Brugge er en av Europas best bevarte historiske byer. Brugges hjerte er Markt, og på denne store plassen midt i Brugge ligger det imponerende rådhuset med det enorme tårnet ”Belfry”. Plassen er ellers omkranset av gammel, vakker bebyggelse, med blant annet renessanse-bygninger helt tilbake fra 1400-tallet. Mange av disse huser i dag restauranter. Rundt Markt finner du en stor velbevart middelaldersk gamleby, der severdighetene ligger så tett at du må følge godt med for ikke å gå glipp av noe. Brugges gamleby ble i år 2.000 oppført på Unescos liste over Verdensarven.
[adning id=”36830″]
Brugge – en av Europas best bevarte historiske byer
Brugges gamleby ligger innenfor de gamle bymurene, og er ganske stor i utstrekning. Her finnes et nett av pittoreske kanaler omgitt av en svært gammel og godt bevart bebyggelse. Byens middelalderske grunnplan er i stor grad bevart. Brugge i Belgia er i så måte helt unik i Europa, og må oppleves. Markedsplassen er et godt utgangspunkt for en sightseeingtur. Vær også oppmerksom på at du kan se byen fra kanalene, ombord i dertil egnede sightseeingbåter.
Den store markedsplassen er Brugges samlingspunkt, avgrenset av en rekke gavlhus mot nord, på motsatt side av tårnet, og mot vest. Disse vakre og ærverdige husene, noen av dem helt tilbake fra 1400-tallet, inneholder i dag restauranter. Tro ikke at prisene er spesielt rimelige. Men slik er det i populære turistbyer.
Mer om Brugge i Belgia
Brugge i Belgia er et populært reisemål. Det er mange turister her fra alle verdenshjørner, men gamlebyen er stor, så man føler seg ikke som sardin i boks over alt. Her er det en mengde restauranter, skjenkesteder og kafeer over alt – mange med utendørs servering.
[adning id=”36832″] Belgierne legger stor vekt på mat og drikke. Det finnes knapt noe land i Europa der gourmet-restaurantene ligger så tett som her. Øl er en spesialitet i Belgia. Her produseres det et aldeles vanvittig utvalg av forskjellige øltyper. Mange av bryggeriene har vær i drift siden høymiddelalderen, på 1200-tallet. Her produseres fremdeles såkalt Trapistenbier i munkeklostre. Mye av ølet er sterkt i forhold til hva vi er vant med; 7-8 % alkoholinnhold er ikke uvanlig. Dette sterke ølet er ofte mørkt. Prøv det på en av kneipene eller utendørs, ved en av kanalene. Store deler av Brugges gamleby består av gågater. Støynivået er lavt, og omgivelsene vakre.En kort rundtur i gamlebyen i Brugge i Belgia
Ved hjelp av turistkontorets utmerkede kart kan du finne frem til små og store kulturskatter nær sagt over alt. Her kan det være så mye å se innen så korte avstander at du ikke får med deg halvparten, hvis du ikke er oppmerksom. Til høyre for plassen, når man står med ryggen til tårnet, finner du provins-styrets palass, en nygotisk bygning oppført mellom 1887-1921, tidligere tilholdssted for Vest-Flanderns Provinsråd. Opprinnelig var det her en enorm bygning ”Waterhalle” som omfattet fiskemarkedet. Den ble ødelagt i 1786.
Selve tårnet ”The Belfry”, som kan sees fra hele byen, er en flamsk særegenhet. Belfry er verken en kirke eller et rådhus, men et symbol på rikdom og frihet. Belfry’et er blitt det samme for Brugge som Eiffeltårnet er for Paris. Selve bygget og første seksjon av tårnet ble bygget på 1200-tallet. Neste seksjon ble oppført på 1300-tallet, mens det åttekantede tårnet som strekker seg 83 meter opp mot himmelen kom på plass på 1400-tallet. Det er fullt mulig å gå opp de 366 trinnene i en vindeltrapp og få et fantastisk utsyn over byen. På venstre side ser du en husrekke med blant andre Cranenburg-huset, der keiser Maximillian ble satt i fengsel i 1488. Til venstre for dette finner du den imponerende mursteinsfasaden til Bouchoute fra 1400-tallet, det eldste huset på markedsplassen.
