Barcelona i Spania er en av verdens mest spennende byer. Barcelona har et tilbud innen restauranter, kafeer og barer, kunst, kultur, arkitektur og historiske severdigheter, som knapt noen annen by i Europa kan skilte med. I tillegg har Barcelona en personlighet, som savner sidestykke: Her finnes en livsbejaende, blid, stolt og småfrekk rastløshet, som kommer til uttrykk nær sagt over alt i byen. Gaudis arkitektoniske verk i Barcelona er oppført på Unescos liste over Verdensarven.
[adning id=”36830″]
Mer om Barcelona
Uansett om du befinner deg i gågaten La Rambla, med et yrende folkeliv og performancekunstnere, i middelalderkvarteret Barri Gothico med smale smug, bueganger, småbutikker og barer, vil du føle en helt annerledes atmosfære. Barcelona er også kjent for – og i stor grad preget av den berømte arkitekten Antoni Gaudi y Coronet, som står bak noen av byens berømte bygg og parker, som for eksempel La Sagrada Familia og Parc Güell. Mer om ham, arkitekturen og bygningene i eget avsnitt. Barcelona kan dessuten by på topp shoppingmuligheter og mer enn 4 kilometer flotte badestrender rett ved sentrum, pluss et vell av spennende og livlige tapasbarer. Hva mer kan du ønske av en europeisk storby?
Barcelona og badestrender
Barcelona kan by på fenomenale badestrender, rett nedenfor sentrum, på begge sider av den store havnen. De mest populære og lettest tilgjengelige strendene ligger ved bydelen Barceloneta og mot den olympiske havnen. Det vil si, hvis du står ved Columbus-søylen, vendt mot havet, så begynner strendene foran kabelbanetårnet og strekker seg flere kilometer mot venstre. Disse badestrendene er svært populære også blant byens innbyggere. Det finnes flere kafeer langs strendene hvor du kan slå deg ned og nyte en forfriskning eller et måltid. Hvis du besøker strendene her, bør du absolutt rusle litt rundt i bydelen Barceloneta, som ligger ytterst mot strendene her. Bydelen er også kjent for å ha spennende restauranter, som kan være et alternativ på kveldstid. Også på den andre siden av havnen finnes det badestrender, ved flyplassen.
[adning id=”36832″]Barcelona – shopping
Man reiser ikke til Barcelona for å shoppe – til det har denne vakre byen alt for mye annet å by på. Men selvfølgelig finnes fine shoppingmuligheter her. Et utgangspunkt for shopping, moter, sko og klær er Placa de Catalunia, hvor stormagasinet El Corte Ingles ligger. Fra denne plassen går gaten Passeig de Gràcia oppover mot Avinguda Diagonal. Begge disse to store gatene i bydelen Eixample har en mengde forretninger og er Barcelonas shoppingstrøk nummer én. Hvis du fortsetter videre opp fra Passeig de Gràcia, kommer du til Carrer Gran de Gràcia hvor det ligger flere butikker, både her og i sidegatene. Her handler ofte byens innbyggere, og her er det mulig å gjøre gode kjøp. Merk deg at du kan bruke byens utmerkede t-bane til å komme deg fra den ene bydelen til den andre.
Hvis du tar banen til Fontana, kan du rusle nedover Carrer Gran de Gràcia mot Passeig de Gràcia, Diagonal og La Rambla, og på denne turen få med deg svært mye av hva Barcelona har å by på av shopping. Hvis du er ute etter antikviteter, gamle bøker eller militære effekter og rariteter, finner du en mengde slike småbutikker i Viella Ciutat, det vil si Barrio Gothico og La Ribera.
