Düsseldorf er et av Tysklands viktigste kultursentre med ypperlige museer og teatre. I tillegg har byen en vakker beliggenhet ved Rhinen, en historisk bydel med mengder av kneiper og en ytterst moderne havnebebyggelse med futuristisk arkitektur. Düsseldorf er en livlig universitetsby og dessuten Tysklands motehovedstad.
[adning id=”36830″]
Mer om Düsseldorf
Düsseldorf er en åpen, hyggelig og selvbevisst by. Byen ligger helt sør i Ruhrgebiet, og har i løpet av de siste 30 årene dreid fra å være en kommersiell industri- og havneby til kultur-, mote- og universitetssenter, selv om byen fremdeles er et økonomisk og industrielt senter. Düsseldorf har i dag 700 tusen innbyggere og tiltrekker seg hvert år flere hundre tusen besøkende, på grunn av sine museer og kulturinstitusjoner – i tillegg til en annen institusjon – Altstadt, eller gamlebyen. Altstadt i Düsseldorf er kjent for sine mange trivelige øl-kneiper, cirka 250 i alt, og det karakteristiske mørke ølet, Düsseldorfer Altbier, som serveres i 0,2 liters rette glass. Dette ølet ble også kalt Düssel frem til 1950-årene. Gamlebyen ble bombet og sterkt ramponert under den andre verdenskrigen, men noen eldre bygninger overlevde.
Mer om Altstadt og ølet Altbier
Altstadt har beholdt sin gamle byplan etter gjenoppbyggingen etter krigen. Denne delen Düsseldorf er stort sett bilfri, og her ligger øl-kneiper og restauranter tett i tett i smale gater. Det finnes fem bryggerier i Düsseldorf som selv brygger Altbier: Schlüssel, Uerige, Kürzer, Füchschen og Schumacher. Sist nevnte holder til mellom Altstadt og Hauptbahnhof (jernbanestasjonen), men har en kneipe i Altstadt også. Altbier fikk dette navnet på 1800-tallet, da lysere øltyper som Pilsener og Helles begynte å bli populære. Innbyggerne her er meget stolte av ølet sitt, og det har de all grunn til å være. Når du er i Altstadt på kveldstid, vil du oppleve tysk “Gemütlichkeit” på sitt varmeste. Her er det åpne dører, vinduer og kraner. Tyskere flest snakker etter hvert godt engelsk, og synes det er hyggelig med besøk fra Norge. Du vil bli godt mottatt. Altstadt er Düsseldorfs fremste forlystelses-kvarter.
[adning id=”36832″]Litt mer om Altstadt og omgivelsene
I Altstadt finner du også det flotte rådhuset fra 1570-73 i barokk stil, Lambertuskirkche som ble påbegynt i år 1288 og sto ferdig i år 1394 ruver ved Rhinens bredde. Det samme gjør nabobygget Schlossturm (slottstårnet) som opprinnelig tilhørte et keiserslott bygd i år 1260, hvor tårnet er det eneste som sto igjen etter en brann i 1872. I dag er det sjøfartsmuseum her. Pfarrkirkche St. Andreas som ble oppført i årene mellom 1622 og 1629 er også verd et besøk. Den ligger i Andreasstrasse midt i gamlebyen Altstadt. Langs Rhinen er det en promenade som heter Rheinufer. Langs denne ligger det en del ganske staselige hus fra 18- og 1900-tallet. Rheinufer benyttes til ulike tiltak, som markedsplass for bøker, antikviteter og lopper. Herfra har du en flott utsikt nedover og oppover Rhinen, til ganske spektakulær arkitektur langs denne store og viktige vannveien. Her finnes også en stor fritidsbåthavn. Rhinen brukes av mange med fritidsbåter.
Altstadt, Königsallee og shopping
Et par kvartaler innenfor Altstadt ligger den vakre Königsallee med en kanel i midten. I Kö, som den kalles blant byens beboere, finner du en rekke gallerier og eksklusive forretninger innen blant annet mote, smykker, vesker, antikviteter og interiør, i tillegg til en håndfull eksklusive kafeer og restauranter. Königsallee er faktisk verdensberømt, med Europas høyeste tetthet av luksusforretninger. I området rundt Altstadt finner du en mengde butikker av alle slag. Hohe Strasse rett sør for fotgjengersonen i Altstadt er også en meget populær handlegate.
