Cambridge er en meget gammel by med røtter i romertiden. Cambridge er i dag mest kjent som en av verdens mest prestisjefylte universitetsbyer. I England er det bare Oxford som gjør Cambridge rangen stridig – begge med universiteter grunnlagt i middelalderen. Mange av oss tenker på konkurranse innen roing når vi hører de to universitetsbyene nevnt samtidig, gjerne som ”Oxbridge”. Cambridge har et hyggelig, livlig og oversiktlig historisk senter som strekker seg langs elven Cam og, enkelt forklart, én hovedgate som løper parallelt med denne.
[adning id=”36830″]
Mer om Cambridge
Elven Cam har spilt en viktig rolle i utviklingen av Cambridge gjennom mer enn 2500 år. Byen ligger nemlig så langt opp i elven som det er mulig for båter å komme frem. I romertiden krysset to viktige hovedveier hverandre her, noe som sammen med elven Cams farbarhet gjorde stedet til et viktig knutepunkt for transport.
Cambridge ble universitetsby i middelalderen som følge av konflikter mellom befolkningen og studentene i Oxford. En utbrytergruppe av lærere og studenter fra Oxford grunnla derfor University of Cambridge i år 1209, noe som gjør det til verdens 4. eldste – og faktisk eldre enn Oxfords universitet.
Litt om Cambridges historie
Romerne bygde et fort her cirka år 70 etter Kristus, noen hundre meter nordvest for Magdalen Bridge. Cambridge er nevnt som en av de opprinnelige 28 romerske byene i England. Etter at romerne forlot England i år 410 ble byen nærmest fraflyttet, helt til angelsaksiske innvandrere begynte å bosette seg her tidlig i middelalderen, og kalte byen Grantebrycge. Vikinger kom hit i år 875, og byen ble en del av Danelagen i år 878 – og et viktig handelssenter.
Da normannerne erobret England i år 1066, bygde de allerede to år etter en festning på samme sted som romerne cirka tusen år tidligere bygde sitt forsvarsverk, Castle Hill. Her sto det for øvrig en kirke på 900-tallet. Cambridge fikk imidlertid en helt ny betydning som universitetsby i år 1209, og har siden den gang befestet sitt ry som et av verdens ledende kunnskaps- og undervisningsmiljøer. Byens eldste college, Petershouse, ble grunnlagt år 1284. Cambridge befinner seg cirka 80 kilometer nord for London og har en internasjonal flyplass. Merk deg at du kan kjøpe billetter til ulike attraksjoner og museer, samt reisepass og togbilletter her hos VisitBritain Shop til gunstigere priser enn på reisemålet.[adning id=”36832″]
En byvandring i Cambridge
Som tidligere nevnt er det enkelt å orientere seg i Cambridges historiske senter. Én hovedgate løper parallelt med elven Cam fra Fitzwilliam Museum i sør forbi King’s College før den munner ut i Bridge Street, som etter drøye hundre meter fortsetter over Magdalen Bridge – som Magdalen Street – i nord. På denne strekningen har vi passert en rekke colleger, de fleste beliggende på venstre side, mellom hovedgaten og elven Cam. Ved det fantastiske Fitzwilliam Museum, som vi kommer tilbake til i eget avsnitt, heter hovedgaten Trumpington Street.
Når vi kommer til King’s College heter gaten King’s Parade til vi kommer til Trinity College på venstre hånd. Da bytter gaten navn til Trinity Street helt til vi kommer til nabo-colleget St. Johns College – nå heter gaten St. John’s Street noen titalls meter før den munner ut i Bridge Street ved en av Cambridges eldste bygninger, Round Church fra år 1130, som vi også kommer tilbake til i eget avsnitt. Videre i Bridge Street går den som nevnt over til å hete Magdalene Street og krysser elven Cam over Magdalene Bridge, nord i gamlebyen. Her ligger for øvrig Magdalene College. Vi skal ta for oss denne ruten, severdighet for severdighet.
