Det finnes kanskje vakrere byer i Europa enn Dublin, men du skal lete lenge for å finne hyggeligere. Det har ikke bare med byen å gjøre, men også med innbyggerne. Irer er nemlig hyggelige. Irer kan også være ganske sta, kranglete og høyrøstede, men aldri uten god grunn. Så lenge du ikke fornærmer dem personlig, noe som omfatter moren, faren, broren, søsteren, familien, huset, hagen, gaten, skolen kirken, byen og landet, så vil du møte lutter velvilje.

[adning id=”36830″]

Dublin er hovedstaden i Irland

Om den ikke er grunnlagt av vikinger, så er den garantert brent ned av vikinger, en gang eller tre. Du behøver ikke legge skjul på at du er norsk av den grunn. Tvert i mot føler de fleste irene, som skottene, seg litt i slekt med oss. Og det er ikke uten grunn, hvis du kan litt historie. Kan du ikke, så les litt før du reiser dit. Da har du nemlig mye å snakke med lokale dubliners om, når du uunngåelig møter dem på pub’en.

Mer om Dublin

Dublin har i løpet av de senere årene opplevd en enorm vekst innen turisme. Fra tidligere å ha ligget litt i et ”glemt hjørne” av Europa, har ryktet vennligheten og de kulturelle severdighetene ført til at Dublin nå står høyt oppe på listene for de mest populære destinasjonene for korttidsferier og langhelger. Dublin ligger på begge sidene av elven Liffey ved utløpet mot Irskesjøen, omtrent på høyde med Liverpool. Dit går det forresten ferge fra Dublin, også. Temple Bar er stedet å besøke i Dublin, vi hadde nær sagt punktum. Temple Bar er nemlig et av de livligste kvarterene i hele Europa, med teatre, restauranter, et utall puber og barer, og gatemarkeder. Om kvelden kan det være eksepsjonelt hektisk, livlig og støyende her, ikke bare på grunn av talløse utdrikkingslag – mer enn halvparten av befolkningen er under 27 år. Men det er her, på sørsiden av Liffey at det aller meste skjer. Temple Bar. Merk deg det. Med brostein, halvskeive hus og gateplan fra middelalderen og et kjempetrivelig gamlebymiljø. Her kan spise, drikke og shoppe i akkurat den rekkefølgen som passer deg.

The Custom House, Dublin, Irland, Storbritannia

The Custom House fra sent 1700-tall huser i dag Irlands kultur – og miljødepartement og Dublins bystyre.

Enda mer om Dublin, shopping og uteliv

Det er flere godbiter sør for Liffey enn Temple Bar. Følger du supre shopping- og gågaten Grafton Street i sydlig retning bort fra elven, vil du komme til enda et shoppingmekka ved navn St Saint Stephens Green Shopping Centre på høyre hånd. Men Dublin kan by på flere fine shoppingmuligheter. På nordsiden av elven Liffey finner du Henry Street, også dette en fotgjengersone full av forretninger og magasiner. Midt på Henry Street, der den krysser O’Connol Street, står for øvrig det underlige og spektakulære ”The Spire”, en noe overdimensjonert synål i rustfritt stål – ikke mindre enn 120 meter høy – et landemerke du kan se over hele Dublin. O’Connell Street har også en viss sjarm, gaten er en blanding av varehus, livlige handletorg og puber. Det kanskje beste med Dublin er at alt ligger innenfor gangavstand. Og du kan ikke ha besøkt Dublin uten å krysse Liffey på den smale jernbroen Ha’Penny Bridge.[adning id=”36832″]

Dublin – litt om byens historie

Dublin er første gang omtalt så tidlig som år 140 etter Kristus av den greske historikeren Ptolemios, den gang av ham kalt Eblana Civitas. Det er ingen ting som tyder på at romerske styrker noen gang satte sin fot i Dublin eller for den saks skyld; noe annet sted i Irland. Arkeologiske funn avslører imidlertid en nedgang i handel med kontinentet under romertiden, og en beskjeden handel med England. Man vet lite om Dublin før vikingtiden, bortsett fra at det angivelig skal ha vært et kloster her i de første århundrene etter Kristus. Irland ble kristnet av St Patrick på 400-tallet, og det er lite sannsynlig at et slikt kloster kan ha blitt bygd før hans tid. Dublin har ingen fremtredende plass i irsk historie før norske vikinger ankommer i 790-årene på raid og slår seg ned i faste bosetninger flere steder i nord og på østkysten i første halvdel av 800-tallet.

