Menton er en typisk sørfransk kystby, som omfatter en bratt og pittoresk gamleby med murhus i pastellfarger slik tradisjonen er i denne delen av Frankrike. Menton har badestrender på begge sider av klippen, der byen ble anlagt en gang i antikken. Menton er siste stopp på Cote d’Azur og grensen til er Italia bare en drøy kilometer lenger øst.
[adning id=”36830″]
Mer om Menton
Menton består av to deler, gamlebyen på klippen, og “nybyen” som strekker seg i vestover med flotte strender og hoteller, villaer og herskapshus i Belle Epoque-stil, slik vi kjenner dem fra Cannes og Nice. I dag er mange av dem omgjort til leilighetskomplekser. Foran nybyen finner du også de lengste strendene. På østsiden av gamlebyen ligger to mindre, men meget fine badestrender foran de gamle arkadene hvor fiskerbåtene ble lagret i gamledager. Litt bortenfor badestranden er det en stor gjestehavn for lystbåter – og dem er det mange av i Menton – både havgående luksus-yatcher og seilbåter. Denne gamle vakre byen er populær, også blant jetsettere.
Litt om den vakre gamlebyen i Menton
Mentons gamleby er et funn for deg som liker å gå på oppdagelsesferd. Husene er gjennom århundrene bygd nesten oppe på hverandre, vegg i vegg, stedvis kun adskilt av trange brosteinslagte smug og trapper, av og til så smale at du kan strekke ut armene og berøre hver side. Noen steder kommer du til steder hvor du møter de smaleste murhus du kan tenke deg, oppført på den vesle tomten der to smug deler seg.
Rundt hvert hjørne venter alltid nye overraskelser – rett som det er dukker en vannpost fra middelalderen opp, og plutselig finner du en restaurant eller bar med utendørs servering som klorer seg fast på et terrassert smug. Hele tiden er du omgitt av pastellfarger, et ferskenfarget hus med turkis balkong, et rosa hus med oransje dør, og slik fortsetter det i alle Provences vakre sjatteringer. Menton er for øvrig en ganske stille og rolig by.
Mer om Mentons gamleby
Sentralt i gamlebyen finner du to kirker i barokk stil, Basilique St Michel og Chapelle de Pénitents Blancs. Den først nevnte, Basilique St Michel Archangel fra år 1619, er med sitt kraftige barokke tårn den største og den som synes best. Kirken er vakkert usmykket, blant annet med en altertavle fra 1560-årene av renessansekunstneren Manchello. Kirken ligger ved Parvis St Michel, hvor det i sommerhalvåret arrangeres konserter. På en av husveggene kan du se Grimaldi-familiens våpenskjold. Fra denne vesle plassen leder trapper ned mot hovedgaten og stranden, og videre opp til nabokirken og gamlebyen. Når du er i Menton må du ikke gå glipp av utsikten fra den store kirkegården Vieux Chateau, som ligger på et platå øverst i gamlebyen.[adning id=”36832″]
Mer om gamlebyen, gågatene og markedet
Langs foten av klippen som gamlebyen er bygd på, går en smal gågate ved navn Rue Longue. Her finnes en mengde butikker, kafeer, barer og restauranter med utendørs servering. Her er det fargerikt, livlig og masse å se. Det arrangeres flere forskjellige type markeder på forskjellige steder i løpet av uken i Menton. Det viktigste markedet (for innbyggerne) er ferskvaremarkedet i Les Halles, Marché Couvert, et fiske, grønnsaks- og kjøttmarked på Quai de Monléon, hver morgen og formiddag – på søndag er det klesmarked.
Hver morgen kan du besøke alt-mulig-markedet Marché du Carei, i Promenade du Maréchal Leclerc. Lørdag morgen finner du markedet Marché du Bastion, på Quai Napoléon II, mens det på fredager arrangeres markedet Brocante, på Place aux Herbes. Du må få med deg et av markedene og for all del ikke gå glipp av den sjarmerende gågaten. Det er for øvrig markeder i de italienske nabobyene Ventimiglia på fredager til klokken 16, i San Remo tirsdag og lørdag morgen, og i Bordiguera torsdag morgen.