River Cam og punting
Punting er åpenbart en engelsk oppfinnelse. Smale flatbunnede prammer stakes av en punter stående akterut, mens båtens passasjerer sitter komfortabelt på puter i dertil egnede fordypninger i prammen. I Cambridge er det to punting stations – én ved Mill Pool i enden av Mill Street, ikke så langt fra Fitzwilliam Museum, og én ved Quayside på nedsiden av Magdalene Bridge. En punting-tur starter ved en av disse stasjonene og går til den andre og tilbake igjen – tur retur, med varighet cirka 45 minutter. Vi anbefaler på det varmeste å delta på en slik punting-tur. Du får se Cambridge fra en helt unik vinkel, og får se collegene på en måte du ellers ikke ville få anledning til.
Vi starter vår vandring i sørenden av Cambridge, i Trumpington Street, der Fitzwilliam Museum ligger, ved siden av Cambridges eldste college, Petershouse College. Underveis nordover mot Magdalen Bridge kommer vi til å ta noen små avstikkere til sidegater og smug, som er verd å få med seg.
Fitzwilliam Museum
Fitzwilliam Museum er et praktfullt museum av den gamle sorten, om vi får uttrykke oss slik – her er gjenstander fra den gangen da man oppdaget dem, forstod verdien og begynte å samle.
Museet ble grunnlagt år 1816 og er et av Englands eldste. Samlingene i den klassisistiske bygningen omfatter europeisk kunst, manuskripter, skulpturer, gjenstander som mynter, våpen, sølv, smykker og keramikk fra den gresk-romerske antikken, Egypt, Kypros, den nære Østen og Asia, herunder islamsk kunst.
Her finnes omfattende samlinger av renessanse- og barokkmalerier fra Italia og Nederland, de mest kjente impresjonistene og engelske malere som Gainsborough, Constable og Turner, bare for å nevne noen. Sett av noen timer og ta gjerne en pause i museets restaurant.
På motsatt side av gaten for museet finner du for øvrig en meget god skotsk fisk- og skalldyrrestaurant, Loch Fyne. Den anbefaler vi på det varmeste. Besøk gjerne denne hyggelige restauranten på kvelden.
Mill Pool
Når vi nå går oppover Trumpington Street kommer vi snart til et gatekryss der Mill Lane går ned til venstre mot River Cam. Ta turen ned Mill Lane – det er ikke langt å gå – i enden av denne finner du Scudamore Punting Station ved et basseng, Mill Pool, som er ett av stedene der du kan bli med på punting-tur på River Cam. Du kan spasere langs bryggekanten opp til Silver Street og broen et steinkast unna. Derfra har du utsikt til den berømte gangbroen av tre, Mathematical Bridge, som i motsetning til hva myter og sagn forteller; ikke er den konstruert av Sir Isaac Newton, og ei heller satt sammen uten spiker og bolter. Men artig er den, og mye fotografert under punting-turer. Mathematical Bridge er for øvrig en del av Queens’ College, etablert i år 1446.
Vi går nå opp til hovedgaten Trumpington Street igjen, til krysset der gaten går over til å hete King’s Parade. Med ryggen til Fitzwilliam Museum har vi nå Corpus Christi College og St. Botolph Church på høyre hånd. Ser vi bortover King’s Parade, skimter vi det vakre og karakteristiske King’s College Chapel. St. Botolph Church ble oppført på 1300-tallet ved byporten som ledet inn til Cambridge fra sør, rett innenfor bymuren. En kort spasertur opp Pembroke Street og Downing Street, så kommer du til Sedgwick Museum, Museum of Antropology & Archaeology, samt Zoology Museum.
Corpus Christi College og St. Bene’t’s Church
Corpus Christi College er det eneste colleget som ble grunnlagt av byens innbyggere, og det skjedde i år 1352. Handels-laugene var bekymret for at utdannelse kun skulle være forbeholdt adelen og de privilegerte innen kirken, og åpnet dermed Corpus Christi College for at også almuen skulle ha tilgang til høyere utdannelse. Spesielt kjent er Old Court, som den dag i dag ser ut som den gjorde på 1300-tallet. På 1400-tallet ble det oppført et galleri i rød murstein, som adkomst til St. Bene’t’s Church – forkortelse for Benedict – denne kirkens kraftige anglosaksiske tårn er for øvrig Cambridges eldste bygningsstruktur, oppført rundt år 1025.
