Gdansk har en utrolig vakker og innbydende historisk bydel med storslått arkitektur og mange severdigheter. Gdansk var i middelalderen medlem av Hansaforbundet, noe som gjorde byen svært velstående. I det historiske bysenteret i Gdansk finner du utelukkende bebyggelse fra perioden 1200-tallet til 1700-tallet, som er forbilledlig godt bevart. Kjernen av gamlebyen er bilfri. Gdansk ble i år 2005 oppført på Unescos tentative liste over Verdensarven.
[adning id=”36830″]
Gdansk – den historiske bydelen
Den historiske bydelen i Gdansk består av Stare Miasto (gamlebyen) mellom jernbanestasjonen og havnen, og Glówne Miasto (hovedbyen), som befinner seg innenfor det som er igjen av de gamle bymurene – til høyre for gamlebyen når du står med ryggen til jernbanestasjonen. Hovedbyen er pussig nok eldre enn gamlebyen, men det er mye fint å se i Stare Miasto også, selv om den flotteste bydelen utvilsomt er Glówne Miasto. I denne eldste bydelen, Glówne Miasto, strekker syv rette gateløp seg ned mot elven og havnen. Et av disse heter Ulica Dluga, “Den lange gaten” til den går over i Dlugi Targ, “Det lange markedet”, som er mer for en lang, bred plass å regne i den nederste delen mot havnen. I overgangen her står blant annet det staselige rådhuset og Neptun-fontenen, omgitt av en mengde trivelige, blomsterprydede uteserveringer. Flere av de gamle byportene er tatt vare på, og utgjør en meget vakker ramme rundt den ærverdige, gamlebyen Stare Miasto. Her finner du en rekke restauranter, kafeer og uteserveringer, sammen med et stort utvalg småbutikker.
Shopping i historiske omgivelser
I Gdansk finner du tre markeder hvor mye av byens handelsvirksomhet foregår. Den ene heter på tysk Grosse Mühle, “Den store møllen” og er et finere shoppingsenter med designbutikker, moteforretninger og kafeer, som ligger i en tre etasjers bygning fra 1600-tallet – rett ved et annet viktig kjøpesenter – Markedshallene, som ligger i det hjørnet av den historiske bydelen Glówne Miasto som er nærmest jernbanestasjonen. Markedshallene er stedet hvor lokale handler grønnsaker og mat, i tillegg til lokale spesialiteter. Omtrent midt på oversiden av den historiske bydelen ligger en flott bygning med fire gavler, Arsenalet (Zeughaus på tysk). Arsenalet huser en rekke butikker av forskjellige slag og leder inn til en av de større gatene, Piwna. Piwna er nabogaten til Kongsgaten, som vi nevnte i forrige avsnitt. På nedsiden av Mariakirken går en smal gatestump, Mariacka – eller St Maries gate, fra midt på kirkeskipet ned til havnen. Her finner du rariteter, brukskunst, antikvariater og antikvitetsbutikker.[adning id=”36832″]
Mer om den historiske bydelen i Gdansk – Glówne Miasto
Mange forbinder kanskje Gdansk og Polen med noe grått og trist, men det er langt fra tilfelle. Innbyggerne er åpenbart stolte av byen sin, og det med god grunn. Mye av Gdansk lå i ruiner etter den andre verdenskrigen, men er siden møysommelig gjenoppbygd etter gamle tegninger, fotos og trykk. Den historiske bydelen i Gdansk har sammenhengende bebyggelse i stilartene gotisk, renessanse, senrenessanse (manierisme) og barokk. Fasadene er ofte malt i pastell eller friskere farger, og alle har individuell utforming. Mange av dem er i tillegg vakkert dekorert med relieffer og skulpturer. Når man står her og følger alle fasadene langs de lange gatene, gjør synet et mektig inntrykk. Det nærmeste vi i Norge kommer noe liknende, er Bryggen i Bergen, som er på Unescos liste over Verdensarven. Gdansk ble i år 2005 oppført på Unescos Tentative List – en prøveliste som kan kvalifisere til fullverdig oppføring på Verdensarvlisten.
