Athen har i mer enn tre tusen år vært hovedstaden i Hellas. Få byer i verden kan vise til en så symboltung kulturarv som Athen. Spesielt Akropolis og parken rundt har mange flotte bygninger fra antikken å vise til. Museene i Athen kan oppvise helt unike samlinger av gresk kunst fra både antikken og forhistorisk tid. Athens Akropolis ble i år 1987 oppført på Unescos liste over Verdensarven.

[adning id=”36830″]

Mer om Athen

Athen er enorm i utstrekning og har om lag 3,7 millioner innbyggere. Athen kan virke litt forvirrende første gang man besøker byen. Trafikken i sentrum er tett og bebyggelsen virker mange steder rotete og uordentlig. Det finnes knapt høyhus i Athen, selv i sentrum finner du sjelden hus som er høyere enn 6-7 etasjer. Athen er en storby som også har mye å by på for besøkende, med flere bydeler som i praksis er fotgjengersoner.

Monastiraki-plassen, Athen, Akropolis, Hellas

Akropolis er flombelyst om kveldene, noe som skaper et storslått inntrykk.

Athen – området rundt Akropolis

De mest turistvennlige strøkene ligger ved Akropolis, i de historiske bydelene Plaka, Monastiri og Psyrri, der du kan finne idylliske strøk med både butikker og spisesteder langs smale gater, ofte omgitt av fortidsminner fra antikken. Akropolis er lett å orientere seg etter, siden denne tempelhøyden er synlig praktisk talt fra hele byen. Det er ganske enkelt å komme seg rundt i byen, enten med t-bane, busser, taxi eller til fots. Athen i Hellas har en moderne og godt utbygget t-bane. Benytt gjerne t-banen fra flyplassen inn til sentrum. Undergrunnsbanene ble oppgradert i forbindelse med sommerolympiaden i år 2004, og ble blant annet utsmykket med spennende utstillinger av arkeologiske funn fra antikken.

Agamemnon, gullmaske, Athen, Hellas

Gullmasken som man har trodd tilhørte Agamenmnon er utstilt på Nationalmuseet for Akeologi i Athen.

Athen i Hellas – opplevelser, mat og shopping

Athen har flere bydeler som er av interesse for feriegjester og besøkende, uansett om du er opptatt av antikken og kultur eller ikke. Havnen Pireus, bydelene Plaka, Monastiri og Psyrri, samt Keramikos, området hvor keramikkverkstedene lå i antikken, er populære strøk i Athen. Disse bydelene er også i dag svært livlige og mye besøkte. Her kommer både fastboende og feriegjester for å shoppe eller å slå seg ned på fortausrestaurantene og kafeene for en forfriskning eller lunsj. På kvelden kommer mange hit for å spise på en av de utallige tavernaene med utendørs servering. Gamlebyen i Athen omfatter blant annet bydelene Plaka og Psyrri, som ligger på hver sin side foran Akropolis med Monastiri i mellom. I disse bydelene er mange av gatene fotgjengersoner. Det er relativt stille og fredelig her på kveldstid, og det at Akropolis er flombelyst om kvelden bidrar til en fin stemning. Det er hyggelig å spise på en av tavernaene her på kveldstid.[adning id=”36832″]

Plaka, Athen, Hellas

Fra det trivelige kvarteret Plaka ved foten av Akropolis.

Mer om shopping, mat og opplevelser i Athen

Den runde, trafikkerte Omonia-plassen ligger midt i sentrum og er omgitt av flere butikker og shoppingsentre. Mellom Omonia-plassen og Akropolis finner du det sentrale markedet beliggende med inngang både fra hovedgaten Athinas og gågaten Aiolou, som begge ender opp ved jernbanestasjonen og Agora. I dette strøket nedenfor Akropolis finnes det en mengde butikker, kafeer, restauranter og tavernaer. I bydelen Monastiraki, mellom Plaka og Psyrri, kan du også se bygningsrester og ruiner både fra den greske antikken og fra romersk tid. I Monastiraki finner du et stort, populært marked. Både Plaka, Psyrri og Monastiraki er trivelige bydeler med trange gater og smug. Her finner du en mengde boder, småbutikker og forretninger, som har alt fra tekstiler og svømmeføtter til ikoner og kopier av vaser fra antikken til salgs. Her finnes også en mengde tavernaer og kafeer som er åpne både på dagtid og om kvelden. Hvis du er ute etter mer eksklusiv shopping, bør du besøke bydelen Kolonaki, ved t-banestasjonen Evangelismos. Her ligger Athens mest fasjonable mote- og designforretninger.

