Tallinn er en historisk by ved Østersjøen, som på få år er blitt et svært populært reisemål, spesielt for langweekender. Tallinn har en meget trivelig gamleby med mange smale brosteinssmug og pittoreske bymiljøer fra middelalderen. I sommersesongen vil du finne en rekke restauranter med utendørs servering langs gamlebyens gater og åpne plasser. Tallinns historiske bydel  er oppført på Unescos liste over Verdensarven.

[adning id=”36830″]

Mer om Tallinn i Estland

Tallinn ble i år 1999 oppført på Unescos liste over Verdensarven for sin sjeldent godt bevarte gamleby. Tallinns historiske bydel er naturlig delt i to – på Toopea-høyden finner du et citadel, en egen liten borgby innenfor kraftige festningsmurer med tårn. Resten av gamlebyen ligger på flaten nedenfor Toopea-høyden. I denne nedre bydelen ligger de fleste butikkene og serveringsstedene. Mange av butikkene og serveringsstedene ligger i området rundt den gamle rådhusplassen, som på Estisk heter Raekoja Plats. Her arrangeres det også markeder og konserter. Rådhusplassen er omgitt av flere flotte kjøpmannshus med vakkert dekorerte fasader. Gamlebyen innenfor byportene er lite forandret siden middelalderen. Her finner du og murhusbebyggelse omgitt av til dels smale brosteinssmug og passasjer. Bare det å rusle rundt her og titte på den gamle bebyggelsen er en opplevelse.

Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

Fra den sentrale rådhusplassen, med det 600 år gamle gotiske rådhuset til høyre.

Mer om Tallinns livlige rådhusplass

Langs den hyggelige og livlige rådhusplassen finner du du flere populære fortausrestauranter. Her finner du også verdens eldste apotek som fremdeles er i drift, Raeapteek fra år 1422. På denne plassen ligger det staselige 600 år gamle gotiske rådhuset Raekoda oppført i år 1404, ganske unikt siden det er så godt bevart. På høyden innenfor festningsmurene finner du en liten by med flere kirker, blant andre domkirken “Toomkirk” og den russisk-ortodokse Alexander Nevski-katedralen, administrasjonsbygninger og boliger, også her oppe omgitt av smale smug. I festningsbyen kan du også finne et par mindre plasser med serveringssteder. Her oppe er det få forretninger.[adning id=”36832″]

Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

På den livlige rådhusplassen slår mange seg ned for å se på folkelivet.

St Catherines passasje – håndverkernes marked

Denne pittoreske gatestumpen er absolutt verd å få med seg. Her har lokale håndverkere slått seg sammen til et håndverkslaug, som produserer stedstypisk brukskunst basert på opprinnelige metoder. Det hele i opprinnelige verkstedomgivelser. St Catherines Passasje forbinder gatene Vene og Müürivahe, bare et par kvartaler fra Rådhusplassen. Her er verkstedene arrangert slik at du kan se håndverkerne lage tradisjonelle produkter som lappetepper, glass, keramikk, hatter, smykker og håndfarget silke. Du finner serveringssteder i umiddelbar nærhet, hvor du kan nyte en forfriskning i friluft.

Viru-byporten, Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

Den gamle Viru-byporten gjør et majestetisk inntrykk når du går inn i gamlebyen fra øst.

Mer om Tallinns gamleby

Tallinn har bevart to av sine fine byporter og nesten to kilometer av den kraftige bymuren som ble påbegynt på 1260-tallet. Bymuren hadde i alt 46 tårn, og raget på sitt høyeste 16 meter i været. I dag er omtrent halvparten av tårnene intakte, og bymuren står fortsatt hele 1,9 kilometers lengde. Den ene byporten øst i gamlebyen, Viru-porten, har to tvillingtårn, som har stått her siden 1300-tallet. Nord i gamlebyen står det store runde forsvarstårnet, “ Tykke Margaret”, som leder mot Olavskirken “Oleviste kirik” fra 11-1200-tallet, oppført i gotisk stil. Man antar at denne kirken var samlingspunkt for den skandinaviske delen av befolkningen som var tilknyttet handelsstasjonen i Tallinn. På 1500-tallet hadde kirken verdens høyeste tårn, som strakk seg 159 meter til værs, noe som var et tegn på prestisje og rikdom. Høyden medførte mange lynnedslag og branner. I dag er tårnet 123 meter høyt. Som en kuriositet kan nevnes at kirketårnet under sovjettiden ble benyttet av KGB som radiomast.

Kadriorg-palasset, tsaren Peter den Store, Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

Kadriorg-palasset ble bygd av den russiske tsaren Peter den Store, og inneholder flotte kunstsamlinger av både russiske og europeiske kunstnere.