Christ Church Cathedral, Dublin, Irland

Christ Church Cathedral ble påbegynt så tidlig som år 1030, 16 år etter at de siste norske vikingene tapte slaget ved Clontarf i Dublins havneområde på langfredag år 1014 og dermed mistet styringen over Dublin.

Mer om de norske vikingene og Dublins historie

De norske vikingene overvintrer i Dublin fra år 841, kanskje ved Kilmainham, det stedet der Irish Museum of Modern Art ligger i dag, med det er usikkert. Uansett er det funnet vikinggraver ved Kilmainham, hvor det også lå et kloster, som vikingene tradisjonen tro må ha ødelagt. Gravene her inneholdt både kvinner og menn, sammen med gravgods i form av våpen og smykker, som var vanlig på denne tiden. Vikingene var gravlagt i henhold til lokal kristen skikk, i øst-vest retning. På denne tiden utgjør elven Liffey grensen mellom to irske kongeriker, Leinster og Breina. De norske vikingene likte Dublin av flere grunner, her var et grunt vadested innerst i fjord, i tillegg til at deres bosetning og befestning skapte en kile mellom to eksisterende makthavere. Allerede rundt år 845-50 kommer danske vikinger og utfordrer nordmennene, som i år 902 blir fordrevet fra Dublin. I år 917 er nordmennene tilbake igjen, kjeppjager danene, og denne gangen vet vi at de anlegger de byen der den i dag befinner seg. I år 999 blir Dublin plyndret av kong Brian Boru, en innfødt konge over riket Cashel sørvest for Dublin, for sikkerhets skyld ved hjelp av norske vikinger hentet på Isle of Man, som ble hans leiesoldater. Nordmennene tok imidlertid Dublin tilbake og styrte Dublin i mange år.

Dublin Castle, Dublin, Irland, Storbritannia

Dublin Castle ble opprinnelig oppført på 900-1000-tallet.

Enda mer om vikinger, arkeologiske funn og skandaler

Under utgravinger i forbindelse med nybygging i sentrum avdekkes et stort område i 1960-årene, der vikingene hadde bygd en by, blant annet øst i dagens High Street, hvor Christ Church ligger, ferdigstilt i år 1038. Gatene i området, som het Wood Quai var også brolagt med trestokker, perfekt bevart etter tusen år i den leirholdige jorda, sammen med en mengde gjenstander, mange av dem med praktfull treskurd i ringerrikestil, som var mote rundt år 1000. Dessverre klarte entreprenørene å gjennomføre utbyggingsplanene på 1970-tallet under voldsomme protester fra lokalbefolkningen. Restene etter vikingbyen i Dublin ble ødelagt og skandalen var et faktum. Mye av vikingenes etterlatenskaper og gravgods kan sees på National Museum of Ireland, arkeologisk avdeling i Kildare Street. Helt frem til etter slaget ved Clontarf i Dublins havneområde på langfredag år 1014 er det i det store og hele norske vikinger som styrer Dublin. Med årene blir normannerne kristnet, mindre vikinger og mer irske.

Dublin Castle, Dublin, Irland, Storbritannia

Fra inngangspartiet til Dublin Castle, som er påbygd gjennom århundrene.

