Amsterdam er på mange måter motsetningenes by. Her finnes noen av verdens flotteste kunstmuseer, med monumentale verk av flamske og hollandske renessanse- og barokkmalere. Her finnes et eget regulert område for prostituerte, ”The Red Light District”, midt i gamlebyen. Her finnes et historisk sentrum gjennomboret av pittoreske kanaler med til dels svært gammel arkitektur, både fra renessansen og barokken. Amsterdam er oppført på Unescos liste over Verdensarven.
[adning id=”36830″]
Litt om å orientere seg i Amsterdam
En grei måte å orientere seg på, er å ta utgangspunkt i jernbanestasjonen, som ligger ved havnen. Kanalsystemet i gamlebyen er hestesko-formet, med jernbanestasjonen mellom ”armene” på hesteskoen, og Rijksmuseum i enden av bøyen. Innenfor denne store, ytterste U-formede kanalen går det enkelt forklart fire parallelle kanaler, mer eller mindre i U-form. Alt innenfor den ytre kanalen kalles Zentrum eller den indre by. Når du går ut av jernbanestasjonen, har du en bred gate, Damrak Avenue foran deg, som leder frem til det kongelige palasset. Alt til venstre for avenyen heter Oude Zijde (den gamle siden) og alt til høyre for Damrak kalles Niuwe Zijde (den nye siden).
Flere av Amsterdams viktigste severdigheter ligger i Oude Zijde – som Oude Kerk, Rembrandtshuis med flere, mens Anne Franks hus og den hyggelige bydelen Jordaan ligger på «nysiden» Nieuwe Zijde. Merk deg også at de fineste museene ligger ytterst i hesteskoen rett utenfor den ytterste kanalen i gamlebyen, Prinsengracht – vi snakker om Rijksmuseum, Van Gogh Museum og Stedlijke museum.
Amsterdam – på Unescos liste over Verdensarven
Amsterdam har to oppføringer på Unescos liste over Verdensarven – den ene omfatter kanalene i gamlebyen eller Zentrum med vel bevart 16- og 1700-talls bebyggelse, mens den andre gjelder byens forsvarsverk – påbegynt på slutten av 1800-tallet. I kriteriene heter det at Amsterdams kanaldistrikt illustrerer en eksemplarisk plan for planlegging av en storskala kunstig havneby.[adning id=”36832″]
Gavlfasadene er karakteristiske for dette småborgerlige mellomklassemiljøet og husene er vitnesbyrd om byens velstand gjennom sjøfart, handel og humanistiske toleranse som preget den calvinistiske reformasjonen. På 16- og 1700-tallet ble Amsterdam betraktet som et eksempel på en idealby, og brukt som modell for byplanlegging over hele verden. Den enhetlige arkitekturen med individuelle fasader er bemerkelsesverdig. Husene har siden 1600-tallet kunnet tilby sine beboere helsemessig gunstige kår og er fremdeles bebodd – og meget populære. Når du rusler langs kanalene i gamle Amsterdam, så går du på tur i et friluftsmuseum.
Mer om Amsterdam og Oude Zijde
La oss si at du går fra stasjonen mot palasset. Når du har passert det lille bassenget Damrak på venstre hånd, kan du ta til venstre ved en stor mursteinsbygning, som er den gamle børsen. Da er du på vei rett inn i The Red Light District, som er sentrert rundt kanalen De Wallen. Du vil fort se at her er det flere sex-shops, men du vil være i følge med en mengde turister, som bare er nysgjerrige. På dagtid ansees det helt harmløst å oppholde seg her. Nå skal ikke dette avsnittet handle om The Red Light District og hva som forgår der.
Vi nevner det fordi det er en bydel som leder til andre steder og severdigheter. Den eldste kirken i Amsterdam heter Oude Kerk og ligger midt i Red Light District, sammen med en mengde restauranter, sex-sjapper, kafeer og boliger. Her, og ellers langs kanalene, finnes det for øvrig et utall hyggelige kneiper, kafeer, barer og restauranter i alle slags varianter, mange av dem gamle, brune og trivelige. På gaten kan du bli tilbudt exctacy, i samme avslappede tone som om noen spurte deg om hvor mye klokka er. Uvant for oss, og kanskje litt for mye av det «gode».
