Positano ligger svært vakkert til helt vest på Amalfikysten. Den vesle fiskerlandsbyen fra middelalderen er anlagt i munningen av en kløft, og har bebyggelse som klatrer oppover fjellsidene på hver side av den fine badestranden. Hvite og pastellfargede murhus er anlagt trinnvis oppover fjellsidene med altaner som er pyntet med blomster. Positano er riktig innbydende og pittoresk, og en del av Amalfikysten – oppført på Unescos liste over Verdensarven.
[adning id=”36830″]
Mer om Positano
Positanos hjerte er ved badestranden og rundt kirken. I den vestre enden av badestranden ligger en liten fiskerhavn med et par uteserveringer. En liten gangvei fører vestover forbi vakttårnet til nok en fin badestrand. Positanos gater følger fremdeles byens grunnplan middelalderen. Nederst i byen, rett ovenfor badestranden, finner du kirken Santa Maria Assunta, angivelig fra 900-tallet, oppført som klosterkirke til benediktinerklosteret Santa Maria & San Vito. Kirken er første gang nevnt i skriftlige kilder på 1000-tallet. Legg merke til den vakre kuppelen som er kledd med keramiske fliser i friske farger. Inne i kirken kan du se et cirka 700 år gammelt ikon fra bysantinsk tid. Merk deg også “Le Torri” – vakttårnene som ble satt opp langs hele kysten som forsvar mot gjentagende angrep fra sjøen av sarasenske muslimske styrker og tyrkiske pirater i middelalderen.
[adning id=”36832″] De fleste restaurantene ligger i forbindelse med sentrum ved stranden og kirken. Flere hoteller og enkelte restauranter ligger også lenger opp i byen, tilpasset den gamle byplanen. Smale gate løper på tvers av åssidene mellom den terrasserte bebyggelsen. I den nederste delen av byen finner du butikker, kafeer, barer og restauranter. Spesielt i gågatene helt nederst i byen finner du mengder av moteforretninger, som selger lokalproduserte sommerklær, lærvesker og sandaler. Positano har de siste tiårene tiltrukket seg et temmelig kresent publikum, med internasjonale kjendiser. Prisnivået er ikke avskrekkende, selv om enkelte hoteller og restauranter retter seg mot et pengesterkt publikum. Mange av hotellene har restauranter som også er åpne for gjester som ikke bor der.Litt om Positano gjennom tidene
Positano skal ha vært kjent blant greske sjømenn og bebodd under romertiden. Byen var i middelalderen en havneby tilhørende republikken Amalfi, og opplevde gode tider frem til cirka 1130. Fra den gang har Positano opplevd vekslende tider under forskjellige makthavere. På 16- og 1700-tallet opplevde handelsskip fra byen gode tider, med import av varer østfra i genovesisk tjeneste. Mange av de fine barokke villaene ble bygd under denne oppgangstiden. Napoleonskrigene på slutten av 1700-tallet satte en stopper for dette.
Litt mer om Positanos historie
Halvparten av befolkningen her emigrerte til Australia og Amerika i siste del av 1800-tallet. Helt frem til 1950-årene var byen fattig og ukjent, inntil jet-settere oppdaget Amalfikysten, i stor grad på grunn av forfatteren John Steinbeck, som skrev en reportasje om Positano i Harper’s Bazaar i 1953. Etter hvert som hippier ankom på 1960 og -70-tallet, oppsto en ny næringsvei her – produksjon av lette sommerklær i pastellfarger, samt lærvesker og sandaler. Siden den gang har dette kjennetegnet denne vesle, populære feriebyen. I dag er turisme og mote viktige næringsveier, i tillegg til fiske. Sommerstid ankommer mange busser daglig med horder av turister som skal se og fotografere byen. Det kan derfor være lurt å legge besøket til april-mai eller september-oktober.
En utflukt du aldri vil glemme
Om lag 5 kilometer fra Positano ligger Li Galli, en liten øygruppe som består av 3 idylliske øyer, il Gallo Lungo, la Rotondo, og il Castelluccio. På den største av øyene ble det for drøye to tusen år siden bygd en villa av romerske aristokrater. Denne romerske villaen ble på 1970-tallet kjøpt av den verdenskjente russiske danseren Rudolph Nurejev.
Amalfi-kystens kommunikasjoner
Merk at Amalfikysten har et godt utbygd rutenett med ferger som trafikkerer kysten og går innom byene som har havn. Det går også bussruter jevnlig langs Amalfikysten, for den som har nerver til det.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”146″]