Beziers i Sør-Frankrike er en typisk occitansk by i området Languedoc og først og fremst kjent for to ting; tyrefekting og vin. Beziers i Sør-Frankrike er anlagt på en liten klippe over elven Orb, omtrent 10 kilometer fra kysten Cote d’Amethyste.

[adning id=”36830″]

Béziers – kultur, tyrefekting og badestrender

Cote d’Amethyste kan by på kilometerlange, flotte badestrender og sjarmerende bade- og feriebyer ved Middelhavet, som Valras-Plages ved Orbs elvemunning og Sérignan-Plage, Portirangnes-Plages og Vias-Plage videre nordover mot nabobyen Cap d’Agde. (Plage betyr strand.) Beziers i Sør-Frankrike er ingen storby, men desto hyggeligere. I august står byen fullstendig på hodet under Feria des Bèziers, en tyrefekterfestival som tiltrekker seg 100 tusen mennesker over 5 dager.

Béziers flotte, gamle bro Pont Vieux og katdralen St Nazaire på klippen.

Mer om Beziers i Sør-Frankrike

Beziers i Sør-Frankrike ligger ved Canal du Midi, en viktig historisk vannvei som er på Unescos liste over Verdensarven. Beziers har den eldste akvedukten, Pont-canal de l’Olb, der kanalen føres over elven. Les mer om den i eget avsnitt nedenfor. Rett ovenfor akvedukten, på klippen, ligger Cathedrale St.-Nazaire fra 1300-tallet, med en nydelig klosterhage og en fantastisk utsikt over elven og landskapet for øvrig. Katedralen er et godt utgangspunkt for å oppdage Bèziers. Rundt katedralen ligger den historiske delen av Bèziers, med en labyrint av smale gater og smug. Ved kirken er det en plass med et par kafeer med utendørs servering under skyggefulle trær, så pittoresk og sjarmerende som bare Languedoc kan være.

Cathédrale St Nazaire, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

Béziers’ Cathédrale St Nazaire er bygd som en festningskirke – katarenes siste skanse skulle det vise seg. Foto: © reisdit.no.

[adning id=”36832″]

Mer om Bèziers gamleby

Fra kirken går restaurantgaten Rue Viennet forbi Place de Gabriel Péri med Hotel de Ville ned mot byens stolthet, promenaden Allee de Paul Riquet, oppkalt etter byens ingeniør, som faktisk konstruerte Canal du Midi. Går du til venstre ved Hotel de Ville kommer du til byens store markedshaller, Les Halles. Her er det et enormt tilbud av egnens spesialiteter, både fersk, confit og hermetisk. Du vil også finne et utrolig omfattende utvalg av frukt, sopp og grønnsaker, samt kjøtt og fisk, pluss østers og blåskjell som daglig fraktes fersk inn fra kysten. Her finner du også naturligvis foie gras gåselever i både fersk og hermetisert utgave, samt fersk and eller gås og oster fra Auvergne og Pyreneene og kirsebær fra Céret, som byen er berømt for. Allee de Paul Riquet er Bèziers hjerte, en bred gågate med to rader eiketrær på hver side. I skyggen av dem ligger en rekke koselige uterestauranter, der du kan slå deg ned og se på folkelivet og kose deg med en forfriskning eller et måltid lokal mat. Øverst i promenaden ligger byens fine teater.

Allee de Paul Riquet, Cathédrale St Nazaire, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

I hjertet av trivelige Béziers, promenaden Allee de Paul Riquet. Foto: © reisdit.no.

Litt om Bèziers, kultur og museer

Béziers har vært bebodd av mennesker siden steinalderen. Galliske stammer hadde etablert bosetning her da romerne, etter å ha hersket her i om lag 100 år, grunnla byen på nytt, nå som Colonia Julia Baeterrae Septimanorumi, for veteraner som hadde kjempet i den romerske hæren. Soldatene fikk tildelt landstykker som pensjon, slik at de kunne forsørge seg når hæren ikke lenger hadde bruk for dem. Vi vet med sikkerhet at dette skjedde her i år 35 før Kristus. Området produserte den gang hvitvin, som ble eksportert helt til hovedstaden Roma, på grunn av sin høye kvalitet. Som i resten av Languedoc ble Béziers erobret av visigotere da Romerriket kollapset i 470-årene, og i år 714 kom maurerne, som ble kastet ut igjen rundt år 755 av Pippin den Lille, sønn av Karl Martell og far til Karl den Store.

Musée de Biterroi, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

Musée de Biterroi har fine samlinger fra romertiden og middelalderen – her en sarkofag fra 300-tallet. Foto: © reisdit.no.

I Musée du Biterrois finner du interessante utstillinger som dokumenterer Bèziers historie og tradisjoner gjennom 21 århundrer, inklusive vinproduksjonen og byggingen av Canal du Midi. Les mer om det i eget avsnitt nedenfor. I romertiden var det et teater her, men det med demontert av innbyggerne på 400-tallet for å bygge bymur til byens forsvar. Vær oppmerksom på Musée de l’Oppidum d’Ensérune i den idylliske nabobyen Nissan les Ensérune, med flotte samlinger av galliske, greske og romerske vaser, smykker, våpen og andre gjenstander. Landsbyen har også en vakker kirke fra middelalderen.