Parthenon-tempelet på Akropolis, Athen, Hellas

Parthenon-tempelet på Akropolishøyden.

Mer om Athen

Athen har i mer enn tre tusen år vært hovedstaden i Hellas. Få byer i verden kan vise til en så symboltung kulturarv som Athen. Spesielt Akropolis og parken rundt har mange flotte bygninger å vise til. Museene i Athen kan oppvise helt unike samlinger av gresk kunst fra både antikken og forhistorisk tid. Athen har siden uminnelige tider vært et viktig maritimt knutepunkt i handelen mellom landene rundt Middelhavet og Svartehavet. Athens havneområde heter Pireus, som har vært omtalt i historiske kilder like lenge som byen selv. Fra Athens havn Pireus er det fergeforbindelse til så godt som all Egeerhavets små og store øyer. Det store havneområdet Pireus er et ualminnelig travelt og spennende sted å gå på oppdagelsesferd. Her finnes det en mengde små tavernaer, som blant annet serverer fersk sjømat, der grekerne selv kommer for å spise. Noe av det mest spennende med Athen er at man stadig gjør arkeologiske funn i sentrum av byen – for eksempel når det graves for å bygge nye forretningsbygg. Ofte må byggherren oppføre bygningen på søyler, slik at restene fra antikken er godt synlige mellom søylene under huset.

Det vakre Olympia Zeus-tempelet, Plaka, Athen Hellas

Det vakre Olympia Zeus-tempelet ved Plaka.

[adning id=”36063″]

Antikkens Agora og de bysantinske kirkene

I antikkens Athen lå Agora, det gamle torget, her ved foten av Akropolis. Du kan også i dag besøke og Agora og få et inntrykk av hvordan antikkens supermarked så ut. Agora ble nemlig på 1950-tallet rekonstruert av amerikanske arkeologer, som gjenoppbygde Attalos’ stoa på de opprinnelige grunnmurene. I dag inneholder Agora museer og småutsalg av bøker og suvenirer. Dersom du spaserer i gamlebyen, vil du legge merke til at mange små, runde kirker ligger midt i gatekryssene i gågatene. Dette er kirker fra bysantinsk tid, som gjerne er mer enn 1000 år gamle. Her kan du se hvordan gjenbruk av antikkens bygningsdeler har foregått. Ofte finner du korintiske søyler og søylekapiteler fra romertid i kirkene. Hellas ble innlemmet i romerriket rundt 165 før Kristus. Legg også merke de vakre, gamle ikonene. Vis respekt hvis du går inn i en av kirkene. Inne i Akropolisparken, på en liten høyde ved Agora, finner du for øvrig Hefaistos-tempelet fra ca år 400 før vår tidsregning. Det ansees å være det best bevarte doriske tempelet som finnes. Vi anbefaler et besøk her. Akropolis er et must.

Akropolis, Athen, Hellas

Panorama over Athen og den berømte tempelhøyden Akropolis.

Akropolis

Akropolis er satt sammen av to ord; akro som betyr over og polis som betyr by. De fleste greske byer hadde i antikken en akropolis hvor de bygde templer for gudene. Hvis du skal opp på Akropolis er den eneste mulige veien gjennom inngangspartiet Propyleum. Den samme veien gikk også den årlige pan-hellenske prosesjonen i antikken – noe som var årets definitive høydepunkt i det gamle Athen. Propyleum som har både doriske og joniske søyler, huset for 2500 år siden et galleri med kunstutstillinger. Når du står ved Propyleum ser du det vesle Niketempelet til høyre.