Dublins historie fra høymiddelalder frem til vår tid

Den keltiske påvirkningen gikk naturlig nok på bekostning av det nordiske, kulturelle innslaget. I år 1166 blir den siste irske kongen, Ard Ri, kronet i Christ Church Cathedral, før Dublin og deler av Irland blir erobret av franske normannere mellom 1169 og 1172. Som kjent erobret William the Conqueror fra Normandie i Frankrike England i år 1066. Kort fortalt klarte ikke irene å stå samlet mot de franske normannerne på grunn av indre motsetninger. Irene beholdt imidlertid sin katolske tro, og fikk svi for det. Frem til 1649 forble Dublin en liten middelalderby, men i 1649 ble byen overtatt av Oliver Cromwell i forbindelse med den engelske borgerkrigen. Dublin opplevde i siste halvdel av 1600-tallet en enorm vekst. Byen var blitt protestantisk og mottok en enorm strøm av protestantiske flyktninger fra hele Europa. Fra å være en by med 9 tusen innbyggere vokste Dublin til å bli en mektig og rik by, den nest viktigste i det britiske samveldet. Mye av den storslåtte arkitekturen i Dublin er fra denne tiden. I år 1800 ble det irske parlamentet oppløst og en nedgangstid ble innledet for Dublin. I året 1916 brøt det såkalte påskeopprøret ut, og i 1919 erklærte Irland sin selvstendighet. Først i 1922, etter blodige kamper mot engelske tropper, ble Irland anerkjent som egen republikk.

Dublin og severdigheter sør for River Liffey

Dublin sør for Liffey inneholder flere historiske severdigheter, som Trinity College, med Trinity Church og Trinity Library, alle i kort avstand fra Christ Church Cathedral, Dublin Castle, St Patrick Cathedral og et annet bibliotek, Chester Beatty Library. Lenger opp langs elven ligger Guinness Breweries og rett bortenfor det, Irish Museum of Modern Art.

Vi skal ta for oss hver enkelt severdighet med litt fakta.

Trinity College ble grunnlagt i 1592 av dronning Elizabeth I, datter av Henry VIII. Mange kjente irer har studert ved Trinity. Store forfattere som William Yeats, Jonathan Swift, George Bernhard Shaw, Bram Stoker, Oscar Wilde og Samuel Beckett har vært studenter her, og universitet er i dag blant Europas mest prestisjefylte. Trinity College er også kjent for det enorme biblioteket, som inneholder mer enn 3 millioner bøker. Trinitys Old Library inneholder alene mer enn 200 tusen gamle bøker, hvorav mange er håndskrevne fra middelalderen. Den mest kjente boken er Book of Kells fra cirka år 800, som sammen med andre nasjonalskatter er utstilt i The Long Room. Åpent daglig fra kl. 09.30 til 17.00 mandag til lørdag, kl. 12.00 til 16.30 på søndager. Inngang rundt 65 kroner, gratis for barn under 12 år.

[adning id=”36063″] National Museum of Ireland består av fire avdelinger; Archaeology i Kildare Street, Decorative Arts & History i Collins Barracks i Benbury Street, Country Life Turlough Park Castlebar Co. Mayo og Natural History i Merrion Street.

National Museum of Ireland – Archaeology

Utstillingene favner nesten 9000 år av Irlands historie og forhistorie. Her finnes utstillinger av flere av Europas flotteste gullskatter fra tiden mellom 2000 og 800 før vår tidsregning, keltisk kunst og middelalderkunst, herunder gjenstander fra vikingtiden i norsk Ringeriksstil og senere sammensmelting av norske og irske stiler. Museet omfatter også en større egyptisk samling, i tillegg utstillinger av romerske og kypriotiske gjenstander fra antikken. Det finnes også en etnografisk samling i dette museet. Adresse: Kildare Street. Åpningstider 10-17 tirsdag – lørdag og 14-17 søndag. Mandag stengt.

