Bremen i Nord-Tyskland er en historisk by med røtter helt tilbake til 700-tallet og Karl den Stores tid. Bremen er noe så pussig som en innlandsby med Nordsjøhavn, noe som gjorde byen til et knutepunkt for handel allerede i tidlig middelalder. Bremen har en nydelig gamleby med et rådhus fra middelalderen, og en markedsplass med en Roland-statue fra år 1404, som er oppført på Unescos liste over Verdensarven.
[adning id=”36830″]
Mer om Bremen
Bremen er en litt merkelig by. Samtidig som Bremen har en stor og viktig eksporthavn for blant annet biler, så er kjernen preget av storslått arkitektur fra Hanseat-tiden. Gamlebyen, også kjent som Altstadt, er omgitt av elven Weser på den ene siden, og vakre parkområder langs en kanal på motsatt side. Forklaringen ligger i byens festningsverk fra middelalderen, som ble bygd langs en siksak-kanal, som ble gravd ut rundt byen. Bremen var i middelalderen omgitt av vann på alle kanter. De første bymurene ble oppført i år 1038, og disse ble forsterket og utbygd, etterhvert som byen vokste gjennom århundrene. I dag er bymurene borte – erstattet av frodige grøntområder ved kanalen. Bremen har i dag nesten 700 tusen innbyggere. Byen har ekspandert på begge sider av elven Weser og innover i innlandet, mens den historiske bydelen på den kunstige øya er forblitt relativt godt bevart. Bremen er for øvrig, i likhet med Berlin, en egen delstat i Tyskland.
Bremens historiske bysenter
Nå er det ikke slik at alt innenfor gamlebyen er gammelt. Området rundt Marktplatz i Bremen er mest interessant hva angår historiske severdigheter. Bremen ble kraftig bombet under den andre verdenskrigen, og mye ble dessverre ødelagt. Heldigvis klarte både området rundt rådhusplassen og Schnoor-viertel seg relativt uskadd gjennom de alliertes bombetokt. Schnoor er en ytterst sjarmerende liten bydel med smale smug og bindingsverkshus, som ligger lengst sør i Bremens gamleby, ved elven og kanalen. Her finnes det en mengde kneiper og hyggelige restauranter, i tillegg til spennende småbutikker – og Spielzeug-Museum – leketøymuseet.[adning id=”36832″]
Bremen og markedsplassen
Byens store stolthet er den vakre Marktplatz med det vakre Rathaus – rådhuset – Dom-Kirche St. Petri og Liebfrauenkirche. Dagens vakre Rathaus ble oppført i perioden mellom år 1405 til 1409 i gotisk stil og erstattet et tidligere rådhus fra 1200-tallet. Bremens Rathaus går for å være et av Nord-Europas viktigste eksempler på sekulær (ikke-religiøs) mursteins-gotikk – eller Backsteinsgotik, som tyskerne kaller denne stilen. Murstein heter Backstein – bakestein – på tysk. Rathaus fikk i perioden år 1595 til år 1612 en ny fasade i såkalt Weser-renessansestil, inspirert av nederlandsk arkitektur. De gotiske fasadefigurene av Karl den Store, hans syv kurfyrster, fire profeter og fire vise menn, som tilhørte den gotiske fasaden, ble integrert i den nye renessansefasaden. I rådhusets kjeller, ligger restauranten Ratskeller, som har spesialisert seg på tyske viner.