Severdigheter i Glówne Miasto
De eldste kirkene er fra 1100- til 1300-tallet, oppført i gotisk stil med spissbuer, typisk for denne perioden. Spesielt er to kirker verd å få med seg, Mariakirken som ligger midt i den historiske bydelen – verdens største mursteins-kirke – påbegynt i år 1343, og Nikolaikirken fra 1100-tallet ved siden av Markedshallen i det hjørnet av Glowne Miasto som ligger nærmest jernbanestasjonen. Også Nicolaikirken er bygd i murstein – det er ikke fjell så langt nord i Polen. De fleste andre severdighetene befinner seg i tilknytning til Dlugi Targ, “Det lange markedet” og Ulica Dluga, “Den lange gaten”, også omtalt som Kongens gate.
I hver ende av denne sammenhengende gaten/plassen, finner du byporter – på havnesiden “Den grønne byporten”, oppført mellom år 1569 og 1571 i flamsk senrenessansestil, inspirert av Antwerpens rådhus – og i motsatt ende, “Den gylne porten” fra år 1614 i en stram, italiensk renessansestil. I overgangen mellom Dlugi Targ og Ulica Dluga finner du det flotte rådhuset fra 1400-tallet. Det brant ned i år 1556, ble gjenoppbygd i gotisk stil og sto ferdig i år 1561, slik det gamle opprinnelig var, nå med en forgylt skulptur av kong Sigismund II Augustus.
Mer om severdigheter langs Kongsgaten – rådhusplassen
Man trenger ikke å vite en døyt om arkitektur og stilarter for å ha det fint i Gdansk. Byen egner seg ypperlig for fest og moro, og for den saks skyld shopping. Men for den som er litt opptatt av kunst og arkitektur, er Gdansk en skattkiste. Vi tillater oss derfor først å ta for oss noen av perlene i denne “hovedgateplassen” i gamlebyen. Rett ved rådhuset finner du en flott fontene, med Neptun i hovedrollen. Fontenen ble tegnet i år 1617 av Abraham van der Blocke fra Kalingrad og ble støpt i Augsburg av Peter Husen og Johann Rogge – mens hele stasen ble inngjerdet i år 1634 med forgylte polske ørner, også tegnet av den gode Abraham. Denne plassen brukes jevnlig til utendørs marked, med masser av markedsboder, som selger alt mulig rart. Kongsgaten besto i middelalderen og senere av en rekke herskapshus, ofte utsmykket med familievåpen, og var bebodd av de bemidlede. I denne gaten ble det også foretatt henrettelser av hekser, kjettere og kriminelle som tilhørte det bedre borgerskapet.
Enda mer om severdigheter ved rådhusplassen
Det vakre hvite huset med de tre høye gotiske vinduene i fasaden, Artus-hallen, er opprinnelig fra år 1350 bygget som møtested for byens kjøpmenn, men ble ombygd i årene 1616-1618 av den samme Abraham van der Blocke. Og jammen tegnet han ikke et av de mest kjente nabohusene også, Det gylne huset, mellom år 1609 til år 1618. Han brukte lang tid på å få dette huset opp å stå, men kronet til gjengjeld verket med skulpturer av Kleopatra, Oedipus, Achilles and Antigone, laget av Rostock-kunstneren Johann Vogt. Lenger opp, i motsatt ende av Kongsgaten og på utsiden av Gullporten, finner du et middelalder-tårn – “Stockturm”. Rett ved ligger Ravmuseet (Museum Bursztyno) i den gamle byborgen Barbican eller Barbakan, i renessansestil fra 1500-tallet, som ble brukt blant annet som torturkammer. Barbakan står slik det så ut for 500 år siden, med kanoner og det hele. Stockturm i gotisk stil ble oppført på 12-1300-tallet og var en byport i den gamle bymuren fra middelalderen.