Smale smug og en RAF-pub
Hvis du har lyst til å oppleve smale smug og hemmelige oaser, bør du ta turen inn Free School Lane på baksiden av Corpus Christi College. Fra Free School Lane ledes du over i St. Bene’t Street hvor du tar brått inn til venstre inn i Peas Hill og få meter videre til venstre igjen inn St. Edward’s Passage. Her vil du finne flere godbiter som The Eagle Pub, kjent som vannhull for RAF-piloter under Den andre Verdenskrigen – de brukte lighterne sine til å svi personlige meldinger i taket der, og du kan ennå se dem.
[adning id=”36063″] En plakett på veggen her er en påminnelse om oppdagelsen av DNA’et, som ble gjort på Cavendish Laboratory rett rundt hjørnet. Formodentlig ble oppdagelsen ettertrykkelig feiret nettopp her. Du passerer også den vesle St. Bene’t’s Church med sitt angelsaksiske tårn fra cirka 1025.King’s Parade og King’s College Chapel
King’s Parade er dominert av en av Englands mest spektakulære bygninger, King’s College Chapel, oppført på 14- og 1500-tallet i såkalt perpendikulær gotisk stil, med enorme vindusflater bestående av superbe glassmalerier. Den 19 år gamle kong Henry den VI. grunnla King’s College i år 1441, og kapellet ble påbegynt 5 år senere. Kongen bestemte at kapellet skulle dominere byen, og ga detaljerte instruksjoner om dimensjonene: 88 meters lengde, 12 meters bredde og 29 meters høyde. Det tok mer enn 70 år å ferdigstille dette mesterverket innen arkitektur fra senmiddelalderen. I sidekapellene kan du se tegninger og få forklart de ulike byggefasene denne ikoniske bygningen med de fire tårnene og alle spirene gjennomgikk.
Mer om King’s College Chapel
Bygningsarbeidene gikk tregt under ulike monarker. I år 1461 ble kong Henry den VI. avsatt under borgerkrigen ”War of the Roses” mellom husene York og Lancaster, som i 1487 ble avgjort ved at kong Richard den III. av Lancasterslekten ble drept, og Henry den VII. av Tudor-slekten kom på tronen. Han var den siste engelske kongen som tok tronen med makt, og giftet seg med Elizabeth av York for å samle makten og konsolidere kongedømmet England. Hans sønn Henry den VIII., beryktet for sitt store forbruk av koner, var den som skulle innvie King’s College Chapel da det endelig sto ferdig i år 1515, etter at steinhuggermesteren John Wastell hadde konstruert og bygget det fantastiske taket med ribbehvelv i vifteform – typisk perpendikulær sengotisk stil – støttet av 22 strebebuer.
Henrik den VIII. sørget for at kapellet ble utstyrt med den flotte skjermveggen i eik, vakkert dekorert med utskjæringer, som skiller koret fra ante-kapellet. I tillegg finansierte kongene de blendende vakre glassmaleriene, som ble fremstilt gjennom en 30-års periode av flamske og engelske håndverkere. Altertavlen ble opprinnelig malt av Rubens i år 1643 for et kloster i Belgia, men ble privat donert til King’s College i 1961.
King’s College Choir
Da Henry den VI. i 1446 grunnla King’s College Chapel, sørget han for at et kor bestående av 6 legfolk og 16 guttekorister utdannet på King’s College skulle synge daglig under gudstjenestene. Dette pågår fortsatt i semesterperiodene, og koret turnerer dessuten over hele verden. TV-sendinger av korets julekonsert er blitt en høyt verdsatt tradisjon i England.
Great St. Mary’s Church
Cambridges universitetskirke, Great St. Mary’s Church, finner du vis-á-vis King’s College Chapel på motsatt side av King’s Parade. Denne flotte kirken fra middelalderen er første gang nevnt skriftlig i år 1205. Den første kirken som sto her brant i år 1290, og jødene fikk skylden. Det førte til at synagogen ble stengt. Samme år ble alle jøder kastet ut av England.
Kirken ble gjenoppbygd og først innviet i år 1352. På denne tiden ble St. Mary the Virgin, som kirken nå ble kalt, benyttet som møteplass og debattarena for universitets ansatte og studenter, men dette opphørte da universitetet oppførte Senate House som samlings- og møtested i år 1730. Kirken ble utvidet og fullstendig ombygd i perioden 1478 til 1519, nå i perpendikulær sengotisk stil.