Mer om Oude Kerk
Kvartalet du støter på her, inneholder 1300-tallskirken Oude Kerk, med en stor plass rundt seg, som heter Oudekerksplein.
Der hvor dagens kirke ligger, befant det seg på 1200-tallet et lite kapell i treverk, og en gravplass. Amsterdam er ingen spesielt gammel by i Europeisk målestokk, den ble grunnlagt på 1200-tallet i forbindelse med at elven Amstel ble demmet opp. Den første delen av steinkirken som ble reist her på slutten av 1200-tallet var en hallkirke i romansk stil, det vil si med rundbuer. Denne kirken ble innviet i år 1303 av erkebiskopen i Utrecht. Senere på 1300-tallet, mellom 1330 og 1350 ble den utvidet med tre sideskip, fortsatt som hallkirke. I år 1335 ble den viet til St. Nicholas som stiftskirke, og kraftig ombygd og utvidet – en meget stor kirke tatt i betraktning at Amsterdam den gang kun hadde 3-4.000 innbyggere.
Oude Kerk unngikk ødeleggelse under bybrannene i år 1421 og 1452. Kirken fikk et klokketårn i år 1565, og ble i år 1566 sterkt ramponert av Amsterdams befolkning, som protest mot pavekirkens voldsomme rikdom, pengeforbruk og syndefulle liv. Reformasjonen i Tyskland hadde blitt lagt merke til, og skulle få store ringvirkninger i Nederland utover på 1500- og 1600-tallet. Legg ellers merke til husrekken som ligger vegg i vegg med kirken – bokstavelig talt.
Et underlig kirkemuseum
Et steinkast unna Oude kerk finner du et merkelig et merkelig museum, On’s Lieve Heer Op Solder, (Vår Kjære Herre på Loftet) i kanalhuset i Oudezijds Voorburgwal nr 40 fra 1600-tallet. Her ble det åpnet en katolsk kirke i 1660 i de øverste tre etasjene (!) Husk at Holland var blitt protestantisk ganske brått og voldsomt den gangen. I Amsterdam, som mange andre steder i Europa var det store spenninger mellom katolikker og protestanter. On’s Lieve Heer Op Solder var et tilfluktssted for troende katolikker i en tid da pavekirken var utsatt for intenst hat, spesielt i Nord-Europa. Museet besøkes av mer enn 85 tusen mennesker hvert år. Verd en titt!
Området rundt Niuwmarkt og De Waag på Oude Zijde
Et par kanaler, broer og kvartaler fra Oude Kerk finner du den koselige plassen Nieuwmarkt. På veien hit har du for øvrig passert Red Light Duistrict, som har sitt hjerte, om vi får kalle det det, på en smal stripe mellom to kanaler, nemlig Oudezijds Voorburgwal Achterburgwal – her finner du også Erotic Museum. Nieuwmarkt er en stor åpen plass med et gammelt murhus med tårn midt på plassen, De Waag (Vekten). Hit kom handelsfolk og kjøpmenn i gamle dager for å kontrollere vekten på varepartier. Rundt om på den trivelige Niuwmarkt er det en mengde fortausrestauranter der lokale helter møtes for en øl og en prat. Riktig hyggelig er det her.
[adning id=”36063″] I Amsterdam finner du også såkalte Coffeshops, som legalt selger marihuana og hasj i små kvanta, og Koffiehuis og café som tilsvarer våre kaffebarer og kafeer. Greit å være oppmerksom på forskjellen. Det kan være litt forvirrende å rusle rundt i gamlebyen, ettersom det går kanaler ”over alt” og den ene kan være til forveksling lik den andre. Fra Nieuwmarkt kan du forslagsvis rusle langs kanalen Kloveniersburgwal utover mot en annen populær møteplass, nemlig Rembrandstplein – hvis du da ikke tar den lille avstikkeren til Waterlooplain forbi Rembrandtshuis.Området rundt Rembrandtsplein og Waterlooplein
Fra plassen Niuwmarkt følger du Waterkeringpad som går over til å hete Sint Aantoniebreestraat over første kanal, og dermed har du Rembrandtshuis på høyre hånd. Nå er du i et område som heter Waterlooplein, der både børsen, museet Rembrandtshuis – huset der Rembrandt en tid bodde og malte – og Stoper ligger.