[adning id=”36063″]Mentons viktigste museer
Det er 3 museer i Menton som er verd å få med seg i Menton. I Musée des Beau-Arts finner du et spennende utvalg italiensk og fransk kunst fra 1200-tallet frem til i dag. Bygningen Palais Carnolés, som huser museet, var i sin tid residens for Monacos hertuger, og ligger i den nyere bydelen i vest, ikke langt fra strendene. Ved foten av gamlebyen er det anlagt en park, hvor du finner Musée Jean Cocteau i det gamle 1500-tallsfortet ved havnen. Filminstruktøren og dramatikeren Cocteau dekorerte deler av museets interiører, men døde før museet sto ferdig. I november 2011 åpnet et nytt, spektakulært museum i moderne arkitektur, nemlig Musée Jean Cocteau Collection Severin Wunderman. Samlingene omfatter verk av Cocteau og andre viktige kunstnere som Modigliano og Picasso. Det kan diskuteres om arkitekturen til det nye museet er til fordel for Menton.
Musée de la Préhistoire har mange spennende gjenstander fra både byens historie, og fra arkeologiske utgravinger. Blant annet finner du en 30 tusen år gammel hodeskalle fra steinalderen, som i sin tid ble fokus for mange kontroversielle raseteorier. Museet stiller også ut kunst av Maurice Utrillo og Raol Dufy. Det strekker seg en flott strandpromenade langs havet i hele byens utstrekning. Langs denne finner du også mange butikker og restauranter. Merk deg også den fargerike hagen Jardin Fontana Rosa, anlagt av forfatteren Blaco Ibanez fra Valencia i det spanske Catalonia, til minne om litteraturens mestere.
Litt om Mentons historie
Menton er en meget gammel by og har vært bebodd i uminnelige tider. I romertiden lå Menton ved den romerske hovedveien Via Julia, som strakk seg mellom Piacenza i Italia til Arles ved elven Rhone i Frankrike. Menton blir først på 1000-tallet en by av noen betydning, da greven av Ventimiglia anla Chateau du Puypin på Pépin-høyden, nord og vest for sentrum av gamlebyen. På 1200-tallet overtok Vento-familien fra Genova makten i Menton, og bygde sitt palass der hvor nå kirkegården Vieux Chateau i dag ligger, for øvrig der den gamle romerske veien gikk. Første gang Menton nevnes i skriftlige kilder, er den 21. juni år 1262, i en fredsavtale mellom Anjou-kongen Charles og republikken Genova. Mentons beliggenhet på grensen mellom to av middelalderens stormakter gjorde byen til et attraktivt strategisk mål.
Mer om Mentons historie
Menton ble så kjøpt av Charles Grimaldi i år 1346 – familien som styrte over hertugdømmet Monaco. Menton forble faktisk underlagt Monaco helt frem til den franske revolusjonen i år 1789. Nå fulgte en omtumlende tid for Menton, i urolige tider skiftet grensebyen hender mellom Frankrike, Monaco, Sardinia og hertugdømmet Savoy, og ble først i år 1861 underlagt fransk styre.
Turismen begynte allerede på slutten av 1800-tallet å bli en viktig næringsvei for Menton. Engelske og russiske aristokrater bygde luksuriøse hoteller i storslått Belle Epoque-stil, som fremdeles preger Mentons nyere bydel vest for gamlebyen – i tillegg til et kasino som fremdeles er populært. Menton har et spesielt mikroklima, som gjør at sitrusfrukter trives spesielt godt her. I januar arrangeres det en fargerik sitrusfest i byen.
Vi anbefaler på det sterkeste å se nærmere på Mentons utmerkede web-sider www.tourisme-menton.fr, som inneholder et vell av opplysninger, tips og fotos som ikke har fått plass i denne guiden.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”46″]