Market Place og Rose Crescent
Cambridges Market Place finner du bak Great St. Mary’s Church. Her holder handelsfolk i ulike bransjer til i fargerike boder. Her kan du få utrettet mange ulike ærender – alt fra å kjøpe frukt til å reparere sykkelen. Rundt markedet finner du en rekke butikker og serveringssteder. Det er marked her seks dager i uken, og på søndager arrangeres Farmer’s Market med antikviteter, kunst og brukskunst.
Fra markedet kan du gå tilbake til King’s Parade på begge sider av Great St. Mary’s Church – eller du kan gå inn i det trivelige smuget The Rose Crescent og komme ut i Trinity Street, som er forlengelsen av King’s Parade. Gater i England bytter ofte navn underveis. Den vesle buede gatestubben Rose Crescent har mange hyggelige småbutikker og et par puber. Når du kommer ut i Trinty Street ser du Gonville and Caius College etablert år 1348 til venstre og Trinity College etablert år 1547 til høyre.
Trinity Street
Trinity Street utgjør en ganske kort bit av denne hovedgaten som vi har fulgt fra Fitzwilliam Museum. Trinity Lane utgjør en avstikker ned mot elven Cam. Garret Hostel Bridge gjør at du kommer tørrskodd over til ”The Backs”, engene på den andre siden av Cam. Trinity Lane leder også til Clare College – som selvfølgelig har en egen bro, Clare Bridge. Trinity Street har noen butikker på begge sider før Trinity College dominerer gatebildet på siden mot elven. På motsatt side av Trinity College utgjør den smale gaten Green Street forbindelsen mellom den gamle hovedgaten Trinity Street og den moderne hovedgaten Sidney Street, hvor du finner shoppingstrøket i Cambridge.
Trinity College
Trinity College er Cambridges største og ble grunnlagt av selveste Henry den VIII. i år 1547, samme år som han døde. Den imponerende inngangsportalen ble bygd i år 1529 for King’s Hall, som senere ble slått sammen med Trinity College. Statuene av kongene Henry og James på hovedportalen ble senere tilført med et riktig flott resultat. Trinity College er kjent for sine flotte bygninger og uteområder.
Trinity College Chapel ble oppført år 1569 og er kjent for sine flotte statuer i full størrelse av personer tilknyttet colleget, blant annet den av Sir Isaac Newton i 1755. Trinity College er åpent for publikum og ett av de mest besøkte i Cambridge.
St. John’s College
Vegg i vegg med Trinity finner du St. John’s College, også her blir du møtt av en staselig hovedportal. Her har hovedgaten igjen skiftet navn, naturligvis, til St. John’s Street.
St. John’s College er også stort, byens nest største, og strekker seg over på motsatt side av elven Cam. Også Cambridge har sin Sukkenes Bro – Bridge of Sighs – i likhet med Venezia og Oxford, og i Cambridge går den over River Cam på St. John’s eiendom. Dette flotte colleget har omfattende og homogen arkitektur fra 1500- og 1600-tallet, og praktfulle utearealer.
Som besøkende får du ikke adgang til Bridge of Sighs, men du kommer tett på og kan beskue den fra Kitchen Bridge, som ligger rett ved siden av. Vi anbefaler på det varmeste et besøk hos St. John’s College.
Bridge Street
Når du kommer ut av St. John’s Street til Bridge Street får du følelsen av å være i en gammel engelsk by – for her er det en herlig blanding av gammelt og eldre, med butikker, puber og restauranter og et par kirke midt oppe i det hele. Round Church het opprinnelig Holy Spulchure Church og ble bygd av korsfarere som returnerte fra Jerusalem rundt år 1130.
I Bridge Street yrer det av liv, og her er den høytidelige og noe formelle universitetsarkitekturen fraværende for en stund. Et par av husene i bindingsverk er åpenbart fra Tudor-tiden, og det hele er ytterst sjarmerende. Fra Bridge Street kan du også oppleve en annen sjarmerende gatestubb, nemlig Portugal Place, et strøk med enhetlig gammel bebyggelse som åpenbart settes pris på av sine beboere, meget godt vedlikeholdt og pyntet med blomster etter alle kunstens regler. Portugal Place har navnet sitt etter import av bord til collegene, som ble lagret her.