Mer om gamlebyen i Brugge – og slottsplassen ”Burg”
Hvis du nå snur deg 90 grader mot høyre og går inn i Breidelstraat kommer du mot slottsplassen ”Burg”. På halvveien snubler vi over ”Garre”, et middelaldersmug som leder til kanalen. Smug som dette ble bygget for å kunne slukke branner så fort og effektivt som mulig. Burg er plassen der befolkningen opprinnelig oppførte en borg eller festning for å forsvare byen mot fiender. Her er det tett mellom godbitene, så følg godt med.
Du kan i dag se et av verdens eldste gotiske rådhus her, oppført mellom 1376 og 1430. Her finner du den gotiske hallen i 2. etasje, med interiører fra 1300-tallet. Vegg i vegg ligger ”Oude Griffie” med renessansefasade fra første halvdel av 1500-tallet – det gamle kammeret som i 2001 ble restaurert med de opprinnelige fargene. I det syd-vestre hjørnet av plassen finner du Basilica of Holy Blood, et museum med St. Basils kapell fra 1139-1149 i første etasje, og et ny-gotisk kapell i annen etasje som inneholder relikvien det hellige blod – angivelig blod fra Kristus’ legeme.
På den andre siden av denne plassen har det også stått en romansk kirke som nå er revet. Restene av grunnplanet befinner seg inne i Holiday Inn Crown Hotel. Spør i resepsjonen. Det er gratis adgang. Provosts Hus, på hjørnet av Breidelstraat ble bygget i 1665-66 i barokkens glansperiode.
På Brugges utmerkede hjemmeside finner de flere forslag til spaserturer der du kan få med deg en rekke severdigheter.
Flere severdigheter i Brugge:
St. Saviour’s Cathedral: Brugges eldste kirke, oppført fra 1100-tallet til 1400- tallet. Spesielt kjent for sine vakre gobelenger, koret og flotte malerier. Katedralens museum inneholder gamle malerier og interiører, relikvier og messingkledde kister. Church of Our Lady, på hollandsk Vrouwekerk, er grunnlagt på 800-talet, ombygd på 1200- og 1300-tallet, og er nylig restaurert. Denne kirken ruver i bybildet med sitt 122 meter høye tårn. Her finner du kunstskatter helt utenom det vanlige, blant annet en statue av Madonna med barn av selveste Michelangelo. I korets galleri kan du se mausoleet til Maria av Burgund og Karl den Skallede, ved siden av flere malte gravkamre fra 12-1300-tallet gjennom glassplater i gulvet.
Fishmarkt er et nyklassisistisk bygg oppført i 1821 der fersk fisk fra Nordsjøen fremdeles selges mellom kl 06 og 13 fra tirsdag til fredag. Den tidligere Carthusian Nuns Church fra 1716 er en del av et nonnekloster og benyttes i dag som militærkapell. Nonneklosteret ligger vakkert til i en park, og er delvis åpent for publikum.
Museer i Brugge
Det historiske arkeologiske museet ligger i Mariastraat 36a og er et interaktivt museum bygget opp rundt funn gjort i byen. Rett ved siden av ligger Oud Sint-Janshospitaal & Memlingmuseum i Mariastraat 38. Sint-Janshospital er fra 1.000-tallet og en av Europas eldre middelalderbygninger. Hospitalet ble bygd for å kunne pleie syke pilegrimer. I hospitalkirken fra 12-1300-tallet og det tilliggende Cornelius Chapel finnes 6 originale mesterverk av den berømte renessansemaleren Hans Memling (1430-1494). I det tidligere hospitalet kan du også se malerier og møbler fra hospitalets rike historie. Old Dispensary beliggende i samme bygningskompleks er også verd et besøk.
