadtmuseum Erfurt – «Haus zum Stockfisch»
I Erfurts bymuseum kan du finne utstillinger av kunst, brukskunst og gjenstander som dokumenterer byens utvikling gjennom mer enn 1250 år. «Haus zum Stockfisch» betyr «Klippfiskhuset» og ble kjøpt av den velstående fargehandleren og bryggerieieren Paul Ziegler i år 1606.
Kjelleren ble tidligere brukt som lager for importert klippfisk, og Ziegler oppførte år 1607 et praktfullt «Bürgerhaus» i renessansestil på tomten i Johannisstrasse 169 i Erfurts Altstadt. Over portalen til «Haus zum Stockfisch» står det: «Das Haus stehet in Gottes Hand zum Stockfisch ist genand», som oversatt betyr «Huset står i Guds hånd og er oppkalt etter Klippfisk». Det betyr ganske enkelt at tomten og det tidligere huset har hatt tilknytning til norske fiskerier i middelalderen. Museet har nylig fått laget en fantastisk fin bymodell anno 1873, og har mye å fortelle om Erfurts historie.
Museum für Thüringer Volkskunde
Dette storartede folkemuseet for Thüringen holder til i den tidligere direktørboligen for byens gamle hospital. Museet er ett av Tysklands største folkemuseer, og har omfattende utstillinger fra landsbyene rundt om i fylket. Her kan du oppleve landlig hverdagsliv gjennom møbler, husgeråd, verktøy, tekstiler, glass, keramikk, smykker, religiøse gjenstander, samt folkekunst, dekorativ kunst og brukskunst. Den sentrale utstillingen har som tema «Lære-endre-bevare. Landsbyliv på 1800-tallet». Den omfattende utstillingen av keramikk utstilt i kjelleren og også en populær attraksjon. Adressen er: Juri-Gagarin-Ring 140 a.
«Zum Güldenen Krönbacken» Kunstsenter
Haus Krönbacken er et eksempel på middelaldersk bindingsverk-arkitektur – oppført som et kjømannshus i Michaelisstrasse 10 i den opprinnelige bykjernen fra tidlig middelalder. Huset opprinnelse kan dateres til 1100-tallet da en jødisk kjøpmann bygde det. I det mer enn 500 år gamle lagerhuset for fargestoffer i bakgården er det i dag et galleri for utstillinger av moderne kunst. I sommersesongen er dette praktfulle patrisierhuset i bruk som serveringssted, hvor det i tillegg arrangeres konserter, filmvisninger og teater i bakgården.
Kultur og glede underveis
Erfurt ligger ikke langt unna Frankfurt og Autobahn retning sør-nord, som mange nordmenn benytter seg av for å komme langt på kortest mulig tid. Vi anbefaler å ta turen innom vakre og hyggelige Erfurt for minst én overnatting. Du vil ikke angre.
For deg som leser tysk og er interessert i ytterligere informasjon om Erfurts historie og historiske severdigheter, kan du finne mye informasjon på erfurt-web.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”279″]
Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.