Barcelona bydel for bydel
Barcelona er i dag relativt lett å orientere seg i. For enkelthetens skyld dreier vi kartet litt, slik at havneområdet utgjør en vannrett grense nederst. Barcelona har flotte badestrender, totalt i 4,5 kilometers lengde, rett nedenfor bykjernen. La Rambla er den bilfrie hovedgaten og pulsåren i Barcelona, som går loddrett opp fra havnen på vårt kart opp til Plaza de Catalunia. La Rambla har et yrende folkeliv med gatekunstnere og en mengde småbutikker, barer og kafeer. På kartet vil du se at Barri Gothico ligger til høyre for La Rambla, mens bydelen Raval ligger til venstre. Frem til 1970-tallet var Raval nærmest et slumkvarter med tilknytning til havnekvarterene. I Raval fantes et eget Chinatown (Barrio Chino) og sjøfolkenes Red Light District. I dag er kvarteret svært forandret, her er det åpnet moderne hoteller, spennende designerbutikker og innbydende kafeer. Merk deg spesielt nabobygningene Drassanes til venstre for Columbus-søylen med en rekke verftsbygninger fra 1200-tallet, der man i middelalderen kunne reparere 30 galeier samtidig! Her er det i dag et flott sjøfartsmuseum, verd å besøke på grunn av bygningene alene.
Barcelona, arkitektur og art noveau
Barcelona er kjent for sin vakre gamle middelalderkatedral beliggende i den gamle gotiske bydelen Barri Gothico, men kanskje spesielt for arkitekten Antoni Gaudi, og hans særegne Art Noveau-arkitektur med røtter i katalansk-maurisk tradisjon, parret med en sterk fascinasjon for gotisk stil. Art-Noveau-arkitekturen som vokste frem i hele Europa rundt år 1900 fikk i Spania navnet Modernismen, og har en stor utbredelse over hele landet. Mest kjent av hans verk er kanskje (litt ufortjent) den ennå uferdige kirken La Sagrada Familia. I Barcelona finnes flere av hans viktigste bygg, som det ganske spektakulære Casa Milo, åpent for publikum som eget museum, det mystiske Casa Batllo (ikke åpent for publikum) og, ikke minst, Parc Güell – et enormt parkanlegg finansiert av hans velgjører, fabrikanten og millionæren Eusebi Güell. Gaudis arkitektoniske verk i Barcelona er oppført på Unescos liste over Verdensarven.
Antoni Gaudi – arkitekten som gikk egne veier
Antoni Gaudi y Coronet ble født i 1852 og fikk tidlig interesse for arkitektur. Man vet forbausende lite om denne mannen, ut over at han var svært religiøs og levde sammen med sin niese nesten hele livet. Det finnes kun fire fotografier av Gaudi. Han døde i 1926 under tragiske omstendigheter, etter å ha blitt påkjørt av en trikk. Den eksentriske Gaudi gikk kledd i enkle, slitte klær, og sykehuset forsto ikke hvem han var før etter tre dager. Gaudi var en meget berømt mann og hele byen møtte opp i begravelsen hans, som ble bekostet av byen. Dessverre ble Gaudis atelier brent ned til grunnen av fascistene i 1937, noe som gjør at svært få av Gaudis tegninger er bevart for ettertiden. Det er viktig å vite at det var flere arkitekter enn Gaudi som deltok i denne nye bølgen innen arkitekturen, også i Barcelona. Vi skal se litt nærmere på severdighetene i neste avsnitt.
Barcelona – modernismens by nummer én
Det er relativt enkelt å finne de viktigste husene som tilhører den katalanske modernismen i Barcelona. Hvis du tar utgangspunkt i La Ramba og går opp til Placa Catalunia, så fortsetter Passeig de Garcia skrått på oversiden av plassen. I denne gaten ligger to av Gaudis viktigste bygg, Casa Batllo og Casa Milà. Casa Batlló, som ble oppført mellom 1905 og 1907, ligger i nr 43 og er en viktig representant for den katalanske modernismen. Bygningen er ikke åpen for publikum. Kvartalet Casa Batllo ligger i kalles Illa de la Discordia – disharmoniens kvartal på grunn av tre berømte bygg som ligger ved siden av hverandre – Casa Lleo Morera av arkitekten Domenech i Passeig de Garcia nr 35, Casa Amatller av arkitekten Puig og Casa Batllo av Gaudi.
Lenger opp i samme gate finner du Casa Mila fra 1905, på folkemunne kalt ”La Pedrera – steinbruddet”, som er omgjort til museum for Gaudis arbeider. Gå gjerne parallgaten til venstre oppover – Rambla Catalunya til du ser Casa Mila på høyre hånd. Merk deg at Gaudi ikke bare tegnet eksteriører – hvert eneste interiør-element er i detalj tegnet av Gaudi, og maken til fantasi skal du lete lenge etter.
