Stade er en trivelig småby langs Elbe i Nord-Tyskland. Den mer enn 1000 år gamle byen er et populært feriested på grunn av sin fine bebyggelse og sin autentiske gamleby, omgitt av kanaler og vann på nær sagt alle kanter. Kanalsystemet ble i sin tid benyttet til skipsanløp for handelsvirksomhet, og er fremdeles åpent for båttrafikk.

[adning id=”36830″]

Hansastadt Stade – kanalby med gammel bebyggelse

Stade er en åpen og vennlig by med flere kafeer og utrestauranter i sentrum langs hovedkanalen Alte Hafen, som går gjennom hele den gamle bykjernen. Med tysk grundighet og sans for å ta vare på det gamle, bidrar kombinasjonen av brosteinsgater, -smug, bindingsverkshus og blomsterpyntede vinduer at du fort kan føle deg hensatt til helt andre tider. Stade har flere hoteller beliggende i den gamle bykjernen.

Hansestadt Stade, Nord-Tyskland

Stade Stade har fått tilbake sin status som Hansastadt Stade. Kanalen var byens hovedpulsåre.

Siste stopp før Kiel?

Stade ligger på vestsiden av elven Elbe og er en ypperlig siste stopp, dersom du skal med Kielfergen til Oslo. For å komme til Kiel med bil, kan du enten velge å kjøre om Hamburg og derfra ta motorveien, eller du kan kjøre motsatt retning til Glückstadt og ta en ferge av “Sunnmørstypen” over Elbe til Wischafen. Derfra kan du kjøre på trivelige småveier i et grønt ag vakkert landskap og krysse over motorveien (som går i retning Flensburg og Danmark) mot Kiel. Bockwürsten på Elbefähre (Elbefergen) er legendarisk. Det kan være lange køer her, men de tas kjapt unna, det er tre ferger som går kontinuerlig. Du bør dog beregne ventetid på 20-40 minutter.

Fischmarkt in Stade im Alten Land

Det er trivelig langs kanalen i Stade – her ved Fischmarkt, fiskemarkedet.

[adning id=”36832″]

Litt om Stades historie

I det Herrens år 994 blir Stade – eller rettere sagt ”Stethu” som den het for 1000 år siden – første gang nevnt i skriftlige kilder. Små markedsplasser ved Elbe har raskt utviklet seg til å bli en viktig havn og et betydelig handelssentrum. I år 1209 får Stade bystatus og blir i tillegg tilknyttet Hansa-forbundet. Sammen med nabobyen Hamburg er Stade en viktig import og eksporthavn for denne delen av Tyskland. Under den svenske erobringen i 1645 forandrer Stade seg mer og mer til å bli en garnisons- og forvaltningsby. I hele 70 år hørte Stade inn under den svenske krone (1645-1712). Den 26. mai 1659 ble katastrofal dag for middelalderbyen. Storbrannen ødela to tredjedeler av all bebyggelse i den vakre byen. Du kan fremdeles se Schwedenspeicher – ”svenskemagasinet” – som et dominerende bygg langs kanalen, sammen med andre vakrere bygninger fra 16- og 1700-tallet.

Staselig Bürgerhaus ved kanalen

Staselig Bürgerhaus ved kanalen i Stade.

Litt mer om Stades historie

På 1800-tallet vokser byen ut av sin middelalderkjerne. Gjennom utvidelser av bygrensen (1848 – 1852) og gjennom oppgivelsen av festningsanleggene (1867 – 1882) får byen frigitt arealer til nye håndverks- og industribedrifter. Når Stade i 1881 blir tilsluttet jernbanenettet, får dette stor betydning for byen. I 1932 blir Stade utnevnt til ”hovedstad” (Kreisstadt des Großkreises Stade) (1932), noe som også blir viktig for byen. På begynnelsen av 60-tallet blir byen igjen tilknyttet Elbe med et nyrenovert kanalsystem. Samtidig starter et omfattende arbeid med å restaurere og tilbakeføre Stades Altstadt – gamleby, noe som skal vise seg å bli svært vellykket. I 2009 fikk igjen Stade rett til å kalle seg Hansa-by. Flatmark-områdene Waddensee, som omfatter Nordsjøkysten rundt munningen av Elbe, blant annet der Stade ligger, er på Unescos liste over Verdensarven på grunn av sin unike flora og fauna.

Stade arrangerer julemarked fra slutten av november til lille julaften. Mer om det her.

[adning id=”36063″]

[mappress mapid=”263″]

Stades Fischmarkt

Den gamle lastekrana står fortsatt på Stades Fischmarkt.

Stade, bindingsverk

Den gamle bindingsverk-bebyggelsen i Stade er omhyggelig restaurert.

Stade, bindingsverk

Mer bindingsverk i gamle Stade.

Stade, barokk

Innenfor denne flotte barokk-portalen i Stade bodde det garantert fintfolk.

Stade, svensker

Den såkalte Svenske-kasernen er fra urolige tider, da svenskene var på krigstokt og styrte byen i perioden 1645-1712.