Hvis du snur deg og ser oppover Bridge Street, oppdager du en ny hovedgate, den moderne Sydney Street som omfatter shoppingstrøk, men hvor du også kan finne mange arkitektoniske godbiter. Det er gjerne slik i England, at selv om det bygges nytt, så blir det stående gammel bebyggelse innimellom. Det er bilfritt i denne kjernen av gamlebyen rundt markedsplassen, i likhet med deler av hektiske Sidney Street.
Magdalene Street og Magdalene Bridge
Magdalene Bridge utgjør overgangen mellom Bridge Street og Magdalene Street – også sist nevnte gate har riktig sjarmerende bebyggelse opp til lyskrysset der den gamle verden møter den nye. Som tidligere nevnt finner du en punting station ved Quayside på nedsiden av broen, på motsatt side av elven Cam for Magdalene College. Quayside var i tidligere tider en travel havn med gode handelsforbindelser til det europeiske kontinentet, og det var her handelsskip losset og lastet varer. Den første broen ble bygd her rundt år 750 – denne er blitt erstattet mange ganger, sist med dagens versjon i år 1823.
Bygning nummer to over broen huser en svært gammel og kjent pub, The Pickerell Inn, som i fordums tider har huset både bordell, opiumsbule, Gin Palace og en stall med vertshus for kusker. The Pickerell Inn er i dag gammelt, brunt, trivelig og temmelig støyende – uten musikk. Her tappes og serveres en mengde ulike typer øl.
Litt om University of Cambridge
Hvis du lurer på hvor universitetet i Cambridge er, så er svaret over alt. Det finnes i alt 31 colleges i Cambridge, noen av dem mer enn 700 år gamle, og hvert eneste av dem er en del av universitetet. Det samme gjelder byens 60 spesialiserte biblioteker, universitetsbiblioteket, laboratoriene og, ikke minst, museene – også Fitzwilliam Museum er eid av University of Cambridge. I tillegg finnes det mange andre bygninger som brukes til forskning og undervisning, som for eksempel det prisbelønnede Centre for Mathematical Sciences.
Slik begynte det
En dag i år 1209 ankom en lærer sammen med en gruppe studenter Cambridge etter å ha flyktet fra voldshandlinger i Oxford. I Oxford hadde det lenge vært store spenninger mellom byens faste innbyggere og studentene som var kommet hit for å bli undervist i klassiske emner som gramatikk, logikk og retorikk – senere også aritmetikk, musikk, geometri og astronomi.
Cambridge hadde på denne tiden allerede en skole med et visst ry, og rømlingene fra Oxford ble innkvartert privat rundt om i byen. Etterhvert organiserte studentene og lærerne seg og sørget for at det ble leid hus som kunne brukes til undervisning. Også her oppstod det konflikter mellom studentene – gjerne i 14-15 årsalderen – og de fastboende. I år 1231 garanterte kongen, Henry den III. for universitetets beskyttelse. Undervisningen foregikk etter samme mønster som i Bologna og Paris, slik mange av studentene og lærerne også kjente til fra Oxford.
Litt om collegene
Studentene undervises i sine respektive colleger i små grupper, kjent som ”supervisions”. De selvstyrte collegene velger sine egne studenter og er ansvarlige for deres utvikling og velferd. Som regel er en ”Master” leder for et college, og senior-medlemmene, som er involvert i læring og administrasjon, kalles ”Fellows”. Samtlige studenter blir medlemmer av det colleget de tilhører.
“Oxbridge” – rivaler for all tid
Rivaliseringen mellom Oxford og Cambridge handler om mer enn de beste hodene, resultatene og rangering av universitetet i global sammenheng. Tradisjoner tilbake fra middelalderen holdes i hevd – hvert eneste college i begge byene har en sterk identitet og den innbyrdes konkurransen mellom dem er sterk. På høyere nivå – mellom Oxford og Cambridge, handler det om at ting gjøres på ulike måter – bare ta en enkel sak som punting: The Cambridge Way skiller seg fra ”The Other Place” (Oxford) ved at prammene her har en liten plattform akterut som punterne står på, mens man i Oxford står i bunnen av prammen og staker seg frem – en helt feil metode og fullstendig latterlig, sett med Cambridge-øyne. I 1829 ble rivaliseringen løftet til et nytt nivå. Det ble arrangert en konkurranse i lag-roing på Themsen i London ved påsketider, som Oxford den gangen vant. Gjett om en ny konkurransegren ble født med det?
[adning id=”36063″]
[mappress mapid=”277″]