Hvis du har lyst til å oppleve en gammel tysk middelalderby med bindingsverkshus, tusen år gamle kirker og et keiserpalass fra 1000-tallet, er Goslar verd å vurdere. Goslar har et historisk sentrum med mer enn 1.800 slike bindingsverkshus, oppført i perioden 14-1800-tallet. Goslar er en meget trivelig by å besøke.
[adning id=”36830″]
Goslar og historiske severdigheter
I 1992 ble Goslars historiske bysentrum, gruvene i Rammelsberg og Øvre Harz vanningssystem oppført på Unescos liste over Verdensarven. Goslar har 43.000 innbyggere, og er en meget populær turistdestinasjon på grunn av sine omfattende historiske severdigheter.
La oss starte i sentrum, med Marktplatz – markedsplassen, som ligger i hjertet av den eldste bebyggelsen. Her finner du det gotiske rådhuset fra 1400-tallet med sin praktfullt dekorerte sal, Huldiggungssaal, et unikt klenodium i sengotisk stil, dekket med veggmalerier fra gulv til tak. Dette ble gjort i forbindelse med at denne hylningssalen ble omgjort til en forsamlingssal.
[adning id=”36832″]Mer om Marktplatz
Skrått ovenfor ved samme plass ligger Hotel Kaiserworth, som er kjøpmannslaugets gildehus, også det i gotisk stil, bygget umiddelbart etter at rådhuset var fullført. Hensikten var å vise at lauget ikke stod noe tilbake for makten. På markedsplassen står også en bemerkelsesvedig brønn med fontene. Den er fra 1100-tallet og den største bronsestøpen som man kjenner til fra denne tiden.
Rett ved Marktplatz ligger Marktkirche St Cosmas und Damian fra 1151, med sine dominerende tårn. Det er svært trivelig i dette området av gamlebyen, med flere kafeer og restauranter med utendørs servering i sommerhalvåret.
Mer om Goslar og historiske severdigheter
Du bør rusle litt rundt i byen på egenhånd. Arkitekturen røper flere lag av tid, og noen steder er det vanskelig å vite helt hva man ser. Ved Hotel Achtermann, ikke langt fra jernbanestasjonen, er det for eksempel strukturer som røper en byport, og mere til. Her ligger også en vakker gotisk kirke og rester av et kloster. Du bør absolutt besøke restauranten som ligger her, med inngang fra gågaten. Ikke bare er interiørene aldeles praktfulle, med malte dekorasjoner på vegger og tak, her ble vi også servert et aldeles nydelig måltid. Tårnet som restauranten ligger ved, ble bygget i 1508, som byport på veien mot Hildesheim. Litt lenger opp fra jernbanestasjonen i retning Marktplatz, finner du Jacobikirche, opprinnelig fra år 1073. Bygningen Grosses Heiliges Kreutz ble oppført i år 1245 som fattighus, og er i dag kunsthåndverksenter med en glassblåserhytte, gullsmed, snekkerverksted etc.
Keiserpalasset, oppført mellom år 1005 og 1015 ligger litt lenger sør i gamlebyen, ved Domplatz. Bygningen ble ombygd på 1800-tallet, men er absolutt verd et besøk.
Mer om Goslars historie
Goslar ble grunnlagt i år 922 av keiser Henrich I, opphavet til det Ottonske keiserdynastiet. Goslar ble snart kjent som “skattkisten i nord”, og ble allerede på 1000-tallet residens for de tidlige tysk-romerske keiserne. Allerede den gang ble det avhold riksdager her (Reichstag), og byen ble medlem av Hansaforbundet på 1200-tallet. I år 1290 ble Goslar en frittstående keiserby. Goslar skulle bli en foregangsby innen utvikling av bergverksindustrien i Europa.
Konstruksjonen av vanningssystemet i Øvre Harz ble påbegynt av Cisterciner-munker på 1200-tallet, for å underlette gruvearbeidernes arbeid med å rense sølv-, kopper-, bly- og tinnholdig malm. Gruvene her ledet an i utviklingen av bergverksdrift i Europa, med meget kompliserte vanningssystemer, spesielt under middelalderen og renessansen. Fra 1500-tallet ble vanningssystemene utbygd i stor skala, noe man i dag kan se også enkelte steder i Goslars historiske sentrum, hvor kanaler er anlagt. Elven Goser renner gjennom byen.
Litt berettiget kritikk
Goslars bygningsmasse er forbilledlig tatt vare på. Vi synes imidlertid at de lokale myndighetene kunne utøvet litt mer kritisk sans med hensyn til utseendet når det gjelder gamlebyens gateplan. Her har en del forretninger fått lov til å ta i bruk moderne skilting, som det ellers vakre bybildet ville klart seg godt foruten. Men bebyggelsen er aldeles praktfull og byen er et must for deg som er interessert i kunst, kultur og arkitektur.
Goslar arrangerer julemarked fra slutten av november til lille julaften. Mer om det her.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”248″]