Kadriorg-palasset og Estlands nasjonalgalleri

Du har mye igjen for å besøke Kadriorg-palasset, bygd av den russiske tsaren Peter den Store til hustruen Katarina i 1718. Palasset er bygd i barokk stil, og sammen med den flotte hagen planlagt og tegnet av den italienske arkitekten Niccollo Michetti. Palasset huser Estlands Nasjonalgalleri med et stort antall malerier, skulpturer og trykk av både russiske og europeiske kunstnere fra 1400-tallet til 1900-tallet. Hvis du er kunstinteressert bør du benytte anledningen. Kadriorg-palasset er omgitt av flere museer. Det restaurerte kjøkkenbygget huser et lite kunstmuseum, Mikkel-museet. Sommerresidensen til Peter den Store er fredet som museum. Det finnes også et kunstgalleri og en leilighet tilhørende nasjonalforfatteren Eduard Vilde, som er fredet som museum.

Toopea-høyden, citadellet, Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

Panorama over gamlebyen i Tallinn, med Toopea-høyden og citadellet.

[adning id=”36063″]

Litt om Tallinns tidlige historie

Tallinn er et eksepsjonelt godt bevart eksempel på en nord-europeisk handelsby fra middelalderen. Tallinns historiske bydel har tatt vare på de særegenheter som var forutsetningen for byens økonomiske fundament i middelalderen. Tallinn lå langs en av seilingsledene som vikingene brukte for å reise østerled til Bysants, i dag Istanbul. Vikingene drev dessuten handel med stammene i områdene på østkysten av Østersjøen og i Russland. Opprinnelig ble det bygd et festningsanlegg bestående av tømmer-palisader her oppe på sandsteinsklippen i siste del av vikingtiden. Den gang lå mesteparten av bebyggelsen innenfor palisadene her oppe, mens selve handelsstasjonen lå nede ved havnen. Tidlig på 1200-tallet kom tyske korsfarere hit for å omvende baltiske stammer og russere til kristendommen, og bygde de første steinmurene til festningsverkene.

Borgmuren, Toopea-høyden, Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

Borgmurene fra 13-1400-tallet omslutter hele Toopea-høyden der den spennende festningsbyen befinner seg.

Mer om Tallinns tidlige historie

Senere kom danskekongen Valdemar Atterdag på korstog hit, og inntok byen etter et voldsomt slag i år 1219. I år 1230 ble 200 tyske kjøpmenn invitert hit fra Gotland, og disse bygde i år 1233 kirken St Nicolaus. 1248 ble Tallinn tilknyttet Lübeck og i år 1285 ble byen fullverdig medlem av Hanseat-forbundet. I år 1343 solgte danskene byen til tyskerne, etter et opprør. Den tyske dominansen skulle vare i mer enn 200 år, til svenskene tok byen i år 1561. Det svenske styret var gunstig for Tallinn, og varte nesten i 200 år, til de tapte den store nordiske krigen i år 1721 og overga byen til russisk styre. Den russiske tsaren Peter den Store gjenåpnet umiddelbart gamle forbindelser og ga tyskerne viktige privilegier. Tallinn og Estland vant sin frihet tilbake i år 1918, men mistet den under den andre verdenskrigen. Estland ble annektert av Sovjet og fikk først endelig uavhengigheten sin i år 1991, etter at Sovjet-Samveldet kollapset.

Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

Nok et staselig gateparti i den historiske bydelen i Tallinn

[adning id=”36063″]

[mappress mapid=”13″]

Det er rett og slett trivelig på den gamle markedsplassen i Tallinns historiske sentrum.

Tallinn, historisk, Toompea, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

Tallinns vakre gamleby ble oppført på Unescos liste over Verdensarven i 1999.

Smug, brostein, Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

Smale smug og brostein er det mye av i gamlebyen i Tallinn.

Lange Herman, bymur, Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

Det 46 meter høye tårnet på Tallinns gamle bymur kalles Lange Herman.

Kanontårn, Tykke Margaret, Tallinns Sjøfartsmuseum, Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

…mens dette kanontårnet heter Tykke Margaret og huser byens flotte sjøfartsmuseum.

 St Catherines passasje, brukskundt, håndtverkere, Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

Fra den spennende og mye besøkte St Catherines passasje, hvor du kan se håndverkere jobbe.

Tallinns domkirke “Toomkirk” til venstre og løkkuplene til den russisk-ortodokse kirken til høyre.

Svarthodenes gildehall, Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

Inngangsdøren til Svarthodenes gildehall – svarthodene var ugifte tyske kjøpmenn på Hansatidens 1400-tall.

Bymuren, Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

Store deler av den imponerende opprinnelige bymuren fra middelalderen er intakt.

Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

Et trivelig lite smug i Tallinns gamleby ved foten av festningen.

Panorama, Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

Panorama over Tallinn fra sjøsiden.

Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

Fra et hjørne av rådhusplassen i Tallinn, hvor man vet å kose seg.

Rådhusplassen, Tallinn, historisk, gamleby, Estland, Unesco Verdensarven, Estland, Baltikum

En staselig rekke kjøpmannshus fra middelalderen i gamlebyen i Tallinn.