[adning id=”36063″]Mer om Antoni Gaudis arkitektur
I Barcelona er det flere bygninger av Gaudi som du bør få med deg. Vi har allerede nevnt kirken La Sagrada Familia, som stadig er under bygging. Andre arkitekter har tatt over og fullfører kirken etter Gaudis tegninger. Litt lenger opp i byen ligger Parc Güell, en eksepsjonelt utsmykket parkanlegg, som ble finansiert av den velstående vennen Eusebi Güell. Her ligger også et par av Gaudis merkeligste bygninger, parkens kontorbygning og en portnerbolig.
Meningen var at det skulle bygges en hel liten landsby i parken, men prosjektet strandet på manglende finansiering. Gaudi ble boende i ett av husene til han for godt flyttet til krypten under La Sagrada Famila. Et annet viktig og tidlig bygg fra Gaudis hånd, er Palau Güell i Carrer Nou de la Rambla, som arkitekten Antoni Gaudi tegnet og oppførte for sin venn og velgjører Eusebi Güell mellom 1886 og 1889. Palau Güell er åpent for publikum. Gaudi debuterte i Barcelona med det mildt sagt ekstravagante Casa Vicens, et arabiskinspirert stykke katalansk modernisme på sitt mest sensasjonelle – et bygg som skaffet Gaudi umiddelbar berømmelse i byen, samt flere oppdrag.
La Barceloneta – bydelen ved havnen
La Barceloneta er en ytterst sjarmerende og autentisk bydel ved lystbåthavnen og stranden Playa Tormentosa ved inngangen til gamlebyen Ciutat Vella i Barcelona. Bydelen ble planlagt av ingeniøren Pròsper de Verboom og oppført i 1753 for å skaffe boliger til innbyggerne fra bydelen la Ribera, som hadde mistet sine bosteder som følge av at kong Felipe den V. hadde revet en rekke middelalderkvartaler for å bygge sitt nye slott Ciutadella. Det ligger i Parque Ciutadella og er i dag parlamentsbygningen med zoologisk hage som nabo. Bydelen La Barceloneta har form som en trekant, og inneholder spennende arkitektur, autentiske miljøer og en rekke spisesteder som også frekventeres av bydelens innbyggere.
Eixample – resultatet av moderniseringen på 1800-tallet
Litt nordover i byen, på oversiden av hovedgaten Gran Via del les Catalanes og Plaza de Catalunya ligger det mer fasjonable strøket Eixample, et resultat av den store moderniseringen og utvidelsen av Barcelona som ble gjennomført på 1800-tallet. Hvis du ser byen ovenfra, som på google earth, vil du legge merke til at byplanen omfatter kvadratiske bygårder i en velordnet system med rette gater. Hver eneste bygård har avkappede hjørner, slik at hvert gatekryss blir en liten plass. Det er noe av sjarmen med Barcelona.
I denne bydelen vil du også finne hoteller, restauranter og forretninger av høyere standard, samt en mengde kafeer og barer med utendørs servering. Eixample inneholder de mest omfattende shoppingstrøkene, langs Carrer Gran de Gràcia mot Passeig de Gràcia, Diagonal og Placa Catalunia.
Mer om Barcelona bydel for bydel – Raval og Montjuic-høyden
La oss se mer på Barcelona til venstre for La Rambla på vårt kart. Aller først kommer du til Raval. Videre til venstre, bortenfor Raval, ligger Montjuic-høyden med Olympiastadion, et omfattende parklandskap og det fine Miro-museet. På sjøsiden av høyden ligger det gamle festningsanlegget Castell de Montjuic fra år 1670 med militærmuseet.
I skråningen mot sentrum, nedenfor Miromuseet, finner du ytterligere tre meget interessante museer, nemlig det arkeologiske museet, det etnografiske museet, og det fantastiske Museo d’Art de Catalunya – Catalonias kunstmuseum – med kunst fra romansk tid på 1000-tallet til midten av 1900-tallet. Her er også spanske mestere som Zurbarán, El Greco, og Velasquez, i tillegg til andre renessanse- og barokkunstnere som Fra Angelico, Cranach, Rubens, Ruysdal og Canaletto, bare for å ha nevnt noen. Her opp, litt lenger inn og bakenfor Miro-museet ligger Barcelonas svar på Norsk Folkemuseum, nemlig Poble Espanyol, en samling middelalderarkitektur fra hele Spania, som ble flyttet hit og satt opp til Verdensutstillingen i 1929. Anbefales! Her er kafeer og restauranter, slik at du for eksempel kan spise lunsj her.