Cathédrale St Nazaire, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

Det er flere trivelige restauranter i gamlebyen rundt katedralen i Béziers. Foto: © reisdit.no.

Mer om Cathedrale St.-Nazaire og katarene

Cathedrale St.-Nazaire gjenoppbygd fra år 1215 etter den forrige kirken ved samme navn ble ødelagt den 22. juni år 1209 under svært dramatiske omstendigheter. Beziers i Languedoc var nemlig katarenes høyborg, og av den katolske kirken erklært hedensk. Katarene var en bevegelse av asketiske sannhetssøkende religiøse kristne som skapte sine egne selvstendige kirkesamfunn i protest mot det utsvevende livet blant de geistlige i den katolske kirken. Den katolske kirken svarte med nådeløse angrep og klarte til slutt å få bukt med katarene, som valgte navnet etter katharsis, renselse som symbolsk navn på sin asketiske livsstil og trosutøvelse. I Bèziers søkte katarenes kvinner og barn ly i katedralen da de ble angrepet av soldater i den katolske kirkens tjeneste. Byens katolske befolkning støttet katarene i kampen. Det hele endte med at kirken ble satt i brann, og at taket og veggen styrtet ned over barna og mødrene deres. Samtidig ble hele befolkningen i Bèziers massakrert utover denne skjebnedagen. 20 tusen mennesker ble slaktet av den katolske kirken i Bèziers denne dagen.

Cathédrale St Nazaire, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

Det er dimensjoner over katedralens klokketårn. Foto: © reisdit.no.

Litt om Canal du Midi og ferie på vannveien mellom Atlanterhavet med Middelhavet

I år 1666 ble det I et kongelig edikt bestemt at det skulle bygges en kanal for å skape en innenlands vannvei mellom Middelhavet og Atlanterhavet. Kanalen ble åpnet i 1681 og forbundet til Agde via elven Herault. Etter hvert ble også mange andre byer og landsbyer i Languedog og Roussillon tilknyttet kanalen, enten via naturlige elveleier eller ved konstruerte kanaler som ble tilknyttet elver for å skape vanngjennomstrømning i kanalene. Byer som Montpellier, Béziers, Perpignan, Narbonne, Sète, Trèbes, Carcassonne, Toulouse, Moissac, Valence, Agene og Montaubane er alle tilnyttet kanalen, som var ekstremt viktig for handelsvirksomheten, frem til jernbanenettet ble utbygd på slutten av 1800-tallet. I dag benyttes fremdeles kanalen kommersielt, men også til ferieturer. Canal du Midi ble satt på Unescos liste over Verdensarven i 1997. Kanalen har 65 sluser og 54 akvedukter. Noen mil innenfor byen Bordeaux ved landsbyen Castets-en-Dorthe forbindes kanalen, som nå heter Canal de Garonne, med elven Garonne via en sluse.

St.-Aphrodise, Vieux Ville, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

Relieff-frise på fasaden til Béziers eldste eksisterende kirke, St.-Aphrodise, fra 900-tallet. Foto: © reisdit.no.

[adning id=”36063″]

[mappress mapid=”23″]

Cathédrale St Nazaire, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

Cathedrale St Nazaire der 2000 kvinner og barn ble brent inne i år 1209.

Cathédrale St Nazaire, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

Interiørene i Cathédrale St Nazaire er nøkterne og strenge. Foto: © reisdit.no.

Cathédrale St Nazaire, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

Cathédrale St Nazaire ble gjenoppbygd i gotisk stil på 1300-tallet. Foto: © reisdit.no.

Cathédrale St Nazaire, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

Utsikten fra katedralklippen er formidabel. Foto: © reisdit.no.

Cathédrale St Nazaire, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

Ved katedralen er det flere uteserveringer. Foto: © reisdit.no.

Cathédrale St Nazaire, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

Cathédrale St Nazaire er bygd som en festning. Foto: © reisdit.no.

 Cathédrale St Nazaire, Vieux Ville, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

En romersk statue dukker opp i gamlebyen. Foto: © reisdit.no.

Cathédrale St Nazaire, Vieux Ville, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

Det er mange plasser med servering i gamlebyen i Béziers. Foto: © reisdit.no.

Cathédrale St Nazaire, Vieux Ville, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

Godt gjemt, midt i gamlebyen i Béziers ligger restene av et romersk amfiteater. Foto: © reisdit.no.

Église de la Madeleine, Vieux Ville, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

Église de la Madeleine, påbegynt på 1000-tallet. Foto: © reisdit.no.

Église de la Madeleine, Vieux Ville, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

Église de la Madeleine, påbegynt på 1000-tallet. Foto: © reisdit.no.

Église de la Madeleine, Vieux Ville, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

En grinete kar i tårnet på Église de la Madeleine. Foto: © reisdit.no.

Gamlebyen, middelalder, Vieux Ville, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

En rusletur i gamlebyen i Béziers kan by på mange små overraskelser – her et karnapp fra middelalderen. Foto: © reisdit.no.

middelalder, gamleby, Vieux Ville, Béziers, Languedoc, Sør-Frankrike, Frankrike

Middelalder i sikte – eller rettere sagt – mer middelalder i sikte. Foto: © reisdit.no.