Stoper er ordene Stadtshuis (rådhus) og Opera sammenslått. Mellom Stoper og børsen, på Waterlooplein, finner du et stort utendørs marked der det selges alt fra brukte tegneserieblader og stekepanner til klær, sko og badehåndklær. Du er nå i det gamle jødiske kvarteret, som tragisk nok ble renset for jødiske beboere under den 2. verdenskrig. Her er det en t-banestasjon og holdeplass for to trikkelinjer. Du er nå et godt stykke unna jernbanestasjonen, lenger unna enn det kongelige palasset – og omtrent halvveis til Rijksmuseum.
Du er nå ved stedet hvor de fire parallelle kanalene som utgjør hesteskoformen eller U’en bøyer av inn mot midten. Fra det ytterste hjørnet av Stoper kan du følge trikkeskinnene over den brede broen Blauwbrug til Rembrandtplein, et av de livligste og koseligste områdene i hele Amsterdam.
Litt om Niuwe Zijde
La oss igjen ta utgangspunkt i sentraljernbanestasjonen og Aveny Damrak. Niuwe Zijde er den halvdelen av Zentrum som ligger på høyre side av Aveny Damrak. Vi har så langt vært på venstre side og besøkt Red Light District, Oude Kerk, Nieuwmarkt, Waterlooplein og Rembrandthuis. På Niuwe Zijde – den nye siden – ligger mange kanaler, en hel drøss restauranter og kafeer, og en handlegate så lang som et skuddår.
Parallelt med Aveny Damrak finner du nemlig en smal gågate som heter Niuwendijk, som du kan følge vestover noen hundre meter — eller sørover i retning av Royal Palace til Dam Square, foran palasset. Herfra fortsetter den under navnet Kalverstraat, parallelt med Rokin, som er en forlengelse av Aveny Damrak – videre i retning av Rijksmuseum. Der hvor både Rokin og Kalverstraat gjør en knekk og kanalene ”begynner”, ligger det noen severdigheter som du bør vite om.
Mer om severdigheter på vei sørover i retning Rijksmuseum
Det enestående flotte arkeologiske museet Allard Pierson Museum ligger på Rokin og har flotte greske, romerske, egyptiske og etruskiske samlinger. Et must for dem som er interessert i slikt. På den andre siden av Kalverstraat ligger et par andre perler: I middelalder-kvarteret Begijnhof kan du se det eldste eksisterende kvarteret i Amsterdam, fortsatt bebodd av enslige kvinner.
Begijnhof i Amsterdam er en typisk institusjon i Nederland fra 1200-tallet. De ble bygd som et lukket tun rundt en hage nesten som et kloster. Og det var nettopp det Begijnhof var – nesten et kloster. Hit kom unge kvinner for å vie sitt liv til Gud – som en prøveordning, før de eventuelt gikk videre til et liv i kloster, avsondret fra resten av samfunnet. I Beginjhof finner du Amsterdams eldste hus i nummer 43 – Het Houten Huis fra år 1420. Her finner du også den engelse kirken fra 1400-tallet. Beginjhof befinner seg innenfor en trang passasje, bak en portal. Rett ved siden av finner du Historisk Museum. Vær oppmerksom på den nye gallerigaten tilknyttet Historisk Museum, som er bygd for å få flere vegger til å henge klassisk kunst på. Rett nedenfor Begijnhof finner du Spui, en stor åpen plass med brostein, trær og utendørs restauranter og kafeer – et meget trivelig sted å slappe av med en kopp kaffe eller en forfriskning.
Enda mer om severdigheter på vei sørover i retning Rijksmuseum
Tilbake til hovedgaten Rokin og shoppinggaten Kalverstraat. Når du følger disse videre i retning mot Rijksmuseum, så kommer du til Muntplein, der kanalene Singel og elven Amstel møtes. Ved Muntplein finner du et stort blomstermarked med blant annet et enormt utvalg tulipaner, som Nederland er kjent for. Bloemenmarkt er selvfølgelig flytende, på en rekke prammer mellom Muntplein og Koningsplein. I gatene vest for shoppinggate Kalverstraat og langs alle de fire kanalene ligger det masse trivelige småbutikker, som selger alt fra antikviteter, rariteter, leketøy, spill og klær. I tillegg finnes det en mengde restauranter, kafeer og hoteller. Det er ualminnelig vakkert og idyllisk langs disse kanalene, og ikke så mange turister som på Oude Zijde, den gamle siden.