[adning id=”36063″]Gdansk og havnen
Havnen har historisk sett vært selve grunnlaget for byens eksistens og vekst. En av Gdansks mest fotograferte bygninger er Lastetårnet, en bygning som fra 1300-tallet var en kombinasjon av byport og lastetårn. Langs havnekanalen her er det en utrolig livlig og hyggelig sjøpromenade med en mengde kafeer, barer og restauranter med utendørs servering. Sammen med markedsplassen ved rådhuset, er dette et av Gdansks viktigste samlingspunkter.
Litt om Gdansks historie
Gdansk er første gang nevnt i skriftlige kilder i år 997. Byens strategiske beliggenhet gjorde den tidlig til omlastingshavn for handel med Warszawa. Den opprinnelige bosetningen var slavisk, men Teutonerordenen, korsfarere som skulle kristne hedninger i Baltikum og Polen Tyskland, rykket inn med brutal makt. Gdansk skiftet mellom å være tysk og polsk flere ganger, på grunn av den strategisk viktige beliggenheten. Gdansk er gjennom århundrene blitt utsatt for mange massakrer og grusomme hendelser. I år 1358 ble Gdansk medlem av det viktige tyske Hansa-forbundet som drev handel rundt Østersjøen og hele Nord-Europa, inklusive Norge. Tønsberg og Bergen var viktige norske Hansabyer. Gdansk heter Danzig på tysk.
Gdansk – de viktigste museene
Havne- og Marinmuseet (Centralne Muzeum Morskie)
ul. Szeroka 67/68
Det gamle kranbygget ved havnen
Tel. (4858) 301 53 11
Tir-fre: kl. 09.30 – 16.00
Lør-søn: kl 10.00 – 16.00
Mandag stengt
Havnemuseet har utstillinger også i huset ved siden av krantårnet, samt på den andre siden av elven.
Historisk museum (Muzeum Historii Miasta Gdanska)
Adr.: ul. Długa 47
Tel (4858) 301 48 71
Tir-lør: kl. 10.00 – 16.00
Søndag: kl. 11.00 – 16.00
Mandag stengt
Dette praktfulle museet ligger i byens storslåtte rådhus og inneholder samlinger som dokumenterer Gdansks utvikling gjennom 1000 år.
Nasjonalmuseet (Museum Narodowe)
Adr.: ul. Torunska 1
Tel. (4858) 301 70 61
Tir- fre: kl. 10.00 – 16.00
Lør-søn: kl. 10.00 – 17.00
Mandag stengt
Nasjonalmuseet har flotte samlinger med kunst fra blant annet renessansen og barokken. Her finner du blant annet Hans Memlings berømte triptych (tredelt altertavle), Dommedag. Museet holder til i et fransiskanerkloster fra sent 1400-tall.
Det arkeologiske museet (Muzeum Archeologiczne)
Adr.: ul. Mariacka 25/26
Tel. (4858) 301 50 31
Tir, tor, fre: kl 09.00 – 16.00
Ons: kl 10.00 – 17.00 Uhr
Lør-søn: kl10.00 – 16.00 Uhr
Mandag stengt
Artus-hallen/Artushof (Dwor Artusa)
Adr.: Długi Targ 45
Tel (4858) 301 43 59
Tir-lør: kl 10.00 – 16.00
Søn: kl 11.00 – 16.00
Mandag stengt
Artus-hallen, opprinnelig fra år 1350, er i dag en del av Historisk museum og inneholder flotte opprinnelige interiører fra blant annet middelalderen.
Møbelkunstmuseet (Muzeum Wnetzr Mieskanskich)
Adr.: ul. Długa 12
Tel. (4858) 301 23 71
Tir-lør: kl 10.00 – 16.00
Søndag: kl 11.00 – 16.00
Mandag stengt
Ravmuseet (Museu Byrsztynu)
Barbakan ved Gullporten, øverst i Ulica Dluga “den lange gaten”
Oversikt over alle museene her.
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”187″]