I tillegg til å være en utmerket restaurant, er også Bremer Ratskeller et handelshus for tyske kvalitetsviner, med et sortiment på hele 1200 forskjellige slike fra hele Tyskland. Helt siden år 1405 begynte Bremer Ratskeller å forhandle viner fra områdene rundt Rhinen og Mosel, som i middelalderen var spesielt etterspurte både for eksport og videresalg i Nord-Tyskland via Hansaen. Den dag i dag lagres viner på fat i kjelleren her – innenfor restauranten – fra gulv til tak. Lagerlokalene er svært gamle og ikke spesielt egnet for moderne logistikk, noe som betyr at alt må gjøres manuelt – det i seg selv er langt på vei en severdighet. Eksempelvis fatlagret store kvanta vin på flere hundre gamle fat. Disse gamle fatene trenger vedlikehold – og en fagmann jobber kontinuerlig med behandling og restaurering av ett og ett fat, slik at eikefatene er sikret evig liv i Ratskellers eldgamle lagerhaller. Vær oppmerksom på at det arrangeres omvisninger her – og vit at i Bremer Ratskeller vi du få tilgang til historiske fasiliteter – elegante saler, haller, kontorer og rom, noen av dem i tidligere århundrer kun tilgjengelige for keisere og kongelige. I Schatzkammer – skattekammeret – kan du se den eldste fatlagrede vinen i Bremer Ratskeller (og Tyskland). Fatet er fra år 1653 – en Rüdesheimer Rosewein, som for øvrig skal ha falt dronning Elizabeth av Storbritannia i smak, da hun for noen år siden besøkte Bremer Ratskeller og prøvesmakte. Vi anbefaler at du kombinerer en omvisning med et måltid i Ratskeller, som har dekorerte båser og interiører fra middelalderen – en av båsene heter for øvrig Bergen – vestlandsbyen var jo i sin tid medlem av Hanseat-forbundet. Du vil aldri glemme et måltid her. Bremer Ratskeller er en del av Unescos Verdensarv.
Mer om Bremen og Marktplatz – Roland-statuen
Marktplatz er Bremens viktigste møteplass, både for byens innbyggere og for besøkende. Langs plassens rekke med barokke hus ligger uterestaurantene på rekke og rad. Midt på plassen står den berømte Roland-statuen fra år 1404, mer enn fem meter høy, hugd i stein og malt. Roland holder det legendariske sverdet Dyrendal i den ene hånden, og Bremens byvåpen i den andre. Roland var høyt respektert av Bremens befolkning fordi han stod opp mot Pavekirken og kjempet for Bremens frihet og uavhengighet. Roland var markgreve av Bretagne og hærfører under Karl den Store, Frankerkonge og senere keiser over Det Hellige Tysk-Romerske Rike. I Rolandskvadet, middelalderens mest kjente heltedikt, beskrives han som Karl den Stores nevø, noe som ansees som usikkert. Sikkert var det imidlertid at han var en av Karl den Stores mest betrodde menn, og at han ble drept i et slag i år 778 i spansk Baskerland den 15. august i år 778. Han ble en meget populær sagnskikkelse i middelalderen, selve symbolet på den frihetselskende, kristne middelalder-ridderen – galant og rettferdig i all sin gjerning. Mange tyske byer har sin Roland-statue, men Bremens eksemplar er den største og eldste. Det finnes både franske og italienske Rolands-sanger eller kvad fra middelalderen. Det franske Roland-kvadet “Le Chanson de Roland” fra 1000-tallet er for øvrig det eldste overlevende manuskriptet innen fransk litteratur. Så langt borte som i Dubrovnik finnes det referanser til Roland.
Mer om Bremens Marktplatz – Dom St. Petri
Dom St. Petri er et enormt kirkebygg i romansk stil – oppført tidlig på 1000-tallet. Kirkens fasade og to tårn er fra denne tiden, mens andre deler er ombygd og tilbygd gjennom tusen år. Spesielt de to østkrypten er interessant ettersom det her fremdeles finnes romanske kapiteler og en Kristus-figur fra cirka år 1050. Kirken har også relieffer i gotisk stil i den vestlige delen av koret, hvor du kan se rester av de originale korstolene, som dessverre gikk tapt på 1800-tallet. Domkirken inneholder for øvrig mye flott kirkekunst, blant annet en prekestol i barokk stil, bekostet av den svenske dronningen Christina på 1630-tallet. Bremens Dom St. Petri gjør et sterkt inntrykk der den ruver over Marktplatz.
Marktplatz og Liebfrauenkirche
Liebfrauenkirche bak rådhuset er byens nest eldste kirke, og ble opprinnelig bygd som en romansk kirke i år 1020, men påbygd i tidlig gotisk stil i år 1220 og sene ombygd til hallkirke i år 1230. I år 1220 endret kirken navn til Liebfrauenkriche. Kirken har ett tårn i romansk stil og ett høyere i gotisk stil.