Spennende områder rundt Altstadt
La oss se litt på nærområdene rundt Altstad. I bydelene Flingern og Bilk finnes det også masser av kneiper. Bilk er rett sør for Altstadt, mens Flingern befinner seg noen hundre meter østover, på bortsiden av jernbanestasjonen Hauptbahnhof. Her vil du være litt mindre turist og litt mer på individuell oppdagelsesferd. Over alt i Düsseldorf finner du pølseboder, og en Currywurst er et absolutt must – snakk om digge curry-pølser! Som universitetsby er Düsseldorf preget av en befolkning med lav gjennomsnittsalder. Det har mye å si for omfanget av byens uteliv, og ikke minst, utbudet av restauranter, kafeer og barer med gunstige priser. Altstadt, Bilk og Flingern kan tilby enorm variasjon.
[adning id=”36063″]
Düsseldorf i endring
Düsseldorf gjennomgår for tiden en ganske omfattende forvandlig, der trafikken skal flyttes ned under jorden, for at mer av sentrumsområdene skal bli bilfrie fotgjengersoner. Stedvis vil du derfor oppleve at det pågår byggearbeider, mens du andre steder vil finne fredelige oaser, som følge av gjennomførte arbeider. På sikt vil Düsseldorf bli en ganske unik storby i så måte. En pussighet: Düsseldorf har også sin egne japanske bydel, Lille Tokyo, med cirka 5.000 fastboende japanere. Her er du i Japan. Düsseldorf har også, som de fleste andre tyske byer, store julemarkeder i gamlebyen i hele desember. En mengde gaveboder og servering av julegløgg og Glühwein bidrar til å skape meget trivelig førjulsstemning i historiske omgivelser.
Litt om Düsseldorfs omgivelser Schloss Benrath og Kaiserswerth
Rett utenfor Düsseldorf finner du et vakkert jaktslott i senbarokk stil, som heter Schloss Benrath. Schloss Benrath ble bygd i perioden 1755-1773 for kurfyrstene av Pfalz og ligger i praktfulle omgivelser. Jaktslottet er åpent for publikum og gir et ganske unikt innblikk i den (selvfølgelige) luksus, som datidens adel omga seg med. Her finner du interiører, møbler, kunst og dekorasjoner av høy kvalitet.
Et annet interessant område, som er knyttet til byens historie, er Kaiserswerth, som ligger rett nord for flyplassen, ved Rhinen. Her kan du se ruinene av et keiserpalass, opprinnelig fra 700-tallet i karolingisk romansk stil. I det trivelige landsbyområdet finner du også en middelalderkirke fra 1100-tallet, St. Suibertus, og et vakkert slott. I kirken kan du se du se det forgylte relikvieskrinet med Suibertus’ levninger. Han levde på 700-tallet, og var vel strengt tatt mannen bak bydannelsen av Düsseldorf. Kaiserswerth er et aktivt og flott besøkssentrum med hotell og flere spisesteder. https://www.kaiserswerth.de
Mer om Düsseldorfs tidlige historie, romertid og Karolingere
Området har vært bebodd siden steinalderen. Det er gjort arkeologiske funn fra både bronsealder og jernalder (cirka 7-800 år f Kr). De første skriftlige referansene til området har vi fra romertid, som hadde erobret vestsiden av Rhinen, mens germanske stammer hadde herredømmet på østsiden av elven. En større romersk koloni var anlagt ved Xanten, lenger ned i Rhinen. Her er det et flott museum, Römermuseum.
Romerne forlot området i år 388 etter vår tidsregning, og etter dem kom de frankiske karolingerne og koloniserte området på begynnelsen av 700-tallet. Karolingerne var et kristent kongedynasti etter Karl Martell, som slo de muslimske maurerne tilbake i år 732 og dermed ble valgt til konge. Karolingerne oppmuntret etableringen av et Benediktiner-kloster, som ble grunnlagt av en misjonerende munk, Suibertus, der hvor ruinene av Kaiserswert ligger, i dag omgitt av en trivelig landsby. Den mest kjente karolingeren er Karl den Store, som i den 25. desember i år 800 lot seg krone i Roma. Hans rike strakte seg fra Tyskland i nord, til Italia i sør. Han prøvde seg også på Spania, men fikk litt for mye å gjøre på litt for mange fronter. Han keiserpalass lå i Aachen og kan besøkes den dag i dag.