Mer om Raval, Montjuic og taubanen til havnen
En kort spasertur unna – på skrenten mot havnen, kan du dessuten hive deg på en taubane, som bringer deg helt ned til havnen med Barcelonas svar på Aker Brygge – dersom du tør, da. Øverst i Raval ligger et annet flott museum, Museo d’Arte Contemorani de Barcelona, et museum for samtidskunst som holder til i et ganske tøft nybygg. Et stykke opp i La Rambla finner du på venstre side et gigantisk frukt- og grønnsaksmarked Mercat St Joseph Boqueria. Et kvartal nedenfor, i tverrgaten Carrer Nou de la Rambla ligger den underlige bygningen Palau Guell, som arkitekten Antoni Gaudi tegnet til sin venn og velgjører Eusebi Guell. Palau Guell er åpent for publikum. Mens eksteriørene kan virke enkle, er interiørene mildt sagt bemerkelsesverdige, både i form, innhold, farger og detaljrikdom. Alt er tegnet av Gaudi og laget for hånd. I retning Montjuic, rett ved Avinguda Paral.lel (ja, gaten heter det) finner du Barcelonas eldste kirke, St. Pau del Camp fra 980- og 990-tallet, med et vakkert lite kloster i tilknytning. Rett ved finner du metrostasjonen Para.lel som går til Montjuic og i tillegg er tilknyttet andre metro-linjer i Barcelona.
Barcelona bydel for bydel – Barrio Gothico
Til høyre for den livlige gågaten La Rambla finner vi en ganske omfattende bydel, Barrio Gothico, det gotiske kvarteret. Denne bydelen strekker seg fra La Rambla til Via Laietana, hvor bydelen La Ribera begynner. Barrio Gothico er kjent for flere flotte gotiske kirker bygget mellom år 1200 og år 1400 og sin middelalderske byplan. Barrio Gothico er en eneste labyrint av smale smug og middelalderbygninger, samt 4 byporter, deler av bymurer og rester av bygningsstrukturer helt tilbake fra romertid. Smugene leder fra den en åpne plassen til den andre, og her finner du småbutikker, barer, restauranter og kafeer, inne blant boligkvartaler, museer og offentlige bygg. Mange av restaurantene er svært gamle og har vært drevet av samme familie i generasjoner. Hit går både lokalbefolkning og turister, gjerne for å spise lunsj. Bruk øynene, se an menyene og prøv restauranter som ser gamle og spennende ut. Mange av etablissementene her var kunstnernes yndlingssteder. I tverrgaten til La Rambla, nedenfor Placa Reial, ligger den morsomme tradisjonsrike restauranten Los Caracoles med den karakteristiske kylling-grillen på hjørnet, i nr 14 i Carrer del Escudellers.
Mer om La Rambla og Placa Reial
Hvis vi starter ved La Rambla, så kommer vi til en berømt plass, Placa Reial, omkranset av flere restauranter med utendørs servering. Placa Reial er en pen plass, blant annet med gatelykter designet av Antoni Gaudi, men også en turistfelle med relativt høyt prisnivå. Place Reial er et ypperlig utgangspunkt for kulturhistoriske vandringer i Barrio Gothico, enten du velger romertid, middelalder eller gotisk arkitektur som tema. Et par kvartaler opp La Rambla og inn til høyre på kartet finner du kirken Santa Maria del Pi, som ligger ved Placa del Pi i Barri Gòtic i Barcelona. Den sto ferdig i 1322 på det samme stedet hvor det tidligere sto en romansk kirke. Kirken er i enkel katalansk gotisk stil med en stram og enkel fasade dominert av en hovedportal og et stort rosevindu, og antydning til to smale hjørnetårn.
Barrio Gothico og katedralen ”La Seu”
Selve perlen i Barrio Gothico er den store katedralen Cathedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, også kalt La Seu, beliggende i den øvre halvdelen av bydelen. Katedralen slik du ser den i dag ble bygget mellom år 1286 og 1410 i gotisk stil, på stedet der det tidligere sto en katedral i romansk rundbuestil. Fasaden sto ferdig i år 1408 og er aldeles praktfull.