Mer om Bremens historiske severdigheter
Flere av gatene som munner ut i Marktplatz kan by på storslått arkitektur fra middelalderen, renessansen og barokken. Bremen ble med i Hanseat-forbundet i år 1358, og opplevde et voldsomt oppsving i handelen med hele Europa. Store rikdommer ble skapt i byens handelshus, og dette avstedkom igjen bygging av såkalte Bürgerhäuse – borgerhus – påkostede, luksuriøse bygninger med vakre fasader og storslåtte interiører.
Gewerbehaus og Haus Schütting
Flere av byens handelshus er bevart. Gewerbehaus ble påbegynt i år 1616 i typisk Weser-renessansestil, og er fortsatt i bruk. Haus Schütting, som var kjøpmannslaugets møtested, ble oppført i årene 1537 til 1539 av Antwerpen-arkitekten Johann der Buschener i hollandsk renessansestil. Hollenderne var aktive innen både håndverk, skipsfart og handel. Deres arkitektur finnes rundt hele Nordsjøkysten og Østersjøen, ikke minst i de polske Hanseatbyene.
Langenstrasse og Böttscherstrasse
Flere av gatene rundt Marktplatz, som Langenstrasse og Böttcherstrasse, kan by på flere flotte historiske bygninger, som Stadtwaage – byens offisielle vekt. Böttcherstrasse betyr bøtkergaten – tønnemakergaten – på norsk. Merk deg også havnepromenaden Schlachte ved elven Weser, her ligger det tett i tett med restauranter og kneiper med utendørs servering, og her er det livlig ut over kveldene.
Mer om Böttcherstrasse
Fra middelalderen var Böttcherstrasse en ganske alminnelig gatestump hvor Bremens tradisjonelle fat- og tønnemakere holdt til. På begynnelsen av 1900-tallet fikk kjøpmannen Ludwig Roselius en idé, grepet av suksessen hans kaffehus opplevde. Han begynte å kjøpe opp de gamle husene i smuget, som leder fra markedsplassen til elven Weser. Roselius startet med å frede det gamle kjøpmannshuset i nr. 6, og lot det innrede til hovedkontor for kaffevirksomheten i år 1906. Roselius engasjerte senere arkitektene og kunstnerne Bernhard Hoetger, Eduard Scotland og Alfred Runge til å skape en ny arkitektonisk helhet av Böttcherstrasse. Roselius var besnæret av den nye kunstretningen Art Deco og ga kunstneren Bernard Hoetger frie hender til å utforme portalen til den nye Böttcherstrasse, som i år 1920 resulterte i det forgylte basrelieffet “Erkeengelen Michaels kamp mot en drage”. Mellom år 1926 og 1931 lot han den 110 meter lange Böttcherstrasse delvis gjenoppbygges i en helt ny arkitektonisk stil, som et helhetlig gjennomført kunstverk. I det gamle kjøpmannshuset i nr 6 finner du i dag Ludwig Roselius Museum. Resten av bygningene ble revet og gjenoppbygd i en stilmiks mellom Art Deco, moderne mursteinsbebyggelse og middelaldersk mursteinsbygg. Et ekko fra nettopp middelalderen er Haus des Glockenspiel – klokkespillet, som arrangeres hver time. Fasadene ut mot elven Weser består av Robinson Crusoe Haus og Atlantis Haus, begge moderne versjoner av middelaldersk byggestil.
For nazistene var dette entartet kunst – utartet og degenerert kunst fordi den ikke var naturalistisk – gaten ble derfor fordømt og deretter fredet av nazistene i år 1937, som et eksempel på Weimar-periodens dekadente kunst. Hitler selv refererte til denne for ham motbydelige kunsten i en tale hvor han nedsettende bruker begrepet “Böttcherstrassekunst”. Ikke helt vellykket, med andre ord. I dag er denne vel bevarte gaten en viktig attraksjon og et sjeldent eksempel på et tysk arkitekturensemble i Art-Deco stil.