Brugge – en kort historisk oversikt
Historien om Brugge starter for omkring 2000 år siden. På den tiden fantes det en gallisk-romersk bosetning på stedet der byen nå ligger. Innbyggerne levde ikke av jordbruk alene, de bedrev også handel med England og resten av Gallerriket. Rundt år 270 angrep germanere for første gang den flamske kystsletten. Mye tyder på at romerne fremdeles hadde en militær befestning på stedet på slutten av 200-tallet og gjennom hele 300-tallet. Det er derfor svært sannsynlig at Brugge var bebodd i overgangsperioden frem til tidlig middelalder. Når Saint Eligius kom for å spre sitt religiøse budskap i Flandern rundt 650, var antagelig Brügge den viktigste befestningen i det flamske kystområdet.
Brugge i Belgia og vikingene
Omkring hundre år senere oppsto det handel mellom Brugge og Skandinavia. Navnet Brugge kommer faktisk av det gammelnorske ”Bryggja”. Navnet Brugge finnes på dokumenter og mynter fra midten av 800-tallet. På den tiden fantes det allerede et sterkt festningsverk i byen. Byen ble for øvrig aldri plyndret av Normannere eller vikinger. Den oversjøiske handelen mellom Brugge og Skandinavia antas å ha vedvart. Brugge lange tradisjoner som internasjonal havneby. Brugges eldste handels-bosetning og den tidlige middelalderhavnen var tilgjengelig fra sjøen helt frem til ca år 1050. Det andre området som ble bebygd utenfor borgen, befinner seg nær dagens Steenstraat og Oude Burg. Det var her byen vokste raskest frem til ca år 1100. De to eldste kirkene i Brugge, Church of our Lady / Vrouwekerk og St Salvatore befant seg den gang i utkanten av dette området. Begge ble opprinnelig grunnlagt på 800-tallet.
Brugge i middelalderen
På 1000-tallet hadde Brugge vokst og utviklet seg til å bli ett av Europas viktigste sentere for handel. Men i løpet av denne perioden ble den naturlige sjøforbindelsen mellom byen og havet tilstoppet på grunn av mudder. I 1134 ble deler av det flamske kystlandskapet endret på grunn av en voldsom stormflod, og en dyp kanal, Zwin, oppstod og skapte sjøforbindelse et stykke på vei til dagens Damme. Brugge beholdt dermed sin sjøforbindelse gjennom en kunstig kanal via den naturlige kanalen Zwin. Brügge måtte imidlertid benytte seg av omlastingshavner som Damme og Sluis for å frakte varer i mindre båter til og fra byen. Takket være denne sjøforbindelsen ble Brugge også senere i middelalderen det viktigste handelssenteret i det nord-vestlige Europa. Flandern var på den tiden et av Europas mest urbaniserte områder, takket være handel. Flamske tekstiler av høykvalitets ull ble eksportert til hele Europa fra Brugge.
Brugge – oppgangstider, vekst og rikdom
Fra det 13. til det 15. århundre hadde Brugge mellom 40 og 45 tusen innbyggere, det dobbelte av antallet fastboende i dagens indre gamleby. På 1300-tallet hadde Brugge ekspandert til å bli en rik internasjonal havneby. Kjøpmenn fra syd- og nord-Europa kom sammen her for å handle med hverandre gjennom Brugges handelshus og meglere. Byen hadde i tillegg til tekstilprodusenter en mengde andre laug som drev livlig handel. Det er viktig å merke seg at både italienere og innfødte hadde etablert bankvirksomheter, både for å finansiere handel og håndtere valuta. Kjøpmenn kunne åpne valutakontoer, overføre store pengesummer, veksle penger og til og med betale med veksler.