Få også med deg den vesle patioen med hage, fontene og basseng, som tiltrekker seg local heroes i form av ender og gjess. Nesten vegg i vegg ligger et annet bygg fra middelalderen, der Catalonias regjering holder til, nemlig Palau de la Generalitat de Catalunya. Denne bygningen har en flott borggård med praktfulle arkader i gotisk stil og er et must for interesserte i slikt. Få også med Capella St Jordi tilknyttet samme bygg, med fasade i en aldeles fantastisk flamboyant gotikk. Mellom dette bygget og katedralen er Barcelonas kanskje mest fotograferte smug, Carrer de Bispe, med Ponte Gotico, en liten bro i gotisk stil fra middelalderen, som går høyt tvers over smuget. Rett bak kirken finner du Centre Excursionista Catalunya som huser søyler fra det romerske Augustus-tempelet som sto her i tiden rundt Kristi fødsel. Pass på når du er i dette området rundt katedralen. Her står godbitene i kø, og detaljene er mange. Bruk øynene både høyt og lavt, og du vil bli belønnet.
Mer om Barri Gothico
Hvis du er fascinert av middelalder og gamle kirker, så ta en tur innom den mindre kirken, Basilica St Just i Pastor, som befinner seg skrått nedenfor plassen Plaza de Saint Jaume. Fontenen er fra 1300-tallet, basilikakirken slik den fremstår i dag er fra 1100-tallet, og deler av den enda tidligere. Det hevdes at Basilica St Just er den eldste kirken i hele Barcelona, noe som kan bety at deler av strukturen kan være oppført kanskje så tidlig som 3-400-tallet. Placa St Just omtales som en av de plassene i Barcelona som er minst påvirket av byens utvikling siden romertiden – her lå også den opprinnelige kirkegården fra tidlig kristen tid, der flere martyrer angivelig ble gravlagt. På Placa del Rei, rett ved Via Laietana, ligger Museu d’Historica de la Ciutat, der du kan se rester av romerske bygninger og spor etter visigotere fra 500-tallet e Kr.
Litt om Palau Reial Major
Palau Reial Major er et kompleks bestående av middelalderbygninger ved Placa del Rei i Barrio Gothico. Palau Reial var først residensen til grevene av Barcelona, senere til kongene av Aragon. Palau Reial Mayor består av tre hovedkomponenter; Palatinerkapellet tilegnet St Agatha fra år 1302 – bygd av kong Jaume den II., Saló del Tinell bygd av kong Pedro den IV. i perioden mellom år 1359 til 1362, og Palau del Lloctinent fra år 1549 , bygd av kong Carlos den V. Saló del Tinell er bygd over en tidligere struktur fra visigotisk tid.
Mer om det historiske Barcelona – La Ribera
La Ribera grenser til Barrio Gothica ved gaten Via Laietana som går fra havnen og plassen der Roy Lichtensteins skulptur står, opp til Plaça Urquinaona rett ved siden av Plaza Catalunia. Bydelen La Ribera fortsetter til høyre på kartet til parken Ciatudella, som ble bygget for verdensutstillingen i 1929, og som i dag inneholder den zoologiske haven, museet for moderne kunst, det zoologiske museet og museet for moderne kunst. Nærmest havnen ligger basilikakirken Santa Maria del Mar, kjent fra boken Havets Katedral, bygget mellom 1329 og 1383, i stor grad av befolkningen selv, såkalte baistaixer som ulønnet bar steiner fra steinbruddet i Montjuic til kirken.
Kirken er et utsøkt eksempel på den arkitektoniske som man kaller katalansk gotikk, der en sentral portal omgitt av ornamentikk og et kraftig rosevindu dominerer fasaden, flankert av to nesten – minaretliknende spinkle hjørnetårn. Litt lenger opp i bydelen La Ribera, i en parallellgate/smug til Carrera de la Princesa¸ Carrera Montcada 15-23, finner du det flotte Picasso-museet, som strekker seg over 5 vakre palasser fra middelalderen. Her finnes det mer enn 3500 verk av verdenskunstneren, og flere av hans viktige tidlige malerier, fra den såkalte blå og rosa perioden mellom 1901 og 1907. Picasso selv bodde i Barcelona fra 1894, etter at faren hadde fått stilling som lærer ved kunstkolen her.