Litt om Schnoor-viertel
Schnoor-viertel er et lite hjørne av gamle Bremen, som på mirakuløst vis kom nesten uskadd fra bombingen under den andre verdenskrigen. Schnoor var det historiske Bremens fattigste bydel, hvor småhus fra 1400 til 1700-tallet har fått stå i fred for modernisering og nye byplaner. På slutten av 1950-tallet fattet “de kunstnerisk anlagte” interesse for bydelen. De så et potensiale som i dag langt på vei er realisert. Schnoor-viertel er et prakteksempel på hva man kan få til med gammel bebyggelse når man viser respekt for det opprinnelige.
Mer om Schnoor-viertel
Bydelen Schnoor er en herlig nostalgisk by i byen, med en mengde kafeer, butikker, kneiper og restauranter. Hit kommer selvfølgelig mange av Bremens feriegjester for å oppleve en laid-back stemning i flotte omgivelser. Midt i Schnoor ligger en gotisk fransiskanerkirke, St Johannes-Kirche, fra år 1380, oppført klosterkirke til som var grunnlagt cirka år 1225. I Schnoor finner du også et privat Antiken-Museum med samlinger av gamle greske vaser fra antikken, samt Spielzeugmuseum – leketøysmuseet. Et steinkast fra Schnoor, i retning av bohem-kvarteret Viertel, finner du også Kunsthalle Bremen.
Litt om Kunsthalle Bremen
Kunsthalle Bremen har helt unike samlinger av kunst fra 1300-tallet frem til vår tid, og er det eneste med så verdifulle samlinger, som fortsatt er i privat eie. Museet ble opprinnelig grunnlagt av 34 handelsmenn, som gikk sammen om å bygge opp en samling. Museet innledet allerede i 1843 et samarbeid med museer i Greifswald, Lübeck, Rostock og Hamburg om vandreutstillinger til felles nytte. Kjente kunstnere som impresjonistene Camille Pissarro, Claude Monet, Éduard Manet og Auguste Renoir, samt viktige kunstnere som Picasso, Manet, Van Gogh, Courbet, Degas og Munch, for å ha nevnt noen. Hvis du tar turen hit, må du få med deg denne perlen av et kunstmuseum.
Litt om Viertel
Viertel er navnet på Bremens bohem-bydel, bestående av bebyggelse fra 1800-tallet og første halvdel av 1900-tallet. Hit kommer du hvis du fortsetter forbi Kunsthalle når du kommer fra Bremens gamleby. Her skjer det noe nytt hele tiden, og her drives det kontinuerlig byutvikling gjennom oppussing av eldre boliger og forretningslokaler. I bydelen Viertel finner du mange rolige bakgater, mens det myldrer av mennesker langs trikkeskinnene i hovedgaten. Her finner du en mengde trivelige og livlige kafeer og restauranter og gode shopping-muligheter. Stemningen er avslappet og uformell, og du har ikke opplevd Bremen skikkelig uten et besøk i her.
Litt om Bremens øvrige museer
Übersee-Museum er et etnologisk museum, opprinnelig grunnlagt i år 1881 som en samling som skulle dokumentere tysk kolonisering. I dag har dette museet fokus på gjenstander og modeller fra stillehavskulturer, særlig fra Salomonøyene.
Focke-Museum, eller Bremen Landesmuseum für Kunst und Kunstgeschichte er et meget innholdsrikt og spennende museum for dem som er litt interessert i byhistorie. Museets samlinger omfatter historisk og dekorativ kunst, og forteller mye om Bremens utvikling fra middelalderen til Hanseattidens velstand og rikdom utover i renessansen og 1600-tallets barokk. Ved siden av bygningsskulpturer, og prydgjenstander fra byens herskapshus, finner man også en arkeologisk avdeling som dokumenterer menneskenes liv i området i forhistorisk tid. Her er også en avdeling som dokumenterer Bremens deltagelse i hvalfangst, samt en utstilling knyttet til utvandringen til USA på 18- og 1900-tallet.
Bremen arrangerer julemarked fra slutten av november til lille julaften.
[adning id=”36063″][mappress mapid=”245″]
Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.