National Museum Decorative Arts & History

Dette flotte museet omfatter et stort spenn av gjenstander fra militæret til folkekunst, møbler, glass, keramikk, klær, våpen og mynter opp gjennom tidene, ved siden av husholdningsgjenstaner og en omfattende samling sølvarbeider fra 1600-tallet og fremover.
Adresse: Collins Barracks i Benbury Street

Christ Church Cathedral

Byggingen av denne kirken ble igangsatt i år 1038 av en dansk vikingkonge, Sitric Silkeskjegg, og var frem til reformasjonen den katolske hovedkirken. I dag er den hovedsetet for både den katolske og protestantiske kirken. Christ Church er en av Irlands eldste bygninger. Katedralen på sørsiden av elven Liffey mellom Wood Quay og Dame Street, i den opprinnelige vikingbyen. Kirken ble påbygd på 1200-tallet av normanniske engelskmenn i gotisk stil, slik den i stor grad fremstår i dag. Åpent daglig fra kl. 09.45 til 17.00, inngang cirka 40 kroner.

Dublin Castle

Dublin Castle ble påbegynt i år 1204 etter ordre fra kong John av England. I dag står kun et tårn og noen murer igjen av det opprinnelige slottet.  Dublin Castle har vært et viktig administrasjonssenter gjennom 800 år og spilt en viktig rolle i Dublins historie. Mesteparten av Dublin Castle er fra 1700-tallet. Dublin Castle er fremdeles en del av regjeringsbygningene og stenges av og til for besøkende.

Åpent fra kl. 10.00 til 16.45 på hverdager, fra kl. 14.00 i helgene. Inngang cirka 40 kroner.

Guinness Storehouse

The Guinness Storehouse er Irlands fremste turistattraksjon og ligger vegg i vegg med Guinness-bryggeriet. Guiness ble grunnlagt på 1700-tallet og produserer i dag halvparten av alt øl som drikkes i Irland. Guinness er blitt et irsk nasjonalikon, og logoen med den berømte harpen er kjent over hele verden. Den eldste harpen som er bevart, kan sees i Trinity College, og er fra 1400-tallet. Du har mulighet til å få innblikk i hele bryggeprosessen. Museet inneholder utstillinger av berømte reklamekampanjer opp gjennom tidene, og en suvenirbutikk. Alle besøkende kan nyte en pint Guinness i Gravity Bar på toppen av bygningen, som inngår i inngangsprisen. Gravity Bar har flott utsikt over byen, i alle retninger. Åpent daglig fra kl. 09.30 til 17.00 (til kl. 19.00 i juli og august). Inngang cirka 120 kroner.

Dublin Writers Museum

Dublin er kjent både for store samlinger av litteratur, og for sine mange berømte forfattere. I Dublin Writers Museum ved Parnell Square, nord for Liffey, kan du få et innblikk i arbeidene og livene til forfatterne Oscar Wilde, James Joyce, Bram Stoker, Samuel Beckett, Jonathan Swift og George Bernhard Shaw. Åpent daglig fra kl. 10 til 17, søndager fra kl. 11-17. Inngangsbillett cirka 70 kroner. Klikk her for hjemmesiden til Dublin Writers Museum.

Vær også oppmerksom på James Joyce Museum og The George Bernard Shaw Birthplace, som er selvstendige institusjoner,

Dublin Literary Pub Crawl

Dublin Literary Pub Crawl er en litterær vandring i fotsporene til Dublins forfattere. Ved hjelp av to skuespillere gjøres avsnitt fra litteraturen levende ved at disse spiller scener fra bøker av Joyce, Beckett, Behan, Mary Lavin, Oscar Wilde, Eavan Boland, Paula Meehan og Seamus Heaney. Det blir stopp på i alt 4 puber underveis – og muligheter for en matbit på nummer 2. Turen inkluderer også et besøk på Trinity College. Du kan kjøpe billetter på nettet, hos Dublin Tourist i Andrew Street eller på puben The Duke. Rundturen begynner klokken 18.30 på puben The Duke og varer i overkant av 2 timer.