I nabobygget ligger et nok et museum, Museu Barbeier-Mueller for pre-columbiansk søramerikansk kunst, for dem som måtte ha interesser i den retning.
Det romerske Barcelona i Barrio Gothico
Vær også oppmerksom på at du i dette området kan se 4 romerske byporter og rester av den gamle romerske muren rundt smugene Tapineria og Sots-Tinent Navarro til høyre på kartet, Avinguda de la Catedral og Plaça Nova øverst, og Carrer de la Palla til venstre som fortsetter nedover i Banys Nous og Avinyo før du svinger brått til høyre på kartet i smuget Comtessa de Sobradiel til Place Regomir. Her går du et titalls skritt ned Regomir og deretter opp til høyre på kartet til Place Traginers. Herfra går Sots-Tinent rett opp på kartet vårt, via Place de l’Angel til Place Ramon Berenguer el Gran til Trapinera, som skrår opp mot Place de la Seu, der katedralen ligger. Denne vesle gåturen og smugene innenfor utgjør kjernen av det opprinnelige, romerske Barcelona, og her kan du se hvordan denne gamlebyen har utviklet seg gjennom århundrenes arkitektoniske epoker. Jødekvarteret El Call lå også i denne bydelen.
Barcelonas historie
Arkeologiske utgravinger har avdekket boplasser i Barcelona-området tilbake til neolittisk tid, det vil si perioden 2000–1500 år før Kristus. Større bosetninger i området ble imidlertid ikke etablert før 600–500 år før Kristus, kanskje av iberiske folkegrupper, kanskje har også fønikere og grekere hatt en finger med i spillet. Under den andre punerkrigen overtok kartagere byen, og Hamilca Barca – faren til general Hannibal med elefantene – sørget for at den ble grunnlagt på ny. Etter at romerne vant ble den en romersk koloni som i år 218 før vår tidsregning fikk navnet Colonia Julia Augusta Paterna Faventina Barcino, eller Colonia Faventia Julia Augusta Pia Barcino. Rundt år 15 før vår tidsregning ble Barcino et såkalt castrum, en befestet militærleir på den lille høyden Mons Taber der katedralen ligger, med Plaça de Sant Jaume som sentrum. Den strategiske beliggenheten med gode havneforhold gjorde Barcino til et viktig handelssted. I det andre århundret i vår tidsregning ble det bygd en mur rundt byen, etter ordre fra Claudius. Hundre år senere var Barcinos befolkning vokst til mellom 6 000 og 8 000 innbyggere.
Barcelona etter Romerrikets sammenbrudd og inn i middelalderen
I år 415 etter Kristus ble byen erobret av vestgoterne, også kalt visigotere etter at Romerriket begynte å gå i oppløsning. Barcelona ble hovedstad i det vestgotiske riket i en kort periode, før den ble flyttet til Toledo. Catalonia forble visigotisk territorium helt til muslimske maurere i 712 erobret Barcelona. Byen ble igjen kristent territorium da Frankerne og Karl den Store gjenerobret byen i 801 og gjorde den til en del av Marca Hispanica. De mauriske muslimene ga ikke opp, og i 985 ødela troppene til Al Manzor det meste av bebyggelsen. Grev Borrell II tok fatt på gjenoppbygginga i 980- og 990-årene, og innledet den såkalte «grevskapsperioden». Under denne perioden utviklet Barcelona seg til å bli Catalonias viktigste by under Aragóns krone. Barcelona ble en av Middelhavets stormakter på 1200- og 1300-tallet, kun utfordret av Genova og Venezia. Innbyggertallet var vokst til om lag 50 000, og bymurene ble utvida flere ganger for å gi større plass. På 1300-tallet gikk bymuren der hvor La Rambla i dag ligger – for øvrig oppå et gammelt uttørret elveleie. Midt på 1300-tallet ble byens befolkning kraftig redusert som følge av svartedauden. Tilstrømningen av nye innbyggere har åpenbart vært stor, for det var i denne perioden at mye av Vielle Cituat og Barrio Gothico – den gotiske bydelen ble bygd.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”203″]
Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.