Mer om Düsseldorfs tidlige historie – vikingene kommer
I år 880 var våre tidlige slektninger vikingene i området, og ødelegger alt det som har med kristen tro å gjøre, inklusive Kaiserswerth. Vi kan bare drømme om hvilke kirkeskatter og verdier disse omreisende pøblene klarte å ødelegge på sine røvertokt, i tillegg til alle dem som ble drept. Nåvel. I år 1045 ombygges ruinene av Kaiserswerth til et keiserpalass. På 1100-tallet finner vi bydelene Derendorf, Golzheim, Stockum og Hamn i skriftlige kirker. I år 1135 nevnes navnet Düss for første gang. Inntil nå har nærområdet båret navnet Bilk, som vi i dag gjenkjenner i en av bydelene nær Altstadt. I år 1159 bygges St. Ursulas kirke, og i år 1200 står basilikaen i Kaiserswert ferdig.
Düsseldorf får byrettigheter
Rett etter, i år 1288, får Düsseldorf byrettigheter, noe som betyr at håndverkere og handelsfolk kan organisere seg i offisiell laug. Dette resulterte i et stort oppsving for Düsseldorf, både hva folketall, handel og rikdom angår. I år 1394 bygges en bymur rundt det som i hovedsak er dagens Altstadt. Et av byens første rådhus kan du se i Ratinger Strasse, “Haus zum schwarzen Horn”.
Det andre rådhuset i Bolker Strasse brant og ble senere gjenoppbygd, mens det tredje, oppført i perioden 1570-73 fremdeles står, rett ved Schlossturm. Byen ble rammet av en ødeleggende pest i år 1530, uten at vi vet mye om hvordan Svartedauen i 1349-50 artet seg her. St. Lambertus kirke ved Schlossturm ble påbeynt i år 1288 og sto ferdig i år 1394. Byen ble dessverre sterkt ødelagt under Den andre verdenskrigen.
Hvis du har tid, så ta den 17 kilometer lange turen til den vesle landsbyen Mettmann. Her kan du for eksempel spise lunsj i meget vakre omgivelser, omgitt av bindingsverkshus og typisk tysk arkitektur.
Düsseldorf arrangerer julemarked fra slutten av november til lille julaften. Mer om det her.
Düsseldorfs viktigste museer:
K20 Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen
Grabbeplatz 5
www.kunstsammlung.de
K21 Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen
Ständehausstr. 1
http://www.kunstsammlung.de
Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen har store samlinger moderne kunst fra 1900 og 2000-tallet, med blant annet betydningsfulle kunstnere som Vasilij Kandinskij, Marchel Duchamp, pablo Picasso, Piet Mondrian og Paul Klee, samt de senere Roy Lichtenstein, Frank Stella og Robert Rauschenberg. Museet er lokalisert to steder. De permanente utstillingene K20 kan oppleves i det moderne granittbygget Kunsthalle på Grabbeplatz i gamlebyen, mens midlertidige utstillinger K21 oppleves i et meget frekt tilpasset herskapshus i Ständehausstr. 1, noen kvartaler lenger sør.
Museum Kunst Palast
Ehrenhof 4-5
www.museum-kunst-palast.de
Düsseldorfs Museum Kunst Palast er et av Tysklands mest velrenommerte kunstmuseer. Her finner du en omfattende samling renessanse og barokk kunst fra 1500- og 1600-tallet, representert ved blant annet italienske, flamske og nederlandske mestere som Giovanni Bellini, Peter Paul Rubens og Lucas Cranach d.y. Her finnes også en stor samling malerier fra Düsseldorfs Kunstakademi fra 1800-tallet, der vår egen I. C. Dahl regnes som en av de store. Romantikeren Caspar David Friedrich er også representert. Her finnes for øvrig alltid besøkende utstillinger. Sjekk websiden.
Hetjens-Museum
Schulstraße 4
http://www.duesseldorf.de/hetjens/
Heltjens-Museum ligger i gamlebyen rett ved Rhinen og er et museum som utelukkende er viet fajanse og keramikk. Utstillingene gir innsikt i forskjellige metoder og bruksområder som er benyttet for å produsere ulike typer vare, og det er samlet gjenstander fra hele verden i dette fine museet.
Filmmuseum Düsseldorf
Schulstraße 4
www.duesseldorf.de/filmmuseum
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”247″]