St Patrick’s Cathedral

St Patric’s Cathedral ble bygget rett ved brønnen der St Patrick skal ha omvendt og døpt Irlands første kristne på 400-tallet. Det har stått en kirke her fra 400-tallet. Den katedralen vi i dag ser ble påbegynt av normannere i år 1191 og sto ferdig slik den fremstår i dag, i år 1220. Kirken er i dag Irlands nasjonalkatedral for den anglikanske protestantiske kirken. Inngangspris for besøkende er cirka 50 kroner.

National Gallery of Ireland

National Gallery of Ireland ble grunnlagt i 1864 etter et parlamentsvedtak, og har i dag en omfattende samling kunst, som blant annet omfatter mer enn 2500 malerier, av mestere som blant andre Fra Angelico, Mantegna, Rembrandt, Tizian, Caravaggio, Tintoretto, Ruisdal, Goya, William Turner, John Butler Yeats, Claude Monet, Camille Pissarro og Picasso. I tillegg har museet en flott samling skulpturer. Museet holder åpent fra mandag til lørdag fra kl. 9.30 til 17.30 og søndager fra kl. 12 til 17.30. Gratis adgang.

Irish Museum of Modern Art

Dette flotte museet er meget populært og befinner seg i en storslått kongelig hospitalbygning fra 1600-tallet. Samlingene omfatter moderne abstrakt kunst og samtidskunst. Gjennom året vil også en rekke vandreutstillinger med forekjellige temaer være å finne her. Det er gratis adgang til museet.

St Stephens Green Park

St Stephens Green er en stor offentlig park på sørsiden av Leffey, i den sydlige enden av Grafton Street. Denne idylliske parken ble anlagt i georgiansk stil på 1600-tallet og har en innsjø med et kunstig fossefall.

Malahide Castle

Malahide Castle ligger noen kilometer nord for Dublin, og er et prakteksemplar av en middelalderborg. Malahide har et meget flott modelljernbaneanlegg.

[adning id=”36063″]

[mappress mapid=”224″]

Church of Saint Patrick, Dublin, Irland, Storbritannia

Dublin – The National Cathedral and Collegiate Church of Saint Patrick ble grunnlagt i år 1191.

Saint Patrick Cathedral, Dublin, Irland, Storbritannia

Saint Patrick Cathedral har praktfulle interiører.

Spire of Dublin, Dublin, Irland, Storbritannia

Spire of Dublin i Dublin er rett og slett et veldig høyt spir – say no more.

Molly Malone, Dublin, Irland, Storbritannia

Molly Malone – en historisk berømt selger av fisk og muslinger i Dublins gater.

Dublin, Irland, Storbritannia

Dublin – byen ligger på begge sider av elven Liffey.

Findlater's Church, Dublin, Irland, Storbritannia

Findlater’s Church fra 1865 i nygotisk stil er bygd for den presbyritanske menigheten og er nevnt i to av James Joyce’s romaner.

Dublin,Trinity College, Parliament Square, Dublin, Irland, Storbritannia

Ærverdige Trinity College ble grunnlagt i år 1592.

Trinity College, Dublin, Irland, Storbritannia

Skulpturen av George Salmon, rektor ved Trinity College på slutten av 1800-tallet.

Parlamentsbygningen, Dublin, Dublin, Irland, Storbritannia

Parlamentsbygningen i Dublin.

River Liffey, Dublin, Irland, Storbritannia

Kveld langs River Liffey.

Ha'penny bridge on Liffey River, Dublin, Irland, Storbritannia

Jernbroen Halfpenny Bridge, på folkemunne Ha’penny bridge on Liffey River – et landemerke i Dublin.

River Liffey, old town, Dublin, Irland, Storbritannia

Fargerikt langs River Liffey – gamlebyen.

Temple Bar, Dublin, Irland, Storbritannia

Puber i forlystelsesomådet Temple Bar.

Dublin, Irland, Storbritannia

To-etasjers busser og 3-etasjers kjerker side om side i Dublin.