Ved siden av Westkerk ligger Anne Franks Hus. Her anbefales det å kjøpe billett på nettet på forhånd. Ved Koningsplein ligger for øvrig restaurantgaten Reguliersdwarsstraat. Husk også at du utenfor Nieuwe Zijde finner et flott og spennende område, nemlig Jordaan, opprinnelig et arbeiderstrøk der også mange bedrifter og lagerhus tidligere holdt til. I dag er mange av de tidligere lagerhusene ominnredet til atelierer og leiligheter. Beboerne er en artig miks av kunstnere, studenter, bohemer, selvstendig næringsdrivende og nyrike.
Rijksmuseum, Van Gogh Museum og Amsterdam Museum
Rijksmuseum og Van Gogh Museum er obligatorisk for dere som har et snev av kunstinteresse. I Rijksmuseum kan du blant andre se se Rembrandt, Rubens, Frans Hals, Vermeer og Breughel. Rijksmuseum gjenåpnet i 2013 etter en langvarig rehabilitering av bygningsmassen.
Museet har har fantastiske samlinger, og du vil garantert bli like forundret over Rembrandts store formater, som av Johan Vermeers små formater. Samlingene her er av verdensklasse og du er sjelden alene her, for å si det mildt. NB! Kjøp billetter på nettet dersom dere skal til Rijksmuseum. Hvis du ikke må du stå i kø, og det tar gjerne en drøy time.
Bestill billetter her.
Van Gogh Museum
Van Gogh Museum har en av verdens i særklasse fineste samlinger av malerier av Vincent Van Gogh. Her kan du se en rekke av hans aller mest berømte verk, ikke minst selvportretter. Museet har utstilt verk fra kunstnerens tidlige periode, da han opphold seg i gruvesamfunn i Borinage i Vallonia i Belgia. Forhåndskjøpt billett på Van Gogh Museum gjør også at du slipper kø. Det er ikke langt å gå fra Rijksmuseum til Van Gogh Museum.
Bestill billetter her.
Amsterdam (Historical) Museum
Amsterdam Museum er byens omfangsrike og spennende historiske museum. Her dokumenteres Amsterdams utvikling gjennom mer enn 800 år, og du får et innblikk i hvordan en handels- og sjøfartsby gjennomgikk store forandringer gjennom århundrene – ikke minst det enorme planleggings- og byggeprosjektet som kanalnettet innebar.
Vi er nå ved den ytterste kanal-U’en som vi innledningsvis beskrev som grense for indre del av Amsterdam. For å komme hit kan du enten ta trikk, buss eller Canal Bus. Fordelen med Canal Bus er at du får en sightseeingrunde på kjøpet. Ulempen er at det tar lenger tid.
Følgende kollektivlinjer kan benyttes til Rijksmuseum:
Fra Central Station: trikk 2 eller 5 (til Hobbemastraat)
Fra Zuid/WTC Station: tikk 5 (til Hobbemastraat)
Fra Sloterdijk Station: trikk 12 (til Concertgebouw)
Fra Amstel Station: Metro til Weesperplein, derfra trikk 6, 7 or 10 (til Spiegelgracht)
Fra regional bussterminal på Marnixstraat: buss 26, 65, 66 or 170 (eller 10-minutter å gå)
Du kan også ta Canal Bus:
Hjemmeside: https://www.stromma.com/en-nl/amsterdam/sightseeing/
Følgende kollektivlinjer kan brukes til Van Gogh Museum og Stedelijk Museum:
Fra Central Station in Amsterdam: Trikk 2 (endestasjon Nieuw Sloten) eller 5 (endestasjon Amstelveen Binnenhof) til Van Baerlestraat holdeplass.
Fra Station Amsterdam Zuid/WTC; trikk 5 (endestasjon Central Station) til Van Baerlestraat holdeplass.
Du kan også ta trikk 3 eller 12 til holdeplassen Van Baerlestraat, og trikk 16 og 24 eller buss 145, 170 eller 172 til holdeplassen Museumplein.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”184″]