Vi skal ikke glemme at Brugge også har opplevd harde tider opp gjennom århundrene. Forskjellene mellom vanlige menneskers (handelsfolkene) og handels-entreprenørenes (patrisierne) inntekter var enorme. Voldsomme opprør, som dem i 1280 og 1436-38 ble brutalt slått ned. I 1302-revolten tok folket den flamske grevens side mot den franske kongen som ble støttet av de velstående landeierne og handels-entreprenørene. Denne kampen, der Brugge hadde en ledende rolle, resulterte i en seier for handelsfolkene og den flamske greven i kampen om de gylne sporer som fant sted den 11. juli 1302. Denne historiske datoen er nå nasjonaldag for den flamske befolkningen i Belgia.
I løpet 1300-tallet gjennomgikk både Flandern og Brugge en rekke kriser med opprør, epidemier, politisk uro og krig, som endte med fusjon mellom dynastiene Flandern og Burgund. Den burgundiske periode i Brugge startet i 1384. Brugge skulle dermed forbli Europas ledende handelssenter nord for Alpene i enda ett århundre. Tekstilproduksjonen var nå delvis erstattet med luksusvarer, banktjenester og håndverk. Det burgundiske hoffet hadde stor kjøpekraft, noe som ble utnyttet av utenlandske kjøpmenn med internasjonale kontakter fra Portugal i sør til Polen i nord. Velstanden økte, og tilreisende ble mektig imponert over den overdådige luksus som hoffet omga seg med og den rikdommen som var synlig i byen. Kunst og kultur blomstret som aldri før.
Brugge – starten på nedgangstidene
Velstanden og rikdommen fikk en brå slutt med Maria av Burgunds uventede død. Den påfølgende revolten mot hennes enkemann Maximilian av Østerrike kom til å bety at Brugge led under militært styre og politisk usikkerhet i 10 år. Rikdom og velstand forsvant sammen med det burgundiske hoffet og de internasjonale kjøpmennene. På 1500-tallet gjenerobret til en viss grad Brugge sin posisjon. Men byen hadde mistet sin ledende rolle, som nå var overtatt av Amsterdam. Ikke desto mindre forble Brugge et viktig regionalt senter med stor internasjonal handel og blomstrende kunstproduksjon. Separasjonen fra Nederland i 1584 ledet til den endelige nedgangstiden for byen. Rundt år 1600 var Brugge blitt en provinsiell by med et beskjedent maritimt rykte. Byens kremmerånd hadde fortsatt ikke forsvunnet helt på 16- og 1700-tallet. Brugges skipsredere og kjøpmenn handlet fortsatt med Det Spanske Imperium, England og Vest-India.
Brugge i Belgia – mot moderne tider og nytt oppsving
Brugge forholdt seg passiv til revolusjonstiden fra 1789 til 1830. Den første industrielle revolusjonen påvirket ikke byen i nevneverdig grad. Rundt 1850 var Brügge landets fattigste by. Middelklassen snakket fransk og de vanlige mennesker kjente kun til sin lokale dialekt. Fransk var blitt det offisielle språket i 1885. Byen Brugge var blitt berømt gjennom den franskspråklige illustrerte romanen ”Bruges la Morte” av Georges Rodenbach i 1892, som handlet om en enkemann som slo seg ned i denne gammelmodige byen og forelsket seg i en danserinne som minnet ham om hans avdøde kone. Da “Bruges la Morte” utkom, hadde nettopp Brugge igangsatt et ambisiøst byggeprosjekt, nemlig den nye havnen i Zeebrugge, som ble åpnet i 1907. Denne fikk gradvis stor betydning for området gjennom en tiltagende turisme, som først de siste 25 årene av forrige århundre gjenvant sin rikdom. Nå var Brugge blitt internasjonalt kjent som en kunst- og kulturby med betydelig internasjonal turisme.
Nyttige linker:
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”4″]