Parthenon, pediment, Akropolis, Athen, Hellas

Fra skulpturgruppen i pedimentet til det 2500 år gamle Parthenon-tempelet i Athen.

Mer om Akropolis

Når du endelig er på toppen av Akropolis, finner du det dominerende Parthenon-tempelet fra ca 440 år før vår tidsregning. Det er ikke tilfeldig hvordan du ser dette praktfulle tempelet: Parthenon ligger diagonalt, slik at du ser både tempelfronten og resten av tempelet med søylerekke rundt hele. Antikkens grekere var opptatt at man skulle presenteres for en bygning på denne riktige måten. Til venstre på Akropolis ligger Erechteion, et gammelt jonisk tempel med de berømte karyatidene (tempelprestinner) som holder taket oppe i inngangspartiet. Det er en fantastisk utsikt over Athen fra Akropolis. Tidligere var det samlet kunstskatter fra Akropolis i et lite arkeologisk museum innerst på Akropolis. Disse flotte kulturskattene er nå flyttet ned fra høyden på motsatt side av Agora, i et flunkende nytt museum, som åpnet i år 2009. Her finner du blant annet tempelfrisen fra Parthenon, skulpturer fra arkaisk tid (år 625-480 før Kristus) og andre rester fra tempelområdet fra arkaisk tid.

Det nasjonale arkeologiske museet i Athen, Hellas

Det nasjonale arkeologiske museet i Athen.

Om å orientere seg i Athen – museer

Dersom vi tar utgangspunkt i Akropolis og trekker en rett linje gjennom Omonia-plassen, vil forlengelsen av denne gå i retning av Nasjonale Arkeologiske museet i Athen. Her finnes det en helt unik samling arkeologiske skatter fra både Kreta og fastlandet gjennom de siste 7 tusen årene. Her kan du se det ypperste av kunstgjenstander fra de minoiske og mykenske sivilisasjoner mellom år 2000 og 1000 før vår tidsregning, i tillegg til oldsaker fra den greske bronsealderen og antikken. Her kan du blant annet se fresker og gjenstander fra det minoiske Kreta nesten 4000 år tilbake, de fantastiske gullskattene fra Mykene fra cirka 1550 år før Kristus, de første greske skulpturene fra tidlig arkaisk tid og omfattende utstillinger av greske sortfigur og rødfigur vaser skapt av datidens store idoler. Ikke langt fra Akropolis og parlamentet finner du en annen perle – Goulandris Museum of Cycladic Art, med blant annet en fenomenal samling av tidlig kykladisk skulptur og kunst fra det tredje årtusenet før Kristus. I samme hus finner du for øvrig en enestående arkeologisk samling fra Kypros.

[adning id=”36063″]

[mappress mapid=”76″]

Athen, Hellas

Athen med gatene ned mot havnen Pireus.

Hafaistos-tempelet, Akropolis, Athen, Hellas

Hafaistos-tempelet fra cirka år 400 før Kristus ligger nedenfor Akropolis.

bysantinsk stil i Athen, Hellas

En av de mange gamle middelalderkirkene i bysantinsk stil i Athen.

Agora, Akropolis, Athen Hellas

Panorama nedenfor Akropolis med Agora, antikkens torg og handlesenter, rekonstruert og gjenoppbygd på 1950-tallet.

Agora, Athen Hellas

Fra Agora, slik det sannsynligvis så ut i antikken.

Dionysosteateret foran det nye flotte Akropolismuseet, hvor samlingene er flyttet ned fra det gamle museet, som tidligere lå oppe på Akropolis.

Perikles, Athen, Hellas

Berømte borge av Athen har fått evig liv – Perikles.

Erechteieon-tempelet på Akropolis, Athen, Hellas, antikken

Erechteieon-tempelet på Akropolis med karyatidene til høyre.

Kalvebæreren, Akropolis-museet, Athen, Hellas

Kalvebæreren fra cirka 520 før Kristus, fotografert i det gamle museet på Akropolis, som nå er flyttet.

korous, akropolismuseet, athen, Hellas

En kouros fra cirka 530 før Kristus.